HomeSliderΡετρό: Ποδοσφαιρικό οδοιπορικό στην Αμμόχωστο

Ρετρό: Ποδοσφαιρικό οδοιπορικό στην Αμμόχωστο

Με αφορμή το σημερινό ντέρμπι ανάμεσα σε Νέα Σαλαμίνα και Ανόρθωση, ανατρέχουμε στο παρελθόν και σας παρουσιάζουμε παιχνίδια – σταθμούς στην ποδοσφαιρική κόντρα των δύο ομάδων της Αμμοχώστου.

Η Ανόρθωση και η Νέα Σαλαμίνα είναι τα δύο μεγάλα και ιστορικά σωματεία της κατεχόμενης εδώ και 46 χρόνια πόλης της Αμμοχώστου. Η Ανόρθωση ιδρύθηκε το 1911 και η Νέα Σαλαμίνα το 1948. Οι δύο ομάδες στα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς (καλοκαίρι του 1974) αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα αλλά τα χρόνια πέρασαν και οι δύο ομάδες εδραιώθηκαν στην Λάρνακα αποκτώντας τα ιδιόκτητα γήπεδά τους, παραμένουν όμως οι φάροι της κατεχόμενης πόλης και προσμένουν την μεγάλη μέρα της επιστροφής. Πριν από το 1974 οι δύο ομάδες είχαν κοινή έδρα το ΓΣΕ. Μετά έπαιζαν σε διάφορα γήπεδα (Παραλιμνίου, ΓΣΖ, Δερύνειας, Αραδίππου, Δασάκι Άχνας, Τσιρείου και νέου ΓΣΖ) μέχρι να αποκτήσουν τα δικά τους, πρώτα η Ανόρθωση το «Αντώνης Παπαδόπουλος» και μετά η Νέα Σαλαμίνα το «Αμμόχωστος». Δύο γήπεδα, πραγματικά στολίδια.

Κάθε βαρωσιώτικο ντέρμπι και ιδιαίτερα μετά τα χρόνια της προσφυγιάς παρατηρείται μεγάλη προσέλευση κόσμου στοιχείο που δίνει ιδιαίτερη ομορφιά στον αγώνα των δύο δημοφιλών ομάδων της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου Νέας Σαλαμίνας και Ανόρθωσης.

Οι αναμετρήσεις μεταξύ των δύο ομάδων χρονολογούνται από το 1953. Τότε ο πρώτος μεταξύ τους αγώνας που είχε φιλικό χαρακτήρα οι δύο ομάδες της Αμμοχώστου σηματοδότησαν και την ενοποίηση του κυπριακού ποδοσφαίρου το οποίο την περίοδο 1947-1953 είχε διασπαστεί. Έτσι σε ένα κατάμεστο από κόσμο ΓΣΕ την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 1953, η Ανόρθωση νίκησε την Νέα Σαλαμίνα με 3-1.

Ο πρώτος επίσημος αγώνας πρωταθλήματος έγινε στις 20 Νοεμβρίου 1955 και ήταν τότε η πρεμιέρα του νέου πρωταθλήματος της περιόδου 1955-56. Τυπικά γηπεδούχος ήταν η Νέα Σαλαμίνα που ήταν και η μεγάλη νικήτρια με σκορ 3-2. Ήταν η πρώτη νίκη των «ερυθρολεύκων» τόσο στα ντέρμπι με την Ανόρθωση αλλά και στο πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας αφού συμμετείχε σε αυτό για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στην Αμμόχωστο και στο ΓΣΕ διεξήχθησαν 35 ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων.
17 νίκες έχει η Ανόρθωση και 10 νίκες η Νέα Σαλαμίνα. Τα υπόλοιπα 8 παιγνίδια έμειναν στην ισοπαλία. 58 γκολ πέτυχε η Ανόρθωση έναντι 43 της Νέας Σαλαμίνας.
Με γηπεδούχο την Ανόρθωση διεξήχθησαν 17 αγώνες. Η Ανόρθωση μετρά 10 νίκες έναντι 4 της Νέας Σαλαμίνας. Οι υπόλοιποι 3 αγώνες έμειναν στην ισοπαλία. 30 γκολ πέτυχε η Ανόρθωση και 20 η Νέα Σαλαμίνα.

Με γηπεδούχο την Νέα Σαλαμίνα διεξήχθησαν 18 αγώνες. Η Ανόρθωση έχει 7 νίκες έναντι 6 της Νέας Σαλαμίνας. Οι υπόλοιποι 5 αγώνες έμειναν στην ισοπαλία. 28 γκολ πέτυχε η Ανόρθωση και 23 η Νέα Σαλαμίνα.

Η πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στην προσφυγιά έγινε στις 16.2.1975 στο Παραλίμνι και η Ανόρθωση ήταν η γηπεδούχος. Η Ανόρθωση χρησιμοποίησε αρχικά το γήπεδο του Παραλιμνίου ως έδρα και μετά από αυτό το ματς μετακόμισε στην Αραδίππου. Η Νέα Σαλαμίνα έπαιζε στο παλαιό ΓΣΖ. Στο πρώτο ματς των δύο ομάδων έληξε με νίκη των «ερυθρολεύκων» (1-0) χάρη σε ένα γκολ που πέτυχε στο 87΄ο Πέτρος Θεοφάνους. Ο αγώνας ήταν στα πλαίσια της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Στη βαθμολογία η Ανόρθωση τότε βρισκόταν στην έβδομη θέση με 10 βαθμούς σε 11 αγώνες ενώ η Νέα Σαλαμίνα βρισκόταν στην δέκατη με 8 βαθμούς επίσης σε 11 αγώνες.
Oι δύο ομάδες στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα που ήταν τότε και ο 36ος στην ιστορία τους αγωνίστηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:

Ανόρθωση: Φάνος, Κοβής, Αρτέμης(Ζάρνας), Στέφανος, Κωνσταντίνου, Αχιλλέας, Σολέας, Μάντης, Τάρταρος (Φώτος), Φοίβος, Νικόλας.
Νέα Σαλαμίνα: Τσούκκας, Αγγελίδης, Μάλος, Φώκκης, Βιολάρης, Κουννής (Θωμάς), Π.Θεοφάνους, Κ.Ιωάννου (Σιέλλης), Μιχαηλίδης, Λούκας, Μωϋσής.

Ο αγώνας του δευτέρου γύρου έγινε στις 25.5.1975 στο παλαιό ΓΣΖ στα πλαίσια της 26ης αγωνιστικής και έληξε ισόπαλος 1-1. Προηγήθηκε η Ανόρθωση στο 27’ με τον Φοίβο και ισοφάρισε η Νέα Σαλαμίνα 3 λεπτά αργότερα με τον Π. Θεοφάνους. Στη βαθμολογία η Ανόρθωση έχοντας παίξει 23 αγώνες βρισκόταν σταθερά στην έβδομη θέση με 22 βαθμούς ενώ η Νέα Σαλαμίνα κι αυτή σταθερά στη δέκατη με 17 βαθμούς. Οι δύο ομάδες έπαιξαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:

Νέα Σαλαμίνα: Κουγκάς, Αρτέμης(Κότροφος), Βιολάρης, Θωμάς, Φώκκης, Σιέλλης, Μωϋσής, Θουκιδίδης(Κίκης), Π.Θεοφάνους, Κ.Ιωάννου, Μήτσιος.
Ανόρθωση: Φάνος, Κοβής, Αχιλλέας, Στέφανος, Αρτέμης, Φώτος, Νικόλας, Τάρταρος, Αντωνάκης, Θεοχαρίδης, Φοίβος.

Η τελευταία φορά που οι δύο ομάδες αγωνίστηκαν μεταξύ τους στη Αμμόχωστο και στο ΓΣΕ ήταν στις 7 Απριλίου 1974 στα πλαίσια της 23ης αγωνιστικής. Ήταν ένα ματς που ενδιέφερε πιο πολύ την Νέα Σαλαμίνα που πάλευε για την σωτηρία της ενώ για την Ανόρθωση ήθελε την νίκη για το γόητρό της. Το ντέρμπι έληξε με νίκη 1-0 υπέρ της Ανόρθωσης χάρη σε ένα γκολ που πέτυχε ο Σολέας στο 67’ με κοντινό σουτ. Τον αγώνα παρακολούθησαν 5000 θεατές περίπου (σχεδόν κατάμεστο ήταν το ΓΣΕ) ενώ προηγήθηκε νωρίτερα ο αγώνας των αναπληρωματικών ομάδων που έληξε ισόπαλος 2-2.

Γιώργος Στεφανίδης

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης