HomeSliderΜιλένκο Σπόλιαριτς: Τα ''θύματά'' του και η σύνδεσή του με την Κύπρο

Μιλένκο Σπόλιαριτς: Τα ”θύματά” του και η σύνδεσή του με την Κύπρο

Ένα μικρό αφιέρωμα στον μεγάλο γκολτζή, Μιλένκο Σπόλιαριτς, ο οποίος μας συντροφεύει ως παρουσιαστής – σχολιαστής αγώνων και ο οποίος συνέδεσε το όνομά του όχι μόνο με τον Απόλλωνα αλλά και με το ίδιο το κυπριακό ποδόσφαιρο: 
Liverpool, Vats, Inter, Τeuta, Sion, Ekranas, Πανιώνιος και Tirana ήταν τα ”θύματα” του Milenko Špoljarić, πρώτου σκόρερ στην ιστορία των κυπριακών ομάδων στην Ευρώπη, μέχρι να εμφανιστεί ο σπεσιαλίστας του είδους, Ivan Trickovski. O Špoljarić είχε σκοράρει 11 φορές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όλες με τη φανέλα του Απόλλωνα Λεμεσού, σε μία πολύ δύσκολη εποχή για τις κυπριακές ομάδες στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ο Σερβο-Κροάτης μεσοεπιθετικός ξεκίνησε την καριέρα του στην Osijek και στην OFK Beograd αλλά το 1992, σε ηλικία 25 ετών, μετακόμισε στην Κύπρο που έμελλε να γίνει το δεύτερο σπίτι του. Από το 1992 μέχρι το 2003 αγωνίστηκε με τα χρώματα του Απόλλωνα Λεμεσού, σκόραρε 116 φορές (μόνο στο πρωτάθλημα) και έγινε ίνδαλμα για τους Απολλωνιστές.
Το 1994 χάρισε το πρωτάθλημα στην ομάδα του, το δεύτερο στην ιστορία της, με εκπληκτικό χτύπημα φάουλ, κόντρα στην Ομόνοια. Η θέση ήταν αρκετά πλάγια, θυμίζοντας το γκολ του Pablo Garcia κόντρα στον Παναθηναϊκό το 2010. Κατέκτησε επίσης και το κύπελλο του 2001.
Χαρακτηριστικό του ήταν τα φοβερά τεχνικά σουτ του και οι απ’ ευθείας εκτελέσεις φάουλ. Τις αρετές του συνήθιζε να δείχνει και στην Ευρώπη. Το 1992/1993 αντιμετώπισε τη σπουδαία Liverpool με αντιπάλους όπως ο Bruce Grobelaar, o Ian Rush, o Steve Mcmanaman και πολλοί άλλοι. Σκόραρε με εκπληκτικό σουτ στον αγώνα της Κύπρου, ανοίγοντας το σκορ αλλά οι ”κόκκινοι” έφυγαν με το νικηφόρο 1-2. Στο 6-1 της Αγγλίας είχε πετύχει πάλι γκολ με πέναλτι.
Ένα ακόμη σπουδαίο του γκολ ήταν απέναντι στην Inter την επόμενη χρονιά. Στο ισόπαλο 3-3 στην Κύπρο βρήκε δίχτυα με φοβερό σουτ αλλά οι Ιταλοί πήραν την πρόκριση. Το 1998/1999 για το Κύπελλο Κυπελλούχων αντιμετώπισε τον Πανιώνιο. Δύο φορές κατάφερε να σκοράρει στη Νέα Σμύρνη αλλά η ομάδα του ηττήθηκε με 3-2 (0-1 ο άλλος αγώνας) και έμεινε ξανά εκτός συνέχειας.
Το 1997 έγινε διεθνής με την Εθνική Κύπρου και την τίμησε με τις εμφανίσεις του. Σε 21 αγώνες σκόραρε 8 φορές και είναι μέσα στους πρώτους σκόρερ της ιστορίας της. Μεγαλύτερη παρακαταθήκη του ο αγώνας με την Ισπανία. Με μία ασίστ του στον Gogic και μία πανέμορφη κεφαλιά συνέβαλλε τα μέγιστα στην ιστορική νίκη με 3-2 για τα προκριματικά του Euro 2000.
Το 2004 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια με τη φανέλα της Πάφου αλλά άφησε ..συνεχιστές. Οι τρεις γιοι του, ο Danilo, o Matija και ο Alexander ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο, με τους δύο πρώτους να έχουν φορέσει τη φανέλα και του Απόλλωνα.
Η προσφορά του στο κυπριακό ποδόσφαιρο δεν έχει τελειώσει, αφού εδώ και 13 χρόνια λειτουργεί η ”Σχολή Σπόλιαριτς” Milenko Spoljaric Football School
που μαθαίνει σε νέους όλης της χώρας τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου.

Διαβάστε επίσης:

Γράφτηκε Ελλάδα – Φεύγει ο Ζαχίντ !

Oι αλήθειες φαίνεται ενοχλούν κάποιους !

Ανεπίτρεπτη συμπεριφορά ακόμα μια φορά – Τι εννοούσε ο Σοφρώνης για τις ”αλλαγές”

Παραγκωνισμός ( ; ) Μποτεάκ – Η αλήθεια και η… λογική

Ομόνοια: Το ”παλατάκι” της, οι προοπτικές και τι αλλάζει

Και τι να κάνει ο ”Πούρσα” του χρόνου ;

Άνοιξε ο δρόμος για το «παλατάκι» της Ομόνοιας

Όσοι δεν πίστευαν… θα πιστέψουν τώρα !

To αποδεικνύει…

Δεν μασάει…

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης