Συμπληρώνονται σήμερα 64 χρόνια από τον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης, όπως ονομάστηκε αρχικά του Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, άλλως Γιούρο. Στις 10 Ιουλίου του 1960 η Σοβιετική Ένωση αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, νικώντας την Γιουγκοσλαβία στην παράταση με 2-1.
Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (10/7).
2000: Σπουδαίος αθλητής
Πέθανε από καρκίνο ο πρώην πρωταθλητής της δισκοβολίας Μιχάλης Μαράμης, ένας από τους κορυφαίους αθλητές στίβου κατά την δεκαετία του ’60. Ξεκίνησε από τον Ατρόμητο Αθηνών το 1959 και ακολούθως εντάχθηκε στον Ολυμπιακό, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1975.
1999: Πρώτος τίτλος
Οι ΗΠΑ κατέκτησαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών νικώντας στον τελικό την Κίνα στα πέναλτι με 5-4 μπροστά σε 90.000 θεατές στο «Ρόουζ Μπόουλ» της Πασαντίνα.
1999: Αγώνες κωφών
Ολοκληρώθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη το 5ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κωφών που ξεκίνησε στις 7 του ιδίου μήνα. Συμμετείχαν 250 αθλητές και αθλήτριες από 22 κράτη. Η Δέσποινα Μπατζιανούλη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 400μ. και το χάλκινο στα 200μ. Η Ελλάδα κατατάχθηκε στην 12η θέση, με πρώτη την Ουκρανία.
1994: Τιμωρήθηκε ο Σούμαχερ
Ο Μίκαελ Σούμαχερ προκάλεσε αρνητική εντύπωση στο Γκραν Πρι της Μεγάλης Βρετανίας στην πίστα του Σίλβερστουν, καθώς δέχτηκε ποινή stop/go και μετέπειτα μαύρη σημαία. Ο Γερμανός πιλότος της Benetton προσπέρασε δύο φορές τον poleman Ντέιμον Χιλ στον γύρο σχηματισμού και γι’ αυτό τιμωρήθηκε αρχικά με την πρώτη ποινή, όμως αρνήθηκε να συμμορφωθεί στις οδηγίες και σημάνσεις των αγωνοδικών. Ύστερα από συζήτηση με την ομάδα, οι αγωνοδίκες απέσυραν την μαύρη σημαία και ο Σούμαχερ εξέτισε την ποινή stop/go στον 27ο γύρο αντί του 21ου, τερματίζοντας πίσω από τον Χιλ στην δεύτερη θέση. Το συμβάν επανεξετάστηκε και η FIA τιμώρησε την Benetton με βαρύ χρηματικό πρόστιμο και διαγραφή της δεύτερης θέσης, καθώς και αποκλεισμό του Σούμαχερ από τους δύο επόμενους αγώνες της σεζόν. Έτσι, η Ζαν Αλεζί και Μίκα Χάκινεν προβιβάστηκαν στην δεύτερη και τρίτη θέση του βάθρου αντίστοιχα.
1993: Έσπασε το φράγμα
Ο Κενυάτης Γιόμπς Οντιέκι έγινε ο πρώτος δρομέας που έτρεξε τα 10.000μ. σε χρόνο κάτω από 27 λεπτά με νέο παγκόσμιο ρεκόρ 26:58.38.
1978: Μορφή του σνούκερ
Ο Βρετανός επαγγελματίας παίκτης του μπιλιάρδου και του σνούκερ Τζόε Ντέιβις πέθανε σε ηλικία 77 ετών. Θεωρείται ο «πατέρας» του σύγχρονου σνούκερ και το 1927, σε ηλικία 26 ετών, κατέκτησε το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νικώντας τον Τομ Ντένις με 20-10, επιτυχία που του απέφερε 6 λίρες και 10 σεντ.
1976: Νέος παλμός
Ο Σοβιετικός σφαιροβόλος Αλεξάντερ Μπαρίσνικοφ, υιοθετώντας τον περιστροφικό παλμό, έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 22μ. στο στάδιο Colombes του Παρισιού.
1960: Τελικός στο Παρίσι
Το 1958 ξεκίνησε το πρώτο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, χωρίς τη συμμετοχή των Βρετανικών Νήσων, της Δυτικής Γερμανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Ελβετίας και της Ιταλίας. Αυτές οι χώρες δεν ήθελαν την διοργάνωση, όμως δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Ετσι στις 5 Απριλίου 1958 το όνειρο του Ανρί Ντελονί πήρε σάρκα και οστά. Στον πρώτο επίσημο αγώνα της νέας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, όπου έλαβαν μέρος 17 χώρες η Δημοκρατία της Ιρλανδίας αντιμετώπισε την Τσεχοσλοβακία στο Δουβλίνο. Οι Ιρλανδοί νίκησαν με 2-0 και τα γκολ σημείωσαν οι Λίαμ Τουόμι και Νόελ Κάντγουελ. Η Τσεχοσλοβακία νίκησε στον επαναληπτικό με 4-0 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση. όμως το πρώτο παιγνίδι που θεωρήθηκε ως η επίσημη έναρξη του θεσμού έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου 1958 στη Μόσχα μπροστά σε 100.572 θεατές, τη μεγαλύτερη προσέλευση φιλάθλων που έγινε ποτέ σε προκριματική φάση αγώνων Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η Σοβιετική ένωση αντιμετώπισε την Ουγγαρία σε ένα μεγάλο παιγνίδι. Οι Σοβιετικοί νίκησαν με 3-1 ξεκινώντας την προσπάθειά τους για την κατάκτηση της πρώτης διοργάνωσης. Στον τελικό αντιμετώπισαν την Γιουγκοσλαβία στο «Παρκ Ντε Πρενς». Η διοργάνωση διεξήχθη σε όλες τις φάσεις με το σύστημα νοκ άουτ σε διπλές συναντήσεις μέχρι την ημιτελική φάση που διοργανώθηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά.
Η Σοβιετική Ένωση νίκησε με 2-1 και κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της νέας διοργάνωσης. Ο τελικός έγινε στο Παρίσι. Μορφή του αγώνα ο τερματοφύλακας Λεβ Γιασίν. Η Γιουγκοσλαβία προηγήθηκε στο σκορ με τον Γκάλιτς στο 41’ , όμως η Σοβιετική Ενωση ισοφάρισε στο 46’ με τον Μετρεβέλι. Στην παράταση οι Σοβιετικοί σημείωσαν ένα γκολ με τον Πονεντέλινγκ στο 113’ και κατέκτησαν το τρόπαιο.
1951: Δεύτερη ήττα
Ο Ράντολφ Τάρμπιν έγινε ο πρώτος Άγγλος από την εποχή του Μπομπ Φίτζσιμονς (τον 19ο αιώνα) που κέρδισε τον τίτλο στην κατηγορία των μεσαίων βαρών, υποχρεώνοντας τον Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον στη δεύτερη μόλις ήττα του σε 133 αγώνες.
1924: Ο άθλος του Νούρμι
Ο Φινλανδός δρομέας Πάαβο Νούρμι κατέκτησε το πρώτο από 5 χρυσά στους 8ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού (3.000μ. στιπλ με 9:36.6) και ταυτόχρονα πραγματοποίησε τον μεγαλύτερο άθλο της ιστορίας της διοργάνωσης κερδίζοντας 2 χρυσά μετάλλια σε διάστημα δύο ωρών στα 1.500μ. και 5.000μ.