HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Ο τραγικός επίλογος του Τσουμπουράγια

Σαν σήμερα: Ο τραγικός επίλογος του Τσουμπουράγια

Στις 9 Ιανουαρίου μια ιστορία συγκλόνισε την Ιαπωνία. Ο Ολυμπιονίκης μαραθωνοδρόμος Κοκίτσι Τσουμπουράγια έβαλε τέλος στη ζωή του, επειδή δεν μπορούσε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, λόγω τραυματισμού…

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (9/1):

1996: Αρνητικό ρεκόρ

Οι Τορόντο Ράπτορς έκαναν αρνητικό ρεκόρ στο NBA καθώς δεν πέτυχαν ούτε ένα πόντο από ελεύθερες βολές (0/3) στον εκτός έδρας αγώνα με τους Σάρλοτ Χόρνετς και ηττήθηκαν με 92-91. Μόνο δύο παίκτες των Ράπτορς «στήθηκαν» στη γραμμή των βολών και αστόχησαν. Ο Ντέιμον Στουντμάιρ εκτέλεσε 2 και ο Άλβιν Ρόμπερτσον 1. Το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ κατείχαν οι Νιού Ορλινς Τζαζ (σ.σ. νυν Γιούτα Τζαζ) με 1 εύστοχη βολή από τον Νοέμβριο του 1977.

1978: Γενέθλια του Γκατούζο

Γεννήθηκε ο Ιταλός πρώην ποδοσφαιριστής και νυν προπονητής Τζενάρο Γκατούζο. Έκανε μεγάλη καριέρα στη Μίλαν και στην Εθνική Ιταλίας.

Kokichi Tsuburaya

1968: Θλιβερό τέλος

Ο Ιάπωνας Κοκίτσι Τσουμπουράγια, τρίτος Ολυμπιονίκης στον Μαραθώνιο του Τόκιο, αυτοκτόνησε επειδή δεν μπορούσε να συμμετάσχει στη διοργάνωση του Μεξικού λόγω ατυχήματος που είχε.

Η ιστορία του 28χρονου (γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1940) Τσουμπουράγια προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση. Ασχολήθηκε με τον στίβο από τα εφηβικά του χρόνια και όταν αποφοίτησε από το Γυμνάσιο, το 1958, κατατάχθηκε στον ιαπωνικό στρατό, όπου ανέπτυξε το ταλέντο του στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων. Μονοπωλούσε τις επιτυχίες στα 5.000 και 10… μέτρα των εθνικών πρωταθλημάτων για αρκετά χρόνια και προετοιμάστηκε εντατικά για την πιο μεγάλη πρόκληση της καριέρας του: Τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο το 1964, όπου ήθελε να νικήσει και να δώσει χαρά στους συμπατριώτες του.

Αρχικά έτρεξε στα 10.000μ., στις 14 Οκτωβρίου του 1964 και τερμάτισε έκτος. Μια βδομάδα αργότερα έλαβε μέρος στον Μαραθώνιο, όμως ο σπουδαίος Αιθίοπας, Αμπέμπε Μπικίλα, διατήρησε τον τίτλο του χρυσού Ολυμπιονίκη που είχε από τη διοργάνωση της Ρώμης. Ο Τσουμπουράγια μπήκε δεύτερος στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο εμφανώς καταπονημένος και ο Άγγλος Μπέιζιλ Χέιτλι τον προσπέρασε και τον άφησε στην τρίτη θέση.

Οι φίλαθλοι τον χειροκρότησαν θερμά, όμως ο ίδιος δεν ήταν ικανοποιημένος και ένιωθε πως πρόδωσε τη χώρα και τους συμπατριώτες του. «Είμαι ασυγχώρητος! Έκανα μια γκάφα απαράδεκτη μπροστά στο κοινό της πατρίδας μου. Είμαι υποχρεωμένος να επανορθώσω και να ανεβάσω τη σημαία μας στον ψηλότερο ιστό, στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Μεξικό», εκμυστηρεύτηκε τόσε σε έναν συναθλητή του.

Έτσι, άρχισε να προπονείται εντατικά για να κατακτήσει το χρυσό στο Μεξικό, το 1968. Εντούτοις, η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, αφού περί τα τέλη του 1967 υποβλήθηκε σε εγχείρηση λόγω προβλήματος στη σπονδυλική στήλη. Η συμμετοχή του στην επερχόμενη Ολυμπιάδα ήταν ανέφικτη, με επακόλουθο ο αθλητής να πέσει σε κατάθλιψη. Στις 9 Ιανουαρίου έβαλε τέλος στη ζωή του και άφησε την τελευταία του πνοή κρατώντας στο χέρι το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο.

«Δεν μπορώ να τρέξω πια. Σας παρακαλώ να με συγχωρέσετε», έγραψε στο σημείωμα που άφησε.

1968: Αγώνας αστέρων

Διεξάχθηκε το πρώτο All-Star του ABA στην Ιντιάνα όπου η Ανατολή νίκησε τη Δύση με 126-120.

1962: Αλλαγή κανονισμού

Η Ομοσπονδία Αμερικανικού Ποδοσφαίρου (NFL) απαγόρευσε το τράβηγμα των παικτών από το προστατευτικό κράνος.

1954: Επίτευγμα…

Ο δευτεροετής φοιτητής Oscar Robertson πέτυχε 56 πόντους (2 περισσότερους από αυτούς που σημείωσε η αντίπαλη ομάδα) στη νίκη του Cincinnati επί του Seton Hall με 118-54.

1953: Ακόμα βάζει…

Ο Bevo Francis του κολλεγίου Rio Grande πέτυχε 116 πόντους στον αγώνα μπάσκετ εναντίον του Ashland Junior College (150-85).

1941: Απεβίωσε ο Γολέμης

Πέθανε σε ηλικία 67 χρόνων ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, Δημήτριος Γολέμης. Τερμάτισε 3ος στα 800μ. και 6ος στα 1.500μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896.

1900: Ιδρύθηκε η Λάτσιο

Ιδρύθηκε η Λάτσιο, η παλαιότερη ομάδα ποδοσφαίρου στη Ρώμη. Τα χρώματα της ομάδας (γαλάζιο και άσπρο) είναι δανεισμένα από την ελληνική σημαία και συμβολίζουν το Ολυμπιακό κίνημα.

1811: Πρώτο τουρνουά

Διεξάχθηκε το πρώτο τουρνουά γκολφ Γυναικών.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης