Η 6η Απριλίου 1896 είναι ημέρα σταθμός για τον Ολυμπισμό. Και αυτό λόγω του ότι πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (6/4) είναι:
2010: «Καρέ» ο Μέσι
Ο Λιονέλ Μέσι πέτυχε και τα 4 γκολ της Barcelona στη νίκη της με 4-1 επί της άρσεναλ και έγινε ο πρώτος παίκτης με αυτή την επίδοση σε αγώνα νοκ άουτ στο Champions League.
2006: Συμφωνία μαμούθ
Η Manchester United υπέγραψε με τον ασφαλιστικό όμιλο AIG την μεγαλύτερη συμφωνία για χορηγία της φανέλας στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το συμβόλαιο ήταν ύψους 56.5 εκ. λιρών (100 εκ. δολάρια) για περίοδο 4 ετών, ξεπερνώντας την 5ετή χορηγία της Samsung στην Chelsea που άξιζε 50 εκ. λίρες.
1996: Ρεκόρ συμμετοχών
Ο 42χρονος Robert Parrish έκανε ρεκόρ συμμετοχών στο ΝΒΑ (1.561 αγώνες).
1965: Μορφή του Ολυμπισμού
Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Ιωάννης Κετσέας, αθλητής του Εθνικού Γ.Σ. στο στίβο και μετέπειτα συνιδρυτής, με τον Γερμανό Καρλ Ντιμ, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Διετέλεσε ισόβιο μέλος της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων από το 1927, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (1930-1932) και του Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών από το 1938.
1958: Έκανε την αρχή
O Arnold Palmer, ένας από τους καλύτερους γκόλφερ όλων των εποχών, κέρδισε το πρώτο του μεγάλο τουρνουά (USA Masters).
1957: Σπουδαίο σερί
Μετά από αδράνεια τριών ετών ο Sugar Ray Leonard επέστρεψε στα ρινγκ και διεκδίκησε τον τίτλο των μεσαίων βαρών από τον Marvin Hagler, τον οποίο νίκησε έπειτα από 12 γύρους. Έτσι, διεύρυνε το ρεκόρ του σε 34 νίκες και μόνο 1 ήττα σε 11 χρόνια.
1896: Σύγχρονοι Ολυμπιακοί
Άρχισαν, σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. Η 25η Μαρτίου που καταγράφεται ως επίσημη ημερομηνία αντιστοιχεί στο Ιουλιανό ημερολόγιο.
Η τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε νωρίς το απόγευμα στο ανακαινισμένο και κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο. Αμέσως μετά ακούστηκε για πρώτη φορά ο «Ολυμπιακός Ύμνος», σε ποίηση Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμάρα.
Στους Α’ Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετείχαν 241 αθλητές από 14 χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Αυστρία, Δανία, Ελβετία, Αυστραλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Χιλή). Δεν επιτράπηκε η συμμετοχή των γυναικών. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μία νεαρή Αθηναία, η Σταμάτα ή Μελπομένη Ρεβύθη, έτρεξε μόνη της την επομένη του θριάμβου του Σπύρου Λούη τον Μαραθώνιο δρόμο, σε 5 ώρες και 30 λεπτά.
Η συντριπτική πλειονότητα των αθλητών ήταν από την Ελλάδα, η οποία κατέκτησε για πρώτη και τελευταία φορά την πρωτιά στον πίνακα των μεταλλίων. Κέρδισε 46 μετάλλια (10 χρυσά, 17 αργυρά και 19 χάλκινα), έναντι 20 των ΗΠΑ (11-7-2) και 13 της Γερμανίας (6-5-2).
Οι νικητές τότε έπαιρναν ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα κλαδί ελιάς και ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ενώ οι δεύτεροι έπαιρναν ένα χάλκινο μετάλλιο, ένα κλαδί δάφνης και δίπλωμα. Οι τρίτοι δεν έπαιρναν μετάλλιο.
Ο Αμερικανός τριπλουνίστας James Connolly ήταν ο πρώτος ολυμπιονίκης, με επίδοση 13.71μ. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των Αγώνων το άλμα τριπλούν ολοκληρώθηκε πρώτο από όλα τα άλλα αγωνίσματα. Στη δισκοβολία ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο με επίδοση 28.95 πίσω από τον 21χρονο Αμερικανό Bob Garret, που έκανε και παγκόσμιο ρεκόρ στην τελευταία του βολή με 29.15μ. Στην τρίτη θέση κατατάχθηκε ο Σωτήρης Βερσής με 27.76. Ο δίσκος ήταν ξύλινος με μεταλλικό περιφερειακό περίβλημα και οι αθλητές έπρεπε να τον ρίχνουν από στάση, σύμφωνα με το αρχαίο ελληνικό τρόπο.
1893: Ιστορικός αγώνας
Διεξάχθηκε ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας μποξ (110 γύροι σε 7 ώρες και 19 λεπτά) μεταξύ του Jack Burke και του Andy Bowen στο St. Louis, ο οποίος έληξε ισόπαλος.