ΑρχικήSliderΣαν σήμερα: Ιστορική ημέρα για τον κυπριακό Αθλητισμό/ 100 χρόνια ΠΑΟΚ

Σαν σήμερα: Ιστορική ημέρα για τον κυπριακό Αθλητισμό/ 100 χρόνια ΠΑΟΚ

Η 20η Απριλίου είναι ιστορική μέρα για τον κυπριακό αθλητισμό. Το 1946 ο Στέλιος Κυριακίδης κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Ελλάδας, σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών. Με τη στάση του μετά τη νίκη του, ο Κυριακίδης, εξελίχθηκε σε σύμβολο για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Σήμερα ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής.

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (20/4):

2011: Ξανά κορυφαίος

Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης κέρδισε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού παίκτη της Ευρωλίγκα για 6η φορά σε 7 χρόνια.

2011: Μαύρη μέρα…

Η ΑΕΚ νίκησε τον Πανιώνιο με 76-68, όμως υποβιβάστηκε στην Α2 για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο Ηλυσιακός επικράτησε του Κολοσσού με 58-49 στην Ρόδο.

2005: Πεθαίνει ο γηραιότερος χρυσός Ολυμπιονίκης

Πεθαίνει ο γηραιότερος χρυσός Ολυμπιονίκης, ο Φεράζε Χαν (Feroze Khan), 100 χρόνων και επτά μηνών. Είχε κερδίσει με την τότε Βρετανική αποικία των Ινδιών το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αμστερνταμ. Είχε γεννηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου 1904

2001: Ισόπαλη στο σκάκι

Η σκακίστρια Μαρία Κουβάτσου αναδεικνύεται ισόπαλη σε αγώνα που έγινε στο Ρέθυμνο με αντίπαλο τον Ρώσο παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Καρπόφ. Στον πρώτο αγώνα έχασε και την επόμενη νίκησε.

2000: Δεύτερη κούπα

Ο ΠΑΟ νίκησε στον τελικό του Φάιναλ 4 της Ευρωλίγκα την Μακάμπι με 73-67 στην Θεσσαλονίκη και στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

2000: Τέλος εποχής

O αστέρας του ΝΒΑ, Charles Barkley, τερμάτισε την 16χρονη καριέρα του στον αγώνα Huston Rockets-Philadelphia 76ers.

1999: Τρόπαιο για Μπαρτσελόνα

Η Μπαρτσελόνα κατακτά το πέμπτο (και τέταρτο συνεχόμενο) Champions League στο χάντμπολ νικώντας στον τελικό την Μπάντελ Ζάγκρεμπ με 29-18

1996: Έκλεισε «τρίλιζα»

Ο 17χρονος Λάμπρος Χούτος έγινε ο τρίτος Ελληνας που έπαιξε στο «καμπιονάτο» όταν αγωνίστηκε με την Ρόμα στον αγώνα εναντίον της Νάπολι. Στην Ιταλία αγωνίστηκαν προηγουμένως ο Κερκυραίος Αλφρέντο Αραγκόνα (1946-52) και ο Νίκος Αναστόπουλος (1987-88).

1981: Παγκόσμιος τίτλος

Ο Steve Davis κατακτά τον πρώτο από τους έξι παγκόσμιους τίτλους στο snooker όταν κερδίζει τον Ουαλό Doug Mountjoy με 18-12 στο Crucible Theater του Sheffield.

1952: Γενέθλια μέρα για Μπόζινταρ Μάλκοβιτς

Γεννιέται στο Ότοζακ της Κροατίας ο πρώην Γιουγκολάβος μπασκετμπολίστας και προπονητής Μπόζινταρ Μάλκοβιτς (Božidar «Boža» Maljković). Είναι ο προπονητής που πήρε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών του Παναθηναϊκού το 1996 στο Παρίσι.

1949: Πρώτη νίκη

Ο τζόκεϊ Willie Shoemaker κερδίζει την πρώτη του κούρσα ιππεύοντας τον “Shafter” στο Golden Gate Fields στο Albany της Καλιφόρνια

1946: Έγινε «αθάνατος»

Ο 36χρονος Κύπριος δρομέας του ΓΣ Ολύμπια, Στέλιος Κυριακίδης, κέρδισε τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2.29.27 που διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘60.

«Για την Ελλάδα», φώναξε μόλις τερμάτισε και η φράση πέρασε στην ιστορία, καθώς έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις αμερικανικές εφημερίδες. Ο Κυριακίδης παρέμεινε στην Αμερική για ένα μήνα μετά τη νίκη του, γυρίζοντας σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις με έντονη την ελληνική παρουσία όπως η Βοστόνη, το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη. Σε αυτές, χρησιμοποίησε ομιλίες αλλά και εφημερίδες με σκοπό να γνωστοποιήσει στον Αμερικανικό λαό, την δραματική κατάσταση που βρισκόταν η Ελλάδα και οι Έλληνες συμπατριώτες του, ζητώντας την αμερικανική βοήθεια. Η νίκη και τα λόγια του ευαισθητοποίησαν τόσο τους ομογενείς όσο και τους Αμερικανούς.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του, ο Κυριακίδης, προσεκλήθη από τον Πρόεδρο Τρούμαν στον Λευκό Οίκο και αφού ο τελευταίος τον άκουσε, έδωσε εντολή για βοήθεια στην Ελλάδα, που ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη» και αφορούσε στο ποσό των 250.000 δολαρίων και περίπου 25.000 τόνων από τροφές, ρούχα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα υλικά αγαθά. Μέρος της βοήθειας ήταν, επίσης, ζώα, όπως βόδια και αγελάδες. Έτσι, θεωρήθηκε και ως ο πρώτος αθλητής στον κόσμο που «έτρεξε για ένα φιλανθρωπικό σκοπό».

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1946 έτυχε θερμής υποδοχής από 1.000.000 Έλληνες. Το βράδυ της ίδιας μέρας φωταγωγήθηκε η Ακρόπολις για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου προς τιμήν του.

Ο Στέλιος Κυριακίδης γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Στατός της Πάφου στις 4 Μαΐου 1910 και απεβίωσε στις 10 Δεκεμβρίου 1987 στην Αθήνα, σε ηλικία 77 χρόνων. Ήταν η τελευταία φορά που ο ίσχυσε ο αριθμός 7, ο οποίος τον σημάδεψε. Κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης με τον αριθμό 77, που επέλεξε ο ίδιος, ημέρα Σάββατο (7η της εβδομάδας), την έβδομη φορά που η διοργάνωση μετατέθηκε από τις 19 στις 20 του Απρίλη.

Τιμήθηκε άπειρες φορές και μετά θάνατον, καθώς το 1990 το Δημοτικό Γυμναστήριο της Φιλοθέης πήρε το όνομά του. Το καλοκαίρι του 2018 το Παφιακό στάδιο μετονομάστηκε σε «Στέλιος Κυριακίδης», ως έδειξη τιμής στον σπουδαίο Μαραθωνοδρόμο.

1945: Γεννήθηκε ο Ναφταλί Τεμού

Γεννιέται ο Κενυάτης δρομέας μεγάλων αποστάσεων Ναφταλί Τεμού (Naftali Temu). Ολυμπιονίκης το 1968 στα 10.000μ (29.27.4) και 3ος στα 5.000μ (14.06.4). Το ατομικό του ρεκόρ στα 10.000μ ήταν (28.32.12). Πέθανε στις 10 Μαρτίου 2003.

1944: Κοουτσάρισμα από τον πάγκο

Το NFL νομιμοποιεί το κοουτσάρισμα από τον πάγκο.

1938: Γεννήθηκε η Μπέτι Κάθμπερτ

Γεννιέται η Αυστραλέζα σπρίντερ Μπέτι Κάθμπερτ (Elizabeth Cuthbert). Ολυμπιονίκης το 1956 στα 100μ (11.5), στα 200μ (23.4) και στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. Τον ίδιο χρόνο σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 200μ  (23.2). Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1964 κέρδισε το χρυσό στα 400μ με 52.0 (παγκόσμιο ρεκόρ).

1937: Ο καλύτερος της εποχής του

Γεννιέται στην Αθήνα ο δισκοβόλος Αντώνης Κουνάδης. Αθλητής του ΕΓΣ ήταν από τους καλύτερους της εποχής του. 18ος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ρώμη το 1960 (52μ42) και πρώτος στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1959 και στη Θερινή Πανεπιστημιάδα της ίδιας χρονιάς. Στη συνέχεια έγινε πανεπιστημιακός.

1928: Γεννήθηκε ο Φίλιπ Τολ Χιλ

Γεννιέται στο Μαϊάμι της Φλόριδα ο Αμερικανός πιλότος της φόρμουλα ένα, Φίλιπ Τολ Χιλ (Philip Toll Hill Jr). Το 1961 κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κέρδισε τα τρία από τα 48 γκραν πρι στα οποία έλαβε μέρος με τις «Φεράρι – Μαζεράτι» (1958), «Φεράρι» (1959), «Κούπερ – Φεράρι» (1960), «Φεράρι» (1961-62), «Λότους» (1963), «Κούπερ» (1964). Πέθανε στις 28 Αυγούστου 2008 στο Σαλίνας της Καλιφόρνια

1926: Χρόνια πολλά ΠΑΟΚ

Ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών) στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρωτοβουλία προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Ως χρώματα της ομάδας επιλέχθηκαν το μαύρο και το άσπρο που συμβόλιζαν τις χαμένες πατρίδες και την ελπίδα που δεν σβήνει και έμβλημα  είναι ένα τετράφυλλο τριφύλλι, εμπνευσμένο από τον Κώστα Κοεμτζόπουλο.

1925: Εγκαίνια του Φαληρικού Δέλτα

Εγκαινιάζεται ο νέος ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα με την πρώτη ιπποδρομία με στοίχημα. Το 1936 επί κυβέρνησης Μεταξά, οι αδελφοί Κωστόπουλοι, ιδρυτές της Τράπεζας Πίστεως στους οποίους η κυβέρνηση Κοματά είχε παραχωρήσει το προνόμιο της διοργάνωσης ιπποδρομιών το 1923, παραχωρούν το προνόμιο αυτό στον συνεργάτη τους Άγγλο William Riges.

1920: Τελετή έναρξης

Άρχισαν οι 7οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αμβέρσα, στους οποίους συμμετείχαν 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 χώρες σε 22 αθλήματα. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε η σημαία με τους 5 Ολυμπιακούς κύκλους και απαγγέλθηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος από τον Βέλγο ξιφομάχο Victor Boin.

1887: πρώτος αγώνας αυτοκινήτων

Ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων γίνεται στο Παρίσι. Νικητής είναι ο κόμης Jules Philippe Albert de Dion με ταχύτητα 37 μίλια / ώρα.

- Advertisement -

Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Δείτε επίσης:

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης