HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Πέναλτι... αλά Πανένκα - Τρέλα ή ιδιοφυΐα;

Σαν σήμερα: Πέναλτι… αλά Πανένκα – Τρέλα ή ιδιοφυΐα;

Σαν σήμερα στις 20 Ιουνίου το 1976 ο Άντονιν Πανένκα έκανε την αρχή… Συγκεκριμένα, η Τσεχοσλοβακία κατέκτησε το 5o Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα επικρατώντας της Δυτικής Γερμανίας με 5-3 στα πέναλτι. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 στην κανονική του διάρκεια, ενώ το αποτέλεσμα δεν άλλαξε στην ημίωρη παράταση και ο τίτλος κρίθηκε στη «ρώσικη ρουλέτα».

Ο τελικός στο «Μαρακανά» του Βελιγραδίου έμεινε στην ιστορία λόγω της έμπνευσης του Άντονιν Πανένκα στη διαδικασία των πέναλτι που έκρινε τον τίτλο.

Η Τσεχοσλοβακία πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στο ξεκίνημα του τελικού, καθώς προηγήθηκε με 2-0 με τέρματα των Σβέχλικ (8’) και Ντόμπιας (25’). Ο Ντίτερ Μούλερ μείωσε στο 28ο λεπτό, ενώ στην εκπνοή ο Χόλστεμπαϊν ισοφάρισε.

Στα πέναλτι οι Μάσνι, Νέχοντα, Όντρους, Γιούρκεμικ ευστόχησαν για τους Τσέχους, οι Μπόνχοφ, Φλόχε, Μπόνγκαρτς για τους Γερμανούς, όμως ο Χένες αστόχησε στο 4ο πέναλτι. Ο Πανένκα στήθηκε απέναντι στον Σεπ Μάγιερ για την καθοριστική εκτέλεση. Πήρε αρκετά μέτρα φόρα, όμως έκοψε ταχύτητα μόλις πλησίασε την μπάλα και με μαγικό σκάψιμο την έστειλε στο κέντρο της εστίας, ενώ ο Γερμανός τερματοφύλακας έπεσε στην αριστερή του πλευρά.

Η Τσεχοσλοβακία κατέκτησε το μοναδικό της τρόπαιο στη διοργάνωση, ενώ ο μέσος της Μποέμιανς Πράγας πέρασε στην ιστορία με μία εκτέλεση που φέρει έκτοτε το όνομά του. Το λεγόμενο «πέναλτι αλά Πανένκα»!

Ένας Γάλλος δημοσιογράφος τον ονόμασε «ποιητή ποδοσφαίρου», ενώ στις 20 Ιουνίου 2011, στην 35η επέτειο του ιστορικού του γκολ, «γεννήθηκε» στη Βαρκελώνη το περιοδικό «Panenka», μια μηνιαία έκδοση που ασχολείται με τον πολιτισμό του ποδοσφαίρου. 

Σε συνέντευξύ του στο εν λόγω περιοδικό, ο Πανένκα, αποκάλυψε: «Συνήθιζα να μένω με τον τερματοφύλακα Ζντένεκ Χρούτσκα μετά την προπόνηση της Μποέμιανς. Στοιχηματίζαμε στα πέναλτι (μπύρες, σοκολάτες) και ήταν τόσο καλός που σχεδόν πάντα με νικούσε. Το βράδυ σκεφτόμουν αυτό το κεντρικό και χαλαρό σουτ, το οποίο θα εκπλήξει τον τερματοφύλακα που συνήθως πέφτει στο πλάι. Αν είχα αποτύχει στον τελικό δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο. Πολλοί άνθρωποι μου λένε ότι είμαι γνωστός σε όλο τον κόσμο για την επινόηση μίας εκτέλεσης πέναλτι, όμως και ο Τόμας Εντισον είναι γνωστός για την εφεύρεσή του».

Ο αξέχαστος Πελέ σχολίασε για το συγκεκριμένο πέναλτι: «Μόνο ένας τρελός ή μια ιδιοφυΐα θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή»…

2007: Ρεκόρ πέναλτι

Στον αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Ολλανδίας, για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων (U-21) σημειώθηκε ρεκόρ για την μεγαλύτερη διάρκεια εκτέλεσης πέναλτι στην ιστορία. Η Ολλανδία επικράτησε με 13-12, καθώς ο Άντον Φέρντιναντ έχασε το καθοριστικό πέναλτι για την Αγγλία.

2007: Κυρίαρχος ο Παναθηναϊκός

Στον 5ο αγώνα των πλέι οφ για το πρωταθλημα της Α1 στο μπάσκετ, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό στο κλειστό του ΟΑΚΑ με 89-76, έκανε το 3-2 και πανηγύρισε τον 9ο τίτλο πρωταθλήματος κατά την τελευταία 10ετία και 28ο της ιστορίας του.

2004: «Γλυκιά» ήττα…

Η Ελλάδα ηττήθηκε με 2-1 από την Ρωσία στην τρίτη αγωνιστική του Γιούρο, όμως προκρίθηκε στα προημιτελικά λόγω καλύτερου συντελεστή τερμάτων, αφήνοντας εκτός την Ισπανία.

1999: Αργυρό στη Βιέννη

Ολοκληρώθηκε το 2ο Παγκόσμιο Κύπελλο Κωπηλασίας στην Βιέννη. Ο Β. Πολυμέρου και ο Δ. Μηλιώτης κατακτούν το αργυρό μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρέων βαρών, στην πιο σημαντική ελληνική επιτυχία κατά τη διοργάνωση.

1999: Τρίτη η Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε το 2ο Ευρωπαϊκό Masters Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής στην Πάτρα. Η Ελλάδα νίκησε στον μικρό τελικό την Ιταλία και κατέλαβε την τρίτη θέση με 65.524 βαθμούς πίσω από την Ρωσία (68.412) και την Ουκρανία (67.374).

1992: Χάθηκε το ακόντιο…

Ο Κώστας Γκατσιούδης έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των εφήβων με 80.30 στον ακοντισμό στο Μαρούσι.

1980: Ερυθρόλευκος

Ο τερματοφύλακας της Καστοριάς, Νίκος Σαργκάνης, μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό, όπου έπαιξε για πέντε ακριβώς χρόνια, καθώς στις 20 Ιουνίου 1985 πήγε στον Παναθηναϊκό.

1979: Πένθος στον ΠΑΟ

Απεβίωσε σε ηλικία 62 ετών, από καρδιακή προσβολή, ο Αντώνης Μαντζαβελάκης, γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού.

1968: Φτερά στα πόδια…

Οι Αμερικανοί James Heinz, Charlie Greene και Rod Ray Smith έγιναν οι πρώτοι αθλητές που έτρεξαν τα 100μ. σε χρόνο κάτω των 10″ με χρονόμετρο χειρός (9.9″).

1967: Καταδίκη…

Ο Μοχάμεντ Άλι καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 δολαρίων, ως ανυπότακτος. Πρόσθετα το αφαιρέθηκε η άδεια πυγμαχίας και ο τίτλος του πρωταθλητή.

1966: Γκολφ με… χρώμα

Για πρώτη φορά μεταδόθηκαν έγχρωμα οι αγώνες γκολφ για το US Open στο Σαν Φρανσίσκο.

1949: Σέξι στο κορτ

Η Αμερικανίδα τενίστρια Γκούσι Μόραν εμφανίστηκε στο Γουίμπλεντον φορώντας δαντελένια εσώρουχα του σχεδιαστή γυναικείων εμφανίσεων του τένις Τέντι Τόνλινγκ με αποτέλεσμα να της απαγορευθεί η συμμετοχή στο τουρνουά για τα επόμενα 33 χρόνια.

1937: «Μαύρος» αγώνας

Έπεσε η αυλαία στον 14ο αγώνα 24 ωρών του Λε Μαν, ο οποίος στιγματίστηκε από ένα φοβερό δυστύχημα στον 8ο γύρο στη στροφή Maison Blanche. Έξι αυτοκίνητα συγκρούστηκαν με βασικούς εμπλεκόμενους τους Ρενέ Κιπεούρ, Φριτς Ροθ, Πατ Φέαρφιλντ, Ζαν Τρεμουλέ, Ραούλ Φορεστιέ και έναν Αργεντινό Κόμη, ο οποίος αγωνιζόταν με το ψευδώνυμο «Ραπφ». Τα αυτοκίνητα των Κιπεούρ και Ροθ συγκρούστηκαν βίαια, ενώ οι υπόλοιποι οδηγοί δεν κατάφεραν να τα αποφύγουν. Ο Κιπεούρ σκοτώθηκε ακαριαία, ο Φέαρφιλντ υπέκυψε στα τραυματά τουδύο ημέρες αργότερα, ενώ οι Τρεμουλέ, «Ραπφ» τραυματίστηκαν. Νικητές εκείνου του «μαύρου» αγώνα αναδείχθηκαν οι βετεράνοι Ζαν Πιέρ Γουιμίλ και Ρομπέρ Μπενουά με Bugatti Type 57G Tank, στον πρώτο θρίαμβο της φημισμένης γαλλικής φίρμας.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης