Ο Παύλος Κοντίδης θα τα δώσει όλα για μία θέση στο βάθρο της Κατηγορίας Λέιζερ στην Κούρσα Μεταλλίων που θα διεξαχθεί το πρωί της Κυριακής (08:33 ώρα Κύπρου) στην Ενοσίμα. Ο Κύπριος ιστιοπλόος θα ξεκινήσει από την 4η θέση της γενικής κατάταξης και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο, όμως ελπίζει είτε στο αργυρό είτε στο χάλκινο.
Στην κρίσιμη κούρσα θα λάβουν μέρος 10 ιστιοπλόοι και ισχύουν δύο κανονισμοί που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την διαμορφωμένη κατάσταση;
1ος: Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπερισχύει αυτός που έχει τερματίσει ψηλότερα στην Κούρσα Μεταλλίων και τίποτε άλλο.
2ος: Οι ποινές των προηγούμενων αγώνων δεν μεταφέρονται. Έτσι ο Κοντίδης δεν κινδυνεύει με αποκλεισμό σε περίπτωση ενός τρίτου «pumping». Αντίθετα οι προηγούμενες ποινές μηδενίζονται και στο πρώτο «pumping» μέσα στον αγώνα οι ποινή είναι δύο στροφές γύρω από τον άξονα του σκάφους, και στο δεύτερο ακύρωση μόνο στην Κούρσα Μεταλλίων (21 βαθμοί ποινής).
Έχοντας υπόψιν αυτούς τους δύο κανονισμούς, ο Κοντίδης:
Κατακτά τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο, εφόσον τερματίσει μπροστά από τον Κροάτη Στιπάνοβιτς και κανένας από τους υπόλοιπους αθλητές που τον ακολουθούν δεν υπερκαλύψει τις μέχρι στιγμές διαφορές του από τον πρωταθλητή μας. Εάν τερματίσει από 5η θέση και πάνω αρκεί απλά να κερδίσει τον Στιπάνοβιτς.
- :
Για να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο θα πρέπει να αφήσει τουλάχιστον τρεις θέσεις πίσω τον Νορβηγό αθλητή και μία τον Στιπάνοβιτς (για τις θέσεις των υπολοίπων ισχύουν σχεδόν τα ίδια με την περίπτωση του χάλκινου).
Η γενική κατάταξη των πρώτων δέκα διαμορφώθηκε πλέον ως εξής:
1. Ματ Γουέρν (Αυστραλία) 49
- :
2. Χέρμαν Τόμασγκααρντ (Νορβηγία) 71
3. Τόντσι Στιπάνοβιτς (Κροατία) 74
4. Παύλος Κοντίδης (Κύπρος) 76
- :
5. Φίλιπ Μπουλ (Γερμανία) 85
6. Ρόμπερτ Σκέιντ (Βραζιλία) 86
7. Γεϊμίν Χα (Κορέα) 88
8. Σαμ Μεχ (Νέα Ζηλανδία) 89
9. Ζαν Μπαπτίστ Μπερνάζ (Γαλλία) 90
10. Κάαρλε Τάπερ (Φινλανδία) 93
- :
Σχολιάζοντας τον αγώνα, αλλά και την καθοριστική Κούρσα Μεταλλίων της Κυριακής ο Παύλος Κοντίδης ανέφερε στο γραφείο Τύπου της ΚΟΕ: «Ήταν λίγος ο άνεμος και στα πρώτα πρίμα έμεινα πολύ ώρα χωρίς αέρα στο ξεκίνημα και αυτό μου στοίχησε πάρα πολύ. Το πρίμα ερχόταν κόντρα στο ρεύμα και όλα τα σκάφη βρεθήκαμε πολύ κοντά μεταξύ μας. Μετά την εξέλιξη αυτή δοκίμασα πολλά πράγματα για να αλλάξω την κατάσταση αλλά δεν μου βγήκαν.
Βρίσκομαι κοντά στους αθλητές που προηγούνται, θα έλεγα είμαι σε θέση βολής. Όποιος περάσει τον άλλο, μεταξύ εμένα και του συναθλητή μου που κάνουμε προπόνηση μαζί, κατακτά και το χάλκινο μετάλλιο. Ο Νορβηγός είναι πέντε βαθμούς μπροστά από μένα άρα τρεις θέσεις. Ο Γερμανός που είναι στην 5η θέση έχει επίσης μαθηματικές ελπίδες. Έχουμε λίγες ώρες να καθαρίσουμε το μυαλό μας και θα τα δώσουμε όλα στον τελικό της 1ης Αυγούστου».