HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Ο «κουτουλιά» που στιγμάτισε τον Ζιντάν (βίντεο)

Σαν σήμερα: Ο «κουτουλιά» που στιγμάτισε τον Ζιντάν (βίντεο)

Στις 9 Ιουλίου του 2066 η μεγάλη καριέρα ενός τεράστιου ποδοσφαιριστή έκλεισε με τον πιο άδοξο τρόπο. Η «κουτουλιά» του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι στον τελικό του Μουντιάλ στιγμάτισε τον Γάλλο άσο.

Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (9/7).

2016: «Πέταξε» η Κατερίνα!

Η Κατερίνα Στεφανίδη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ στο Ευρωπαϊκο Πρωτάθλημα Στίβου που διεξάχθηκε στο Άμστερνταμ με άλμα 4.81μ. Η επίδοση αυτή αποτελεί ρεκόρ αγώνων αφήνοντας πίσω του το 4.80 της θρυλικής Γελένα Ισιμπάγιεβα.

2006: Άδοξο τέλος

Η Ιταλία κατέκτησε το 18ο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου νικώντας την Γαλλία με 5-3 στα πέναλτι (1-1 καν.) στον τελικό που έγινε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Ήταν ο τελευταίος αγώνας του Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα στην παράταση, μετά από κουτουλιά που έδωσε στο στήθος του Μάρκο Ματεράτσι.

Ο τελικός άρχισε ιδανικά, καθώς στο 7ο λεπτό η Γαλλία προηγήθηκε με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του «Ζιζού» και η Ιταλία ισοφάρισε με κεφαλιά του Ματεράτσι. Το σκορ δεν άλλαξε παρά τις προσπάθειες των δύο ομάδων, που οδηγήθηκαν σε ημίωρη παράταση. Στο 110’ αμφότεροι έγιναν αρνητικοί πρωταγωνιστές του αγώνα. Μετά από μια φάση στην περιοχή των Ιταλών οι δύο ποδοσφαιριστές βρέθηκαν να περπατούν πλάι πλάι και άρχισαν να λογομαχούν. Πάνω στην ένταση ο Γάλλος έριξε την περίφημη «κουτουλιά» στο στήθος του Ιταλού και ο Αργεντινός διαιτητής, Οράσιο Ελιζόντο έδειξε απευθείας κόκκινη κάρτα στον Ζιντάν, αφού συμβουλεύτηκε τους βοηθούς του.

«Αν θέλεις τη φανέλα μου, θα στη δώσω μετά», είπε ο Ζιντάν στον Ματεράτσι καθώς τον τραβούσε από τη φανέλα, προσπαθώντας να τον περιορίσει. Όταν ο Ιταλός αμυντικός απάντησε «Προτιμώ να πάρω την πόρνη την αδερφή σου», ο Ζιζού θόλωσε σε μία στιγμή που στιγμάτισε την μεγάλη του καριέρα.

«Ήταν ηλίθιο αυτό που του είπα, όμως δεν άξιζα τέτοια αντίδραση. Πάντοτε ακους πράγματα στους δρόμους, ή στο γήπεδο και μάλιστα πολύ πιο σοβαρά από αυτό που είπα εγώ. Για όσους είπαν ότι μίλησα για τη μητέρα του, δεν θα το έκανα ποτέ γιατί και η δική μου πέθανε όταν ήμουν 15 ετών. Δεν θα αναφερόμουν ποτέ σε μητέρα. Του είπα για την αδερφή του…», παραδέχθηκε έπειτα από χρόνια ο Μάρκο Ματεράτσι.

«Νομίζω ότι ο Λιζαραζού είναι ο μόνος που θα μπορούσε να με συγκρατήσει εκείνη τη στιγμή. Θα ήταν σημαντικό για εκείνον να είναι μαζί μου, δίπλα μου, αλλά δεν μπορεί να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Δεν είμαι περήφανος για αυτό που έκανα, όμως είναι μέρος της καριέρας μου. Πάντα υπάρχουν δύσκολες στιγμές και αυτή ήταν μια από αυτές…», ανέφερε από πλευράς του ο Ζιντάν πριν από δύο χρόνια, μιλώντας για εκείνη την άτυχη στιγμή, την πιο σοκαριστική στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπως την χαρακτήρισε η FIFA.

zidane paris

Στα αξιοσημείωτα της ιστορίας καταγράφεται ότι η φάση ενέπνευσε τον Αλγερινό γλύπτη Αμπέλ Αμντεσεμέντ, ο οποίος φιλοτέχνησε ένα μπρούτζινο γλυπτό ύψους 5 μέτρων με το όνομα «Κουτουλιά», το οποίο βρίσκεται από το 2012 στην πλατεία Πομπιντού, έξω από το μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Παρίσι!

Δείτε το σχετικό βίντεο:

2000: Παρθενική νίκη

Ο Βαλεντίνο Ρόσι εξασφάλισε την παρθενική του νίκη στην μεγάλη κατηγορία 500cc στο παλιό MotoGP, με εκπληκτική κούρσα στο Γκραν Πρι της Μεγάλης Βρετανίας. Η εκκίνηση του αγώνα ήταν επεισοδιακή και προσέφερε πολλές ανακατατάξεις, με τον 21χρονο τότε «Γιατρό» να μην ξεκινά καλά και να κατρακυλά από την 4η στην 13η θέση πριν την πρώτη στροφή. Ωστόσο, κατάφερε να βρεθεί 7ος μετά από μόλις τρεις γύρους και σύντομα ξεχώρισε από τους υπόλοιπους, καταδιώκοντας τον επικεφαλής στην βαθμολογία Κένι Ρόμπερτς Τζούνιορ και τον Τζέρεμι ΜακΓουίλιαμς. Ο Rossi ολοκλήρωσε την αντεπίθεσή του στον 27ο από τους 30 γύρους, όταν πήρε την πρωτοπορία από τον ΜακΓουίλιαμς στην έξοδο της στροφής 10. Στη συνέχεια έβαλε πλώρη για μια ιστορική νίκη, με τον Ρόμπερτς να τερματίζει δεύτερος και τον ΜακΓουίλιαμς να συμπληρώνει τις θέσεις στο βάθρο.

2000: Τεράστια βολή

Ο Αλέξανδρος Παπαδημητρίου έγινε ο πρώτος Έλληνας σφυροβόλος που έσπασε το φράγμα των 80 μέτρων με πανελλήνιο ρεκόρ 80.45μ. στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που διεξάχθηκε στο ΟΑΚΑ.

2000: Σπουδαίο σερί

Ο Πιτ Σάμπρας νίκησε στον τελικό τον Πάτρικ Ράφτερ με 3-1 σετ και κατέκτησε το Γουίμπλεντον για έβδομη φορά σε 8 χρόνια. Έτσι, έφτασε σε 13 τίτλους σε τουρνουά Γκραν Σλαμ και έσπασε το ρεκόρ του Ρόι Έμερσον (12).

1999: Δεύτερος στον κόσμο

Ο Νίκος Κακλαμανάκης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδων Open που διεξάχθηκε στο Βέλγιο.

1989: Ημέρα τελικών

Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια στο Γουίμπλεντον οι τελικοί των ανδρών και των γυναικών διεξάχθηκαν την ίδια ημέρα. Ο Μπόρις Μπέκερ νίκησε με 3-0 σετ (6-0, 7-6, 6-4) τον Στέφαν Έντμπεργκ και η Στέφι Γκραφ με 2-1 (6-2, 6-7, 6-1) την Μαρτίνα Ναβρατίλοβα.

1984: Ρεκόρ προσέλευσης

Καταγράφηκε ρεκόρ θεατών για αγώνα μπάσκετ στις ΗΠΑ (67.596) στο Hoosier Dome της Ιντιανάπολις για την αναμέτρηση της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ και ομάδας επίλεκτων από το ΝΒΑ (97-82).

1977: Επετειακό μουσείο

Εγκαινιάστηκε το μουσείο του Γουίμπλεντον Lawn Tennis Club με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τον πρώτο αγώνα.

1969: Τελικός της δεκάρας

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναδείχθηκαν ισόπαλοι στον τελικό του κυπέλλου, που έγινε στο «Καραϊσκάκη», με τέρματα των Σιδέρη και Δομάζου. Το σκορ δεν άλλαξε στην παράταση και επειδή οι κανονισμοί δεν προέβλεπαν την εκτέλεση πέναλτι ο κυπελλούχος αναδείχθηκε με τη ρίψη νομίσματος από τον διαιτητή Χρήστο Μίχα. Οι «πράσινοι» ευνοήθηκαν και κατάκτησαν το τρόπαιο στον «τελικό της δεκάρας», όπως έμεινε στην ιστορία.

1968: Σε κλειστό γήπεδο

Το All Star Game ήταν ο πρώτος αγώνας μπέιζμπολ που έγινε σε κλειστό γήπεδο. National League και American League αναμετρήθηκαν (1-0) στο Huston Astrodome.

1966: Νέα εποχή…

Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τεχνητός χλοοτάπητας στο Huston Astrodome, σε μία εξέλιξη που άλλαξε τα πάντα στον χώρο του αθλητισμού.

1922: Το ρεκόρ του Ταρζάν

Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, γνωστός και ως ηθοποιός από τον ρόλο του Ταρζάν, έγινε ο πρώτος αθλητής που κολύμπησε τα 100μ. σε χρόνο κάτω από ένα λεπτό (58.6) κάνοντας παγκόσμιο ρεκόρ.

1867: Μεγάλη ομάδα

Ιδρύθηκε η θρυλική ομάδα της Κουίνς Παρκ της Γλασκόβης η οποία έμεινε αήττητη επί 9 χρόνια και αποτέλεσε τον κορμό της Εθνικής Σκοτίας.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης