Η Ομόνοια και πολλοί οπαδοί της μετρούν αντίστροφα για άλλη μια εμπειρία ζωής. Μετά τον αγώνα του Γιουρόπα Λιγκ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο ΓΣΠ το βράδυ της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου η ομάδα του «τριφυλλιού» θα αντιμετωπίσει την αγγλική ομάδα στην έδρα της, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου.
Ο «Λαός» ετοιμάζει βαλίτσες για το περίφημο «Ολντ Τράφορντ», καθώς έχουν γεμίσει ήδη τρεις ναυλωμένες πτήσεις, ενώ η Ομόνοια έχει πολλούς οπαδούς στην Αγγλία για να γεμίσει τις 3.940 θέσεις που της αναλογούν στο γήπεδο με χωρητικότητα 74.140 θεατών.
Με αφορμή την ιστορική επίσκεψη της κυπριακής ομάδας στο «σπίτι» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρουσιάζουμε ένα αφιέρωμα – οδηγό για όσους όσοι συνοδεύουν την Ομόνοια στην Αγγλία και γενικότερα τους πολυπηθείς οπαδούς της οι οποίοι θα ζήσουν τις στιγμές από τους τηλεοπτικούς δέκτες.
Το «Ολντ Τράφορντ» αποτελεί σημείο αναφοράς για εκατομμύρια φίλους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε όλο τον κόσμο. Το ιστορικό γήπεδο άνοιξε τις πύλες του στις 19 Φεβρουαρίου 1910 και 45.000 φίλαθλοι είδαν την ομάδα να χάνει από την Λίβερπουλ με 4-3. Έκτοτε πέρασε από πολλές φάσεις, ανακαινίσεις, ανοικοδομήσεις (μετά τους βομβαρδισμούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο) και επεκτάσεις, μέχρι που πήρε τη σημερινή του μορφή την περασμένη δεκαετία. Είναι ένα από τα πιο σύγχρονα και ωραιότερα στάδια στον κόσμο, εφάμιλλο του εκτοπίσματος και της ιστορίας της ομάδας που φιλοξενεί.
Μια επίσκεψη στο «Θέατρο των Ονείρων», όπως αποκάλεσε ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον το στάδιο, είναι αρκετή για να πείσει για του λόγου το αληθές. Η ιστορία του συλλόγου ξετυλίγεται σαν φιλμ νουάρ μπροστά στα μάτια του επισκέπτη. Κάθε βήμα ξυπνά μια ανάμνηση, κάθε βλέμμα σε βάζει στα… άδυτα των «κόκκινων διαβόλων», σε μια περιδιάβαση που δεν θέλεις να τελειώσει.
Ο επισκέπτης μπαίνει στο… κλίμα με το που φτάνει έξω από το στάδιο. Εκεί όπου τον υποδέχονται τρεις μεγάλες μορφές του συλλόγου. Το άγαλμα με την τριανδρία Τζορτζ Μπεστ, Ντένις Λο και Μπόμπι Τσάρλτον να κοιτάζουν την κεντρική είσοδο είναι ό,τι καλύτερο για πρώτη εντύπωση και προδιαθέτει για τη συνέχεια. Απέναντι τους δεσπόζει η επιβλητική μορφή του Σερ Ματ Μπάσμπι. Η ξενάγηση αρχίζει από το Μουσείο, με τα εκθέματα πάμπολλα, συνοδευόμενα από σημειώσεις που δεν αφήνουν απορίες. Όσο για την περιδιάβαση στους άλλους χώρους του σταδίου γίνεται με ξεναγό, ο οποίος είναι άκρως κατατοπιστικός και παραστατικός.
Αυτά ως προθέρμανση για μια βόλτα στο «Ολντ Τράφορντ», μια περιδιάβαση στο σπίτι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που φτάνει και περισσεύει για να πείσει τον καθένα για τους λόγους που αυτό το κλαμπ έχει τεράστιο βεληνεκές.
Η αίθουσα των τροπαίων
Μια ομάδα με πάμπολλους τίτλους στην ιστορία της διαθέτει φυσιολογικά πλούσια τροπαιοθήκη. Με 20 τίτλους πρωταθλήματος, 12 Κύπελλα, 5 Λιγκ Καπ και 21 Σούπερ Καπ (Community Shield) είναι πολυνίκης στις εγχώριες διοργανώσεις. Προσθέστε τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα Γιουρόπα Λιγκ, ένα Κύπελλο Ιντερκοντινένταλ, ένα τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, συν ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο και θα αντιληφθείτε γιατί χρειάζεται αρκετή ώρα στην αίθουσα των τροπαίων.
Η Γιουνάιτεντ ήταν η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε ευρωπαϊκό τίτλο το 1968, δέκα χρόνια μετά την τραγωδία του Μονάχου, όταν νίκησε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την Μπενφίκα με 4-1 στην παράταση. Η ρεπλίκα του τροπαίου και των μεταλλίων που πήραν τότε οι ποδοσφαιριστές αποτελούν ξεχωριστά εκθέματα στον χώρο.
Μαθήματα ιστορίας…
Η ιστορία άρχισε το 1878, όταν ιδρύθηκε το Newton Heath LYR Football Club, που το 1902 μετονομάστηκε σε Manchester United και το πρώτο σκέλος της φτάνει μέχρι την 6η Φεβρουαρίου 1958, ημέρα της τραγωδίας του Μονάχου, όταν η θρυλική ομάδα με τους «μπέμπηδες του Μπάσμπι» ξεκληρίστηκε από την συντριβή του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο της γερμανικής πόλης. Ανάλογη είναι και η διαμόρφωση του χώρου, με τα εκθέματα που παρουσιάζονται. Προγράμματα από ιστορικούς αγώνες, τιμητικές κάρτες, εισιτήρια αγώνων, πλάνα από την παράταξη της ομάδας, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από παιχνίδια, ποδοσφαιριστές, προπονητές και παράγοντες που έβαλαν την σφραγίδα τους σε μια πορεία 70 χρόνων.
Τα ξημερώματα της 6η Φεβρουαρίου 1958 οι δείκτες του ρολογιού σταμάτησαν στις τρεις και τρία λεπτά. Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της ομάδας από το Βελιγράδι, όπου απέσπασε ισοπαλία 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα, σταμάτησε στο αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου για ανεφοδιασμό. Η τρίτη προσπάθεια του για απογείωση στο χιονισμένο αεροδρόμιο ήταν και η μοιραία, καθώς συνετρίβη σε ένα χωράφι, με αποτέλεσμα 23 άνθρωποι, εκ των οποίων 8 παίκτες της ομάδας, να χάσουν τη ζωή τους. Η «μαύρη μέρα» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παρουσιάζεται εκτενώς στο Μουσείο, με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της εποχής για το τραγικό συμβάν, φωτογραφίες από τον αγώνα στο Βελιγράδι και τα συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου, καθώς επίσης των θυμάτων, αλλά και των επιζώντων. Ένα μικρό μνημείο στον χώρο και μια φλόγα που ανάβει σ’ αυτό κρατά άσβεστη την μνήμη…
Το… ταξίδι στον χρόνο συνεχίζεται με την ιστορία του συλλόγου από τότε μέχρι σήμερα. Οι στιγμές, τα πρόσωπα και οτιδήποτε σημάδεψε την πορεία της ομάδας παρουσιάζονται επιμελώς, δίνοντας πολλές σημαντικές λεπτομέρειες. Περπατώντας ανάμεσα στις μεγάλες μορφές που έβαλαν το στίγμα τους στην ιστορία της Γιουνάιτεντ και τους προπονητές φτάνεις στο επόμενο τμήμα, όπου παρουσιάζονται όλες τις στολές της ομάδας, οι μπάλες που χρησιμοποίησε, παπούτσια ποδοσφαιριστών, γάντια, λάβαρα, διάφορα αναμνηστικά, μετάλλια.
Ξεχωριστή θέση κατέχει ο χώρος που είναι αφιερωμένος στους υποστηρικτές της ομάδας, γεμάτος με αναμνηστικά και φωτογραφίες, από τα οποία ξεχωρίζει ένα εισιτήριο διαρκείας για γυναίκες για την περίοδο 1921-22!
Επόμενος σταθμός η έλευση του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στην ομάδα, του προπονητή που έγινε συνώνυμος με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τους τίτλους.
Ώρα για… μπάλα
Η βόλτα στο στάδιο αρχίζει από τις κερκίδες και ο σύλλογος έχει να υπερηφανεύεται για τις ειδικές θέσεις αναπήρων. Στην κεντρική κερκίδα οι αξιωματούχοι του συλλόγου έχουν τον δικό τους χώρο, με το όνομα του καθενός χαραγμένο στο κάθισμα, ως ένδειξη τιμής, ενώ πάνω από το σκέπαστρο κυματίζουν οι σημαίες των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι παίκτες που αγωνίστηκαν διαχρονικά στην ομάδα. Δεν λείπει η πτέρυγα που είναι εξαιρετικά αφιερωμένη στον Σερ Αλεξ, η οποία φέρει το όνομα του.
Μετά από μια γεύση από τους χώρους όπου γίνεται η κινηματογράφηση και ο σχολιασμός των αγώνων της ομάδας και την αίθουσα Τύπου η βόλτα συνεχίζεται μέσω του «Munich Tunel» προς τα «άδυτα» του γηπέδου, δηλαδή τα αποδυτήρια και την αίθουσα διδασκαλίας των ποδοσφαιριστών.
Ακολουθεί ξενάγηση στον χώρο που ξεκουράζονται οι ποδοσφαιριστές, όπου δεσπόζει ένας τεράστιος πίνακας με στοιχεία για τις συμμετοχές τους -με την ομάδα και τις διεθνείς- τα τέρματα που πέτυχαν και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά.
Η είσοδος στον αγωνιστικό χώρο αποτελεί ξεχωριστή εμπειρία, με την βοήθεια της τεχνολογίας. «Πάρτε γεύση από την ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε αγώνα. Βάλτε τη θέση σας στη θέση των παικτών της φιλοξενούμενης ομάδας και σκεφτείτε τι νιώθουν ακούγοντας αυτό», λέει ο ξεναγός. Με το πάτημα ενός κουμπιού η ησυχία ταράζεται και η ιαχή «Γιουνάιτεντ, Γιουνάιτεντ»… τρυπά τα αφτιά. Η πόρτα ανοίγει για την είσοδο στο γήπεδο, που επιτρέπεται μέχρι τη γραμμή του πλαγίου άουτ.
Το οδοιπορικό στο «Ολντ Τράφορντ» ολοκληρώνεται στην μπουτίκ της ομάδας και στην καφετέρια του σταδίου για μια κούπα τσάι, ή μια μπύρα ανάλογα με τις ορέξεις του καθενός. Κι αν θέλετε την παρέα κάποιου νυν ή πρώην αστέρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κανένα πρόβλημα. Απλώς διαλέξτε την καρέκλα που φέρει το όνομα του…
Γιώργος Χατζηαντώνης