HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Υπόκλιση στον μεγάλο Φαλκάο

Σαν σήμερα: Υπόκλιση στον μεγάλο Φαλκάο

Στις 16 Οκτωβρίου του 1953 γεννήθηκε ο Πάολο Ρομπέρτο Φαλκάο, ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (16/10:

2011: Μοιραία καραμπόλα

Ο 33χρονος Νταν Γουίλντον, δύο φορές νικητής του Πρωταθλήματος αυτοκινήτων «Indy 500», υπέκυψε στα τραύματά του, μετά από καραμπόλα 15 αυτοκινήτων στην πίστα του Λας Βέγκας.

2010: «Έφυγε» νωρίς»

Απεβίωσε σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο ο Νίκος Φάσουρας, σέντερ της ομάδας του Περιστερίου από το 1986 μέχρι το 1996 με 98 συμμετοχές (στην Α1 και την Α2) και 9 με την Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ.

2003: Μορφή…

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Ούγγρος Λάζλο Παπ, ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε 3 συνεχόμενα ολυμπιακά μετάλλια (1948, 1952, 1956).

2000: Νέα διοργάνωση

Με τον αγώνα Ρεάλ – Ολυμπιακός (75-73) εγκαινιάστηκε το νέο πρωτάθλημα μπάσκετ της Eυρωλίγκα που διοργανώνεται από την ULEB. Ήταν η πρώτη διοργάνωση στα τελευταία 47 χρόνια που δεν εποπτευόταν από την FIBA και σ’ αυτήν συμμετείχαν 24 ομάδες.

1999: Χάλκινο μετάλλιο

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους στο 34ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που διεξάχθηκε στην Κίνα.

1996: Τραγωδία…

Στον αγώνα Γουατεμάλα – Κόστα Ρίκα, για τα προκριματικά του Μουντιάλ, ’98 διατέθηκαν υπεράριθμα εισιτήρια στο στάδιο «Νασιονάλ Ματέο Φλόρες». Από τον συνωστισμό που προκλήθηκε 85 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 180 τραυματίστηκαν.

1986: Πιστός στην Έβερτον

Απεβίωσε σε ηλικία 76 χρόνων ο Άγγλος τερματοφύλακας Τεντ Σάγκαρ. Έπαιξε στην Έβερτον για 22 χρόνια και 10 μήνες (από το 1929 έως τις 15 Νοεμβρίου 1952) που αποτελεί ρεκόρ παραμονής σε μια ομάδα στην Αγγλία. Αγωνίστηκε 4 φορές με την Εθνική Αγγλίας (περίοδος 1935-36) και μία φορά στην Εθνική Βόρειας Ιρλανδίας στα χρόνια του πολέμου.

1985: Θρύλος της Ducati

Γεννήθηκε ο θρύλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μοτοσικλέτας (MotoGP) Κέισι Στόνερ. Κέρδισε 38 αγώνες με την ομάδα της Ducati και κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα δύο φορές (2007, 2011), προσφέροντας συγκλονιστικές μονομαχίες με τον Βαλεντίνο Ρ¨οσι. Ο Αυστραλός αποσύρθηκε στο τέλος το 2012, έτρεξε για μια σεζόν στα V8 Supercars και επέστρεψε ξανά στο χώρο του MotoGP ως αναβάτης δοκιμών της Ducati μέχρι το 2018.

1968: Ιπτάμενος…

Ο Χρήστος Παπανικολάου κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με άλμα 5.35μ. και κατέκτησε την 4η θέση στους Ολυμπιακούς του Μεξικού. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο Αμερικανός Μπομπ Σίγκριν με 5.41μ.

1968: Μαύρη δύναμη

Στους Ολυμπιακούς του Μεξικού οι μαύροι Αμερικανοί αθλητές των 200μ. Τόμι Σμιθ (1ος) και Τζον Κάρλος (3ος) ανέβηκαν στο βάθρο της απονομής με υψωμένη τη γροθιά σε μαύρο γάντι και σκυμμένο κεφάλι. Με αυτό τον τρόπο χαιρετούσε η οργάνωση των νέγρων Black Power (Μαύρη δύναμη). Οι δύο αθλητές αποκλείστηκαν από τους αγώνες με απόφαση της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ. Στην δεύτερη θέση του βάθρου ήταν ο Αυστραλός Πίτερ Νόρμαν, ο οποίος φορούσε κονκάρδα της «Μαύρης Δύναμης» και με την επιστροφή στην πατρίδα του ανέλαβε δράση κατά του αποκλεισμού των μειονοτήτων.

1956: Εμπνευστής του Μουντιάλ

Ο Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας Ζιλ Ριμέ, αποβίωσε δύο μέρες μετά τα 83α του γενέθλια. Ήταν ο εμπνευστής της ιδέας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και μέχρι το 1970 τα Μουντιάλ έφεραν το όνομά του. Το βαρύτιμο τρόπαιο που απονέμεται στην πρωταθλήτρια κόσμου ονομάζεται «Ζιλ Ριμέ», προς τιμήν του επί σειρά ετών προέδρου της γαλλικής Ομοσπονδίας (1919-1946) και της FIFA (1921-1954).

1953: Γιορτάζει ο Φαλκάο

Γεννήθηκε ο Πάολο Ρομπέρτο Φαλκάο, ένας από τους κορυφαίους μέσους όλων των εποχών, με μεγάλη καριέρα στη Ρόμα και την Εθνική Βραζιλίας. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από την Ιντερνασιονάλ του Πόρτο Αλέγκρε, ομάδα που αγωνίστηκε από το 1972 έως το 1980, με απολογισμό 158 συμμετοχές και 22 τέρματα. Πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα Βραζιλίας, ενώ το 1980 έπαιξε στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες όπου η ομάδα του έχασε από τη Νασιονάλ του Μοντεβιδέο.

Το 1980 η ιταλική Ομοσπονδία επέτρεψε τη συμμετοχή ξένων στο «καμπιονάτο» και ο Φαλκάο έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος που πήγε στη χώρα για λογαριασμό της Ρόμα. Σύντομα εξελίχθηκε σε ηγετική μορφή των «τζιαλορόσι», που επανήλθαν σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην πρώτη του σεζόν μέτρησε 25 συμμετοχές με 3 γκολ και η Ρόμα κατέλαβε τη 2η θέση, ενώ την περίοδο 1981-1982 ο απολογισμός του ήταν 6 γκολ σε 24 συμεμτοχές και η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση.

Στο ξεκίνημα του πανηγύρισε το κύπελλο, ενώ ήταν ο παίκτης που εκτέλεσε το νικητήριο πέναλτι στον τελικό με την Τορίνο. Το 1983 έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην κατάκτηση του τίτλου από τους Ρωμαίους για πρώτη φορά μετά από το 1942! Ο Φαλκάο σημείωσε 7 τέρματα σε 27 αγώνες, όμως η συμβολή του ήταν τεράστια καθώς δημιούργησε πολλά γκολ της ομάδας και αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος.

Οι φίλοι της ομάδας, αναγνωρίζοντας την προσφορά του, τον αποκάλεσαν «Ο 8ος Βασιλιάς της Ρώμης»! Το 1984 πανηγύρισε ακόμα ένα κύπελλο, σε μια περίοδο που ήταν φανταστική για τον σύλλογο. Συμμετείχε στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και έφτασε στον τελικό, όπου έχασε στα πέναλτι από τη Λίβερπουλ, με τον Φαλκάο να αρνείται την τελευταία εκτέλεση λόγω του ότι χτύπησε στο γόνατο κατά τη διάρκεια του αγώνα. Η τελευταία του χρονιά στην «Αιώνια Πόλη» ήταν εφιαλτική, καθώς ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς και έπαιξε μόνο σε τέσσερις αγώνες (1 γκολ). Το καλοκαίρι του 1985 αποχώρησε από τη Ρόμα, έχοντας καταγράψει 107 συμμετοχές με 22 τέρματα. Επέστρεψε στη Βραζιλία για την Σάο Πάολο και «κρέμμασε τα παπούτσια» μετά από το Μουντιάλ του 1986.

Ως διεθνής ήταν μέλος της «σελεσάο» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 1982, ομάδα που θεωρείται ως η κορυφαία όλων των εποχών παρότι δεν έφτασε στο ποδοσφαιρικό «Έβερεστ». Με τους Τονίνιο, Σερέζο, Ζίκο και τον αείμνηστο Σώκρατες συνέθεταν μια εκπληκτική τετράδα στη μεσαία γραμμή. Η πορεία εκείνης της ομάδας σταμάτησε από την Ιταλία, όμως το θέαμα που πρόσφερε ακόμα συζητείται… Ο Φαλκάο κατέγραψε 34 συμμετοχές με 6 γκολ ως διενής.

Μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του ασχολήθηκε ως προπονητής και σχολιαστής αγώνων.

Το βιογραφικό του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάδειξή του ως καλύτερου ποδοσφαιριστή στη Βραζιλία σε δύο σεζόν, ενώ άλλες τρεις ήταν στην κορυφαία ενδεκάδα του πρωταθλήματος. Αναδείχθηκε, επίσης, 2ος καλύτερος παίκτης στο Μουντιάλ του 1982, ενώ ήταν μέλος της καλύτερης ενδεκάδας της διοργάνωσης.

1910: Θύμα δολοφονίας

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών Στάλνι Κέτσελ δολοφονήθηκε στον Κόνγουεϊ του Μιζούρι.

1899: Γυναικείο μπάσκετ

Διατυπώθηκαν για πρώτη φορά επίσημοι κανόνες για το γυναικείο μπάσκετ, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης