HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν Σήμερα: Το ρεκόρ του «Γκάνγκστερ»… Γκάλη

Σαν Σήμερα: Το ρεκόρ του «Γκάνγκστερ»… Γκάλη

Στις 5 Ιουλίου το 1986 ο Νίκος Γκάλης η αλλιώς «Ο Γκάνγκστερ», όπως ήταν το προσωνύμιο του, έκανε ρεκόρ πόντων (53) με την Εθνική Ελλάδας στον αγώνα με τον Παναμά (110-81) για το Μουντομπάσκετ στη Σαραγόσα.

Ο Νίκος Γκάλης (Νικόλαος Γεωργαλής, γεννήθηκε 23 Ιουλίου 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ, ΗΠΑ) θεωρείται ως η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία του μπάσκετ στην Ελλάδα και ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής της σύγχρονης εποχής.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) τον έχει αναγνωρίσει ως τον μεγαλύτερο Ευρωπαίο σκόρερ όλων των εποχών χάρη στους 24.721 πόντους και του μέσου όρου 32,8 πόντων ανά αγώνα της επαγγελματικής του καριέρας. Το 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που εντάχθηκε στο Hall of Fame της FIBA και το 2017 στο Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, περνώντας έτσι στο «πάνθεον» του παγκοσμίου μπάσκετ.

Ξεκίνησε την καριέρα του στο Κολεγιακό Πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά κατέληξε στην Ελλάδα. Αγωνιζόμενος με τον Άρη Θεσσαλονίκης, πολύ γρήγορα καταξιώθηκε για το ταλέντο του στο άθλημα. Όπως ήταν αναμενόμενο, έγινε σε συλλογικό επίπεδο, η ηγετική μορφή της ομάδας που κυριάρχησε στη δεκαετία του 1980 εντός συνόρων και συμμετείχε σε τρία στη σειρά φάιναλ φορ του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Πρωταθλητριών, χωρίς όμως να εκπληρώσει τον μεγάλο στόχο του ευρωπαϊκού τίτλου, κάτι που δεν κατάφερε ούτε και όταν έκανε την πολύκροτη μεταγραφή στον Παναθηναϊκό το 1992. Είναι πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Πρωταθλήματος Ελλάδας (1963 – παρόν).

Η σταδιοδρομία του είναι γεμάτη από πολλαπλούς ατομικούς τίτλους και ρεκόρ, πολλά από τα οποία εξακολουθούν να διατηρούνται ακόμα και σήμερα, όπως του ρεκόρ επίτευξης πόντων σε διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου και του υψηλότερου μέσου όρου στις διοργάνωσεις αυτές. Αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν η συμμετοχή του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού εθνικού τίτλου, ενώ και η συνέχεια στην επόμενη διοργάνωση με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου ήταν ανάλογης σημασίας. Συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος συνολικά τέσσερις φορές, ενώ σε ισάριθμες περιπτώσεις ήταν ο πρώτος σκόρερ (1983, 1987, 1989, 1991), διατηρώντας μέχρι σήμερα τον υψηλότερο μέσο όρο πόντων ανά αγώνα. Συνέβαλε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στη βελτίωση των επιδόσεων της Εθνικής Ομάδας και την άνοδο της σε υψηλό διεθνές επίπεδο, ενώ η παρουσία του στο μπάσκετ επηρέασε σημαντικά τη σύγχρονη και μετέπειτα ιστορία του αθλήματος στην Ελλάδα.

Αναλυτικά τι έγινε σαν σήμερα:

2009: Πολυνίκης

Ο Ελβετός Ροτζερ Φέντερερ κατέκτησε τον 6ο του τίτλο στο Γουίλμπλεντον, νικώντας στον τελικό τον Άντι Ρόντικ με 3-2 σετ (5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14) σε 4 ώρες και 16 λεπτά. Ταυτόχρονα έφτασε στους 15 τίτλους σε τουρνουά Γκραν Σλαμ, ξεπερνώντας τον Πιτ Σάμπρας.

2003: Οικογενειακή υπόθεση

Η Σερίνα Γουίλιαμς νίκησε την αδελφή της Βένους στον τελικό του Γουίμπλεντον με 2-1 σετ.

1998: Μονοπώλιο

Ο Πιτ Σάμπρας νίκησε τον Ίγκορ Ιβανίσεβιτς σε 5 σετ και κατέκτησε για πέμπτη συνεχή χρονιά το Γουίμπλεντον. Ταυτόχρονα ισοφάρισε το ρεκόρ των πέντε συνεχόμενων τίτλων του Μπίορν Μποργκ (1976-1980).

1997: Η πιο νέα…

Η Μαρτίνα Χίνγκις έγινε η νεότερη αθλήτρια (15 ετών και 282 ημερών) που κατέκτησε το Γουίμπλεντον, νικώντας τη Γιάνα Νοβότνα με 2-1 σετ (2-6, 6-3, 6-3). Το ρεκόρ κατείχε η Λότι Ντοντ που το 1887 κέρδισε τον τίτλο σε ηλικία 15 ετών και 285 ημερών.

1982: Ήττα με παρενέργειες

Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και 14 αυτοκτονίες στους δρόμους του Σάο Πάολο και του Ρίο Ντε Ζανέιρο, λόγω την ήττα της Βραζιλίας από την Ιταλία με 3-2 στη Βαρκελώνη για το Μουντιάλ.

1980: Το σερί του Μποργκ

Ο Μπίονρ Μποργκ νίκησε με 3-2 τον Τζον ΜάκΕνροϊ στο τελικό του Γουίμπλεντον σε 3 ώρες και 55 λεπτά και κατέκτησε τον πέμπτο του συνεχόμενο τίτλο από το 1976.

1980: Αδέλφια στην κορυφή

Τα αδέρφια Τζον και Τρέισι Όστιν νίκησαν τους Αυστραλούς Μαρκ Έντμονσον και Νταϊάν Φρόμχολτς και έγιναν η πρώτη οικογενειακή ομάδα που κέρδισε το διπλό μικτό του Γουίμπλεντον μετά από το αντρόγυνο Λέσλι και Κίτι Γκόντφρι το 1926.

1975: Έγραψε ιστορία

Ο Άρθουρ Ας έγινε ο πρώτος έγχρωμος τενίστας που κέρδισε το Γουίμπλεντον,  νικώντας τον Τζίμι Κόνορς.

1969: Το πρώτο «καρέ»

Ο Αυστραλός Ροντ Λέιβερ έγινε ο πρώτος τενίστας που κατέκτησε 4 τίτλους στο Γουίμπλεντον, νικώντας τον συμπατριώτη του Τζον Νιουκόμπι με 3-1 σετ.

1947: Έκανε την αρχή

O σέντερ Λάρι Ντόμπι γίνεται ο πρώτος μαύρος παίκτης στην Αμέρικαν Λιγκ στον αγώνα Κλίβελαντ Ίντιανς- Σικάγο Γουάιτ Σοξ (5-6). Με την αποχώρησή του από τη δράση έγινε ο δεύτερος μαύρος προπονητής στην ιστορία της λίγκας του αμερικάνικου ποδοσφαίρου

1924: Τελετή έναρξης

Πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Στάδιο «Κολόμπς» του Παρισιού. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 4 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν στις 27 Ιουλίου. Πήραν μέρος 2.826 αθλητές και 130 αθλήτριες από 44 χώρας. Στη διοργάνωση υιοθετήθηκε από τη ΔΟΕ το σύνθημα «Σίτιους-Άλτιους-Φόρτιους» του Γάλλου μοναχού, Ανρί Ντιντόν, ενώ καθιερώθηκε η εμφάνιση 3 σημαιών (της Ελληνικής, της διοργανώτριας χώρας και της επόμενης).


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης