HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Ξεκληρίστηκε η «Γκράντε Γκρανάτα»

Σαν σήμερα: Ξεκληρίστηκε η «Γκράντε Γκρανάτα»

Στις 4 Μαΐου 1949 έγινε η πρώτη αεροπορική τραγωδία στο ποδόσφαιρο, με θύμα την περίφημη τότε ομάδα της Τορίνο. Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή από την Πορτογαλία συνετρίβη με επακόλουθο να ξεκληριστεί όλη η ομάδα.

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (3/5):

1999: Μορφή της Βαλένθια

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο πρώην πρόεδρος της Βαλένθια Luis Cazanova. Επί των ημερών του (1940-1959), ο σύλλογος κατέκτησε 3 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα.

1993: Πόλο στην Αθήνα

Άρχισε το 8ο FINA CUP (Παγκόσμιο Κύπελλο Υδατοσφαίρισης) στην Αθήνα. Οι Ιταλοί αναδείχθηκαν πρωταθλητές, ενώ η Ελλάδα τερμάτισε έβδομη (προτελευταία).

1975: Πρωταθλήτρια Ευρώπης

Η Ρουμάνα αθλήτρια της γυμναστικής Nadia Comaneci αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης σε ηλικία μόλις 13 ετών στους Πανευρωπαϊκούς της Νορβηγίας.

1971: Αντίο στην Εθνική

Με 35 πόντους αποχαιρέτισε την εθνική Ελλάδας ο Γιώργος Κολοκυθάς, στο νικηφόρο παιχνίδι με την Σκοτία (111-72) για την ημιτελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο Λε Μαν. Μέσα σε μία δεκαετία (1962-1971) πέτυχε 1.807 πόντους σε 90 αγώνες.

1958: Νίκη με ρεκόρ

Ο Wolfgang Von Trips, οδηγώντας μία Porsche, νίκησε στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων της Πάρνηθας, που συμπεριλαμβανόταν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αναβάσεων για τη διετία 1957-1958, επιτυγχάνοντας χρόνο ρεκόρ με 6’.30”.9.

1949: Μαύρη μέρα για την Τορίνο

Έγινε η πρώτη αεροπορική τραγωδία στο ποδόσφαιρο, αλλά και στην ιστορία του αθλητισμού της Ιταλίας. Αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα της Τορίνο στην επιστροφή της από την Λισαβόνα, συνετρίβη στον λόφο Σουπέργκα. Η επονομαζόμενη «Μεγάλη Γκρανάτα» ταξίδεψε στην Πορτογαλία όπου την προηγούμενη μέρα έδωσε φιλικό αγώνα προς τιμής του αρχηγού της Μπενφίκα Ζοζέ «Τσίκο» Φερέιρα, ο οποίος θα αποχωρούσε από τη δράση και ήθελε να παίξει μαζί με τον φίλο του Σάντρο Ματσόλα, ποδοσφαιριστή της Τορίνο. Η επιστροφή έγινε με ενδιάμεσο σταθμό στη Βαρκελώνη, όπου οι επιβάτες ενημερώθηκαν ότι οι καιρικές συνθήκες στην Ιταλία ήταν πολύ άσχημες. Η ομίχλη και οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν δυσκόλευαν τον πιλότο, ο οποίος αναγκάστηκε να πετάξει πιο χαμηλά για να έχει ορατότητα. Αυτό απέβη  μοιραίο, αφού το αεροπλάνο συντρίβη στον καθεδρικό ναό στον λόφο της Σουπέργκα με απολογισμό 31 νεκρούς, εκ των οποίων οι 18 παίκτες της μεγάλης «Τόρο» με τους 10 διεθνείς.

Βαλέριο Μπατσιγκάλουπο, Αλντο και Ντίνο Μπαλαρίν, Μίλο Μποντζόρνι, Εουσέμπιο Καστιλιάνο, Ρούμπενς Φαντίνι, Γκουλιέλμο Γκαμπέτο, Ρουτζέρο Γκράβα, Τζουζέπε Γκρεζάρ, Έτσιο Λόικ, Βιρτζίλιο Μαρόζο, Ντανίλο Μαρτέλι, Βαλεντίνο Ματσόλα, Ρομέο Μέντι, Πιέρο Οπέρτο, Φράνκο Οσόλα, Μάριο Ριγκαμόντι και Τζούλιο Σέπαρντ ήταν οι 18 ποδοσφαιριστές που σκοτώθηκαν. Μαζί τους ο τεχνικός διευθυντής Έρνεστ Έγκρι Ερμπστάιν, ο προπονητής Λέσλι Λίβεσλι, τρία μέλη της διοίκησης (Ρινάλντο Αγκνισέτα, Αντρέα Μποναϊούτι, Ιπολίτο Τσιβαλέρι), ο φυσιοθεραπευτής Οτάβιο Κορτίνα, οι δημοσιογράφοι Ρενάτο Καζαλμπόρε της «Tuttosport», Λουίτζι Καβαλέρι της «La Stampa» και Ρενάτο Τοσάτι της «Gazzetta del Popolo» και τα μέλη του πληρώματος Πιερλουίτζι Μερόνι, Αντόνιο Παγκράτσι, Τσελεστίνο Ντ’ Ινκα και Τσέζαρε Μπιανκάρντι. Ο πρόεδρος της ομάδας, Φερούτσιο Νόβο, δεν ήταν στο μοιραίο ταξίδι, όπως και ο Τζιουλιάνο Γκαντόλφι.

Ο επίλογος γράφτηκε δύο ημέρες αργότερα, όταν μισό εκατομμύριο άνθρωποι αποχαιρέτισαν τα θύματα.

Πριν από το δυστύχημα, η Τορίνο προηγείτο στη βαθμολογία με 4 βαθμούς και δεν είχε εξασφαλίσει μαθηματικά το πρωτάθλημα τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος. Η Ίντερ και η Μίλαν ζήτησαν όπως ο τίτλος κατακυρωθεί στην Τορίνο, όμως η Ομοσπονδία διαφώνησε. Αποδεκατισμένη χρησιμοποίησε παίκτες της ομάδας Νέων, όμως το ίδιο έκαναν και οι αντίπαλοι της. Έτσι, σημείωσε τέσσερις νίκες και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια για Πέμπτη φορά στη δεκαετία, όμως έκτοτε δεν κατέφερε ποτέ να αποκτήσει την αίγλη της μεγάλης ομάδας που χάθηκε τόσο άδικα.

1925: Τελευταίος αγώνας

Ο αγώνας πυγμαχίας Terris – Dundee ήταν το τελευταίο αθλητικό γεγονός που διεξάχθηκε στο παλαιό «Madison Square Garden» της Νέας Υόρκης.

1780: Πρώτο derby

Έγινε το πρώτο derby στο Epson Downs, κοντά στο Λονδίνο, με νικητή τον «Diomed» του Sam Arnull.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης