Λες και ήταν… χτες, όμως πέρασαν 136 χρόνια! Σαν σήμερα το μακρινό 1888 λήφθηκε η ιστορική απόφαση για τη διοργάνωση του πρώτου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος της Αγγλίας, με εμπνευστή τον τότε πρόεδρο της Άστον Βίλα, Γουίλιαμ Μακ Γκρέγκορ. Ας δούμε τα σημαντικότερα γεγονότα στον αθλητισμό που έγιναν σαν σήμερα 23 Μαρτίου.
2000: Απεβίωσε ο Parola
Ο Ιταλός ποδοσφαιριστής και προπονητής Carlo Parola πέθανε σε ηλικία 79 ετών. Αγωνίστηκε σε 334 αγώνες με την Γιουβέντους, ενώ έπαιξε και με την Λάτσιο και την Midland Αργεντινής πριν ασχοληθεί με την προπονητική. Έγινε γνωστός από το περίφημο ψαλίδι (Bicycle kick) που έκανε στον αγώνα Φιορεντίνα – Γιουβέντους 0-0 στις 15/1/1950. Εκείνη η εντυπωσιακή ενέργεια έγινε το λογότυπο στις συλλογές αυτοκολλήτων ποδοσφαίρου της Panini.
1997: Νεότερη πρωταθλήτρια
Η Tara Lipinski, σε ηλικία 14 ετών και 10 μηνών, έγινε η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο καλλιτεχνικό πατινάζ στη Λοζάνη.
1997: Ευρωπαϊκός τίτλος
Η Βουλιαγμένη κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο νικώντας την Ρόμα με 7-6 στο ΟΑΚΑ, ενώ απέσπασε ισοπαλία 9-9 στο πρώτο παιχνίδι, που έγινε στην Ρώμη. Προπονητής της ελληνικής ομάδας ήταν ο Γιάννης Γιαννουρής και σκόρερ οι Γ. Αφρουδάκης (3), Ψύχος (2), Λοράντος και Κουτσογιλάνης.
1996: Τερματοφύλακας σκόρερ
Ο Παραγουανός τερματοφύλακας Jose Luis Chilavert σκόραρε με σουτ από 60 μέτρα στον αγώνα Βελέζ Σάρσφιλντ – Ρίβερ Πλέιτ (3-2).
1992: Πρώτο βάθρο για τον Σούμαχερ
Διεξάχθηκε το Γκραν Πρι του Μεξικού για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Φόρμουλα 1. Η πανίσχυρη ομάδα της Williams μονοπώλησε τον αγώνα, με τον Νάιγκελ Μάνσελ να τερματίζει και τον Ρικάρντο Πατρέσε να κάνουν το 1-2. Την μεγαλύτερη αίσθηση έκανε ο ανερχόμενος Μίκαελ Σούμαχερ της Benetton, ο οποίος πραγματοποίησε πολύ καλές κατατακτήριες δοκιμές και τερμάτισε στην τρίτη θέση. Ήταν η πρώτη φορά που ανέβηκε στο βάθρο, στον όγδοο μόλις αγώνα του, επίτευγμα που επανέλαβε άλλες 154 φορές στην μεγάλη του καριέρα.
1987: Αγώνας Αυτοκινήτων Τουρισμού
Διεξάχθηκε ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αυτοκινήτων Τουρισμού, γνωστού ως WTCC. Ο αγώνας έγινε στην πίστα της Μόντσα και είχε απόσταση 500 χιλιομέτρων (87 γύροι). Οι πρώτες έξι θέσεις των αρχικών αποτελεσμάτων μονοπωλήθηκαν από τις εργοστασιακές ομάδες της BMW, με το M3 των Τζόνι Τσεκότο και Ρικάρντο Πατρέσε να παίρνει πρώτο την καρό σημαία. Μετά από διαμαρτυρίες μιας ιδιωτικής ομάδας οι εργοστασιακές BMW M3 αποκλείστηκαν από την τελική κατάταξη, διότι παραβίασαν το ελάχιστο όριο βάρους κατά 50 κιλά χρησιμοποιώνταςς. Έτσι, η νίκη κατέληξε στα χέρια των Άλαν Μόφατ και Τζον Χάρβι οι οποίοι μοιράστηκαν ένα Holden Commodore. Τερμάτισαν στην 7η θέση όμως μετά το φιάσκο της BMW, αναδείχθηκαν νικητές.
1986: Έγραψε ιστορία
Η Debi Thomas έγινε η πρώτη μαύρη που κέρδισε τον παγκόσμιο τίτλο στο καλλιτεχνικό πατινάζ.
1975: Μορφή της ΑΕΚ
Πέθανε ο Θέμος Ασδέρης, σε ηλικία 75 ετών, ένας από τους παίκτες που στελέχωσαν την ΑΕΚ αμέσως μετά την ίδρυση της ερχόμενος από την Πόλη και τη θρυλική Πέρα Κλουμπ. Εργάστηκε ως προπονητής (και ομοσπονδιακός) και διαιτητής, ενώ ήταν αυτός που ανέδειξε τους Λινοξυλάκη, Πετρόπουλο και αρκετούς άλλους μεγάλους ποδοσφαιριστές.
1974: Έφυγε νωρίς…
Απεβίωσε σε ηλικία μόλις 35 χρονών ο Πίτερ Ρέβσον, σε ιδιωτικό τεστ της Shadow στην πίστα του Kyalami ενόψει του Γκραν Πρι Νότιας Αφρικής. Ο Αμερικανός ήταν εξαιρετικά αξιόπιστος και επιτυχημένος σε πολλές μορφές αγώνων. Αρχικά συμμετείχε σποραδικά σε Γκραν Πρι το 1964, όμως στην πορεία εξελίχθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο αγώνων. Κατέκτησε έναν τίτλο στο πρωτάθλημα Can-Am και έκανε μερικές εντυπωσιακές εμφανίσεις στο Indianapolis 500 με την McLaren, κερδίζοντας θέση βασικού οδηγού στην αντίστοιχη ομάδα της Formula 1 το 1972. Μέσα σε δύο σεζόν σημείωσε 8 παρουσίες στο βάθρο και κατέκτησε δύο νίκες, στα Γκραν Πρι Μεγάλης Βρετανίας και Καναδά του 1973.
1894: Stanley Cup
Διεξάχθηκε ο πρώτος αγώνας χόκεϊ για το Stanley Cup. Οι Montreal Amateur Athletic Association νίκησαν τους Ottawa Capitals με 3-1.
1893: Τζάμπολ γένους θηλυκού
Στο γυμναστήριο του Smith College στο Νορθάμπτον της Μασαχουσέτης η καθηγήτρια Berenson έριξε την μπάλα ψηλά για το τζάμπολ του πρώτου αγώνα γυναικείου μπάσκετ.
1888: Ο κύβος ερρίφθη!
Αποφασίστηκε με πρόταση του Γουίλιαμ Μακ Γκρέγκορ, προέδρου της Άστον Βίλα, η διοργάνωση πρωταθλήματος στην Αγγλία με αγώνες εντός και εκτός έδρας. Ήταν μία ιστορική απόφαση, αφού με την εφαρμογή της διεξάχθηκε για πρώτη φορά το ιστορικότερο πρωτάθλημα του πλανήτη, με εμπνευστή έναν Σκοτσέζο οραματιστή. Όλα άρχισαν από μία επιστολή που έστειλε ο Μακ Γκρέγκορ προς τους προέδρους 12 συλλόγων στις 2 Μαρτίου και στις 23 του ίδιου μήνα έγινε η ιστορική συνάντηση στο ξενοδοχείο «Anderton». Σε αυτήν παρευρέθηκαν εκπρόσωποι 12 συλλόγων: Άστον Βίλα, Μπλάκμπερν, Μπόλτον, Πρέστον, Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, Μπέρνλι,Έβερτον, Ντέρμπι, Νοτς Κάουντι, Γουλβς, Στόουκ και η Άκρινγκτον Στάνλεϊ, οι οποίοι συμφώνησαν με την ιδέα του Μακ Γκρέγκορ. Στις 17 Απριλίου 1888 οριστικοποιήθηκε η διεξαγωγή πρωταθλήματος σε συνάντηση στο Μάντσεστερ. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Football League συμφώνησε, επίσης, στο σύστημα βαθμολογίας, σύμφωνα με το οποίο θα δίνονταν δύο πόντοι για κάθε νίκη, ένας βαθμός για κάθε ισοπαλία και κανένας σε περίπτωση ήττας. Αυτό το σύστημα ίσχυσε για έναν περίπου αιώνα σε όλο τον κόσμο. Το 1981 οι Άγγλοι, μετά από προτροπή του Τζίμι Χιλ, άλλαξαν τον τρόπο βαθμολογίας στη σημερινή μορφή του και όλοι τους ακολούθησαν ξανά.