HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Μαύρη μέρα για τη Λίβερπουλ

Σαν σήμερα: Μαύρη μέρα για τη Λίβερπουλ

Η 15η Απριλίου του 1989 ήταν μια μαύρη μέρα για το αγγλικό ποδόσφαιρο και τη Λίβερπουλ. Ο αγώνας των «κόκκινων» με τη Νότιγχαμ Φόρεστ, για την ημιτελική φάση του κυπέλλου, στιγματίστηκε λόγω της τραγωδίας στο στάδιο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ, με θλιβερό απολογισμό τον θάνατο 96 φιλάθλων.

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (15/4):

2012: Η επιστροφή της Mercedes-Benz

Η Mercedes-Benz επέστρεψε στις νίκες στη Φόρμουλα 1 μετά το 1955, με τον Νίκο Ρόσμπεργκ να καταγράφει την πρώτη του νίκη στο Γκραν Πρι της Κίνας. Ο Γερμανός εκκίνησε από την pole position και κυριάρχησε, με τις δύο McLaren των Τζένσον Μπάτον, Λουίς Χάμιλτον να τον πλαισιώνουν στο βάθρο. Ο έτερος οδηγός της Mercedes, Μίκαελ Σούμαχερ, έχασε την ευκαιρία να επιστρέψει στο βάθρο μετά από τη θητεία του στη Ferrari, καθώς εγκατέλειψε στον 13ο γύρο λόγω προβλήματος του μπροστινού δεξιού ελαστικού στο μονοθέσιό του.

2013: Βομβιστική επίθεση

Σημειώθηκε έκρηξη δύο βομβών κοντά στη γραμμή τερματισμού στον 117ο Μαραθώνιο της Βοστόνης, σχεδόν 3 ώρες αφότου πέρασε τη γραμμή τερματισμού ο πρώτος από τους 27.000 δρομείς που συμμετείχαν στον αγώνα. Από την έκρηξη τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν.

2001: Οικογενειακή υπόθεση

Η Williams-BMW και ο Ραλφ Σούμαχερ σημείωσαν την πρώτη τους νίκη στη Φόρμουλα 1, στο Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο. Ο Γερμανός έκανε πολύ καλή εκκίνηση από την τρίτη θέση, πήρε την πρωτοπορία από τις δύο McLaren των Ντέιβιντ Κούλθχαρντ, Μίκα Χάκινεν και τη διατήρησε μέχρι τον τερματισμό. Πλαισιώθηκε στο βάθρο από τον Κούλθχαρντ, Μπαριτσέλο.  Το όνομα Σούμαχερ ήταν το πρώτο στην ιστορία της Φόρμουλα 1, με δύο αδέρφια να κερδίζουν Γκραν Πρι.

1999: Διπλή παρουσία

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πόλο δύο ομάδες έπαιξαν σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιακός έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων και έχασε από την Μλάντοστ, ενώ η Πάτρα ηττήθηκε από την Ούιπεστ στον τελικό του« LEN Trophy».

1993: Εποχή Κόκκαλη

Ο Σωκράτης Κόκκαλης ανέλαβε πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Εμεινε στη θέση για 17 χρόνια στη διάρκεια των οποίων οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν 12 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ στο ποδόσφαιρο και 5 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και ένα πρωτάθλημα Ευρώπης στο μπάσκετ.

1991: «Μαγικό» ρεκόρ

Ο Magic Johnson έφτασε τις 10.000 ασίστ στην καριέρα του καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Oscar Robertson (9.887). Το ρεκόρ του Johnson καταρρίφθηκε από τον John Stockton της Utah Jazz.

Hillsborough 1

1989: Τραγωδία στο «Χίλσμπορο»

Η μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου καταγράφηκε στις 15 Απριλίου 1989, στον ημιτελικό του κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το κακό άρχισε 6 λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, όταν η Αστυνομία αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο σε 2.000 οπαδούς των «κόκκινων» που είχαν εισιτήριο και δεν πρόλαβαν να μπουν λόγω την αυστηρών ελέγχων. Η άτακτη είσοδος των φιλάθλων προκάλεσε πανικό στην ήδη υπερπλήρη κερκίδα, με επακόλουθο πολλοί να στριμωχτούν και να πεθάνουν από ασφυξία, ενώ άλλοι ποδοπατήθηκαν στο πανδαιμόνιο που ακολούθησε.

Ο αγωνιστικός χώρος του «Χίλσμπορο» μετατράπηκε σε καταφύγιο και νοσοκομείο, ενώ οι διαφημιστικές πινακίδες χρησιμοποιήθηκαν ως φορεία, για τη μεταφορά των τραυματιών.

Ο τραγικός απολογισμός ήταν 94 νεκροί επί τόπου, ένας αργότερα στο νοσοκομείο και άλλος ένας μετά από τέσσερα χρόνια σε κώμα, ενώ οι τραυματίες ανήλθαν σε 766.

Για τους οπαδούς της Λίβερπουλ ο αριθμός των θυμάτων είναι 97, καθώς στις 26 Φεβρουαρίου ο Στίβεν Γουίτλ αυτοκτόνησε πέφτοντας στις γραμμές του τρένου. Τραγική ειρωνία: Ο Γουίτλ είχε εισιτήριο για το μοιραίο παιχνίδι, όμως λόγω έκτακτης υποχρέωσης το πούλησε σε έναν φίλο του, ο οποίος ήταν μεταξύ των νεκρών. Κυνηγημένος από τύψεις, ο Στίβεν, έβαλε τέλος στη ζωή του, αφήνοντας 61.000 στερλίνες για τις οικογένειες των θυμάτων.

Το τραγικό γεγονός στο Σέφιλντ αποτέλεσε σκληρό χτύπημα για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Τέσσερις ημέρες προηγουμένως η UEFA αποφάσισε την επάνοδο των βρετανικών ομάδων στις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών κυπέλλων, μετά τον αποκλεισμό τους για τις αιματηρές συμπλοκές στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, τον Μάιο του 1985.

Η Πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ διέταξε έρευνα, την οποία ανέλαβε ο αρχιδικαστής Πίτερ Τέιλορ. Ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε το πόρισμά του και έριξε όλο το φταίξιμο στην τοπική αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ. Δύο ανώτατοι αξιωματικοί αποτάχθηκαν από το σώμα και οδηγήθηκαν σε δίκη το 2002, όμως αθωώθηκαν. Το πρώτο μέτρο που λήφθηκε ήταν η κατάργηση των εξέδρων για ορθίους και η τοποθέτηση καθισμάτων, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η χωρητικότητά τους και να αυξηθεί η ασφάλεια των φιλάθλων.

Στις 27 Απριλίου 2016 το Δικαστήριο αποφάσισε κατόπιν έρευνας ότι οι ευθύνες για την τραγωδία επιρρίπτονται εξ ολοκλήρου στην Αστυνομία και στους υπεύθυνους ασφάλειας του γηπέδου. Ήταν η ηθική δικαίωση των συγγενών των θυμάτων, μετά από πολυετή αγώνα.

1974: Χατ τρικ ο Υβ

Ο Υβ Τριαντάφυλλος πέτυχε 3 γκολ σε 5 λεπτά και ο Ολυμπιακός νίκησε στο «Καραϊσκάκη» την ΑΕΚ με 4-0. Εκείνη την περίοδο οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν ρεκόρ στο πρωτάθλημα με 102 γκολ στο ενεργητικό τους. Ο Τριαντάφυλλος σημείωσε 22 τέρματα, όμως με την ολοκλήρωση της σεζόν επέστρεψε στη Γαλλία

1964: Ντεμπούτο στην Εθνική

Ο πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής στην Βρετανία, George Best, έκανε το ντεμπούτο με την ομάδα της Βορείου Ιρλανδίας στη νίκη με 3-2 εναντίον της Ουαλίας στο Swansea.

1958: Ο πρώτος αγώνας

Η Εθνική μπάσκετ γυναικών της Ελλάδας έδωσε τον πρώτο της αγώνα κερδίζοντας τον Λίβανο με 68-32.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης