Στις 23 Αυγούστου του 1987 ο Νίκος Αναστόπουλος έκανε ονειρικό ντεμπούτο στο «καμπιονάτο» με τη φανέλα της Αβελίνο. Μετά από λαμπρή καριέρα στην Ελλάδα ο ποδοσφαιριστής αποδέχθηκε δελεαστικη πρόταση που του έγινε και μετακόμισε στην Ιταλία.
Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (23/8):
2008: Μοιραίο τροχαίο
Ο 74χρονος Βρετανός Ian Hibbel, ένα από τα πιο μεγάλα ονόματα στον χώρο της ποδηλασίας, σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Εθνική οδό, στο ύψος της Βαρυμπόμπης. Ο Hibbel έκανε τον γύρο του κόσμου με το ποδήλατό του σε 40 χρόνια.
2008: Αργυρό μετάλλιο
Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης ηττήθηκε στον τελικό της κατηγορίας των +80 κιλών στο Ταεκβοντό με 5-4 από τον Κορεάτη Dongmin Cha και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Πεκίνου.
2007: «Έφυγε» ο Φιλάρετος
Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Νίκος Φιλάρετος, πρόεδρος της ΔΟΑ που διετέλεσε μέλος της ΔΟΕ από το 1981 και επίτιμο μέλος της από το 2006.
2004: «Χρυσή» η Αθανασία
Η Αθανασία Τσουμελέκα από την Πρέβεζα κατέκτησε το χρυσό με 1.29.12 στα 20.000 βάδην στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Την ίδια μέρα η Χρυσοπηγή Δεβετζή, με άλμα 15.25μ., κατέκτησε το αργυρό στο τριπλούν.
1999: Δεύτερη στον κόσμο
Η Αναστασία Κελεσίδου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη δισκοβολία με βολή 66.05μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στη Σεβίλλη. Πρώτη ήταν η Γερμανίδα Franka Dietzsch με 68.14μ. και τρίτη η Ρουμάνα Nicoleta Grasu με 65.35μ.
1998: Έπεσε η αυλαία
Ολοκληρώθηκε το 17ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στη Βουδαπέστη το οποίο ξεκίνησε στις 18/8. Η Όλγα Βασδέκη αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο τριπλούν με 14.55μ., ενώ η Κατερίνα Θάνου με 10.87 και ο Χάρης Παπαδιάς με 10.17 κατέτησαν το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. γυναικών και ανδρών αντίστοιχα, στις πιο σημαντικές ελληνικές επιτυχίες κατά τη διοργάνωση.
1990: Απεβίωσε ο Σίμιτσεκ
Πέθανε σε ηλικία 81 χρόνων, μετά από μακροχρόνια ασθένεια, ο Ότο Σίμιτσεκ, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
1987: Ντεμπούτο με γκολ
Ο Νίκος Αναστόπουλος έκανε ντεμπούτο σε επίσημο αγώνα με την Αβελίνο εναντίον της Σαμπενεντετέζ και πέτυχε δύο γκολ στη νίκη της ομάδας του με 3-0 για το κύπελλο. Ο ευρύτερα γνωστός ως «Μουστάκιας» άνοιξε και έκλεισε το σκορ με τέρματα στο 4’ και 80’, ενώ ενδιάμεσα βρήκε στόχο και ο παρτενέρ του στη γραμμή κρούσης, ο Αυστριακός Βάλτερ Σάχνερ.
«Το όνειρό μου είναι ο Τύπος να μιλά για ‘μένα όπως μιλά για τον Γκούλιτ και τον Φαν Μπάστεν. Θα κάνω τα πάντα για να βοηθήσω την ομάδα με τα γκολ μου. Είναι μία πρόκληση. Τα πήγαινα πολύ καλά στην Ελλάδα και ήμουν σαν τοπικός ήρωας. Αποφάσισα να αγωνιστώ στην Ιταλία όχι τόσο για τα χρήματα αλλά για να δοκιμάσω τον εαυτό μου σε μία διαφορετική κατάσταση και να επιτύχω άλλους στόχους», ανέφερε τότε σε δηλώσεις του ο διεθνής επιθετικός.
Το ιδανικό ξεκίνημα του Αναστόπουλου δεν είχε ανάλογη συνέχεια, καθώς στο τέλος της σεζόν η Αβελίνο υποβιβάστηκε, ενώ στο παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής με την Ίντερ στο Μιλάνο αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα στο 55ο λεπτό.
Ανεξάρτητα από το ανεπιτυχές πέρασμά του από την Ιταλία παραμένει πρώτος σκόρερ της Εθνικής Ελλάδας με 29 τέρματα, ενώ μεγαλούργησε με τη φανέλα του Ολυμπιακού Πειραιώς, σημειώνοντας 197 τέρματα σε 351 επίσημους αγώνες. Άρχισε την καριέρα του στον Πανιώνιο, ενώ όταν «κρέμασε» τα παπούτσια έμεινε στο ποδόσφαιρο ως προπονητής.
Δείτε το βίντεο με τα πρώτα γκολ του «Αναστό» στην Ιταλία:
1985: Παγκόσμιο ρεκόρ
O Μαροκινός δρομέας Said Aouita έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 1.500μ. με 3.29.46 στο Βερολίνο.
1946: Δράση στον στίβο
Άρχισε το 3ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Όσλο, που ήταν το πρώτο μεταπολεμικό. Οι αγώνες του 1942 δεν έγιναν λόγω του παγκοσμίου πολέμου.