Σαν σήμερα το 1966 η Αγγλία κατακτά το μοναδικό της τρόπαιο κερδίζοντας το Μουντιάλ.
Αυτό το παγκόσμιο Κύπελλο έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους. Ο ένας ήταν η εύνοια με την οποία αντιμετωπίστηκε η διοργανώτρια Αγγλία. Μπήκε σε έναν εύκολο όμιλο κι ορίστηκε να δώσει όλους τους αγώνες της στο Στάδιο Γουέμπλεϊ.
Ένας άλλος ήταν η κλοπή του βαρύτιμου τροπαίου δυο μήνες πριν ξεκινήσει η διοργάνωση! Το χρυσό τρόπαιο ανακάλυψε ένας σκύλος που έχει μείνει στην ιστορία, ο Πικλς και ο οποίος έδωσε στο αφεντικό του την ευκαιρία να κερδίσει περίπου 7.000 λίρες σημερινά λεφτά!
Ποδοσφαιρικά πάντως το Μουντιάλ του 1966 θεωρείται ακόμη και σήμερα ένα από τα πιο συναρπαστικά αλλά και πιο αμφισβητούμενα παγκόσμια κύπελλα στην ιστορία του θεσμού. Όπως αμφισβητούμενα ήταν και τα τρία από τα τέσσερα νικητήρια γκολ του τελικού!
Η σέντρα του μεγάλου τελικού έγινε στις 15:00 το μεσημέρι της 30ης Ιουλίου του 1966. Μόλις στο 12’ λεπτό ο Χάλερ πάγωσε το Γουέμπλεϊ σκοράροντας για την Δυτική Γερμανία. Έξι λεπτά αργότερα πάντως στο 18’ ο Χαρστ ισοφάρισε για την Αγγλία. Κατόπιν οι οικοδεσπότες ταλαιπωρήθηκαν πολύ, αν και ήταν η καλύτερη ομάδα μέσα στο γήπεδο. Το δεύτερο γκολ ήρθε μόλις στο 78’ με τον Πίτερς. Οι Δυτικογερμανοί πάντως δεν θα το έβαζαν κάτω. Ισοφάρισαν σε 2-2 στις καθυστερήσεις και η Αγγλία θα χρειαζόταν την παράταση και γερό στομάχι για να κάνει το όνειρο πραγματικότητα.
Η παράταση ξεκίνησε και στο 100ό λεπτό γράφτηκε μία από τις πιο αμφισβητούμενες φάσεις όλων των εποχών. Ο Τζεφ Χαρτς σκοράρει η μπάλα χτυπάει στο οριζόντιο δοκάρι, κατόπιν πάει κάθετα κοντά στη γραμμή – χωρίς, ωστόσο κανείς να δει αν την περνά ή όχι – και απομακρύνεται από το τέρμα. Ο Χαντ που ήταν δίπλα στο τέρμα άρχισε να πανηγυρίζει και ο διαιτητής πηγαίνει να συμβουλευτεί τον επόπτη. Κατόπιν δείχνει τη σέντρα. Οι Άγγλοι ξεσπούν σε πανηγυρισμούς και οι Γερμανοί αντιδρούν έντονα. Όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν άλλαξε. Λίγο μετά, στο 120’, ο Χαρστ σκοράρει ξανά, γράφει το 4-2 και η Αγγλία είναι πρωταθλήτρια κόσμου!
Το γκολ αυτό συζητιόταν για χρόνια και ακόμη και σήμερα θεωρείται αμφισβητούμενο παρότι έχουν γίνει έρευνες επί ερευνών και προσομοιώσεις επί προσομοιώσεων, κάποιες από τις οποίες έδειξαν ότι το γκολ μέτρησε σωστά και άλλες – μεταξύ αυτών και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης – ότι ποτέ δεν μπήκε γκολ. Το 1966 πάντως το βίντεο του τελικού έδειξε ότι και τα άλλα δυο γκολ του Χαρστ ήταν επίσης αμφισβητούμενα! Το πρώτο γιατί μπήκε από φάουλ που εκτελέστηκε ενώ ο διαιτητής έστηνε το τείχος και το τελευταίο γιατί τρεις φίλαθλοι είχαν εισβάλει στο γήπεδο! Ο Χαρστ παραμένει έως και σήμερα ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει πετύχει (επίσημα) χατ-τρικ σε τελικό Μουντιάλ. Μάλιστα σκόραρε μια φορά με το δεξί πόδι, μία με το αριστερό και μία με το κεφάλι.
Όπως και να έχει αυτό είναι μέχρι και σήμερα το μοναδικό Παγκόσμιο Κύπελλο των «λιονταριών», με τους Άγγλους να έχουν χαρακτηρίσει οι ίδιοι losers την εθνική τους καθώς ποτέ άλλοτε δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά σε κάποια μεγάλη διοργάνωση.
Διαβάστε τι άλλο σημαντικό γεγονός καταγράφηκε σαν σήμερα (30/07):
2005: Τρίτη δύναμη
Η Εθνική πόλο ανδρών της Ελλάδας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Μόντρεαλ του Καναδά, καθώς νίκησε στην παράταση την Κροατία με 11-10. Το νικητήριο τέρμα πέτυχε ο Γιώργος Αφρουδάκης 11 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη .
1998: Τζάμπολ
Άρχισε το 13ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ στην Αθήνα. Προπονητής της Εθνικής Ελλάδας ήταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης ενώ από την παλαιά φρουρά του 1987 έπαιζε μόνο ο Φασούλας αφού ο Φάνης Χριστοδούλου αποχώρησε από την εθνική ομάδα λόγω τραυματισμού.
1996: Όρτσα τα πανιά
Ο Νίκος Κακλαμανάκης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοσανίδα, στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα.
1992: Πρώτο μετάλλιο
Ο Yael Arad κατέκτησε το αργυρό στο τζούντο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης, που ήταν το πρώτο για το Ισραήλ στην ιστορία της διοργάνωσης.
1979: Εταιρεία η ΑΕΚ
Δημιουργήθηκε η ΠΑΕ ΑΕΚ με πρώτο πρόεδρο τον Λουκά Μπάρλο.
1966: Ο μόνος τίτλος
Το γκολ φάντασμα σημάδεψε τον τελικό του Μουντιάλ της Αγγλίας. Ο Geoff Hurst πέτυχε το 3-2 για την διοργανώτρια χώρα στην παράταση του αγώνα με την Δυτική Γερμανία χωρίς να είναι ξεκάθαρο κατά πόσο η μπάλα πέρασε τη γραμμή του τέρματος. Το τελικό 4-2 διαμορφώθηκε από τον ίδιο και η Αγγλία κατέκτησε το μοναδικό της τρόπαιο στη διοργάνωση.
1961: «Πράσινος» ο Καμάρας
Ο 22χρονος Αριστείδης Καμάρας, αδελφός του Γιώργου, μετεγγράφηκε στον Παναθηναϊκό και εξελίχθηκε σ’ έναν από τους κορυφαίους αμυντικούς στην Ελλάδα κατά την δεκαετία του ’60.
1930: Το πρώτο Μουντιάλ
Η Ουρουγουάη ήταν η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια, καθώς νίκησε την Αργεντινή με 4-2 στο κατάμεστο «Σεντενάριο» του Μοντεβίδεο μπροστά σε 90.000 θεατές.
1884: Παγκόσμιος πρωταθλητής
Ο Jack «Nonpareil» Dempsey αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στα μεσαία βάρη νικώντας με νοκ άουτ στον 22ο γύρο τον George Fulljames στην Νέα Υόρκη στον πρώτο αγώνα που διεξάχθηκε κάτω από τους κανόνες του Queensbury.