HomeSliderΣαν σήμερα στον αθλητισμο : Φεύγει από την ζωή Τέλε Σαντάνα

Σαν σήμερα στον αθλητισμο : Φεύγει από την ζωή Τέλε Σαντάνα

Σαν σήμερα: «Έφυγε» ο Τέλε Σαντάνα 

Η 21η Απριλίου μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μαύρη μέρα για τον αθλητισμό. Την συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά σε διαφορετικές χρονολογίες, «έφυγαν» ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ, ο Τέλε Σαντάνα και ο Νίκος Κανελλάκης. 

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (21/4):  

2010: Πένθος στη ΔΟΕ 

Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, ο 7ος πρόεδρος της ΔΟΕ από το 1980 έως το 2001, πέθανε από καρδιά στο νοσοκομείο Quiron της Βαρκελώνης σε ηλικία 90 ετών. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Φράνκο διετέλεσε Υπουργός Αθλητισμού από το 1967 έως το 1971 και Πρόεδρος της Περιφέρειας της Βαρκελώνης από το 1973 έως το 1977. 

2006: Κορυφαίος όλων των εποχών στη Βραζιλία 

Πέθανε σε ηλικία 77 ετών ο Τέλε Σαντάνα, προπονητής της Εθνικής Βραζιλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1982 και του 1986. Παρότι η παρουσία του στον πάγκο της «σελεσάο» δεν συνδυάστηκε με την κατάκτητη του Μουντιάλ, εντούτοις θεωρείται ως ο κορυφαίος προπονητής της Εθνικής, η οποία επί ημερών του μάγεψε με το θέαμα που πρόσφερε. Κυρίως η ομάδα που έπαιξε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας το 1982 χαρακτηρίζεται ως η θεαματικότερη όλων των εποχών. Κι ας έχασε στο φινάλε της Β’ φάσης της διοργάνωσης από την μετέπειτα παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία με 3-2 και αποκλείστηκε. Σε ένα παιχνίδι για το οποίο επικρίθηκε λόγω του ότι χρησιμοποίησε φουλ επιθετικό σχήμα, παρόλο που η ισοπαλία βόλευε την Βραζιλία. 

Ποδοσφαιριστές τεράστιας κλάσης, όπως οι Ζίκο, Σώκρατες, Φαλκάο, Τζούνιορ, Καρέκα (σ.σ. δεν έπαιξε στο Μουντιάλ λόγω τραυματισμού), Σερέζο, Σερτζίνιο, Λεάντρο, Όσκαρ, αποτελούσαν τη «ραχοκοκαλιά» εκείνης της ομάδας που έμεινε στην ιστορία για το «jogo bonito», σε μετάφραση όμορφο παιχνίδι, με άκρως επιθετικό προσανατολισμό, χωρίς την παραμικρή σκοπιμότητα. 

Ενδεικτικό της εκτίμησης που χαίρει στην «χώρα του καφέ» είναι το γεγονός ότι αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος προπονητής στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαιρου. 

Το αποτέλεσμα προέκυψε από το δημοψήφισμα μεταξύ 103 τεχνικών και πρώην προπονητών που διενεργήθηκε από τα Μέσα του ομίλου Globo. 

Καθένας από τους ερωτηθέντες (στην πραγματικότητα 105, αλλά οι δύο πρώην προπονητές Λεάο και Ντούνγκα δεν ήθελαν να ψηφίσουν) μπορούσε να εκφράσει τρεις προτιμήσεις, με τρεις βαθμούς για τον πρώτο, δύο για τον δεύτερο και έναν για τον τρίτο. Ο Σαντάνα συγκέντρωσε 158 πόντους και αναδείχτηκε νικητής. 

2004: Θρήνος στον Ιωνικό 

Πέθανε σε ηλικία 53 ετών ο Νίκος Κανελλάκης, πρόεδρος της ΠΑΕ Ιωνικός από το 1989. Συνέδεσε το όνομα του με τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του συλλόγου.  

2001: Πρόστιμο ρεκόρ 

Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Roy Keane, έκανε «δολοφονικό» τάκλιν στον Alfie Haaland της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Keane παραδέχτηκε ότι το έκανε για εκδίκηση και τιμωρήθηκε με 5 αγωνιστικές και πρόστιμο ρεκόρ ύψους 150.000 λιρών για δυσφήμιση του αθλήματος. 

1985: Παγκόσμιο ρεκόρ 

Η Νορβηγίδα δρομέας Ingrid Kristiansen έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο Γυναικών με 2 ώρες 21 λεπτά στο Λονδίνο. 

1975: Νικητής ο Rodgers 

Ο Bill Rodgers κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστόνης σε χρόνο ρεκόρ 2:09.55. 

1970: Σπουδαίος γκαρντ… 

Ο Oscar Robertson γνωστός σαν “Big O.” μεταγράφεται από τους Cincinnati Royals στους Milwaukee Bucks όπου συναντά τον νεαρό Ferdinand Lewis Alcindor, τον γνωστό αργότερα σαν Kareem Abdul Jabbar. Πολύ πριν από τον Jordan και τον Magic Johnson επαναπροσδιορίζει τον ρόλο του γκαρντ πετυχαίνοντας παράλληλα πολλά triple-doubles. Στην 14χρονη καριέρα του με τις δυο ομάδες σημείωσε 9.887 ασίστ ρεκόρ που κράτησε δυο δεκαετίες και καταρρίφθηκε από τον Magic Johnson και τον Stockton. Το 1997 δωρίζει το νεφρό του στην κόρη του που πάσχει από λύκο 

1969: 

Πολλές συμμετοχές 

Δημιουργήθηκε ρεκόρ συμμετοχών στον Μαραθώνιο της Βοστόνης με 1.152 δρομείς. 

1967: Πραξικόπημα και αναβολή 

Αναβλήθηκε η 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α’ Εθνικής λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος. Το πρωτάθλημα ξανάρχισε στις 21/5. 

1930: Πρώτο πρωτάθλημα 

Ο Άρης νίκησε τον Πανιώνιο με 64-27 στο γήπεδο της ΧΑΝΘ και αναδείχθηκε πρωταθλητής μπάσκετ για πρώτη φορά στην ιστορία του. Το πρωτάθλημα διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1929 από τον ΣΕΓΑΣ. Στη διοργάνωση συμμετείχαν, επίσης, η Νήαρ Ηστ, ως πρωταθλήτρια Αθηνών, ο Πανιώνιος και η ΧΑΝΘ. 

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης