HomeΕΛΛΑΔΑΕθνική ολοένα και νεαρότερη

Εθνική ολοένα και νεαρότερη

Συνολικά 55 εθνικές ομάδες. Χωρισμένες σε 10 ομίλους, οι μισοί περιλαμβάνοντας 6 ομάδες, οι υπόλοιποι 5. Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου έδωσαν συνολικά 75 αναμετρήσεις στο πλαίσιο της δεύτερης παρτίδας αγώνων της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022. Οι 40 ομάδες έδωσαν από 3 παιχνίδια, οι υπόλοιπες 15, από 2.

Σε αυτήν την δεκαπεντάδα και η Εθνική μας. Ανεξαρτήτως του πλαισίου, των συνθηκών, της εν γένει και περισσότερο παρά-ποδοσφαιρικής ατμόσφαιρας, του περιβάλλοντος, ανεξαρτήτως του οτιδήποτε μη αγωνιστικού, στις αναμετρήσεις κόντρα στο Κόσοβο στην Πρίστινα και στην Αθήνα κόντρα στη Σουηδία, έγινε εμφανής – ακόμη περισσότερο – η ανανεωτική τάση που υπάρχει, που μάλλον επιδιώκεται και που τελικά συντελείται στο δυναμικό της “γαλανόλευκης”.

Τάση που τεκμαίρεται και από μια συνολική, συγκριτική ματιά σε αυτό το δεκαήμερο των προκριματικών ανά την Ευρώπη. Ο ηλικιακός μέσος όρος λοιπόν των αρχικών ενδεκάδων της Εθνικής σε αυτά τα δύο παιχνίδια που έδωσε, την έφερε στην 8η θέση (μεταξύ των 55) της λίστας με τα πιο νεαρά βασικά σχήματα σε αυτές τις σεπτεμβριανές αναμετρήσεις, με μέσο όρο ακριβώς τα 26 χρόνια (πάντα βάσει του τρόπου που καταγράφονται οι ηλικίες των ποδοσφαιριστών από την UEFA).

Νορβηγοί πιτσιρικάδες

Οι ομάδες που προσπέρασαν στην σχετική λίστα την Εθνική μας, παρουσιάζοντας στα παιχνίδια τους ακόμη πιο νέες ηλικιακά αρχικές ενδεκάδες ήταν κατά σειρά: στην κορυφή η Νορβηγία με 24,6 χρόνια (δίνοντας 3 παιχνίδια), την 2η θέση μοιράστηκαν η Τουρκία με την Ιρλανδία με 25,2 χρόνια (αμφότερες δίνοντας 3 παιχνίδια), την 3η θέση μοιράστηκαν η Βουλγαρία και το Λιχτενστάιν με 25,4 χρόνια (η πρώτη δίνοντας 2 παιχνίδια, το δεύτερο έδωσε 3), στην 4η θέση βρέθηκε το Κόσοβο με 25,5 χρόνια (δίνοντας 3 παιχνίδια), στην 5η θέση η Σλοβενία με 25,8 χρόνια (δίνοντας 3 παιχνίδια), στην 6η θέση το Λουξεμβούργο με 25,86 χρόνια (δίνοντας 2 παιχνίδια), ενώ την 7η θέση μοιράστηκαν η Αγγλία και η Κύπρος έχοντας βασικές ενδεκάδες με ηλικιακό μέσο όρο τα 25,9 χρόνια (αμφότερες δίνοντας 3 παιχνίδια).

Επιπρόσθετα καταγράφεται ότι η Ελλάδα βρέθηκε στην 3η θέση μεταξύ των 15 ομάδων που έδωσαν 2 παιχνίδια σε αυτή την φάση των προκριματικών, ούσα “γηραιότερη” ως προς τα αρχικά της σχήματα μόνο σε σχέση με την Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως οι μόνοι +30 που ξεκίνησαν σε Πρίστινα και ΟΑΚΑ ήταν ο Γιώργος Τζαβέλλας (και στα 2 παιχνίδια) και ο Κάρλος Ζέκα (σε αυτό κόντρα στην Αθήνα), ενώ στην αποστολή οι μόνοι άλλοι δύο “πατημένοι” τριαντάρηδες ήταν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης και ο Πέτρος Μάνταλος.

Ακόμη και η καταγραφή των κλήσεων του Τζον Φαν Σιπ τον τελευταίο χρόνο έχει ως μόνους επιπλέον “τριαντάρηδες” – από μια επιπλέον “δεξαμενή” 18 ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν σε αποστολή από τον Ολλανδό εκλέκτορα – τον Μιχάλη Μπακάκη (συμπλήρωσε τα 30 του τον περασμένο Μάρτιο) και τον Βασίλη Λαμπρόπουλο (στα 31 του πλέον).

Οι αριθμοί και οι… ληξιαρχικές πράξεις δείχνουν πως η Εθνική ηλικιακά μικραίνει, ανανεώνοντας το έμψυχο δυναμικό της, με τον ορίζοντα αυτού προφανώς να μην περιορίζεται στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά να πηγαίνει τουλάχιστον ως το Euro 2024.

Πηγή: sport24.gr

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης