Πολλά κινδυνεύουν να περάσουν στα μη εξυπηρετούμενα πριν το Πάσχα αν δεν αναδιαρθρωθούν
Η έλευση του νέου έτους σήμανε τη λήξη του μορατόριουμ και τη συνεπακόλουθη επαναφορά του βραχνά της μηνιαίας δόσης, για περισσότερα από 90 χιλιάδες δάνεια συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ περίπου.
Τα υπό αναφορά δάνεια είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής καταβολής της μηνιαίας δόσης, λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Ως εκ τούτου, δεν εξυπηρετήθηκαν τους προηγούμενες μήνες, αλλά ούτε και κατηγοριοποιήθηκαν στα μη εξυπηρετούμενα, αφού τέθηκαν σε ειδική ρύθμιση. Παρά ταύτα, με τη λήξη του προγράμματος την 1η Ιανουαρίου 2021 επανήλθαν στην «κανονικότητα» του αυστηρού εποπτικού πλαισίου, που σημαίνει ότι σε περίπτωση που σημειώσουν καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών, θα περάσουν στα μη εξυπηρετούμενα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημειώνεται επίσης ότι οι δανειολήπτες οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν φουσκωμένα νούμερα, αφού στα δάνεια επιβλήθηκε και ο τόκος της προηγούμενης περιόδου.
Οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι πολλά απ’ αυτά τα δάνεια θα κινδυνεύουν να περάσουν στα μη εξυπηρετούμενα πριν το Πάσχα, αν δεν αναδιαρθρωθούν, ενώ ορισμένα θα φτάσουν μέχρι τις εκποιήσεις.
Τα δάνεια τα οποία εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ανέρχονται στα 11,74 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,67 δισ. ευρώ αφορούν νοικοκυριά και τα υπόλοιπα 7,07 δισ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις.
Για τα δάνεια των νοικοκυριών, η μεγαλύτερη ανησυχία των τραπεζών εστιάζεται σε όσους βρέθηκαν στην ανεργία. Ωστόσο εκτιμάται ότι τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν υπό δύο προϋποθέσεις: Πρώτο, ότι τα δάνεια θα τύχουν έγκαιρα αναδιάρθρωσης, ώστε να μη φτάσουν στα μη εξυπηρετούμενα και δεύτερο ότι η οικονομία θα ανακάμψει σύντομα ώστε να μειωθεί η ανεργία.
Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζεται στα δάνεια των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα στους τομείς στους οποίους αναμένεται ότι τα προβλήματα θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, όπως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο τουρισμός και οι κατασκευές.