Advertisement
ΑρχικήSliderΝέες χαλαρώσεις από τις 11 Απριλίου
spot_img

Νέες χαλαρώσεις από τις 11 Απριλίου

Νέα μέτρα ελάφρυνσης των περιοριστικών μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, σημειώνοντας ότι η λέξη «σεβασμός» είναι το κλειδί στη νέα εποχή καταπολέμησης της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε από τις 11 Απριλίου, μεταξύ άλλων, την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους και την κατάργηση τους safe pass σε χώρους εργασίας, με εξαίρεση τους εργαζομένους σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.

Από την ίδια ημερομηνία καταργείται επίσης η υποχρέωσης επίδειξης safe pass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα τμήματα υπηρεσίας του κρατικού και του ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώρους εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

Επίσης, από 11 Απριλίου αυξάνεται επίσης η πληρότητα σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας, ενώ συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα ο κ. Χατζηπαντέλα τόνισε ότι επιβάλλεται «να επιδείξουμε όλοι ατομική ευθύνη και υπεύθυνη συμπεριφορά. Να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής».

«Η σημερινή ανακοίνωση ελάφρυνσης των μέτρων δεν πρέπει να παρερμηνευθεί και να δώσει λάθος μήνυμα», είπε, προσθέτοντας ότι «ο κορονοϊός είναι ακόμη εδώ. Είναι ακόμη διάσπαρτος στην κοινότητα. Γι’ αυτό εξάλλου και 200 συμπολίτες μας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ με COVID. Οι ειδικοί επιμένουν ότι ο κορονοϊός δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «η λέξη “σεβασμός” είναι το κλειδί στη νέα εποχή καταπολέμησης της πανδημίας. Πρωτ’ απ’ όλα, σεβασμός προς τον εαυτό μας. Και στη συνέχεια, σεβασμός προς τους συνανθρώπους, σεβασμός προς τους κανόνες».

Οι νέες χαλαρώσεις

Αναλυτικά, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:

α) Από τις 11 Απριλίου 2022, την κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

β) Από τις 11 Απριλίου 2022, την κατάργηση του Safe Pass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Συστήνεται η διενέργεια self-test σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.

γ) Από τις 18 Απριλίου 2022, την κατάργηση του Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα (εξαιρούνται χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων).

δ) Από τις 11 Απριλίου 2022, την αυτόματη αποδέσμευση των ατόμων που διανύουν τον περιορισμό τους ως θετικά περιστατικά κατά την 7η μέρα του αυτοπεριορισμού, χωρίς την διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα. Αποδέσμευση νωρίτερα από την 7η μέρα μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με κόστος που βαρύνει τον  ενδιαφερόμενο. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022. Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια.

ε) Από τις 11 Απριλίου 2022, τη μείωση της χρονικής περιόδου αυτοπεριορισμού από 7 σε 5 ημέρες, ατόμων που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και βάσει του πρωτοκόλλου τίθενται σε περιορισμό, νοούμενου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα. Υποχρέωση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.

στ) Από τις 11 Απριλίου 2022, τη μείωση της χρονικής περιόδου του μέτρου «test to stay» (όπου εφαρμόζεται) από 7 σε 5 ημέρες. Το μέτρο θα εφαρμοστεί  και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11 Απριλίου 2022. Από τη χρήση του μέτρου «test to stay» εξαιρούνται οι μαθητές που αποτελούν ενδοοικογενειακή επαφή θετικού περιστατικού.

ζ) Από τις 11 Απριλίου 2022, την επέκταση ισχύος μέτρου “test to stay” (όπου εφαρμόζεται) σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες για τους μαθητές.

η) Από τις 11 Απριλίου 2022, την κατάργηση επίδειξης Safe Pass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.

θ) Από τις 11 Απριλίου 2022, την αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας.

ι) Από τις 11 Απριλίου 2022, όπως συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

ια) Από τις 11 Απριλίου 2022, όπως επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24ωρων (1 άτομο ανά επίσκεψη).

ιβ) Από τις 2 Μαΐου 2022, όπως οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα σχολεία προσκομίσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 48 ωρών και στη συνέχεια επίδειξη Rapid test ισχύος 7 ημερών.

ιγ) Από τις 11 Απριλίου 2022, όπως επιτρέπεται η διοργάνωση ομαδικών κατασκηνώσεων με την προσκόμιση Safe Pass.

ιδ) Από τις 15 Απριλίου 2022, όπως η ανακοίνωση των θετικών διαγνώσεων, θανάτων και νοσηλειών, γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Σε ερώτηση για το αν η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι διαχειρίσιμη, ο Υπουργός Υγείας απάντησε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 200 νοσηλείες, «από τις οποίες τη συγκεκριμένη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 30%-50%, δεν είναι στα νοσοκομεία μας λόγω του κορονοϊού, αλλά πήγαν σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτήριο για επέμβαση, διαγνώστηκαν με κορονοϊό και είναι στα κρατικά μας νοσηλευτήρια».

«Από αύριο θα ενημερωθούν τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε ασθενείς που δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν στα κρατικά νοσηλευτήρια με κορονοϊό να νοσηλεύονται στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια», είπε.

Ερωτηθείς για το αν τα παραπάνω σημαίνουν κατάργηση των  κλινικών COVID στα νοσοκομεία, ο κ. Χατζηπαντέλα απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως «ένας σημαντικός αριθμός συνανθρώπων μας έχουν νοσήσει βαριά με τον κορονοϊό, άρα πρέπει αυτές τις κλίνες στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ να τις κρατήσουμε για ακόμη λίγο καιρό».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.
Ακολουθήστε μας στο Google News.

 

 

Εάν δεν είναι αυτό… τότε πιο είναι – Του χρόνου τι γίνεται ;;

Ο λόγος για το φετινό πρωτάθλημά μας και το πόσο πραγματικά ανταγωνιστικό ήταν και... συνεχίζει...

Μέγεθος ΤΕΡΑΣΤΙΟ και ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ που θα φέρει… πολλά άλλα !

Ο λόγος προφανώς για την ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευκαιρία η οποία παρουσιάζεται στην Ομόνοια την ερχόμενη Τετάρτη. Όπως...

Αλλαγή…ισορροπιών ;

Όπως είναι γνωστό, η ΑΕΛ έχει επισημοποιήσει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Χόρχε...

Μπρέικ στο μπρέικ η υπεράσπιση έδρας?

Καλησπέρα σας φίλοι μου, κρίμα και άδικο να χάνονται δελτία σαν το χθεσινό. Ο Dinwiddie...

Ξεκαθάρισαν τα εισιτήρια, έμειναν οι… διοργανώσεις- Αναλυτικά η βαθμολογία

Δείτε πως διαμορφώνεται η βαθμολογία μετά και τη νίκη του Άρη επί της Ανόρθωσης που...

Σύλλογος μεγάλος και Κυπελλούχος ξανά

O 80ός τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Λουξ βάφτηκε πράσινος. Ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 του ΠΑΟΚ στο...

Κύρια Θέματα

Ακολούθησέ μας

3,792ΥποστηρικτέςΚάντε Like
169ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Ροή