HomeSliderΣαν σήμερα: Το ΕΠΟΣ του Κυριακίδη στη Βοστόνη

Σαν σήμερα: Το ΕΠΟΣ του Κυριακίδη στη Βοστόνη

Η 20η Απριλίου είναι ιστορική μέρα για τον κυπριακό αθλητισμό. Το 1946 ο Στέλιος Κυριακίδης κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης, αγωνιζόμενος με τα χρώματα της Ελλάδας, σε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών. Με τη στάση του μετά τη νίκη του, ο Κυριακίδης, εξελίχθηκε σε σύμβολο για την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (20/4):

2011: Ξανά κορυφαίος

Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης κέρδισε το βραβείο του καλύτερου αμυντικού παίκτη της Ευρωλίγκα για 6η φορά σε 7 χρόνια.

2011: Μαύρη μέρα…

Η ΑΕΚ νίκησε τον Πανιώνιο με 76-68, όμως υποβιβάστηκε στην Α2 για πρώτη φορά στην ιστορία της, καθώς ο Ηλυσιακός επικράτησε του Κολοσσού με 58-49 στην Ρόδο.

2000: Δεύτερη κούπα

Ο ΠΑΟ νίκησε στον τελικό του Φάιναλ 4 της Ευρωλίγκα την Μακάμπι με 73-67 στην Θεσσαλονίκη και στέφθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

2000: Τέλος εποχής

O αστέρας του ΝΒΑ, Charles Barkley, τερμάτισε την 16χρονη καριέρα του στον αγώνα Huston Rockets-Philadelphia 76ers.

1996: Έκλεισε «τρίλιζα»

Ο 17χρονος Λάμπρος Χούτος έγινε ο τρίτος Ελληνας που έπαιξε στο «καμπιονάτο» όταν αγωνίστηκε με την Ρόμα στον αγώνα εναντίον της Νάπολι. Στην Ιταλία αγωνίστηκαν προηγουμένως ο Κερκυραίος Αλφρέντο Αραγκόνα (1946-52) και ο Νίκος Αναστόπουλος (1987-88).

1946: Έγινε «αθάνατος»

Ο 36χρονος Κύπριος δρομέας του ΓΣ Ολύμπια, Στέλιος Κυριακίδης, κέρδισε τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2.29.27 που διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ‘60.

«Για την Ελλάδα», φώναξε μόλις τερμάτισε και η φράση πέρασε στην ιστορία, καθώς έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις αμερικανικές εφημερίδες. Ο Κυριακίδης παρέμεινε στην Αμερική για ένα μήνα μετά τη νίκη του, γυρίζοντας σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις με έντονη την ελληνική παρουσία όπως η Βοστόνη, το Σικάγο, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη. Σε αυτές, χρησιμοποίησε ομιλίες αλλά και εφημερίδες με σκοπό να γνωστοποιήσει στον Αμερικανικό λαό, την δραματική κατάσταση που βρισκόταν η Ελλάδα και οι Έλληνες συμπατριώτες του, ζητώντας την αμερικανική βοήθεια. Η νίκη και τα λόγια του ευαισθητοποίησαν τόσο τους ομογενείς όσο και τους Αμερικανούς.

Ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του, ο Κυριακίδης, προσεκλήθη από τον Πρόεδρο Τρούμαν στον Λευκό Οίκο και αφού ο τελευταίος τον άκουσε, έδωσε εντολή για βοήθεια στην Ελλάδα, που ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη» και αφορούσε στο ποσό των 250.000 δολαρίων και περίπου 25.000 τόνων από τροφές, ρούχα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα υλικά αγαθά. Μέρος της βοήθειας ήταν, επίσης, ζώα, όπως βόδια και αγελάδες. Έτσι, θεωρήθηκε και ως ο πρώτος αθλητής στον κόσμο που «έτρεξε για ένα φιλανθρωπικό σκοπό».

Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα στις 23 Μαΐου 1946 έτυχε θερμής υποδοχής από 1.000.000 Έλληνες. Το βράδυ της ίδιας μέρας φωταγωγήθηκε η Ακρόπολις για πρώτη φορά μετά το τέλος του πολέμου προς τιμήν του.

Ο Στέλιος Κυριακίδης γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Στατός της Πάφου στις 4 Μαΐου 1910 και απεβίωσε στις 10 Δεκεμβρίου 1987 στην Αθήνα, σε ηλικία 77 χρόνων. Ήταν η τελευταία φορά που ο ίσχυσε ο αριθμός 7, ο οποίος τον σημάδεψε. Κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης με τον αριθμό 77, που επέλεξε ο ίδιος, ημέρα Σάββατο (7η της εβδομάδας), την έβδομη φορά που η διοργάνωση μετατέθηκε από τις 19 στις 20 του Απρίλη.

Τιμήθηκε άπειρες φορές και μετά θάνατον, καθώς το 1990 το Δημοτικό Γυμναστήριο της Φιλοθέης πήρε το όνομά του. Το καλοκαίρι του 2018 το Παφιακό στάδιο μετονομάστηκε σε «Στέλιος Κυριακίδης», ως έδειξη τιμής στον σπουδαίο Μαραθωνοδρόμο.

1926: Χρόνια πολλά ΠΑΟΚ

Ιδρύθηκε ο ΠΑΟΚ (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Ομιλος Κωνσταντινουπολιτών) στη Θεσσαλονίκη ύστερα από πρωτοβουλία προσφύγων από την Κωνσταντινούπολη με πρώτο πρόεδρο τον Τριαντάφυλλο Τριανταφυλλίδη. Ως χρώματα της ομάδας επιλέχθηκαν το μαύρο και το άσπρο που συμβόλιζαν τις χαμένες πατρίδες και την ελπίδα που δεν σβήνει και έμβλημα είναι ένα τετράφυλλο τριφύλλι, εμπνευσμένο από τον Κώστα Κοεμτζόπουλο.

1920: Τελετή έναρξης

Άρχισαν οι 7οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αμβέρσα, στους οποίους συμμετείχαν 2.479 αθλητές και 64 αθλήτριες από 29 χώρες σε 22 αθλήματα. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε η σημαία με τους 5 Ολυμπιακούς κύκλους και απαγγέλθηκε ο Ολυμπιακός Ύμνος από τον Βέλγο ξιφομάχο Victor Boin.

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης