HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Κρίθηκαν πολλά... τρόπαια

Σαν σήμερα: Κρίθηκαν πολλά… τρόπαια

Αρκετοί τελικοί έγιναν μια τέτοια μέρα τα προηγούμενα χρόνια. Δύο κατακτήσεις Κυπέλλου πανηγύρισε η ΑΕΚ (φωτογραφία από τον τελικό του 1939 με την ΠΑΟΚ), ενώ η Γιουβέντους έλαβε μέρος σε δύο τελικούς Champions League χωρίς να κερδίσει κάποιον. Δείτε όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν σαν σήμερα.

2017: Πρώτος Ιάπωνας
Ο Takuma Sato στέφθηκε νικητής στο Indianapolis 500 και έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος Ιάπωνας οδηγός που κέρδισε στο Brickyard. Το event είχε ιδιαίτερη απήχηση σε όλο τον κόσμο εξαιτίας της καταπληκτικής επίδοσης του Fernando Alonso. Ο Ισπανός είχε πάρει ειδική άδεια από την McLaren να απουσιάσει από το GP Μονακό, εκπροσωπώντας την Andretti Autosport σε έναν αγώνα που ηγήθηκε για 27 γύρους μέχρι να εγκαταλείψει στον 179ο γύρο με αστοχία στον κινητήρα της Honda. Πέραν της μαγικής εμφάνισης του Alonso, το event σημαδεύτηκε και από τα πολύ μεγάλα ατυχήματα των Sébastien Bourdais και Scott Dixon, στις κατατακτήριες δοκιμές και στον 53ο γύρο του αγώνα αντίστοιχα.

2011: Έκλεισε «καρέ»
Η Μπαρτσελόνα νίκησε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-1 στο Γουέμπλει και κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ για τέταρτη φορά. Πέδρο (27’), Μέσι (54’) και Βίγια (69’) ήταν οι σκόρερ των «μπλαουγκράνα», ενώ η Γιουνάιτεντ ισοφάρισε προσωρινά με τον Ρούνι (34’).

2003: Τρόπαιο στη Μίλαν
Στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στο «Ολντ Τράφορντ» του Μάντσεστερ, η Μίλαν τη Γιουβέντους στα πέναλτι με 3-2. Το ματς στα 90 λεπτά και την παράταση ολοκληρώθηκε χωρίς γκολ.
Ντος Σάντος, Νέστα και Σεφτσένκο ευστόχησαν για τους «ροσονέρι», ενώ απέτυχαν οι Ζέεντορφ, Καλάντζε, ενώ για την «Γιούβε» ευστόχησαν μόνο οι Μπιριντέλι, Ντελ Πιέρο και αστόχησαν οι Τρεζεγκέ, Ζαλαγιέτα, Μοντέρο.

2002: Τέλος εποχής
Μετά από 25 χρόνια ο τραγουδιστής Έλτον Τζον παραιτήθηκε από πρόεδρος της Γουότφορντ, της ομάδας που ανέλαβε όταν ήταν στην Δ’ κατηγορία της Αγγλίας.

2000: Χρυσός ο Ταμπάκος
Ο 24χρονος Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους με 9.737 βαθμούς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών που διεξάγεται στη Βρέμη.

2000: Με τρεις προπονητές
Με την ολοκλήρωση του 21ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που κατέκτησε τον τίτλο έχοντας αλλάξει τρεις προπονητές (Μπάγεβιτς, Μπιγκόν, Μαντζουράκης) και η πρώτη στην Ελλάδα που κατέκτησε τέσσερις τίτλους σερί.
Τα 42 γκολ που σημειώθηκαν στην τελευταία αγωνιστική ισοφάρισαν το ρεκόρ της 10ης αγωνιστικής το 1997-98, ενώ τα 885 γκολ σε όλο το πρωτάθλημα αποτελούν ρεκόρ όλων των εποχών. Ρεκόρ συγκομιδής στα χρόνια ύπαρξης της Α’ Εθνικής αποτελούν οι 30 νίκες του Ολυμπιακού, όπως και ρεκόρ στα επαγγελματικά πρωταθλήματα είναι οι 92 βαθμοί που συγκέντρωσε η ομάδα του Πειραιά και τα 92 γκολ που πέτυχε ο Παναθηναϊκός. Για πρώτη φορά αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος παίκτης του ΠΑΟΚ (Ναλιτζής με 24 γκολ) ενώ μόνο οι Γκόμες, Κυζερίδης και Μπρούστερ κατάφεραν να σκοράρουν με κάθε δυνατό τρόπο (σουτ, κεφαλιά, φάουλ και πέναλτι).

1997: Εύκολα η Μπορούσια
Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, στον 42ο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, η Μπορούσια Ντόρτμουντ νικά 3-1 τη Γιουβέντους (Ρίντλε 29ο, 34ο, Ρίκεν 71ο – Ντελ Πιέρο 65ο).

1995: Έγραψε ιστορία
Ο Jacques Villeneuve έγραψε ιστορία καθώς έγινε ο πρώτος, και μοναδικός μέχρι σήμερα, Καναδός νικητής του Indianapolis 500. Το event ήταν άκρως ανατρεπτικό από την αρχή των προκριματικών: οι Al Unser Jr. και Emerson Fittipaldi της απροετοίμαστης Team Penske απέτυχαν να προκριθούν, ενώ ο Villeneuve δέχτηκε ποινή δύο γύρων στον αγώνα λόγω αντικανονικής προσπέρασης του αυτοκινήτου ασφαλείας στους γύρους 39-40. Μέχρι τον γύρο 124, ο Villeneuve είχε ανακτήσει τους γύρους που έχασε, φτάνοντας σταδιακά έως τη δεύτερη θέση πίσω από τον συμπατριώτη Scott Goodyear. Εξαιτίας ενός ατυχήματος του Scott Pruett, το αυτοκίνητο ασφάλειας έπρεπε να μπει στην πίστα για μια τελευταία φορά και όταν πήγαινε να επιστρέψει στα pits στον γύρο 190, ο Goodyear αιφνιδιάστηκε από την χαμηλή του ταχύτητα και το προσπέρασε πριν τη γραμμή ελέγχου. Τελικά δέχτηκε μια ποινή stop/go που αρνήθηκε κατηγορηματικά να εκτίσει και η νίκη απονεμήθηκε στον νεαρό Villeneuve.

1994: Μεγάλη επιτυχία
Η Εθνική νεανίδων της Ελλάδας στο ανσάμπλ κατέκτησε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που διεξάχθηκε στην Θεσσαλονίκη.

1993: Ντεμπούτο στην Εθνική
Ο 19χρονος Φραγκίσκος Αλβέρτης έκανε ντεμπούτο με την Εθνική Ελλάδας στο μπάσκετ εναντίον της Γερμανίας. Με την αποχώρησή του συμπλήρωσε 155 συμμετοχές.

1991: Πρώτη η Ελλάδα
Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες για τον 3ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Βόλεϊ. Η Ελλάδα τερμάτισε πρώτη στη βαθμολογία και ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης αναδείχθηκε πολυτμιότερος παίκτης (MVP) της διοργάνωσης.

1888: Τα γενέθλια του Θορπ
Γεννιέται ο Αμερικανός δεκαθλητής Τζιμ Θορπ. Ινδιάνος στην καταγωγή είχε εντυπωσιάσει τους πάντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1912 στην Στοκχόλμη. Στο δέκαθλο συγκέντρωσε 8.412 βαθμούς. Στις 27 Ιανουαρίου 1913 η ΔΟΕ που αφαίρεσε το χρυσό μετάλλια με την δικαιολογία ότι είχε αγωνιστεί ως επαγγελματίας σε αμερικανική ομάδα του μπέϊζ μπολ. Η πραγματική αιτία ήταν οι αντιδράσεις μέσα στη χώρα του που δεν ήθελαν έναν ινδιάνο Ολυμπιονίκη. Αποκαταστάθηκε από τη ΔΟΕ το 1982! Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1953.

1986: Το έβαψε… πράσινο
Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, στο Ολυμπιακό Στάδιο ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό με 4-0. Δύο τέρματα για τους «πράσινους» πέτυχε ο Σαραβάκος (57’, 72’) και από ένα οι Βλάχος (24’), Χρήστος Δημόπουλος (52’).

1980: Το ευρωπαϊκό της Νόττιγχαμ
Στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» της Μαδρίτης, στον 25ο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, η Νόττιγχαμ Φόρεστ νικά 1-0 το Αμβούργο (Ρόμπερτσον 19ο).

1977: Έγραψε ιστορία
|Η Σου Πρες έγινε η πρώτη γυναίκα γκόλφερ που έκανε συνεχόμενα holes-in-one.

1977: Σε περιγραφή Τέρενς
Ο Τέρενς Κουίκ έκανε την πρώτη του μετάδοση στον αγώνα ποδοσφαίρου Ουγγαρία – Ελλάδα (3-0) από το «Νεπ Στάντιον» της Βουδαπέστης.

1976: Μεγάλος νικητής
Ο Harry Källström οδήγησε ένα Datsun Violet με συνοδηγό τον Claes-Göran Andersson και κατέκτησε τη νίκη στο Rally Ακρόπολις, τη μοναδική του νίκη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally (WRC). Οι δύο Σουηδοί ξεπέρασαν για πάνω από 5 λεπτά μια Alpine-Renault A110, την οποία οδήγησε ο ντόπιος Τάσος ‘Siroco’ Λιβιεράτος με συνοδηγό τον Μίλτο Ανδριόπουλο. Η τρίτη θέση του βάθρου καταλήφθηκε από ένα άλλο Datsun Violet που μοιράστηκαν οι Shekhar Mehta και Henry Liddon.

1976: Ο Αλεξέι Νέμοφ
Γεννιέται ο Ρώσος αθλητικής της γυμναστικής Αλεξέι Νέμοφ, ο αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (12). Στις διοργανώσεις του 1996 και 2000 κέρδισε 4 χρυσά, 2 αργυρά και 6 χάλκινα.

1975: Φτωχότερη η πυγμαχία
Πεθαίνει ο παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία στα βαρέα βάρη (περίοδος 1949-51) Έζαρντ Τσάρλς σε ηλικία 53 χρόνων. Παγκόσμιος πρωταθλητής στις 22 Ιουνίου 1949 στο Σικάγο όταν νίκησε τον Τζέρσεϊ Τζόε Βάλκοτ και έχασε τον τίτλο του από τον ίδιο αντίπαλο στις 18 Ιουλίου 1951 στο Πίτσμπουργκ. Είχε γεννηθεί στις 7 Ιουλίου 1921.

1975: Το τρόπαιο στην Μπάγερν
Στο «Παρκ Ντε Πρενς» του Παρισιού, στον 20ο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών η Μπάγερν Μονάχου νικά 2-0 τη Λιντς (Ροτ 71ο, Μίλερ 83ο).

1969: Του Διακογιάννη η φωνή
Η Μίλαν νίκησε τον Άγιαξ με 4-1 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Ήταν το πρώτο παιχνίδι που μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την ΕΡΤ (μόνο το Β’ ημίχρονο), στην παρθενική περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη.
Ο αγώνας διεξάχθηκε στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» και είχε ως πρωταγωνιστή τον Πράτι, ο οποίος έκανε χατ-τρικ για την ιταλική ομάδα (7’, 39’, 75’), ενώ ένα τέρμα σημείωσε ο Σορμάνι (66’). Για τον «Αίαντα» σκόραρε ο Βάσοβιτς με πέναλτι στο 60ο λεπτό.

1954: Ο άτυχος Ολιβέιρα
Γεννιέται στα περίχωρα του Ρίο ο Βραζιλιάνος τριπλουνίστας Ζοάο ντε Ολιβέιρα. Αθλητής με τεράστιες δυνατότητες που χτυπήθηκε στη σύντομη ζωή από ατυχίες και σοβαρούς τραυματισμούς. Το 1975 με τη βοήθεια του υψομέτρου στο Μεξικό σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ (17μ89). Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια για να το καταρρίψει ο Μπανκς (17μ97). Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 ήταν τραυματίας, αλλά κατάφερε να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο (16μ90). Στη Μόσχα οι σοβιετικοί κριτές έβγαλαν «άκυρο» ένα άλμα του γύρω στα 17μ70 και τελικά κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο (17μ22) πίσω από τους σοβιετικούς Ουντμάε και Σανέεφ. Στο Μόντρεαλ το 1976 πήρε μέρος και στο μήκος όπου κατέκτησε την5η θέση (8μ). Στη συνέχεια η αθλητική του καριέρα καταστράφηκε εξ αιτίας ενός τροχαίου. Οι γιατροί υποχρεώθηκαν να του κόψουν το αριστερό του πόδι. Πέθανε, αλκοολικός, στις 17  Μαΐου 1999.

1950: Εύκολη επικράτηση και… τρόπαιο
Η ΑΕΚ συντρίβει 4-0 τον Άρη Θεσσαλονίκης στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Τα γκολ του Δικεφάλου σημειώνουν: 6′ Μαρόπουλος, 45′ Γούλιος, 63′ και 67′ Κουντούρης.

1939: Κυπελλούχος η ΑΕΚ
Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, που διεξάγεται στο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, η ΑΕΚ νικά 2-1 τον ΠΑΟΚ και κατακτά για δεύτερη φορά το τρόπαιο: Τα γκολ σημειώνουν: 31′ Ιωαννίδης 0-1, 43′ Χατζησταυρίδης 1-1, 73′ Μανέτας 2-1.

1939: Ευρωμπάσκετ
Ολοκληρώθηκε το 3ο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Λιθουανία που νίκησε στον τελικό την Λετονία με 37-36. Η ομάδα της Φινλανδίας είχε τα εξής αρνητικά ρεκόρ: Εχασε από την Εσθονία με 91-1, από την Λετονία με διαφορά μεγαλύτερη των 100 πόντων και από τη Λιθουανία με 112-9.

1921: Γεννήθηκε ο Γκαΐνθα
Γεννιέται ο βασκικής καταγωγής Ισπανός αριστερός εξτρέμ Αγκουστίν Γκαΐνθα. Αγωνίστηκε για 19 ολόκληρα χρόνια στην Ατλέτικο Μπιλμπάο. Στην εθνική ομάδα έπαιξε 33 φορές (περίοδος 1945-55) και σημείωσε δέκα γκολ. Διακρίθηκε για τις ξαφνικές του ντρίπλες, αλλά και το καλό σουτ. Πέτυχε 204 γκολ στο ισπανικό πρωτάθλημα. Πέθανε στις 6 Ιανουαρίου 1995.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης