Στις 25 Νοεμβρίου του 2020 ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα μπήκε στο πάνθεο τον αθανάτων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο τεράστιος Αργεντινός σταρ έφυγε από τη ζωή λόγω ανακοπής στα 60 του χρόνια, όμως τα επιτεύγματα του είναι… εκεί για να θυμίζουν σε όλους πως η μπάλα έχει τον δικό της «Θεό»..
- :
Η είδηση που μετέδωσε πρώτη η εφημερίδα της Αργεντινής «Clarin» πάγωσε όλο τον πλανήτη. «Ο Μαραντόνα, ενώ ήταν στο σπίτι του στο προάστιο Σαν Αντρές του Μπουένος Άιρες, αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα. Έξι ασθενοφόρα έσπευσαν στην κατοικία του για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Με τον Μαραντόνα ήταν μαζί η κόρη του, Ντάλμα.
Μετά την εγχείρηση που είχε κάνει στον εγκέφαλο, υπήρχε ιατρικό προσωπικό που παρέμεινε στο σπίτι του για να επιβλέπει την κατάσταση της υγείας του, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να τον κρατήσει στη ζωή όταν υπέστη καρδιακή ανακοπή», ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα που αναπαράχθηκε σε χρόνο ρεκόρ σε όλο τον κόσμο.
Ξεκίνησε από τα 16 του με τη φανέλα των Αρτζεντίνος Τζούνιορς και για πέντε χρόνια πέτυχε 116 γκολ σε 166 εμφανίσεις. Το 1981 απέρριψε πρόταση της Ρίβερ Πλέιτ που θα τον έκανε τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη της χώρας το όνειό του ήταν να φορέσει τη φανέλα της αγαπημένης του Μπόκα Τζούνιορς. Στο «Μπομπονέρα» έμεινε μόλις δύο χρόνια, όμως πανηγύρισε τον πρώτο και μοναδικό τίτλο του εντός των συνόρων, το πρωτάθλημα «Μετροπολιτάνο» του 1981. Η φήμη του ξεπέρασε τα σύνορα. Η Μπαρτσελόνα τον ήθελε διακαώς, όμως ο δικτάτορας, Χόρχε Βιδέλα, δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της μεταγραφής.
Η χούντα στην Αργεντινή έπεσε το 1982. Η Μπαρτσελόνα προσέφερε 4.2 εκατ. ευρώ και έσπασε το ρεκόρ της πιο ακριβής μεταγραφής της μέχρι τότε ιστορίας. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρήκε ξανά τον προπονητή που τον «έκοψε» από την αποστολή για το Μουντιάλ του 1978 ως ανώριμο και προτίμησε τον Μάριο Κέμπες. Ο Σέζαρ Λουίς Μενότι, αποχώρησε από την Εθνική Αργεντινής μετά από την αποτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας και τη Μπαρτσελόνα. Όμως ο Μαραντόνα δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί στο κλίμα της ομάδας, ενώ ταλαιπωρήθηκε με τον σοβαρό τραυματισμό του από τον Άντονι Γκοϊκοετσέα. Με τους «μπλαουγκράνα» έπαιξε σε 58 αγώνες και σημείωσε 38 γκολ.
Απογειώθηκε στην Ιταλία
- :
Η Ιταλία και η Νάπολι ήταν ο επόμενος σταθμός. Η μεταγραφή του κόστισε 7 εκατ. ευρώ, επίσης ποσό ρεκόρ για την εποχή. Στη Νάπολι ο Ντιέγκο βρήκε γνώριμες καταστάσεις αφού πλέον θα έμενε σε μία πόλη που θύμιζε περισσότερο το Μπουένος Άιρες, με κατοίκους και νοοτροπία που θα μπορούσε να ταυτιστεί σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τους Καταλανούς. Ο Μαραντόνα συμμετείχε στον σχεδιασμό του συλλόγου, μαζί με τον νέο προπονητή, Οτάβιο Μπιάνκι, καθώς και τον πρόεδρο Κοράντο Φερλάινο. Κάπως έτσι η Νάπολι πήρε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της το 1987, ενώ τρία χρόνια αργότερα υπό την καθοδήγηση του Ντιέγκο πήρε και πάλι το «Σκουντέτο». Ο Μαραντόνα έμεινε επτά χρόνια στον ιταλικό Νότο. Έπαιξε 188 φορές και πέτυχε 81 γκολ κατακτώντας δυο πρωταθλήματα. Για τη Νάπολι έπρεπε να περάσουν 33 χρόνια για να πανηγυρίσει το 2023 την κατάκτηση του τρίτου τίτλου στην ιστορία της.
Επέστρεψε στην Ισπανία για σύντομη θητεία στη Σεβίλλη, όπως εξίσου σύντομη ήταν η θητεία του στη Νιούελς Ολντ Μπόις. Έκλεισε την καριέρα του στην Μπόκα Τζούνιορς. Με την Μπόκα κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1981, με την Μπαρτσελόνα ένα Κύπελλο, ένα Λιγκ Καπ και ένα Σούπερ Καπ Ισπανίας. Με τη Νάπολι δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας, καθώς και το Κύπελλο UEFA.
Πήρε το Μουντιάλ… μόνος του!
Με την Εθνική Αργεντινής συμμετείχε σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα. To 1986 στο Μεξικό κατέκτησε το τρόπαιο με νίκη επί της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό. Επίσης, κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης. Συνολικά κατέγραψε 91 συμμετοχές και σημείωσε 34 τέρματα.
Στον προημιτελικό απέναντι στην Αγγλία πέτυχε δύο γκολ, στη νίκη της ομάδας με 2-1, που γράφτηκαν στην ιστορία για δύο διαφορετικούς λόγους. Το πρώτο επιτεύχθηκε με χέρι και έγινε γνωστό ως «χέρι του Θεού», ενώ το δεύτερο με εκπληκτική ατομική ενέργεια που άρχισε πίσω από τη γραμμή του κέντρου, αφού πέρασε σχεδόν όλους τους αντιπάλους! Το συγκεκριμένο τέρμα καταγράφηκε ως το «γκολ του αιώνα» σε ψηφοφορία που διενήργησε η FIFA το 2002.
Απολαύστε ένα μικρό δείγμα της κλάσης του Μαραντόνα στο βίντεο από τον αγώνα της Αργεντινής με την Αγγλία: