Με την ολοκλήρωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ στις 18 Δεκεμβρίου έκλεισε μία πλούσια για τον διεθνή αθλητισμό χρονιά, η πρώτη σε πλήρως κανονικούς ρυθμούς από πλευράς προσέλευσης θεατών και αγωνιστικού προγράμματος, ύστερα από τις έκτακτες συνθήκες που επέβαλαν προηγουμένως δύο έτη πανδημίας.
Χειμερινοί Ολυμπιακοί
Η αθλητική δράση ξεκίνησε με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τον Φεβρουάριο, όπου παρά έντονη κριτική για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το τεχνητό χιόνι και τους αυστηρούς περιορισμούς για τον Covid-19, οι υψηλές επιδόσεις των αθλητών κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατών.
Με προεξάρχοντα τον Γιοχάνες Μπόε, η Νορβηγία σημείωσε νέο ρεκόρ σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς με 16 χρυσά μετάλλια, ενώ η Ολλανδή θρύλος του πατινάζ ταχύτητας Ιρέεν Βουστ μπήκε σε ένα κλαμπ ελάχιστων αθλητών και αθλητριών που έχουν διακριθεί σε πέντε διοργανώσεις. Στη μνήμη των φιλάθλων θα μείνουν επίσης στιγμές όπως η λύτρωση του Νάθαν Τσεν στο πατινάζ, η άνοδος της Εϊλίν Γκου στο σκι, η πρόωρη έξοδος της Μικαέλα Σίφριν στο αλπικό σκι, καθώς και η κατάρρευση της Καμίλα Βαλίεβα στο καλλιτεχνικό πατινάζ λόγω της υπόθεση ντόπινγκ.
Πριν το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού στο Κατάρ διεξήχθη τον Ιούλιο στην Αγγλία το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Γυναικών. Μπροστά σε 87.000 οπαδούς που κατέκλυσαν το θρυλικό Γουέμπλει, η διοργανώτρια νίκησε με γκολ της Κλόε Κέλυ τη Γερμανία στην παράταση, κατακτώντας έτσι τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο.
Ανατολού Εφές, Ρεάλ Μαδρίτης και…Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς
Στο μπάσκετ και την Ευρωλίγκα, η Αναντολού Εφές επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του φάιναλ φορ του Βελιγραδίου και έγινε η πρώτη ομάδα που κατακτά συνεχόμενους τίτλους μετά τον Ολυμπιακό το 2013.
Το πρώτο μισό της αθλητικής χρονιάς έκλεισε με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία κατέκτησε τον 14ο τίτλο της απέναντι στη Λίβερπουλ στον τελικό του Παρισιού, συνεχίζοντας ταυτόχρονα ένα απίστευτο σερί οκτώ συνεχόμενων κερδισμένων τελικών.
Στο ΝΒΑ, οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς κατέκτησαν τον τίτλο του πρωταθλητή για έβδομη φορά στην ιστορία τους και για τέταρτη φορά την τελευταία οκταετία, κερδίζοντας στου τελικούς τους Μπόστον Σέλτικς με 4-2 και έχοντας για μία ακόμη φορά ως κορυφαίο τον Στεφ Κάρι.
Το υπόλοιπο καλοκαίρι στο αθλητικό καλεντάρι κυριάρχησαν μεγάλοι διεθνείς αγώνες, όπως οι Μεσογειακοί Αγώνες στο Οράν της Αλγερίας, οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Όρεγκον των ΗΠΑ, και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μονάχο της Γερμανίας.
Ο κυπριακός αθλητισμός έδωσε δυναμικό «παρών» σε όλες τις προαναφερθείσες διοργανώσεις, σημειώνοντας μάλιστα μεγάλες επιτυχίες, όπως το ρεκόρ συγκομιδής έξι μεταλλίων στους Μεσογειακούς Αγώνες και η κατάκτηση μεταλλίων στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, ενώ εκπροσωπήθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από τους Απόστολο Παρέλλη στη δισκοβολία, Μίλαν Τράικοβιτς στα 110μ. εμπόδια και τις αδελφές Ολίβια και Φίλιππα Φωτοπούλου στα 200μ. και στο μήκος, αντίστοιχα.
Περνώντας στο φθινόπωρο, η Ισπανία αναδείχθηκε τον Σεπτέμβριο πρωταθλήτρια Ευρώπης στο μπάσκετ για τέταρτη φορά στις τελευταίες έξι διοργανώσεις, επικρατώντας στον τελικό του Βερολίνου της Γαλλίας, με την 41η έκδοση του Ευρωμπάσκετ να φιλοξενείται σε τέσσερις χώρες (Τσεχία, Γεωργία, Γερμανία και Ιταλία) και με πολλές συμμετοχές παικτών του ΝΒΑ, μεταξύ των οποίων και οι αστέρες Νίκολα Γιόκιτς (Σερβία), Γιάννης Αντετοκούνμπο (Ελλάδα) και Λούκα Ντόντσιτς (Σλοβενία).
Στη Φόρμουλα 1 ο Ολλανδός Μαξ Φερστάπεν απέδειξε πως είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, κατακτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή χωρίς να απειληθεί ουσιαστικά σε κανένα διάστημα της σεζόν, χάρη και στην εξαιρετική απόδοση του μονοθεσίου της Ρεντ Μπουλ.
Κορύφωση με Μουντιάλ
Η ημερολογιακή και αγωνιστική κορύφωση της χρονιάς δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, το οποίο φιλοξενήθηκε τον Δεκέμβριο στο Κατάρ.
Ύστερα από έναν από τους συναρπαστικότερους τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης, η Αργεντινή στέφθηκε Πρωταθλήτρια Κόσμου για τρίτη φορά στην ιστορία της, παίρνοντας το στέμμα από την κάτοχό του Γαλλία, με τον αρχηγό της Λιονέλ Μέσι να αναδεικνύεται πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά και τον Εμιλιάνο Μαρτίνες καλύτερος τερματοφύλακας αντίστοιχα.
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ θα μείνει στην ιστορία ως η πρώτη διοργάνωση στην ιστορία του θεσμού που διεξάγεται σε μη καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και για την έντονη κριτική κατά των διοργανωτών για τη στάση τους απέναντι στα εργασιακά, ύστερα από τον θάνατο χιλιάδων εργατών κατά τις εργασίες κατασκευής των νέων γηπέδων, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα, ενώ σε αγωνιστικό επίπεδο επιβεβαιώθηκε το κλείσιμο της αγωνιστικής «ψαλίδας» ανάμεσα στις μικρομεσαίες και στις μεγάλες ομάδες του παγκόσμιου στερεώματος, κάτι που έδωσε τη δυνατότητα για πιο ανταγωνιστικά παιγνίδια καθ’ όλη τη διάρκεια των αγώνων.
Αποχωρήσεις πρωταθλητών από την ενεργό δράση
Η χρονιά σημαδεύτηκε επίσης και από αποχωρήσεις από την ενεργό δράση τεράστιων ονομάτων του παγκόσμιου αθλητισμού.
Μετά από μοναδικές καριέρες που διήρκεσαν περίπου ένα τέταρτο του αιώνα, δύο από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του τένις κρέμασαν τις ρακέτες τους το 2022.
Ανεβάζοντας το άθλημα σε ένα επίπεδο που μόνο οι Ράφαελ Ναδάλ και Νόβακ Τζόκοβιτς μπόρεσαν να ακολουθήσουν, ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ έκλεισε την καριέρα του τον Σεπτέμβριο με 20 τίτλους σε γκραν σλαμ, γνωρίζοντας την καθολική αναγνώριση από φίλους και αντιπάλους για την ευγένεια, την κομψότητα και την συνολική του προσωπικότητα.
Λίγο νωρίτερα είχε αποχαιρετίσει το φίλαθλο κοινό και η κάτοχος 23 τίτλων γκραν σλαμ Σερένα Γουίλιαμς, η οποία ολοκλήρωσε την καριέρα της με επιπλέον 14 τίτλους στο διπλό, όλους με παρτενέρ την μεγαλύτερη αδερφή της Βίνους, με την ιστορία της οικογένειας από την Καλιφόρνια να γίνεται και πολυβραβευμένη ταινία που χάρισε μέσα στο 2022 Όσκαρ στον Γουιλ Σμιθ, ο οποίος υποδύθηκε τον πατέρα των δύο τενιστριών.
Μετά το αντίο του Κίμι Ραϊκόνεν το 2021, η Φόρμουλα 1 αποχαιρέτισε το 2022 και τον Σεμπάστιαν Φέτελ. Με τέσσερις παγκόσμιους τίτλους με τη Ρεντ Μπουλ, όπου παρέμεινε από το 2009 έως το 2014, πριν μετακινηθεί στη συνέχεια στη Φεράρι (2015-2020) και ολοκληρώσει την καριέρα του στην Άστον Μάρτιν τις σεζόν 2021 και 2022, ο Γερμανός βρίσκεται τρίτος στη λίστα όλων των εποχών σε νίκες Γκραν Πρι (53), πίσω από τους Λιούις Χάμιλτον (103) και Μίχαελ Σουμάχερ (91), καθώς και τέταρτος στη λίστα των pole positions με 57.
Ο αποκλεισμός των Ρώσων
Το αθλητικό 2022 δεν θα μπορούσε ωστόσο να μείνει ανεπηρέαστο από το μεγαλύτερο διεθνές γεγονός της χρονιάς, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε ευθυγράμμιση με τις πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας από τον δυτικό κυρίως κόσμο, η FIFA και η UEFA απέκλεισαν τις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους της Ρωσίας από το διεθνές ποδόσφαιρο, μια κίνηση που είχε ως συνέπεια και τον αποκλεισμό της εθνικής Ρωσίας από το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, ενώ ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μετακινήθηκε από την Αγία Πετρούπολη στο Παρίσι.
Ακολούθως, η διεθνής ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) ανακοίνωσε τον αποκλεισμό Ρώσων αθλητών και αξιωματούχων, ενώ η Ευρωλίγκα απέκλεισε τις ρωσικές ομάδες ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ούνικς Καζάν, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Λοκομοτίβ Κουμπάν Κράσνονταρ από τη συμμετοχή στις διοργανώσεις που εποπτεύει.
Επιπλέον, η Φόρμουλα 1 ανακοίνωσε την αφαίρεση του ρωσικού Γκραν Πρι από το πρόγραμμα της σεζόν, η διεθνής αθλητική ομοσπονδία World Athletics απαγόρευσε σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές και αξιωματούχους τη συμμετοχή σε όλες τις διοργανώσεις για το άμεσο μέλλον, ενώ ακυρώθηκαν οι Παγκόσμιοι Χειμερινοί Αγώνες Special Olympics που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Καζάν της Ρωσίας τον Ιανουάριο του 2023.
Η χρονιά ολοκληρώθηκε με τον παγκόσμιο θρήνο της αθλητικής κοινότητας για την απώλεια του βασιλιά του ποδοσφαίρου Πελέ, οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Δεκεμβρίου στη Βραζιλία χτυπημένος από τον καρκίνο.
Πηγή: ΚΥΠΕ