Στις 6 Ιουνίου του 1986 τελείωσε ένα σίριαλ το οποίο πλησίασε σε διάρκεια τη «Λάμψη». Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ορκίστηκε Έλληνας 11 χρόνια μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε όταν πήγε στην Ελλάδα για λογιαριασμό του Παναθηναϊκού.
Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (6 Ιουνίου)
2010: Τίτλος στα χαρτιά
Διακόπτεται λόγω ρίψης αντικειμένων ο τέταρτος τελικός του πρωταθλήματος μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, ενώ οι «πράσινοι» προηγούντααν με 76-69. Οι «ερυθρόλευκοι» μηδενίστηκαν και ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής με 3-1 νίκες.
2009: Πρωτιά της Κύπρου
Η Κύπρος πρώτευσε στους 13ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, τους οποίους διοργάνωσε, με 139 μετάλλια, 59 χρυσά, 47 αργυρά και 33 χάλκινα. Δεύτερη κατατάχθηκε η Ισλανδία με 32 χρυσά, 24 αργυρά και 25 χάλκινα και τρίτο το Λουξεμβούργο με 26 χρυσά, 17 αργυρά και 19 χάλκινα. Στους αγώνες έλαβαν μέροςη Κύπρος, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο, το Σαν Μαρίνο, το Λιχτενστάιν, η Ανδόρα, το Μονακό και η Μάλτα.
2005: Συνήθεια τα ρεκόρ
Στο μίτιγκ στίβου «Βενιζέλεια» στα Χανιά ο Κώστας Φιλιππίδης βελτίωσε κατά ένα εκατοστό το πανελλήνιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ, καθώς πέρασε τα 5.71μ., πέντε ημέρες μετά από το 5.70μ. (1η Ιουνίου).
1999: Πρώτη η «οικοδέσποινα»
Ολοκληρώθηκε το Eurobasket γυναικών στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Η διοργανώτρια χώρα αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό την Γαλλία με 59-56.
1999: Τα πήρε όλα…
Ο Αντρέ Αγκάσι κέρδισε το «Ρολάν Γκαρός» και έγινε ο πρώτος τενίστας που είχε στη συλλογή του το τρόπαιο και από τα τέσσερα τουρνουά Γκραν Σλαμ (Γουίμπλεντον 1992, Αμερικανικό Όπεν 1994, Αυστραλιανό Όπεν 1995) μετά από 30 χρόνια. Προηγήθηκαν οι Ντόναλντ Μπούντγκε (1938), Φρεντ Πέρι (1934), Ρόι Έμερσον (1964) και Ροντ Λέιβερ (1969).
1991: Μοιραίοι πανηγυρισμοί
Στους πανηγυρισμούς γα τη νίκη της Colo Colo επί της Olimpia Παραγουάης με 3-0 στον τελικό του Copa Libertadores, που έγινε μπροστά σε 65.000 θεατές στο Σαντιάγο της Χιλής, οκτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 128 τραυματίστηκαν.
1987: Νεότερη πρωταθλήτρια
Η Στέφι Γκραφ, 9 ημέρες πριν κλείσει τα 18 της χρόνια, έγινε η νεότερη πρωταθλήτρια του «Ρολάν Γκαρός» με τη νίκη της στον τελικό επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 2-1 σετ (6-4, 4-6, 8-6).
1986: Τέλος στο σίριαλ Μπουμπλής
Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα ορκίστηκε Έλληνας δίνοντας ένα τέλος σε ένα σίριαλ που ξεκίνησε 11 χρόνια προηγουμένως. Στις 20/5/1975 ο Δήμος Αιγάλεω του εξέδωσε πιστοποιητικό αναγνωρίζοντας το όνομα «Μπουμπλής», βάσει του οποίου η ΕΠΟ του εξέδωσε αθλητικό δελτίο στις 20/12/1979. Όταν πήγε στον Παναθηναϊκό το 1980 η εγκυρότητα του δελτίου με το όνομα Μπουμπλής αμφισβητήθηκε από τον Ολυμπιακό, πριν από έναν αγώνα με τους «πράσινους» και υπέβαλε ένσταση. Οι «ερυθρόλευκοι» υποστήριξαν ότι έγινε πλαστογραφία και η συμμετοχή του Αργεντινού ποδοσφαιριστή ήταν παράτυπη, επειδή τα έγγραφα που κατατέθηκαν για να εγγραφεί ως Έλληνας ήταν πλαστά. Η ένταση δεν έγινε δεκτή και ο Ρόστα έπαιξε σε εκείνο τον αγώνα.
Τον Γενάρη του 1982 ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 3-2 για το Κύπελλο και το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σταύρος Νταϊφάς άσκησε ποινή δίωξη εναντίον του Μπουμπλή. Στο δικαστήριο αποδείχθηκε πως το έγγραφο από την Αργεντινή ήταν πλαστό και ο παίκτης δεν είχε καμία συγγένεια με τον δημότη Αιγάλεω Γιάννη Μπουμπλή. Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές. Το Ανώτατο Συμβούλιο Επίλυσης Αθλητικών Διαφορών ακύρωσε το δελτίο του ποδοσφαιριστή και στις 29 Σεπτεμβρίου του ίδιου χρόνου το Συμβούλιο Επικρατείας αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια από τον Χουάν Ραμόν Μπουμπλή.
Η υπόθεση της ελληνοποίησής του οδηγήθηκε στα δικαστήρια, όπου κρίθηκε ένοχος για παραπλάνηση αρχής, για την έκδοση ψευδούς δελτίου ταυτότητας και για την υφαρπαγή ψευδούς βεβαιωτικού για την έκδοση διαβατηρίου. Ο Εισαγγελέας ανακοίνωσε την επιβολή ποινής φυλάκισης 14 μηνών με αναστολή, όμως ο Παναθηναϊκός άσκησε έφεση κατά της απόφασης. Τον Μάιο του 1985 το Α’ Τριμελές Εφετείο Αθηνών αθώωσε τον Ρότσα και άνοιξε ο δρόμος για να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.
Σημαντική λεπτομέρεια στην όλη υπόθεση αποτελεί το γεγονός ότι κατά τη δεκαετία του ’70 οι ελληνικές ομάδες δικαιούνταν να έχουν μόνο δύο ξένους ποδοσφαιριστές στη δύναμή τους και ήταν στη μόδα οι ελληνοποιήσεις. Μάλιστα, ο Ρότσα πήγε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1975 για λογαριασμό του Παναθηναϊκού, όμως επέστρεψε στην πατρίδα του μετά από ταλαιπωρία έξι μηνών.
1982: Επεισοδιακός αγώνας
Διεξάχθηκε για πρώτη φορά αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Φόρμουλα 1 στο Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Γκραν Πρι έγινε στους δρόμους της πόλης, με εμφανή την έλλειψη υποδομών και σωστής οργάνωσης. Ο αγώνας διακόπηκε προσωρινά μετά από μόλις 7 γύρους, ύστερα από ένα ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν οι Έλιο Ντε Ανγκέλις, Ρομπέρτο Γκερέρο και Ρικάρντο Πατρέζε.
Την παράσταση έκλεψε ο Τζον Γουάτσον με McLaren, ο οποίος εκκίνησε ως 17ος (13ος στην επανεκκίνηση) και είδε πρώτος την καρό σημεία. Με τριπλή προσπέραση στον 33ο γύρο βρέθηκε δεύτερος, ενώ στον 37ο γύρο άφησε πίσω του και τον προπορευόμενο Κέκε Ρόσμπεργκ (Williams) και τέθηκε επικεφαλής φτάνοντας σε μία φανταστική νίκη. Τις θέσεις στο βάθρο συμπλήρωσαν ο Έντι Τσίβερ (Ligier) και ο Ντιτιέρ Πιρόνι (Ferrari).
1946: Προπομπός του ΝΒΑ
Ιδρύθηκε το ΒΑΑ και διοργάνωσε το πρώτο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αμερικής.
1925: Ιδρύθηκε η Chrysler
Ιδρύθηκε η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler από τον Walter P. Chrysler μετά την αναδιοργάνωση της Maxwell Motor Company από την Chrysler Corporation.