Στην ούτως ή άλλως τρομερά ευμετάβλητη κι ευάλωτη ψυχοσύνθεση του εφετινού Παναθηναϊκού, δεν θέλει πολύ για να του “στραβώσει” ένα ματς. Κι αν του “στραβώσει”, μετά 9 φορές στις 10, δεν μπορεί να το… ισιώσει με τίποτα!
Ο Άρης έφυγε το απόγευμα της Κυριακής (18/04) με το πρώτο διπλό του απ’ το “Απόστολος Νικολαΐδης” έπειτα από 38 χρόνια, διότι στο πιο καθοριστικό παιχνίδι της σειράς (και μετά από ήττα στην έδρα του), έκανε πολύ καλά όλα τα βασικά. Κι ο προπονητής του είχε την οξυδέρκεια να εκμεταλλευτεί και να διαχειριστεί όλες τις συγκυρίες που “γέννησε” υπέρ της ομάδας του ο αγώνας, μετά την αποβολή του Μαουρίσιο Σιλβέιρα. Διαθέτοντας βεβαίως και “βαθύτερο” και ποιοτικότερο πάγκο. Υπάρχει κανείς που αμφιβάλλει για το τελευταίο; Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
Όταν ο Παναθηναϊκός πάει σε ματς-τελικό, δίχως τον ηγέτη του στα μετόπισθεν (Σένκεφελντ), τον έτερο βασικό στόπερ του (Πούγγουρα) και τον βασικό και πιο δημιουργικό εξτρέμ του (Χατζηγιοβάνη), είναι πολύ συγκεκριμένα -και περιορισμένης δυναμικής- τα πράγματα που μπορεί να κάνει στο χορτάρι. Προχωρώντας αποκλειστικά με το πλάνο που έμαθε εδώ και μήνες να “υπηρετεί” ως ομάδα, με άμυνα σε χαμηλά μέτρα και αναζήτηση ενός γκολ στις μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού ευκαιρία που θα φτιάξει μπροστά.
Αυτό δηλαδή που έκανε ικανοποιητικά στο πρώτο 45λεπτο απέναντι στον -πολύ πιο “γεμάτο” και ποιοτικότερο στην τριάδα πίσω απ’ τον φορ- Άρη, αλλά ήταν αδύνατο να το πράξει, μόλις βγήκε απ’ τη σκακιέρα ακόμη ένα βασικό κομμάτι της μηχανής κι ο πιο “εγκεφαλικός” ποδοσφαιριστής του (Μαουρίσιο). Εκεί κατέρρευσε όλο το οικοδόμημα κι έπεσε ο διακόπτης…
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΜΕ… ERASMUS
Μικρή παρένθεση: Κάποια στιγμή θα πρέπει ο ακριβοθώρητος Μαρκ Κλάτενμπεργκ, εκτός απ’ την εβδομαδιαία ανάλυση των φάσεων όπου όλα κάθε φορά “μεταφράζονται” κατά το δοκούν (εδώ έβγαλε… εξαιρετικό την περασμένη εβδομάδα τον Μπέμπεκ, που δεν πέτυχε βαλσαμωμένο πουλί και “σώθηκε” τρεις φορές απ’ το VAR), να εξηγήσει προς τον Τύπο και τον κόσμο, με τι κριτήρια επιλέγονται κι έρχονται ορισμένοι ξένοι διαιτητές επιπέδου… α’ τοπικού, ειδικά σε ματς που άπαντες γνωρίζουν πως θα κριθούν στη λεπτομέρεια. Με τη λογική του όποιος… περισσεύει εκεί έξω, περνάει μια βόλτα κι από εδώ; Με πειραματισμούς; Ίσως και με… erasmus την επόμενη φορά. Ειλικρινά κανείς δεν κατάλαβε: α) Πως βγήκε η πρώτη κίτρινη στον Μαουρίσιο για… διαμαρτυρία στη φάση του πέναλτι (την ώρα που δεν “φώναζε” κανείς κι άπαντες ανέμεναν το VAR), με αποτέλεσμα ο Βραζιλιάνος να αποβληθεί μετά όταν έκανε το πολύ άτσαλο (και κουτό για την εμπειρία του) μαρκάρισμα στο 52’ πάνω στον Τζέγκο και β) Πως είναι δυνατόν να έχουν βγάλει το ματς μόλις με τρεις κίτρινες οι παίκτες του Άρη, όταν ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, γινόταν του… Κουτρούλη ο γάμος στα μαρκαρίσματα. Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά κάθε φορά…
Ναι, οι ξένοι διαιτητές έχουν βοηθήσει πολύ στο να στρώσει το πράγμα με τη διαιτησία την τελευταία τριετία στα μέρη μας. Αλλά στη φάση που έχουν μπει πλέον τα playoffs, με ματς όπου κρίνονται σημαντικοί στόχοι για όλες τις ομάδες, είναι τουλάχιστον επικίνδυνο να έρχονται διαιτητές αμφιβόλου ποιότητας (που έχουν γίνει μάλιστα αντικείμενο σκληρής κριτικής στις ίδιες τις χώρες τους, όπως ο Τόχβερ), οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις. Είναι θέμα ουσίας και ποιότητας κι όχι απλά “να φέρω κάποιον, αρκεί να είναι ξένος”. Όχι επειδή του το ζήτησε πριν μία εβδομάδα ο Παναθηναϊκός κι ο Αλαφούζος κι ο ίδιος “απάντησε” με τον… Εσθονό. Σήμερα ήταν οι “πράσινοι”, αύριο θα είναι κάποιος άλλος. Αλλά εκεί, δεν θα είναι απλώς… Δευτέρα για τον Άγγλο αρχιδιαιτητή και η “γκρίνια” θα είναι πολλαπλάσια. Κλείνει η παρένθεση…
ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΑ
Μετά το Μαουρίσιο-out, ο Παναθηναϊκός μπήκε σε mode… πανικού. Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά από χθες βράδυ. Για το ότι δεν τον βοήθησε από τον πάγκο ο Μπόλονι, για το ότι άργησε στις επιλογές του κι έκανε λάθος αλλαγές, για το πώς διαχειρίστηκε την ίδια ώρα την όλη κατάσταση ο Μάντζιος. Να τα δεχθώ όλα… Να ξαναδούμε όμως λίγο και τη μεγάλη εικόνα;
Για να είμαστε δίκαιοι προς όλους κι όλα, ο Μπόλονι δεν είχε στον πάγκο τον… Μπουσκέτς, για να τα “ακούσει” επειδή δεν τον έβαλε ontime. Το βασικό λάθος του, ήταν πως την ώρα που αποφάσισε να “πειράξει” τη σύνθεση της ομάδας του μετά την αποβολή του Μαουρίσιο, δεν πήγε σε πιο δραστική επιλογή για να “θωρακίσει” πολύ πιο άμεσα, το γκρουπ μπροστά απ’ την αμυντική γραμμή του. Εκεί την έπαθε τη “ζημιά” ο Παναθηναϊκός. Κι απ’ τη στιγμή που επέλεξε να βγάλει τον Αϊτόρ για να βάλει ως έξτρα χαφ για περισσότερα τρεξίματα τον αμυντικογενή (και δεξιό μπακ) Σάντσες, έπρεπε παράλληλα να βγάλει και τον Σανκαρέ, ο οποίος δεν είχε να του δώσει κάτι περισσότερο ούτε στο κράτημα της μπάλας, ούτε σε τρέξιμο. Περνώντας έναν παίκτη (τον Μπουζούκη ή τον Αγιούμπ) που θα μπορούσε να του δώσει ένα μαξιλαράκι στα χαφ για να κρατήσει λίγο περισσότερη ώρα την κατοχή. Ο Ρουμάνος πόνταρε εκείνη την ώρα στην προσωπικότητα του Σανκαρέ, αλλά όσο κι αν ήθελε το… πνεύμα του Σενεγαλέζου, η σαρξ ήταν αδύναμη να ακολουθήσει. Πολύ απλά διότι δεν είναι ακόμη καλά από πλευράς τρεξιμάτων και φυσικής κατάστασης.
ΤΑ 20 ΛΕΠΤΑ “ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑΣ”
Σε αυτά τα 25-30 μέτρα μπροστά απ’ την περιοχή ήταν το μεγάλο “θέμα” του Παναθηναϊκού, με αποτέλεσμα να περάσει ένα 20λεπτο “αιχμαλωσίας”, με τον Άρη να φορτώνει διαρκώς παίκτες απ’ τον άξονα (έχοντας περάσει στο γήπεδο και τον πολύ πιο δημιουργικό Ματίγια), βγάζοντας διαρκώς τριγωνάκια και συνεργασίες “μαχαιριές” στο όριο της “πράσινης” περιοχής. Κι έξτρα παίκτες έτοιμους να πάρουν το… ριμπάουντ για να απειλήσουν ξανά. Κάπως έτσι έγινε σε χρόνο… dt το 1-2, κάπως έτσι τελείωσε η σεμνή τελετή, διότι ο Άρης είχε και καθαρό μυαλό και περισσότερα πόδια μέσα στο γήπεδο για να διαχειριστεί το προβάδισμά του, απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που δεν ήταν σε θέση να κάνει ούτε… σουτ στο β’ 45λεπτο, κλείνοντας το ματς με το ιστορικό 2-14 στις τελικές.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΕΙ
Και τώρα τι; Οι “πράσινοι” είναι πια στα… σχοινιά, ζαλισμένοι και με ακόμη περισσότερες “πληγές” στο κορμί τους ενόψει του μεθαυριανού (21/04) ντέρμπι με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Και πάνω που -μετά το ματς με τον ΠΑΟΚ- είχε ανοίξει αυτό το “στοιχειωμένο” συρτάρι, με τα σκονισμένα εδώ και μία τετραετία διαβατήρια, απ’ το απόγευμα της Κυριακής (18/04), μπήκε ξανά… λουκέτο. Το κλειδί, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πάνω στο γραφείο κι ο Παναθηναϊκός οφείλει να πολεμήσει για να το πάρει ξανά στα χέρια του. Να πολεμήσει με ότι “όπλα” του έχουν απομείνει, ειδάλλως θα χαιρετίσει οριστικά την Ευρώπη πριν καν φτάσουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα…
Πηγή: sport24.gr