HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν Σήμερα: Σάντορ Κότσις, «ο άνθρωπος με το χρυσό κεφάλι»

Σαν Σήμερα: Σάντορ Κότσις, «ο άνθρωπος με το χρυσό κεφάλι»

Ο Ούγγρος κορυφαίος σκόρερ Σάντορ Κότσις, ο άνθρωπος με το «χρυσό κεφάλι» πέθανε σε ηλικία 49 ετών στις 21 Ιουλίου το 1978. Ήταν συμπαίκτης και σχεδόν συνομήλικος με τον Φέρεντς Πούσκας στην Εθνική, με την οποία αγωνίστηκε 68 φορές και σκόραρε 75 γκολ.

Ο Σάντορ Κότσις (21 Σεπτεμβρίου 1929) ήταν Ούγγρος διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνιζόταν ως επιθετικός. Σε επίπεδο συλλόγων αγωνίστηκε για τις ουγγρικές Φερεντσβάρος και Χόνβεντ Βουδαπέστης και μετά το 1956 έφυγε από τη χώρα του και αγωνίστηκε αρχικά στην Ελβετία και από το 1958 στη Μπαρτσελόνα. Θεωρούμενος ως ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς όλων των εποχών, ψηφίστηκε 39ος καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα στις εκλογές της IFFHS και δεύτερος Ούγγρος.

Γεννήθηκε στη Βουδαπέστη και στα 17 του έγινε μέλος της μεγάλης ομάδας της Φερεντσβάρος, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1949 χάρις κυρίως την επιθετική ικανότητα της ομάδας που σε 30 αγώνες σημείωσε 140 τέρματα.

Την περίοδο που αγωνιζόταν με τη Χόνβεντ ήταν πρώτος σκόρερ στη χώρα του τρεις φορές, ενώ ήταν και σε όλα τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα το 1952 και το 1954. Στην επίθεσή της η ομάδα είχε τον θαυματουργό «καλπάζοντα συνταγματάρχη» Φέρεντς Πούσκας και τον «χρυσοκέφαλο» Κότσις.

Με την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας σημείωσε 75 γκολ σε 68 εμφανίσεις – δηλαδή 1,1 γκολ ανά αγώνα. Ο Κότσις έχει σκοράρει εφτά χατ τρικ για την εθνική Ουγγαρίας, το πρώτο με αντίπαλο τη Σουηδία στις 20 Νοεμβρίου 1949. Η επίδοση αυτή ήταν η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο εκείνη την εποχή, όπως και αυτή των γκολ με την εθνική ομάδα πίσω μόνο από τον Πούσκας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 ήταν μαζί με τους Πούσκας, Ζόλταν Τσίμπορ, Γιόζεφ Μπόζικ και Νάντορ Χιντεγκούτι μέλος των «Μαγικών Μαγυάρων», την για πολλούς καλύτερη εθνική ομάδα ποδοσφαίρου όλων των εποχών σε σειρά ετών. Ήταν γνωστός για τις κεφαλιές του και είχε το προσωνυμία «ο άνθρωπος με το χρυσό κεφάλι».

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι το 1952, οι Μαγυάροι (γνωστοί και ως «Χρυσή ομάδα») κέρδισαν εύκολα το χρυσό μετάλλιο με πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες, νικώντας στον ημιτελικό την κάτοχο του τίτλου Σουηδία με 6–0 και στον τελικό τη Γιουγκοσλαβία με 2–0. Ο Κότσις ήταν πρώτος σκόρερ των Ούγγρων με έξι τέρματα. Στη συντριπτική νίκη επί των Άγγλων στη Βουδαπέστη με 7–1 (23 Μαΐου 1954) σημείωσε δύο γκολ.

Ήταν πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1954, σημειώνοντας 11 γκολ και έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε δύο χατ τρικ σε μία διοργάνωση, τρία τέρματα απέναντι στη Νότια Κορέα και τέσσερα στη Δυτική Γερμανία στον αγώνα του πρώτου γύρου (8–3). Ήταν ο άνθρωπος που με δύο κεφαλιές έδωσε τη νίκη στην Ουγγαρία στον επικό ημιτελικό με την Ουρουγουάη (4–2 στην παράταση). Είχε σημειώσει άλλα δύο τέρματα και στον επεισοδιακό προημιτελικό με την άλλη φιναλίστ του προηγούμενου Παγκοσμίου Κυπέλλου Βραζιλία που έληξε με το ίδιο σκορ και έμεινε γνωστός ως η «μάχη της Βέρνης».

Όμως ο «χρυσοκέφαλος» δε σκόραρε στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία που είχε άδοξο τέλος για την ομάδα του.

Με 2,2 γκολ ανά αγώνα στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Κότσις έχει το δεύτερο υψηλότερο μέσο όρο τερμάτων μετά τον Ερνστ Βιλιμόφσκι, ο οποίος σκόραρε τέσσερις φορές στον μόνο αγώνα που συμμετείχε, τα έξι γκολ του ήταν με κεφαλιές και μόνο ο Ζυστ Φονταίν έχει σκοράρει περισσότερα τέρματα σε μία μόνο διοργάνωση. Εκείνη τη χρονιά σημείωσε συνολικά 171 γκολ σε 80 επίσημους και φιλικούς αγώνες, επίδοση ρεκόρ κόσμου στην εποχή του, ενώ σήμερα παραμένει η δεύτερη καλύτερη όλων των εποχών. Ο τελευταίος διεθνής αγώνας του ήταν απέναντι στη Γαλλία στο Παρίσι στις 7 Οκτωβρίου 1956.

Με την πολιτικές εξελίξεις στην Ουγγαρία, η Χόνβεντ αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μπιλμπάο και μετά βρέθηκε σε περιοδεία σε Ευρώπη και Νότια Αμερική. Γρήγορα η ομάδα αποσυντέθηκε με τον Κότσις να είναι από αυτούς που προτίμησαν να μην επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Τον Απρίλιο του 1957, ο Εθνικός προσέγγισε τον Κότσις, αλλά και τον Πούσκας, και θα τους φέρει στην Ελλάδα για να ενισχύσουν την εξαιρετική εκείνον τον καιρό ομάδα του Πειραιά. Το ΠΟΚ (Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ) αντέδρασε έντονα και η διεθνής απαγόρευση επέτρεψε στους δύο Ούγγρους να αγωνιστούν μόνο για ένα ημίχρονο σε φιλική συνάντηση μετά και από την παρέμβαση της ΕΠΟ, η οποία μάλιστα τιμώρησε τον Εθνικό με μηδενισμό στο πρωτάθλημα. Από τον Απρίλιο του 1957 και για λίγο αγωνίστηκε στην ελβετική ομάδα Γιανγκ Φέλοους και την επόμενη χρονιά (1958) μεταγράφηκε στην Μπαρτσελόνα. Με την ισπανική ομάδα κέρδισε δύο πρωταθλήματα και έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1961 χάνοντας από τη Μπενφίκα με 3–2 στο ίδιο γήπεδο που είχε ηττηθεί στον τελικό του ’54. Με τη Μπαρτσελόνα αγωνίστηκε σε 240 επίσημους και φιλικούς αγώνες και σημείωσε 164 γκολ. Έπαιξε και για λίγο στη Βαλένθια βοηθώντας την να κερδίσει το κύπελλο Ναράνχα.

Ο Κότσις αποχώρησε από την ενεργό δράση ως παίκτης το 1966 έχοντας σημειώσει 556 γκολ σε 537 επίσημους αγώνες και 1.185 τέρματα σε 905 επίσημους και φιλικούς αγώνες, από τα οποία περισσότερα από 400 με κεφαλιές. Εργάστηκε επίσης ως βοηθός προπονητή στη Μπαρτσελόνα ασχολούμενος με την ομάδα νέων και προπονητής της Χέρκουλες από το 1972 μέχρι το 1974. Όμως η προπονητική του καριέρα έληξε νωρίς, καθώς διαγνώστηκε με λευχαιμία και αργότερα με καρκίνο του στομάχου. Τις 22 Ιουλίου 1979, σε ηλικία 49 ετών, έπεσε από τον τέταρτο όροφο ενός νοσοκομείου στη Βαρκελώνη και απεβίωσε. Αναλυτικά τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα:

2004: «Μπαμ» με Ριβάλντο

O Ριβάλντο πήγε στην Αθήνα και υπέγραψε στον Ολυμπιακό στην πιο ηχηρή μεταγραφή που έγινε από ελληνικό σύλλογο.

2002: Πεντάκις πρωταθλητής

O Μίχαελ Σούμαχερ πρώτευσε στο γαλλικό Γκραν Πρι και κατέκτησε για 5η φορά το πρωτάθλημα της Φόρμουλα 1. Ο 33χρονος Γερμανός πιλότος ισοφάρισε το ρεκόρ του Χουάν Μάνουελ Φάντζιο (1957).

1996: Αργυρό μετάλλιο

Ο Λεωνίδας Σαπάνης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην άρση βαρών στα 59 κιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα,  σηκώνοντας 137.5 κιλά στο αρασέ, 167.5 στο ζετέ και 305 στο σύνολο.

1992: Άκυρο το ρεκόρ

Ο Μάικ Πάουελ έκανε άλμα 8.99μ. στο μήκος στο Σεστριέρε, όμως η επίδοση δεν αναγνωρίστηκε ως παγκόσμιο ρεκόρ λόγω του ευνοϊκού ανέμου (+4.4),

1991: Ακριβοπληρωμένος

Ο Ντέιβιντ Πλατ έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής όταν μεταγράφηκε από την Αστον Βίλα στην Μπάρι έναντι του ποσού των 5.5 εκατομμυρίων λιρών.

1968: «Χρυσό» μπαστούνι

Ο Άρνολντ Πάλμερ έγινε ο πρώτος γκόλφερ που κέρδισε 1 εκατομμύριο δολάρια στο Αμερικανικό Όπεν με την δεύτερη θέση που κατέκτησε στο αμερικάνικο πρωτάθλημα PGA στο Τέξας.

1943: Σκοτώθηκε ο Πάντοκ

Σκοτώθηκε σε πολεμικό αεροπορικό δυστύχημα ο Τσαρλς Γουίλιαμ Πάντοκ, Ολυμπιονίκης το 1920 στα 100μ., που κατέρριψε ή ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ σε 25 διοργανώσεις.

1928: Έγραψε ιστορία

Η Πολωνέζα Χαλίνα Κνονπάτσκα έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε ολυμπιακό μετάλλιο στο Άμστερνταμ σε αγώνισμα στίβου και συγκεκριμένα στην δισκοβολία.

1924: Σούπερ Καπ

Διεξάχθηκε το πρώτο ανεπίσημο Σούπερ Καπ στην Ελλάδα, μεταξύ του πρωταθλητή Παναθηναϊκού και του κυπελλούχου Ολυμπιακού (3-0). Στην ρεβάνς της 28ης Ιουλίου ο Παναθηναϊκός επικράτησε εκ νέου με 2-0.

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης