Σαν σήμερα στις 8 Απριλίου το 2006, ο Γκάμπριελ Σούρερ ρίχνει γροθιά στο συμπαίκτη του Νέρι Καστίγιο στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού Πειραιώς. Το συμβάν έλαβε χώρα μετά το νικηφόρο ματς των «ερυθρόλευκων» με 5-1 επί του Αιγάλεω για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα (8/4) στον χώρο του αθλητισμού:
2010: Πρώτος τίτλος
Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού κατέκτησε τον πρώτο της ευρωπαϊκό τίτλο. Στο κλειστό της Εργάνης, τα κορίτσια του Τζώρτζη Δικαιουλάκου, ηττήθηκαν από τη ρώσικη Ναντέζντα με 57-53 στον δεύτερο τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, όμως κατέκτησαν το τρόπαιο, καθώς επικράτησαν με 65-57 στη Ρωσία.
2006: Ο Καστίγο έβαλε «μπουρλότο»
Στις 8 Απριλίου 2006 ο Ολυμπιακός φιλοξενεί το Αιγάλεω στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε του πρωταθλήματος. Οι 28.228 ερυθρόλευκοι φίλαθλοι έχουν στήσει πάρτι στις κερκίδες καθώς στο 81′ το σκορ είναι στο 4-1 και η ομάδα του Τροντ Σόλιντ απέχει πλέον μόλις μία νίκη από την κατάκτηση του 9ου πρωταθλήματος στα τελευταία 10 χρόνια.
Σε εκείνο το λεπτό, ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς βγαίνει εκτός αγωνιστικού χώρου και τη θέση του παίρνει ο Νέρι Καστίγιο. Ο μικρόσωμος Μεξικανός νιώθει αδικημένος από τη μεταχείριση του Νορβηγού προπονητή και στις καθυστερήσεις βάζει «μπουρλότο» στη γιορτή. Αφορμή ένα φάουλ έξω από την περιοχή που κερδίζει ο Ολυμπιακός.
Η εντολή από τον πάγκο είναι ξεκάθαρη παρά την επιθυμία του Νέρι: Το φάουλ θα το εκτελέσει ο Ερόλ Μπουλούτ. Πράγματι ο Τούρκος παίρνει φόρα και… ο Καστίγιο πετάγεται πρώτος, το εκτελεί και σκοράρει, γράφοντας το 5-1.
Ο Νέρι αποθεώνεται από τον κόσμο του Ολυμπιακού, αλλά η κίνησή του τόσο να αψηφήσει τον προπονητή όσο και να πετάξει τη φανέλα του στην κερκίδα, προκαλεί αναταράξεις. O Γκάμπριελ Σούρερ κινήθηκε έξαλλος εναντίον του, φωνάζοντας «θα σε σκοτώσω». Φραστική επίθεση δέχθηκε και από τον Μπουλούτ. Στα αποδυτήρια έγινε χαμός με παίκτες να φωνάζουν και να βρίζουν και με τους ψυχραιμότερους να προσπαθούν να βάλουν τάξη. Μάλιστα ο Σούρερ δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα νεύρα του και έριξε γροθιά στον Μεξικανό!
«Πρέπει να μάθει να παίζει περισσότερο για την ομάδα και όχι για τον εαυτό του. Είναι μικρός και πρέπει να μάθει πολλά. Η εντολή ήταν να χτυπήσω το φάουλ εγώ ή ο Ταραλίδης», δήλωσε βγαίνοντας από τα αποδυτήρια ο Ερόλ Μπουλούτ. Πιο σύντομος αλλά αρκετά περιεκτικός ήταν ο Μιχάλης Καψής, ο οποίος απλά μουρμούρισε «είμαστε για γέλια»,κατά την αποχώρηση του από το φαληρικό γήπεδο.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Τροντ Σόλιντ δεν θέλησε να πει πάρα πολλά: «Το ποιος θα εκτελέσει τα φάουλ είναι εσωτερικό θέμα της ομάδας. Ρωτήστε τους παίκτες για το τι έγινε στην τελευταία φάση»,αρκέστηκε να αναφέρει ο Νορβηγός. Από την μεριά του όμως ο Νέρι δεν φάνηκε να μετανιώνει για το τι έκανε: «Εγώ παίζω μόνο για τον κόσμο γιατί είναι ο μοναδικός που με αγαπάει και με κάνει να είμαι χαρούμενος», τόνισε χαρακτηριστικά!
Τελικά, ο στόχος της κατάκτησης του ένατου πρωταθλήματος τα τελευταία δέκα χρόνια, βοήθησε στο να σβήσει τις επόμενες ημέρες η «φωτιά» στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, χωρίς να κάψει την ομάδα. Καθοριστική ήταν η παρέμβαση του Σάββα Θεοδωρίδη που έστειλε το μήνυμα προς τα έξω, ότι το ζήτημα θα λυθεί εντός. Έτσι οι «ερυθρόλευκοι» οδηγήθηκαν στο δεύτερο σερί τίτλο που πανηγύρισαν στο καινούριο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».
1997: Μπάσκετ στη Λάρισα
Άρχισαν οι αγώνες του Final Four της Euroleague γυναικών στη Λάρισα. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα της Μπουρζ που νίκησε στον τελικό τη Βούπερταλ με 71-52.
1996: «Έφυγε» νωρίς…
Πέθανε σε ηλικία 44 ετών ο Άγκρον Σούλαϊ, ο νεότερος (33 χρονών) προπονητής (1985-1990) της Eθνικής Αλβανίας στο ποδόσφαιρο.
1992: Φορέας του AIDS
Ο τενίστας Άρθουρ Ας ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη ότι προσβλήθηκε από τον ιό του AIDS, όταν του χορηγήθηκε μολυσμένο αίμα σε μετάγγιση. Μία εφημερίδα ετοιμαζόταν να προχωρήσει στην αποκάλυψη και ο Άρθουρ την πρόλαβε: «Είμαι θυμωμένος γιατί ήμουν αναγκασμένος να πω ψέματα για να διαφυλάξω την ιδιωτική μου ζωή. Δεν έκανα κανένα έγκλημα», δήλωσε δακρυσμένος σε συνέντευξη Τύπου.
Το 1979 υπέστη καρδιακή προσβολή και υποβλήθηκε σε τετραπλή παράκαμψη της στεφανιαίας (μπάι-πας) το 1979 και σε διπλή το 1983 κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε η μοιραία μετάγγιση.
Τα επιτεύγματά του ήταν πολλά: Είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός τενίστας που αγωνιζόμενος ως ερασιτέχνης κατέκτησε το Αμερικανικό Όπεν (1968), ενώ κέρδισε άλλα δύο τουρνουά Γκραν Σλαμ. Το 1970 το Αυστραλιανό Όπεν και το 1975 το φημισμένο Γουίμπλεντον. Εκείνο τον χρόνο έγινε ο πρώτος μαύρος που ανέβηκε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.
Αγωνίστηκε με την ομάδα των ΗΠΑ στο Κύπελλο Ντέιβις (1963-1970, 1975, 1977-1978) και τη βοήθησε να κερδίσει τον τίτλο το 1968, το 1969 και το 1970, οπότε έγινε επαγγελματίας τενίστας. Το 1980 κρέμασε τη ρακέτα και ανέλαβε ως το 1985 αρχηγός της αμερικανικής ομάδας στο Κύπελλο Ντέιβις, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση δύο τίτλων (1981, 1982).
Ο Άρθουρ Ας διακρίθηκε και εκτός των κορτ για τον κοινωνικό και πολιτικό ακτιβισμό του. Η κριτική που άσκησε για τη φυλετική πολιτική του απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, οδήγησε στην άρνηση των αρχών να του επιτρέψουν την είσοδο στη χώρα για να αγωνιστεί σε τουρνουά, με αποτέλεσμα η Νότια Αφρική ν’ αποκλειστεί από τη διοργάνωση του Ντέιβις Καπ. Λόγω της δράσης του ανέπτυξε φιλία με τον αείμνηστο Νέλσον Μαντέλα.
Τιμής ένεκεν δόθηκε το όνομά του στο κεντρικό γήπεδο του Φλάσινγκ Μίντους, που διεξάγεται το αμερικανικό Όπεν. Το 1985 πήρε θέση στο «Hall of Fame» του τένις
«Έφυγε» στις 6 Φεβρουαρίου 1993 σε ηλικία 49 χρόνων, λόγω επιπλοκών στην υγεία του. Μεταθανάτια του απονεμήθηκε το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον.
1991: Μοιραίο ατύχημα
Ο τζόκεϊ Γουίλι Σούμεϊκερ έμεινε παράλυτος ύστερα από τροχαίο ατύχημα.
1989: Διακρίσεις τέλος
Το Παγκόσμιο Συνέδριο της FIBA κατάργησε τη διάκριση μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών επιτρέποντας σε όλους τους παίκτες του μπάσκετ να λαμβάνουν μέρος σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις.
1950: Ήρθε στη ζωή ο Λάτο
Γεννιέται ο Πολωνός δεξιός επιθετικός, Γκρέγκορτζ Λάτο. Από το 1964 έως το 1979 έπαιξε στη Σταλ Μίελετς με την οποία αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος το 1973 και 1975 και κέρδισε τα πρωταθλήματα του 1973 και 1976. Ποδοσφαιριστής της χρονιάς το 1974 και 1977. Στη συνέχεια πήγε στη βελγική Λόκερεν (1979-82), στη Μεξικανική Ατλάντα (1982-83) και στην Καναδική Τορόντο Νάσιοναλ (1983). Στην εθνική ομάδα έπαιξε 104 φορές (περίοδος 1971-84) και σημείωσε 46 γκολ. Συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, όπου αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ (7 γκολ), αλλά και του 1978 και 1982. Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 και το αργυρό το 1976. Ήταν πολύ γρήγορος με τη μπάλα στα πόδια και ξεχώρισε για τα ξαφνικά του πετάγματα.
1950: Τζάμπολ στο ΝΒΑ
Άρχισε το 1ο Πρωτάθλημα του ΝΒΑ (National Basketball Association, που σημαίνει Εθνική Καλαθοσφαιρική Ομοσπονδία) και προήλθε από την ένωση της NBL και της ΒΑΑ.
1928: Αγώνες στίβου
Ολοκληρώθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι 8οι Γερμανοελληνικοί Αγώνες, που ξεκίνησαν την προηγούμενη ημέρα, με τη συμμετοχή 10 αθλητών από το Μπερλίνερ Σπορτ Κλουμπ, τον Εθνικό, τον Πανιώνιο και τον ΓΣ Αμαρουσίου.
1912: Γεννήθηκε η Χένι
Γεννιέται η Νορβηγίδα παγοδρόμος, Σόνια Χένι. Τρεις φορές Ολυμπιονίκης στο καλλιτεχνικό πατινάζ (1928,32,36) και δέκα συνεχή χρόνια παγκόσμια πρωταθλήτρια (από το 1927 έως και το 1936). Στη συνέχεια έγινε επαγγελματίας μέχρι το 1957. Πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 1969.
1911: Σκουός στη Νέα Υόρκη
Διοργανώθηκε για πρώτη φορά τουρνουά σκουός στο Harvard Club της Νέας Υόρκης.