Advertisement
Slider Ένα «παλατάκι» σε καραντίνα...

Ένα «παλατάκι» σε καραντίνα…

Η ανακατασκευή του «Ηλίας Πούλλος» είναι ένας από τους κύριους στόχους που έθεσε η διοίκηση της Ομόνοιας, που θέλει να δημιουργήσει ένα υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο, στα πρότυπα μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Ο Σταύρος Παπασταύρου έδειξε από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του να επενδύσει στη λαοφιλέστερη ομάδα της Κύπρου σε όλους τους τομείς. Εκτός από τη δημιουργία ομάδας ικανής να πρωταγωνιστεί σε μόνιμη βάση, ο πρόεδρος της εταιρείας που διαχειρίζεται το ποδοσφαιρικό τμήμα, έδωσε με το καλημέρα έμφαση στην ακαδημία και στις υποδομές.

Το όραμά του για γενικό «λίφτινγκ» του «Ηλίας Πούλλος» δεν έμεινε στη θεωρία. Τουναντίον, εκδηλώθηκε έμπρακτα με την κατάθεση αίτησης στην πολεοδομία, η οποία συνοδεύτηκε με όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Η αίτηση υποβλήθηκε πριν από 20 ακριβώς μήνες (14 Μαρτίου του 2019), όμως έκτοτε το θέμα μπλέχτηκε στο λαβύρινθο των κρατικών υπηρεσιών. Ενώ όλα έδειχναν ότι η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας μπήκε στην τελική ευθεία, παρατηρείται νέα καθυστέρηση, αφού η δημόσια ακρόαση του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων για εξέταση της αίτησης της Ομόνοιας αναβλήθηκε δύο φορές.

Υπενθυμίζουμε ότι η δημόσια ακρόαση ορίστηκε εκ πρώτης για τις 30 Οκτωβρίου, όμως μετατέθηκε για την περασμένη Παρασκευή 13 Νοεμβρίου. Τα τελευταία διατάγματα του Υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση της πανδημίας οδήγησαν σε νέα αναβολή, χωρίς αυτή τη φορά να καθοριστεί νέα ημερομηνία, εν αναμονή των εξελίξεων με τον κορονοϊό.

Εντούτοις, η καθυστέρηση που παρατηρείται θεωρείται πρωτόγνωρη για τέτοιους είδους υποθέσεις, γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια στην επίσημη Ομόνοια. Κύκλοι που γνωρίζουν τις διαδικασίες, μας ανέφεραν πως σπάνια υπάρχει τόση καθυστέρηση για παρόμοιες περιπτώσεις, ενώ το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερό χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες παρατείνει την αβεβαιότητα.

Η αλήθεια είναι ότι ξενίζει η κωλυσιεργία των αρμόδιων αρχών, για ένα έργο που θα βοηθήσει ποικιλοτρόπως. Διότι εκτός από τη δημιουργία ενός προπονητικού κέντρου – στολίδι για το κυπριακό ποδόσφαιρο, οι εργασίες για την ανέγερσή του θα βοηθήσουν και την οικονομία σε δύσκολους καιρούς. Σημειώνουμε ότι το κόστος του έργου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Με τη διαδικασία να βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 20 μήνες χωρίς να εξασφαλιστεί ακόμα η απαιτούμενη πολεοδομική άδεια, γίνεται αντιληπτό ότι το «παλατάκι» της Ομόνοιας μπήκε σε καραντίνα, με την πανδημία να είναι η εύκολη δικαιολογία της εποχής για την καθυστέρηση.

Όλα σ’ ένα

Η Ομόνοια έδωσε λεπτομέρειες για το έργο μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της από την 1η Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας πόσο σημαντικό είναι ένα σύγχρονο προπονητικό κέντρο για μια ομάδα, καθώς και την ξεχωριστή σημασία που έχει το «Ηλίας Πούλλος» για την «πράσινη οικογένεια», καθώς πήρε την ονομασία του από τον αείμνηστο αντιπρόεδρο του συλλόγου.

«Με γνώμονα όλα αυτά επιχειρούμε ολική ανακατασκευή και πλήρη αναβάθμιση του προπονητικού μας κέντρου, το οποίο θα μετατραπεί σε σημείο αναφοράς και στολίδι για τον κυπριακό αθλητισμό και θα είναι εφάμιλλο με προπονητικά κέντρα κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων», ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα.

Ο σχεδιασμός του έργου έγινε σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο «GDM architecture», αφού μελετήθηκαν με προσοχή ορισμένα από τα κορυφαία προπονητικά κέντρα της Ευρώπης. Λήφθηκαν, επίσης, υπόψιν οι καθημερινές ανάγκες και απαιτήσεις του σύγχρονου αθλητισμού και μιας επαγγελματικής ομάδας που επιδιώκει τον πρωταθλητισμό, με έφμαση στη λεπτομέρεια, στην τεχνολογία και στην αισθητική των εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ όλες οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις θα κατεδαφιστούν και θα αντικατασταθούν με ένα νέο, σύγχρονο κτίριο. Όσον αφορά στο έργο η διοίκηση της Ομόνοιας παρέθεσε όλες τις λεπτομέρειες. Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

«Αυτή τη στιγμή στο “Ηλίας Πούλλος” υπάρχουν τρία γήπεδα ποδοσφαίρου. Στο ανανεωμένο προπονητικό κέντρο θα υπάρχουν τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου κανονικών διαστάσεων. Σε όλα τα γήπεδα θα υπάρχει χώρος για να φιλοξενείται συγκεκριμένος αριθμός φιλάθλων, με τις ανάλογες εγκαταστάσεις που θα τους εξυπηρετούν (χώρους υγιεινής, καντίνες κτλ).

Στο χώρο του «Ηλίας Πούλλος» θα δημιουργηθεί ένα άνετο και όμορφο κατάστημα της Green Boutique, όπως ακριβώς αρμόζει στο εκτόπισμα της Ομόνοιας.

Στις κορυφαίες μας προτεραιότητες ήταν η περαιτέρω ανάδειξη της Αψίδας που βρίσκεται στο “Ηλίας Πούλλος” για να θυμίζει τις θυσίες και τους αγώνες των Ομονοιατών για να κρατήσουν ζωντανή την ΟΜΟΝΟΙΑ. Η Αψίδα θα είναι το κεντρικό σημείο εισόδου στο προπονητικό κέντρο και θα είναι τοποθετημένη και διακοσμημένη με τρόπο που θα προκαλεί σε όλους μας αισθήματα τιμής και υπερηφάνειας.

Το κεντρικό κτίριο του “Ηλίας Πούλλος” θα χωρίζεται σε διάφορες πτέρυγες ως εξής:

Ισόγειο: Θα υπάρχουν τέσσερα αποδυτήρια, μεγάλο γυμναστήριο, χώροι υγρού στοιχείου (πισίνα, κρυοθεραπεία, τζακούζι, σάουνα κτλ) και το Ιατρικό Κέντρο (ιατρείο, φυσιοθεραπευτήριο, εργομετρικό κέντρο κτλ).

1ος όροφος: Θα δημιουργηθούν 18 διπλά δωμάτια διαμονής προπονητών, ποδοσφαιριστών και προσωπικού, τραπεζαρία, αίθουσα ψυχαγωγίας και καθιστικό.

2ος όροφος: Θα βρίσκεται η πτέρυγα με τους γραφειακούς χώρους και τα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομάδας, αμφιθεατρική αίθουσα διδασκαλίας και παρουσιάσεων, αίθουσα Τύπου και ειδικός χώρος για τους δημοσιογράφους, Green Room για παραγωγές και εστιατόριο για τις ανάγκες μας.

Το κτίριο θα είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, θα έχει φωτοβολταϊκά στην οροφή και αυτοματισμούς για ασφάλεια και έλεγχο.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη λειτουργία της ομάδας το γεγονός πως όλες οι υπηρεσίες που χρειάζεται θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Σημειώνουμε πως οι γηπεδικές και κτιριακές εγκαταστάσεις του “Ηλίας Πούλλος” θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της πρώτης ομάδας και της ακαδημίας».

Περί διαδικασιών

Στο ρεπορτάζ αναφέρθηκαν και οι διαδικασίες για την ανέγερση του προπονητικού κέντρου. Συγκεκριμένα, η πολεοδομική αίτηση κατατέθηκε στις 14 Μαρτίου 2019, συνοδευόμενη από όλα τα απαραίτητα στοιχεία. «Κλειδί» για να προχωρήσει το θέμα είναι η δημόσια ακρόαση του Συμβουλίου Μελέτης Παρεκκλίσεων, αφού είναι απαραίτητη διαδικασία για την έκδοση πολεοδομικής άδειας.

«Με την έγκριση της αίτησης θα κατατεθούν τα σχέδια στην αρμόδια οικοδομική αρχή (Δήμος Γερίου) και με την έκδοση της άδειας οικοδομής θα ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες. Εφόσον εξασφαλίσουμε όλες τις απαραίτητες από το νόμο άδειες, θα καταθέσουμε αίτηση για εξασφάλιση των χορηγιών που δικαιούμαστε από τον ΚΟΑ για μέρος των εργασιών που θα γίνουν», πρόσθετε.

stavros 1

Προίκα για το μέλλον της ομάδας

Το νέο προπονητικό θα αποτελεί κυριολεκτικά την προίκα της Ομόνοιας για το μέλλον, αφού θα στεγάζει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Σχολιάζοντας το εγχείρημα, ο Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ανακατασκευή του “Ηλίας Πούλλος” αποτελεί ένα όνειρο για όλους μας, αλλά και ένα από τα βασικά έργα υποδομής που θέλουμε να υλοποιήσουμε. Το νέο προπονητικό κέντρο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της Ομόνοιας για τις επόμενες δεκαετίες. Είναι ένα έργο που θα μας ανεβάσει επίπεδο και θα συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια για να είναι η Ομόνοια κυρίαρχη στο κυπριακό ποδόσφαιρο. Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο έχουμε καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία στην Πολεοδομία, ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες και οδούς. Αυτό ήταν εξαρχής το κύριο μέλημά μας, δηλαδή να κινηθούμε νομότυπα. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα λάβουμε όλες τις απαραίτητες άδειες ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τα επόμενά μας βήματα».

Ιδιόκτητο γήπεδο

Η ανέγερση ιδιόκτητου γηπέδου είναι το πιο μεγαλεπήβολο όραμα του Σταύρου Παπασταύρου, ο οποίος κινήθηκε ευθύς εξαρχής προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζουμε την προσπάθειά του για να αγοράσει τη γη στις Χαλεπιανές από την Τράπεζα Κύπρου, η οποία δεν καρποφόρησε. Επίσης, η διοίκηση της Ομόνοιας υπέβαλε ολοκληρωμένη πρόταση προς τον ΚΟΑ για κατεδάφιση του Μακαρείου σταδίου και ανέγερση νέου σύγχρονου ποδοσφαιρικού γηπέδου στο χώρο, η οποία απορρίφθηκε από τον Οργανισμό. Οι ενέργειες δεν σταμάτησαν και η ιστοσελίδα «match.cy» αποκάλυψε σε αποκλειστικό δημοσίευμα της στις 8 Οκτωβρίου ότι εντοπίστηκε συγκεκριμένο τεμάχιο το οποίο κρίθηκε κατάλληλο για να υλοποιηθεί το έργο και είναι σε εξέλιξη διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς και όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου να καταστεί εφικτή η χρησιμοποίησή του.

Το πλάνο των «πρασίνων» περιλαμβάνει την ανέγερση ποδοσφαιρικού γηπέδου, κλειστής αίθουσας για να τη χρησιμοποιούν ως έδρα το τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ και Futsal, καθώς επίσης και βοηθητικών γηπέδων για προπονήσεις.

Γιώργος ΧατζηαντώνηςΌλες οι αθλητικές ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy .
Ακολουθήστε μας και στο Google News


Κύρια Θέματα

Νίκη και κορυφή !

Παραμονές της ονομαστικής του εορτής, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, με 2 γκολ, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στον Άρη με...

Θύμισε ομάδα…

Το ΑΠΟΕΛ νίκησε σήμερα την Νέα Σαλαμίνα με 3-0 μέσα στο Αμμόχωστος και έπαιξε κατά διαστήματα καλή μπάλα. Ειδικά στο 2ο ημίχρονο η ομάδα του...

«Ξεμπούκωσε» η Σίτι, διέσυρε την Μπέρνλι και πλησίασε κορυφή

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε το καλύτερο φετινό ματς, διέλυσε με 5-0 τη Μπέρνλι και πλησίασε στην κορυφή της Premier League. Η Σίτι έκανε το...

Κόλλησε η ”Γιούβε”: No Cristiano, No party!

Χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έμεινε εκτός αποστολής για λόγους ξεκούρασης, η Γιουβέντους έχασε δύο πολύτιμους βαθμούς στην έδρα της νεοφώτιστης Μπενεβέντο του...

Νέα Σαλαμίνα – ΑΠΟΕΛ: Στιγμιότυπα

Δείτε τι καλύτερες φάσεις του αγώνα μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και του ΑΠΟΕΛ:   https://www.youtube.com/watch?v=4gwaZ6SMpJw

Δαμιανού: Αποκλειστικά δική μου η ευθύνη

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο τεχνικός της Νέας Σαλαμίνας, Σάββας Δαμιανού, μετά το τέλος του αγώνα με το ΑΠΟΕΛ και την ήττα της...

Ακολούθησέ μας

1,992ΥποστηρικτέςΚάντε Like
17ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

Ροή

Νίκη και κορυφή !

Παραμονές της ονομαστικής του εορτής, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης, με 2 γκολ, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού κόντρα στον Άρη με...

Θύμισε ομάδα…

Το ΑΠΟΕΛ νίκησε σήμερα την Νέα Σαλαμίνα με 3-0 μέσα στο Αμμόχωστος και έπαιξε κατά διαστήματα καλή μπάλα. Ειδικά στο 2ο ημίχρονο η ομάδα του...

«Ξεμπούκωσε» η Σίτι, διέσυρε την Μπέρνλι και πλησίασε κορυφή

Η Μάντσεστερ Σίτι έκανε το καλύτερο φετινό ματς, διέλυσε με 5-0 τη Μπέρνλι και πλησίασε στην κορυφή της Premier League. Η Σίτι έκανε το...

Κόλλησε η ”Γιούβε”: No Cristiano, No party!

Χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έμεινε εκτός αποστολής για λόγους ξεκούρασης, η Γιουβέντους έχασε δύο πολύτιμους βαθμούς στην έδρα της νεοφώτιστης Μπενεβέντο του...

Νέα Σαλαμίνα – ΑΠΟΕΛ: Στιγμιότυπα

Δείτε τι καλύτερες φάσεις του αγώνα μεταξύ της Νέας Σαλαμίνας και του ΑΠΟΕΛ:   https://www.youtube.com/watch?v=4gwaZ6SMpJw