Σαν σήμερα: Το παρθενικό τέρμα στο Γιούρο με υπογραφή Γκάλιτς
Στις 6 Ιουλίου του 1960 άρχισε η ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με τον Γιουγκσλάβο Μίλαν Γκάλιτς να σημειώνει το παρθενικό τέρμα στην πρώτη τελική φάση της διοργάνωσης, που διεξάχθηκε στη Γαλλία.
Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (6/7):
2012: Τιμή για τον Ίβκοβιτς
Kατά τη διάρκεια της κλήρωσης του πρωταθλήματος 2012-2013 στη Βαρκελώνη η Ευρωλίγκα τίμησε τον προπονητή του Ολυμπιακού Ντούσαν Ίβκοβιτς με το βραβείο «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» ως κορυφαίο της χρονιάς στη διοργάνωση. Το βραβείο απονεμήθηκε στους Πίνι Γκέρσον της Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2005, Ετόρε Μεσίνα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας το 2006 και το 2008, Ζέλικο Ομπράντοβιτς του Παναθηναϊκού το 2007 και το 2011, Ντούσκο Βουγιόσεβιτς της Παρτίζαν το 2009 και Τσάβι Πασκουάλ της Μπαρτσελόνα το 2010. Ήταν η δεύτερη διάκριση για τον τεχνικό των «ερυθρολεύκων» την περίοδο 2011-2012, καθώς αναδείχθηκε και προπονητής της χρονιάς στο πρωτάθλημα ΕΣΑΚΕ.
2008: Πρώτος τίτλος
Ο Ισπανός Ράφαελ Ναδάλ κέρδισε για πρώτη φορά το Γουίμπλεντον νικώντας τον Ελβετό Ρότζερ Φέντερερ με 3-2 σετ, μετά από 4 ώρες και 48 λεπτά, στον μεγαλύτερο σε διάρκεια τελικό στην ιστορία του τουρνουά. Ταυτόχρονα, έγινε ο πρώτος τενίστας μετά τον Μπιορν Μποργκ το 1980 που κέρδισε το γαλλικό Όπεν και το Γουίμπλεντον την ίδια χρονιά. Παράλληλα ήταν ο πρώτος Ισπανός που κέρδισε το φημισμένο τουρνουά μετά από 42 χρόνια, αφού προηγήθηκε ο Μανουέλ Σαντάνα το 1966.
2008: Νίκη στο «σπίτι»
Ο Λουίς Χάμιλτον έγινε ο πρώτος Άγγλος που πρώτευσε στο Βρετανικό Γκραν Πρι μετά από 13 χρόνια (Τζόνι Χέρμπερτ, 1995).
2007: Ολυμπιακοί Νέων
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων (14-18 ετών) έγιναν πραγματικότητα. Τα μέλη της ΔΟΕ ενέκριναν την διοργάνωση των Καλοκαιρινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων το 2010 και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων Νέων το 2012, κατά την διάρκεια της 119ης Συνόδου στην Γουατεμάλα.
2005: Ψήφισαν Λονδίνο
Το Λονδίνο ανέλαβε την διοργάνωση των 30ων Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στην 117η σύνοδο της ΔΟΕ στην Σιγκαπούρη με 54 από τους 104 πιθανούς ψήφους. Οι υπόλοιπες υποφήφιες πόλεις ήταν το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, η Μόσχα και η Μαδρίτη.
2003: Έγραψε ιστορία
Ο Ρότζερ Φέντερερ έγινε ο πρώτος Ελβετός που κατέκτησε τουρνουά Γκραν Σλαμ με τη νίκη του επί του Ελληνοαυστραλού Μαρκ Φιλιπούση 3-0 στον τελικό του Γουίμπλεντον.
1999: Ακριβοπληρωμένος
Ο Νίκος Μαχλάς μεταγράφηκε από την Φίτεσε στον Άγιαξ έναντι του ποσού 8.5 εκατομμυρίων ευρώ και έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας αθλητής όλων των εποχών.
1991: «Έφυγε» νωρίς…
Απεβίωσε στο σπίτι του ο Νιγηριανος μέσος Μουντουσίρου Λαβάλ σε ηλικία 37 χρόνων (8/6/1954). Θεωρείται ένας απο τους πρώτους μεγάλους ποδοσφαιριστές της χώρας. Ως διεθνής έπαιξε σε 86 αγώνες και σημείωσε 12 τέρματα, ενώ πανηγύρισε το Κύπελλο Εθνών Αφρικής το 1980. Αγωνίστηκε μόνο σε ομάδες της πατρίδας του από το 1975 μέχρι το 1991.
1986: Ιστορική νίκη
Ο Μπόρις Μπέκερ κατέκτησε το 100ο τουρνουά Γουίμπλεντον νικώντας 3-0 τον Ιβάν Λεντλ.
1985: Έκλεισε «καρέ»
Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα κατέκτησε τον τέταρτο σερί τίτλο στο Γουίμπλεντον νικώντας στον τελικό την Κρις Έβερτ Λόιντ.
1980: Γιορτάζει ο Πάου Γκασόλ
Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Ισπανός μπασκετμπολίστας Που Γκασόλ, ίσως ο κορυφαίος όλων των εποχών στην πατρίδα του και από τους καλύτερους στον κόσμο.
Τα επιτεύγματά του είναι πάμπολλα, με πιο αξιοσημείωτο ότι ήταν ο πρώτος Ισπανός που αναδείχθηκε πρωταθλητής στο ΝΒΑ και μάλιστα δύο διαδοχικές σεζόν (2009, 2010) με τους Λος Άντζελες Λέικερς. Συμμετείχε σε έξι αγώνες Ολ Σταρ, ενώ μπήκε στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ το 2001 με τους Μέμφις Γκρίζλις και αναδείχθηκε ως καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος παίκτης (ρούκι) την επόμενη χρονιά ως ο πρώτος μη Αμερικανός στην ιστορία!
Ως διεθνής πανηγύρισε μεγάλες επιτυχίες. Αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής, τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης, κατέκτησε δύο αργυρά και ένα χάλκινο Ολυμπιακά μετάλλια. Συν δύο αργυρά και ισάριθμα χάλκινα μετάλλια σε Ευρωμπάσκετ, καθώς και οι επιτυχίες του σε συλλογικό επίπεδο στην Ισπανία και στην Ευρωλίγκα, μαζί με ενα σωρό ατομικές διακρίσεις. Αγωνίστηκε, επίσης, στην Μπαρτσελόνα (πρώτη και τελευταία του ομάδα), στους Σικάγο Μπουλος, στους Σαν Αντόνιο Σπερς και στους Μιλγουόκι Μπακς
Από το 2021, που αποχώρησε από την ενεργό δράση, είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2003 κέρδισε θέση στο Νέισμιθ Hall of Fame.
1974: Τα γενέθλια του Ζε Ρομπέρτο
Γεννήθηκε ο Βραζιλιάνος αμυντικός Ζε Ρομπέρτο, ο οποίος έκανε μεγάλη καριέρα εντός και εκτός συνόρων. Πορτουγκέζα, Ρεάλ Μαδρίτης, Φλαμένγκο, Λεβερκούζεν, Μπάγερν Μονάχου, Νασιονάλ, Σάντος, Αμβούργο, Αλ Γκαράφα, Γκρέμιο και Παλμέιρας ήταν οι ομάδες που αγωνίστηκε. Κατέκτησε το πρωτάθλημα και το Σούπερ Καπ Ισπανίας με τη Ρεάλ (1997), ενώ τον επόμενο χρόνο πρόσθεσε στη συλλογή του και το Τσάμπιονς Λιγκ. Με την Μπάγερν κατέκτησε τέσσερα προταθλήματα, ισάριθμα κύπελλα και ένα Λιγκ Καπ, ενώ με την Παλμέιρας ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο.
Με την Εθνική Βραζιλίας κατέγραψε 84 συμμετοχές και πέτυχε 6 γκολ. Ως διενής πανηγύρισε δύο Κόπα Αμέρικα (1997, 1999) και δύο Κύπελλα Συνομοσπονδιών (1997, 2005).
1973: Πολύχρονος Γκιόργκι
Γεννήθηκε στην Τιφλίδα ο παλαίμαχος Γεωργιανός επιτελικός μέσος Γκιόργκι Κινκλάντζε, γνωστός από τη θητεία του στην Ανόρθωση την περίοδο 2004-2005.
Ξεκίνησε την καριέρα του στην Ντιναμό Τιφλίφδας (1992-1994), πήγε για λίγο στη γερμανική Σααρμπρούγκεν το 1994 και επέστρεψε στη Ντιναμό (1994-1995). Το καλοκαίρι του 1995 η Μάντσεστερ Σίτι πλήρωσε δύο εκ. λίρες για να τον αποκτήσει και έμεινε στην Αγγλία για τρία χρόνια. Το 1998 πήγε στον Άγιαξ και το 2000 στην Ντέρμπι. Μετά την Κύπρο έπαιξε για ένα χρόνο στη σωσική Ρούμπιν Καζάν.
Κατέκτησε όλους τους τίτλους της καριέρας του με την Ντιναμό (τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα). Ως διεθνής έπαιξε σε 54 αγώνες και σημείωσε 8 τέρματα.
1973: Αμερικανικός τελικός
H Μπίλι Τζιν Κινγκ νίκησε την Κρις Έβερτ Λόιντ στον πρώτο τελικό μεταξύ Aμερικανίδων στο Γουίμπλεντον.
1960: Άνοιξε… λογαριασμός
Ο Μίλαν Γκάλιτς άνοιξε το σκορ για την Γιουγκοσλαβία στο 11ο λεπτό του αγώνα με την Γαλλία και σημείωσε το πρώτο γκολ σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Το παιχνίδι έγινε στο «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού και έληξε με νίκη της Γιουγκοσλαβίας (5-4).
Ο Γκάλιτς σκόραρε και στον τελικο της διοργάνωσης, όμως η Γιουγκοσλαβία έχασε από τη Σοβιετική Ένωση με 2-1. Η τελική φάσης διεξάχθηκε με τη συμμετοχή τεσσάρων ομάδων, καθώς προηγήθηκαν διπλοί προκριματικοί αγώνες, που άρχισαν από το 1958. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση ονομάστηκε Κύπελλο Εθνών «Ανρί Ντελονέ», προς τιμήν του εμπνευστή της. Ο Γκάλιτς θεωρείται από τους κορυφαίους επιθετικούς της Γιουγκοσλαβίας, όντας δεύτερος σκόρερ στην ιστορία. Σε 51 συμμετοχές με την Εθνική σημείωσε 37 τέρματα, ένα λιγότερο από τον μέντορά του Στέφαν Μπόμπεκ, ο οποίος τον ανακάλυψε και τον ανέδειξε με την Παρτίζαν.
1967: «Πράσινο» κύπελλο
Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, που διεξάχθηκε στη «Νέα Φιλαδέλφεια» ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Πανιώνιο (1-0) με σκόρερ τον Γραμμό στο 56ο λεπτό.
1957: Έκανε την αρχή
Η Αλθέα Γκίμπσον έγινε η πρώτη μαύρη τενίστρια που κατέκτησε το Γουίμπλεντον νικώντας την Νταρλίν Χαρντ με 2-0 σετ.
1944: Μεγάλη δρομέας
Γεννήθηκε η Ανατολικογερμανίδα δρομέας μεγάλων αποστάσεων Γκούνχιλντ Χόμαϊστερ. Το 1974 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 1.500μ. (4.10.3), ενώ ήταν 2η στα 800μ. (1.58.8), όπως και το 1971 στα 1.500μ. (4.10.3). Στοους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στα 1.500μ (4.02.8). Την ίδια θέση πήρε στο συγκεκριμένο αγώνισμα και στο Μόντρεαλ τέσσερα χρόνια αργότερα (4.06.02).
1939: Ολυμπιονίκης
Γεννήθηκε η Βρετανίδα αθλήτρια του πεντάθλου Μέρι Πίτερς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με νέο παγκόσμιο ρεκόρ (4.801 βαθμούς).
1934: Άγγλος νικητής
Ο νεαρός Φρεντ Μπέρι κέρδισε στον τελικό του Γουίμπλεντον τονΤζακ Κρόφορντ και πήρε τον τίτλο στην Αγγλία μετά από 25 χρόνια, αφού τελευταία φορά ήταν το 1909 με τον Άρθουρ Κορ.
1933: Αγώνας αστέρων
Διεξάχθηκε το πρώτο All Star του μπέιζμπολ (American League – National League 4-2) στο «Comiskey Park» του Σικάγο. Ο Μπέιμπ Ρουθ σημείωσε το πρώτο home run σε αγώνα αστέρων.
1933: Μορφή στην Ισπανία
Γεννήθηκε ο Ισπανός παίκτης και μετέπειτα προπονητής μπάσκετ Αντόνιο Ντιάζ Μιγκέλ. Με την ολοκλήρωση της καριέρας του ανέλαβε ως προπονητής της Εθνικής και έμεινε στον πάγκο της για 27 χρόνια (1965-1992)!
Οδήγησε την ομάδα σε έξι διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων (1968, 1972, 1980, 1984, 1988 και 1992) και σε 13 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πέθανε από καρκίνο στις 21 Φεβρουαρίου του 2000.
1930: Καλός αμυντικός
Γεννήθηκε ο Γερμανός κεντρικός αμυντικός Χέρμπερτ Έρχαρντ. Ήταν μέλος της Εθνικής Δυτικής Γερμανίας που κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 1954, όμως δεν έπαιξε στη διοργάνωση. Συμμετείχε, επίσης, στα Μουντιάλ του 1958 και του 1962. Ως διεθνής κατέγραψε 50 συμμετοχές και σημείωσε 1 τέρμα.
Ξεκίνησε την καριέρα του από την Γκρόιτερ (1944-1962) και την έκλεισε στην Μπάγερν Μονάχου (1962-64). Πέθανε στις 3 Ιουλίου 2010 σε ηλικία 79 χρόνων.
1912:Επίσημη έναρξη
Έγινε η επίσημη τελετή έναρξης των 5ων Ολυμπιακών Αγώνων της Στοκχόλμης, που άρχισαν στις 5 Μαΐου.
1907: Τεχνητή πίστα
Εγκαινιάστηκε στο Μπρούκλαντς της Αγγλίας η πρώτη τεχνητή πίστα αυτοκινήτων στον κόσμο.