HomeΡετρό - ΑφιερώματαΤο χρυσό τρόπαιο του Μουντιάλ - Η απόλυτη φαντασίωση κάθε ποδοσφαιριστή

Το χρυσό τρόπαιο του Μουντιάλ – Η απόλυτη φαντασίωση κάθε ποδοσφαιριστή

Το τρόπαιο του Μουντιάλ είναι εφάμιλλο με το εκτόπισμα της κορυφαία ποδοσφαιρικής διοργάνωσης του πλανήτη. Πρόκειται για το δεύτερο τρόπαιο που χρησιμοποιήθηκε στη διοργάνωση και φέτος συμπληρώνονται 48 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε μετά από διαγωνισμό της FIFA. Το πρώτο μπήκε στην τροπαιοθήκη της Ομοσπονδίας της Βραζιλίας το 1970, καθώς η «σελεσάο» συμπλήρωσε τρεις κατακτήσεις.

Το τρόπαιο που παρουσίασε ο Ιταλός, Σίλβιο Γκατσανίγκα επιλέχθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία μεταξύ 53 υποψηφιοτήτων από γλύπτες που προέρχονταν από επτά χώρες. Συμβολίζει δυο φιγούρες ανθρώπων που κρατούν τη γη, έχει ύψος 36.5 εκατοστά, βάρος 6.175 κιλά και είναι φτιαγμένο από χρυσό 18 καρατίων.

Στη βάση του αναγράφεται η ονομασία του (FIFA World Cup) και κάτω από αυτήν υπάρχει χώρος στον οποίο αναγράφονται τα ονόματα των χωρών που το κατέκτησαν και είναι αρκετός μέχρι τη διοργάνωση του 2038.

Ο Γκατσανίγκα εξήγησε το συμβολισμό του τροπαίου σε μια συνέντευξη που έδωσε: «Ένα ανθρώπινο πλάσμα, ο ήρωας, αλλά όχι μόνος του, γιατί το παιχνίδι και κάθε ματς γίνεται από δύο ομάδες, δύο βουλήσεις αντιτίθενται και δρουν μαζί. Ενέργεια, δύναμη, αντοχή, δυναμισμός, τραχύτητα, ευκινησία, ταχύτητα, επιτυχία, κατόρθωμα, νίκη, θρίαμβος. Όλα αυτά έπρεπε να αναμειχθούν και να αγκαλιάσουν τον κόσμο, ο οποίος είναι πάνω από όλα και πάνω από κάθε μονάδα ανθρώπου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA καμία χώρα δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα στην κατοχή της στο αυθεντικό τρόπαιο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των κατακτήσεων που έχει. Η εκάστοτε νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου λαμβάνει ένα αντίγραφο του τροπαίου και το αυθεντικό παραμένει στη FIFA.

Το πρώτο τρόπαιο της διοργάνωσης που απονεμόταν μέχρι το 1970 αναπαριστούσε την αρχαία ελληνική Θεά «Νίκη». Μάλιστα για το λόγο αυτό έφερε αρχικά το όνομα «Victory», μέχρι το 1946 όταν μετονομάστηκε σε κύπελλο Ζιλ Ριμέ, προς τιμήν του εμπνευστή της πρώτης διοργάνωσης.

Το κύπελλο, που σχεδιάστηκε από τον Αμπέλ Λαφλέρ, ήταν από επιχρυσωμένο ασήμι, είχε ύψος 35 εκατοστά και ζύγιζε περίπου 3,8 κιλά.

Το τρόπαιο το έχουν κατακτήσει 10 χώρες, όμως το σύγχρονο μόνο 6. Πρώτος το κράτησε στα χέρια του ο Φρανς Μπενκεμπάουερ, αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας το 1974.

Οι αρχηγοί που σήκωσαν το συγκεκριμένο τρόπαιο, είναι:

1974: Φρανς Μπενκεμπάουερ (Δυτ. Γερμανία)

1978: Ντανιέλ Πασαρέλα (Αργεντινή)

1982: Ντίνο Τζοφ (Ιταλία)

1986: Ντιέγκο Μαραντόνα (Αργεντινή)

1990: Λόταρ Ματέους (Δυτ. Γερμανία)

1994: Κάρλος Ντούνγκα (Βραζιλία)

1998: Ντιντιέ Ντεσάμπς (Γαλλία)

2002: Καφού (Βραζιλία)

2006: Φάμπιο Καναβάρο (Ιταλία)

2010: Ίκερ Κασίγιας (Ισπανία)

2014: Φίλιπ Λαμ (Γερμανία)

2018 Ούγο Γιορίς (Γαλλία)

 

Ιστορίες του τροπαίου

Το βαρύτιμο τρόπαιο πέρασε αρκετές περιπέτειες στην πορεία των χρόνων. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το πρώτο τρόπαιο βρισκόταν στην Ιταλία, που το κατέκτησε στο Μουντιάλ της Γαλλίας το 1938. Ο Ιταλός αντιπρόεδρος της FIFA, Οτορίνο Μπαράσι πήρε το τρόπαιο από μια τράπεζα της Ρώμης όπου φυλασσόταν και το έκρυψε σε ένα κουτί παπουτσιών κάτω από το κρεβάτι του για να μη το εντοπίσουν οι Ναζί και το κλέψουν.

Στις 20 Μαρτίου 1966, τέσσερις μήνες πριν τη διεξαγωγή του Μουντιάλ της Αγγλίας, το τρόπαιο εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στο Westminster Central Hall. Τελικά, βρέθηκε μια εβδομάδα αργότερα χάρις στη βοήθεια ενός σκύλου, του Pickles, τυλιγμένο σε χαρτί εφημερίδας κάτω από ένα φράκτη σε έναν κήπο του Λονδίνου. Για λόγους ασφαλείας η αγγλική Ομοσπονδία κατασκεύασε ένα πιστό αντίγραφο του τροπαίου, το οποίο χρησιμοποιούσε στις διάφορες εκδηλώσεις. Η FIFA αγόρασε τη συγκεκριμένη ρεπλίκα σε δημοπρασία το 1997, έναντι 225.000 δολαρίων και το τοποθέτησε στο Εθνικό Ποδοσφαιρικό Μουσείο του Πρέστον.

Η Βραζιλία ήταν η μόνη χώρα που πήρε για πάντα στην κατοχή της το τρόπαιο το 1970, όμως το… χάρηκε μέχρι το 1983. Τον Δεκέμβριο του εν λόγω χρόνου κλάπηκε από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στο Ρίο Ντε ζανέιρο και δεν βρέθηκε ποτέ.

 

 

 

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης