HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Ο Ταρζάν που δεν μπορούσε να βρει… την Τζέιν του

Σαν σήμερα: Ο Ταρζάν που δεν μπορούσε να βρει… την Τζέιν του

Σαν σήμερα, 20 Ιανουαρίου το 1984 απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών ο κολυμβητής Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο «Ταρζάν» Ίσως για τους νεότερους και οι δύο να είναι άγνωστοι. Για τις παλαιότερες γενιές όμως ο Ταρζάν και η κραυγή του ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των παιδικών τους χρόνων. Είτε τον έβλεπαν στη μεγάλη και αργότερα μικρή οθόνη είτε τον διάβαζαν στα εβδομαδιαία περιοδικά.

Σπάνια ένας αθλητής καταφέρνει να κάνει μια δεύτερη καριέρα κι αυτή να συναγωνιστεί τη πρώτη. Ο Πίτερ Γιόνας Βαϊσμίλερ το πέτυχε.

Γεννήθηκε το 1904 στο Μπάνατ της Αυστροουγγαρίας που τώρα ανήκει στη Ρουμανία, αλλά γρήγορα πήγαν στο Φρίοντορφ που τώρα ανήκει στην Ουγγαρία. Και μπορεί η πατρίδα του να ήταν Αυτοκρατορία, αλλά η πείνα πείνα. Για τους απόκληρους της ζωής. Έτσι η Γερμανικής καταγωγής ουγγαρέζικη οικογένεια του Πέτερ Βαϊσμίλερ και της Ελισάβετ Κερς αποφάσισε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ. Κατάληξη το Σικάγο

Ο 9χρονος Πίτερ Γιόνας πάσχει από πολιομυελίτιδα και ο γιατρός του συστήνει να κάνει μπάνια στη πισίνα. Γράφεται σε ένα σύλλογο κι αρχίζει το κολύμπι. Είναι μια διέξοδος γιατί στο σπίτι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Ο πατέρας αποτυγχάνει ως επιχειρηματίας (είναι ανοίξει μπαρ) και η μητέρα εργάζεται ως λατζέρισα σε ένα εστιατόριο. Το βράδυ ο πατέρας συνήθως μεθυσμένος δέρνει τη γυναίκα του μπροστά στα παιδιά.

Πριν γίνει Ταρζάν ήταν… απλά Ολυμπιονίκης

Από το 1922 η καριέρα του Βαϊσμίλερ παίρνει τα πάνω της. Αρχίζουν οι τίτλοι και τα ρεκόρ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι το 1924 είναι ο επόμενος στόχος. Ένας στόχος που λίγο έλειψε να μην πραγματοποιηθεί αφού ο Βαϊσμίλερ που εν τω μεταξύ έχει κάνει το μικρό του όνομα Τζόνι για να σβήσει την Γερμανική καταγωγή του (λίγο νωρίτερα είχε τελειώσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και οι ΗΠΑ πολέμησαν –και νίκησαν – τη Γερμανία) έχει αρχίσει να δείχνει τις δυνατότητές του. Μετά από πολλές περιπέτειες παίρνει το πολυπόθητο διαβατήριο και το τιμά με τον καλύτερο τρόπο. Κερδίζει τρία χρυσά μετάλλια, ενώ με την ομάδα του πόλο κερδίζει κι ένα χάλκινο. Είναι πια ο σούπερ σταρ.

Κατά τη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας πήρε συνολικά πέντε Ολυμπιακά μετάλλια (αυτά που προαναφέραμε αλλά και δύο ακόμη το 1928 στους Ολυμπιακούς αγώνες του Αμστερνταμ), ενώ ήταν νικητής και σε 52 Εθνικά πρωταθλήματα. Το 1950, μάλιστα, για τις παραπάνω επιτυχίες του ψηφίστηκε και ως ο κορυφαίος κολυμβητής στον κόσμο.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 αποφάσισε να στρέψει αλλού την προσοχή του. Ήταν από τους πρώτους αθλητές που στην συνέχεια της ζωής του ακολούθησαν καριέρα ηθοποιού. Η πρόταση από το Χόλιγουντ δεν άργησε να έρθει. Διέθετε πολλά καλά για να γίνει ένας καλός – και κάτι… παραπάνω – ηθοποιός. Δεν ήταν μόνο ένας από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου, αλλά και ένας από τους ομορφότερους!

Οι περισσότεροι λοιπόν τον ξέρουν ως Ταρζάν. Ήταν ο πρωταγωνιστής σε μια από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές ταινίες. Ο Βαϊσμίλερ ήταν ίσως ο πρώτος αθλητής… διάσημος. Όχι μόνο γιατί πρωταγωνίστησε στον κινηματογράφο, αλλά και για το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι ήθελαν να μαθαίνουν και να γράφουν για την προσωπική του ζωή. Ο γυναικοκατακτητής αποσπούσε συχνά πυκνά τα φώτα της δημοσιότητας. Το τεράστιο σπίτι στο οποίο διέμενε στη Νέα Υόρκη είχαν φιλοξενήσει αρκετές νεαρές… ανερχόμενες ηθοποιούς!

H προσπάθεια να φτιάξει τη ζωή του και να γίνει οικογενειάρχης έπεσε στο κενό. Τον Απρίλιο του 1932 παντρεύτηκε την Μεξικάνα, Λουπ Βέλεζ. Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου χώρισαν. Είχαν ήδη αρχίσει οι φήμες περί ερωτικής σχέσεως με την συμπρωταγωνιστρία του στον Ταρζάν, Μορίν Ο Σάλιβαν. Επειδή όμως η ζωή μας γύρους κάνει… τον Οκτώβρη του 1933 ο Βαϊσμίλερ παντρεύτηκε κρυφά στο Λας Βέγκας την… πρώην σύζυγό του! Το νέο τους σπίτι ήταν στο Μπέβερλι Χιλς. Ο γάμος όμως ήταν καταδικασμένος σε αποτυχία.

Όταν μάλιστα ο κάποτε κορυφαίος κολυμβητής άρχισε να πίνει και να κάνει άστατη ζωή τα προβλήματα μεγάλωσαν ακόμη περισσότερο. Ένα βράδυ επέστρεψε στο σπίτι του μεθυσμένος και χτυπημένος μετά από έναν καβγά που είχε σε νυχτερινό μαγαζί το ραγισμένο γυαλί έγινε… θρύψαλα. Η σύζυγος του τον άφησε και μετακόμισε στο Λονδίνο.

Το… δεύτερο τέλος του γάμου του γράφτηκε το 1938 όταν η Λουπ ανάγκασε τον πρώην σύζυγό της – δικαστικά – να της καταβάλει κάθε εβδομάδα 200 δολάρια, ενώ πήρε και το σπίτι στο Μπέβερλι Χιλς. Λίγα χρόνια αργότερα η Μεξικανή κοπέλα παντρεύτηκε έναν νεαρό ηθοποιό με τον οποίο έκανε οικογένεια.

Το 1954 ήταν η τελευταία χρονιά που προβλήθηκε ο Ταρζάν – με τον συγκεκριμένο ηθοποιό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1963, παντρεύτηκε για πέμπτη (!) φορά στη ζωή και όπως ήταν… φυσικό μετά από μικρό χρονικό διάστημα χώρισε. Οι απόπειρες να «γυρίσει» και άλλες ταινίες δεν είχαν την ίδια επιτυχία. Το φινάλε της ζωής του δεν ήταν το τόσο εντυπωσιακό όσο η καριέρα του. Στις 20 Ιανουαρίου το 1984, σε ηλικία 79 ετών, βρέθηκε νεκρός, από γεράματα στο Ακαπούλκο.

Αναλυτικά τα υπόλοιπα αθλητικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα:

2006: Μορφή της διαιτησίας

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Πέτρος Τζουβάρας, που θεωρείται ως ο «πατριάρχης» της ελληνικής διαιτησίας. Διετέλεσε διεθνής διαιτητής της FIFA (1958-1968), παρατηρητής από το 1969 έως το 1990 και καθηγητής διαιτησίας.

1999: Σκάνδαλο και παραίτηση

Η Φινλανδέζα Πίργιο Χέγκμαν παραιτήθηκε από μέλος της ΔΟΕ μετά την εμπλοκή του ονόματός της στο σκάνδαλο του Σολτ Λέικ επειδή ο σύζυγός της ήταν μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης της πόλης, που τελικά κέρδισε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2002.

1997: Κορυφαίος ο Ronaldo

Ο 20χρονος Ρονάλντο αναδείχθηκε «ποδοσφαιριστής της χρονιάς» μετά από ψηφοφορία περισσοτέρων από 100 προπονητών και πήρε τα σκήπτρα από τον προηγούμενο νικητή, Τζορτζ Γουεά, που έμεινε στη δεύτερη θέση.

1994: Θρύλος της Γιουνάιτεντ

  • :

Πέθανε ο Σερ Ματ Μπάσμπι σε ηλικία 84 ετών. Προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 1945, θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τεχνικούς που πέρασαν από τα αγγλικά γήπεδα.

1990: Αποκαθήλωση

Μετά την ομολογία του σπρίντερ Ben Johnson ότι έπαιρνε απαγορευμένες ουσίες από το 1981 η IAAF έσβησε το όνομα του Καναδού από τα βιβλία της και αποφάσισε να του ακυρώσει τα παγκόσμια ρεκόρ στα 100μ. (9.83 στη Ρώμη), στα 50μ. κλειστού στίβου (5.55) και στα 60μ. κλειστού στίβου (6.41). Επίσης, τον υποχρέωσε να επιστρέψει το χρυσό μετάλλιο που πήρε στα 100μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1987 στη Ρώμη.

  • :

1983: «Έφυγε» ο Γκαρίντσα

Πέθανε σε ηλικία 49 ετών, από κύρωση του ήπατος, ο Μανουέλ ντος Σάντος Φρανσίσκο Γκαρίντσα, ο οποίος θεωρείται ως ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής της Βραζιλίας μετά τον Pele.

1976: Ιδρύθηκε ο ΠΣΑΠ

Ιδρύθηκε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών, με πρώτο πρόεδρο τον Μίμη Δομάζο.

1970: Πρώτο ολ σταρ γκέϊμ

Στο 20ο «ολ σταρ γκέϊμ» του ΝΒΑ γίνεται στη Φιλαδέλφεια η Ανατολή νικά τη Δύση (142-135).

1952: Η πρώτη ταυρομάχος

Η Πατρίτσια ΜακΚόρμικ γίνεται η πρώτη γυναίκα επαγγελματίας ταυρομάχος.

1940: Γεννήθηκε η Χέις

Γεννήθηκε η Κάρολ Χέϊς, Αμερικανίδα χιονοδρόμος. Ολυμπιονίκης στο καλλιτεχνικό πατινάζ το 1960, ενώ το 1956 είχε κερδίσει το αργυρό μετάλλιο. Πέντε φορές ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια (1956-60). Στη συνέχεια έγινε επαγγελματίας.

1898: Η ομάδα των Βάσκων

Ιδρύθηκε η Αθλέτικ Μπιλμπάο από 33 άτομα, φοιτητές που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Αγγλία και εργάτες που έμεναν στο Μπιλμπάο. Η ομάδα των Βάσκων αναδείχθηκε σε μια από τις κορυφαίες στην Ισπανία, έχοντας κατακτήσει οκτώ πρωταθλήματα, 24 κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

:

Δείτε Επίσης