Στο Κυπριακό, στην Ενέργεια, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, αναφέρθηκε σήμερα, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επισκέφθηκε το ΤΕΠΑΚ.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο ΤΕΠΑΚ, στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «σήμερα βρίσκομαι εδώ διότι είχα υποσχεθεί στον Μιχάλη ότι θα έρθω μαζί του την πρώτη του μέρα στο Πανεπιστήμιο. Ο Μιχάλης είναι ένα παιδί που δείχνει σε όλους μας τον δρόμο σε σχέση με τη δύναμη του ανθρώπου. Και του είπα θα έρθω μαζί του, και χαίρομαι που ως πολιτεία αλλά και το Πανεπιστήμιο – που θέλω να το ευχαριστήσω – έχουμε διασφαλίσει ότι θα έχει τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα με τους συμφοιτητές του. Για μένα σε τέτοιου είδους κοινωνικά θέματα, είναι που κρινόμαστε ως κράτος, ως πολιτεία, ως κοινωνία καθημερινά και χαίρομαι ιδιαίτερα και θέλω να ευχαριστήσω το ΤΕΠΑΚ.
Αλλά και εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη μας, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε στον Μιχάλη και σε όλα τα παιδιά σαν τον Μιχάλη ότι έχουν τις ίδιες ευκαιρίες».
Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, όπως τα εξέθεσαν σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν δυσκολίες, με κύριο θέμα το στεγαστικό. Να αναφέρω ότι υπάρχουν σήμερα 300 εστίες στο ΤΕΠΑΚ. Βρίσκονται υπό κατασκευή 500 εστίες, άρα, σε πολύ λίγο διάστημα θα έχουμε διαθέσιμες 800 εστίες, υπάρχουν περίπου 900 αιτήματα τον χρόνο, άρα, θα είμαστε σε ένα πολύ καλό στάδιο.
Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε το κυκλοφοριακό. Με τις νέες εστίες που κτίζονται υπάρχει τρόπος να φτάνεις στο κέντρο της πόλης χωρίς να χρησιμοποιούνται αυτοκίνητα. Και εμείς θα ενθαρρύνουμε να γίνεται αυτό για να αντιμετωπιστεί και η πρόκληση που αφορά το κυκλοφοριακό».
Σε ερώτηση για το σχέδιο που υποβλήθηκε για το κοίτασμα Αφροδίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός της Κυβέρνησης έχει βασικά δύο στόχους, από τη μια να πετύχουμε την πράσινη μετάβαση και κατά δεύτερο και πιο σημαντικό για τη δική μας διακυβέρνηση είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού. Όλοι γνωρίζουμε ότι η τιμή του ηλεκτρισμούς την Κύπρο σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αρκετά πιο ψηλή. Πώς θα πετύχουμε αυτό τον στόχο; Υπάρχουν τρία μέσα τα οποία χρησιμοποιούμε, αξιοποιούμε για να πετύχουμε τον στόχο της μείωσης του ηλεκτρισμού. Το ένα είναι οι ΑΠΕ, το δεύτερο είναι η αξιοποίηση φυσικού αερίου και τρίτο οι διασυνδέσεις. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η διασύνδεση, o interconnector όλα αυτά που συζητούνται αυτές τις μέρες είναι ένα πολύ σημαντικό έργο μέρος του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού μας.
Έχουμε ζητήσει, είμαστε σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις και όταν οι απαντήσεις που μας δοθούν είναι ικανοποιητικές, η απόφαση μας θα είναι θετική. Αν οι διευκρινίσεις που θα μας δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές και πρωτίστως, γιατί αυτό είναι το κλειδί, η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, όταν δεν διασφαλίζει κάτι τέτοιο δεν θα είναι θετική. Είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση. Βλέπω θέσεις και από τις δύο πλευρές που είναι αρκετά έντονες. Εμείς ω υπεύθυνη κυβέρνηση θα πάρουμε αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων. Για αυτό έχουμε ζητήσει διευκρινίσεις που κατά κύριο λόγο άπτονται των οικονομικών πτυχών του συγκεκριμένου έργου. Πήραμε κάποιες απαντήσεις, κάποιες είναι ικανοποιητικές, κάποιες δεν είναι και ζητήσαμε περισσότερες. Υπάρχει το γεωπολιτικο ρίσκο. Από κει και πέρα και η Κυπριακή Δημοκρατία, και η Ελλάδα και η ΕΕ ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αντίθετα, δεν θέμα να βάζουμε από μόνοι μας υπό αμφισβήτηση. Αλλά ναι είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη».
Σε ερώτηση αν αυτό είναι κάτι για το οποίο θα επιβαρυνθούν οι αναύλωτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το κλειδί της τελικής μας απόφασης είναι το να μην αυξηθεί το κόστος στους καταναλωτές. Αντίθετα, ο στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού».
Ερωτηθείς είπε ότι «έχει γίνει μια συγκεκριμένη πρόταση, εκείνο που μπορώ να σας πω από την πρώτη μελέτη, βρίσκεται σε αξιολόγηση από το αρμόδιο Τμήμα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για μας η παρουσία της Chevron, του αμερικανικού κολοσσού στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ψήφος εμπιστοσύνης, θα αξιολογήσουμε συνολικά τη νέα πρόταση που έχει υποβληθεί και θα τοποθετηθούμε.
Να αναφέρω ότι με αφορμή και την παρουσία μου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των ΗΕ, θα έχω ο ίδιος συνάντηση με στελέχη της Chevron για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα».
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν έχω τίποτα στο μυαλό μου για ανασχηματισμό, τα έχω διαβάσει και εγώ. Δεν ξέρω από πού προέρχονται. Αλλά ευχαριστώ για το ερώτημα σας για να το ξεκαθαρίσω. Δεν υπάρχει στο μυαλό μου θέμα ανασχηματισμού».
Ερωτηθείς πώς είναι οι σχέσεις του με τον Υφυπουργό Τουρισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «οι σχέσεις μου με όλους τους Υπουργούς είναι σχέσεις συνεργάτη. Έχουμε ανοικτές συζητήσεις, ακούμε απόψεις, συζητούμε και είμαστε συνεργάτες. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση τριμερούς συνάντησης στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «από πλευράς των ΗΕ έχω βολιδοσκοπηθεί για διάφορες ημερομηνίες για όλες τις ημερομηνίες έχω απαντήσει θετικά και είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Αναμένω από τα ΗΕ. Επαναλαμβάνω, έχω βολιδοσκοπηθεί για συγκεκριμένες ημερομηνίες, σε δυο τρεις των περιπτώσεων, και απάντησα θετικά».
Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την προβολή της σειράς Famagusta στο Netflix, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «προφανώς δεν έχουν δει τη συγκεκριμένη σειρά, διότι πέραν που καταγράφει την αλήθεια, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τουρκική εισβολή το 1974, στέλνει και πολύ σημαντικά μηνύματα για όσους έχουν τύχει να την παρακολουθήσουν – εγώ την έχω παρακολουθήσει – για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού και τις σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Διαβάστε περισσότερα στο dialogos.com.cy Read More