Σαν σήμερα στις 02 Ιανουαρίου το 1971 σκοτώθηκαν 66 θεατές στο «Άιμπροξ Παρκ» της Γλασκόβης όταν, κατά την διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου Ρέιντζερς – Σέλτικ, υποχώρησε το κιγκλίδωμα των κερκίδων.
Πάνω από 80.000 άνθρωποι είχαν πάρει θέση στο «Άιμπροξ Παρκ» για το κλασικό «Old Firm» της Γλασκώβης. Η φιλοξενούμενη Σέλτικ κατάφερε να προηγηθεί στο 90’ με γκολ του Τζίμι Τζόνστον, όμως, στις καθυστερήσεις ο Κόλιν Στάιν ισοφάρισε για τους γηπεδούχους Ρέιντζερς. Ο ενθουσιασμός ήταν τεράστιος στις τάξεις των οπαδών, όμως, γρήγορα αντιλήφθηκαν πως κάτι συμβαίνει στο «Stairway 13». Οι πρώτες εκτιμήσεις ανέφεραν πως κάποιος γλίστρησε με αποτέλεσμα να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση και απανωτές πτώσεις θεατών που προσπαθούν να βρουν την έξοδο.
Ανάμεσα στους 66 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, υπήρξαν και πολλά παιδιά αλλά και έφηβοι. Η μοναδική γυναίκα που χάθηκε εκείνη την ομάδα ήταν η Μάργκαρετ Φέργκιουσον, ετών 18, από το Φολκέρκ. Το μικρότερο παιδί, ήταν ο Νάιτζελ Πάτρικ Πικάπ από το Λίβερπουλ, μόλις 9 ετών. Οι περισσότεροι θάνατοι διαπιστώθηκε πως προήλθαν από ασφυξία, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν και πάνω από 200 τραυματισμοί φιλάθλων.
Αρχικά, υπήρξε η φημολογία πως αρκετοί φίλοι των Ρέιντζερς αποχώρησαν όταν σκόραρε η Σέλτικ, όμως, ακούγοντας τους πανηγυρισμούς για την ισοφάριση άρχισαν να επιστρέφουν στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να πέσουν πάνω σε όσους έφευγαν από το γήπεδο και να «φρακάρουν» τα μοιραία σκαλιά. Η επίσημη έρευνα, πάντως, έδειξε πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε καθώς όλοι οι θεατές είχαν μέτωπο προς την έξοδο όταν έγινε η μοιραία κατάρρευση που οδήγησε στην τραγωδία.
Σε ένα μακάβριο παιχνίδι της μοίρας, ο Κένι Νταλγκλίς, μετέπειτα θρύλος της Λίβερπουλ και τότε παίκτης της Σέλτικ, ήταν στις κερκίδες εκείνη την ημέρα. Ο Νταλγκλίς ήταν παρών και στην τραγωδία του Χέιζελ το 1985 αλλά και σε αυτή του Χίλσμπορο το 1989…
Μετά από αυτή την τραγωδία, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτασε πιο σοβαρά το θέμα της ασφάλειας στα γήπεδα. Τον Φεβρουάριο του 1971 η έρευνα που έκανε δικαστής από τη Σκωτία έφερε σημαντικά ευρήματα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τον πρώτο Οδηγό για την Ασφάλεια των γηπέδων που δημοσιεύτηκε στη Βρετανία το 1973.
Προφανώς και το «Άιμπροξ» άλλαξε πάρα πολύ από τότε, με τρία χρόνια ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού κάθε γωνιάς του γηπέδου. Ανακαινίσεις έγιναν και το 1981 αλλά και στη δεκαετία του ’90, με το γήπεδο της Ρέιντζερς να έχει πλέον χωρητικότητα 50.000 θεατών και να ανήκει στην κατηγορία των πέντε αστέρων της UEFA.
Την ίδια στιγμή, στο γήπεδο υπάρχει πάντα το μνημείο που θυμίζει εκείνη την αποφράδα ημέρα. Μέχρι το 1995 υπήρχε μόνο μια μικρή επιγραφή που θύμιζε την τραγωδία, όμως, έκτοτε έχουν γίνει πολλές εκδηλώσεις στη μνήμη των θυμάτων. Στα 30 χρόνια από την τραγωδία έγιναν τα αποκαλυπτήρια ενός μεγαλύτερου μνημείου, με μπλε πλάκες που αναγράφουν τα ονόματα των θυμάτων και στις τρεις τραγωδίες που σημάδεψαν το «Άιμπροξ».
Στα 40 χρόνια από την τραγωδία, πριν από ένα ίδιο ντέρμπι Ρέιντζερς – Σέλτικ στις 2 Ιανουαρίου 2011 τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή πριν τη σέντρα. Οι δυο ομάδες φορούσαν μαύρα περιβραχιόνια, ενώ οι τότε αρχηγοί των δυο ομάδων Τζον Γκρεγκ και Μπίλι ΜακΝιλ, οδήγησαν τους 22 ποδοσφαιριστές στον αγωνιστικό χώρο και κατέθεσαν στεφάνι στη μνήμη των θυμάτων.
Τέλος, ο λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Ματ ΜακΓκιν, είχε γράψει τραγούδι που έχει τον τίτλο «Η τραγωδία του Άιμπροξ», αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων.
Αναλυτικά τα υπόλοιπα σημαντικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα στον αθλητισμό:
2008: «Καμπάνα» στον Γκλάτλιν
Ο 25χρονος Αμερικανός σπρίντερ Τζάστιν Γκάτλιν ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στην ουσία τεστοστερόνη τον Απρίλιο του 2006 τιμωρείται με αποκλεισμό 4 χρόνων. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στα 100μ, ενώ στο Παγκόσμιο του 2005 είχε κερδίσει 100 και 200μ. Τον Μάιο του 2006 είχε ισοφαρίσει το παγκόσμιο ρεκόρ (9.77).
1998: Μορφή του τένις
Η τενίστρια Χέλεν Γουίλς Μούντι, κάτοχος 8 Γουίμπλεντον, 7 Αμερικανικά Όπεν και 4 Ρολάν Γκαρός, απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως και ο Μπίορν Μποργκ, υπήρξε αυτοδίδακτη!
1997: Τέλος εποχής
Ο 5 φορές πρωταθλητής του ποδηλατικού αγώνα «Γύρου της Γαλλίας», Ισπανός Μιγκέλ Ιντουράιν, ανακοίνωσε τον τερματισμό της καριέρας του.
1997: «Ηρακλής τσέπης»…
Ο 30χρονος Τούρκος πρωταθλητής της άρσης βαρών, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, ο αποκαλούμενος και «Ηρακλής τσέπης», ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση.
1996: Εμπνευστής του Κυπέλλου Ιντερτότο
Ο Αυστριακός ποδοσφαιριστής και προπονητής, Καρλ Ραπάν απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών στη Βέρνη. Ήταν ο εμπνευστής του Κυπέλλου Ιντερτότο, το οποίο ξεκίνησε το 1961. Στην αρχή της δεκαετίας του 1930 όταν το «WM System» εξαπλωνόταν, ο Ραπάν δημιούργησε ένα τεχνικό σύστημα, στο οποίο οι παίκτες άλλαζαν θέσεις και καθήκοντα μέσα στο γήπεδο ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα. Το σύστημα αυτό πήρε το όνομα «verron» ή «bolt» (σύρτης) ή «swiss bolt» και ήταν το πρώτο που χρησιμοποιούσε 4 παίκτες στην άμυνα, επηρεάζοντας το catenaccio (ονομασία του σύρτη στα ιταλικά) με την χρήση του λίμπερο.
1982: Ήρθε στη ζωή η Τσουμελέκα
Γεννήθηκε η Αθανασία Τσουμελέκα στην Πρέβεζα, αθλήτρια του βάδην και Ολυμπιονίκης. Μέχρι τη νίκη της στα 20.000μ βάδην στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήταν σχετικά άγνωστη. Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε αποτέλεσε μια από τις εκπλήξεις των αγώνων. Στις 17 Ιανουαρίου 2009 βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ (ερυθροποιητίνη). Παράλληλα ανακοίνωσε την αποχώρησή της από τον αθλητισμό. Ο ΣΕΓΑΣ την τιμώρησε με διετή αποκλεισμό ποινή που ανακοίνωσε και η IAAF στις 16 Απριλίου 2009.
1971: Καθυστέρηση λόγω διαφήμισης
Με καθυστέρηση μίας ημέρας τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων από ραδιόφωνο και τηλεόραση στις ΗΠΑ. Η απόφαση προέβλεπε την εφαρμογή της διάταξης από 1/1/1971, ωστόσο οι σταθμοί πέτυχαν την 24ωρη αναβολή για να μη χάσουν τα κέρδη από την πρωτοχρονιάτικη αγωνιστική του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.
1967: Ντεμπούτο για Κιαλάμι
Έλαβε χώρα ο πρώτος επίσημος αγώνας της Φόρμουλα 1 στην πίστα του Κιαλάμι, για το Γκραν Πρι Νότιας Αφρικής. Νικητής αναδείχθηκε ο Μεξικανός Πέδρο Ροντρίγκες, κερδίζοντας για πρώτη φορά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Πίσω του τερμάτισε ο ιδιώτης οδηγός Τζον Λαβ, ο οποίος έχασε μέσα από τα χέρια του μια ιστορική νίκη όταν μπήκε στα πιτς για ανεφοδιασμό. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Τζον Σέρτις, στον πρώτο του αγώνα με την Honda. Η πρώτη νίκη του Ροντρίγκες ήταν παράλληλα η τελευταία για την ομάδα της Cooper στη Φόρμουλα 1.
1960: Έφυφε ο Κόπι
Έφυγε ο Φαούστο Κόπι, 41 χρόνων. Ιταλός ποδηλάτης. Το «παρατσούκλι» του ήταν «καμπιονίσιμο». Κέρδισε δύο φορές τον «Γύρο της Γαλλίας» (1949,1952) και πέντε τον «Γύρο της Ιταλίας» (1940,1947,1949,1952,1953). Είχε γεννηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 1919.
1955: Πρώτο τουρνουά
Διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα διεθνές τουρνουά πινγκ-πονγκ. Η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει ιδρυθεί το 1921 ως τμήμα του ΣΕΓΑΣ, όμως η Ομοσπονδία (ΕΦΟΕΠΑ) ιδρύθηκε το 1956.
1942: Η γέννηση του Ρουντακόφ
Ο Εβγένι Ρουντακόφ γεννήθηκε στη Μόσχα. Ήταν τερματοφύλακας της μεγάλης Ντιναμό Μόσχας που κέρδισε το 1975 το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Σούπερ Καπ Ευρώπης. Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο έμεινε στη Ντιναμό ως προπονητής στα τμήματα υποδομής. Έπαιξε 48 φορές στην εθνική ΕΣΣΔ (1968-76) κι έπαιξε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 1972 και κέρδισε στον μικρό τελικό του Ολυμπιακού Τουρνουά της ίδιας χρονιάς. Πέθανε στις 21 Δεκεμβρίου 2011.
1929: Αγώνες στίβου
Με την υπ’ αριθμόν 1/1929 εγκύκλιό του, ο ΣΕΓΑΣ έστειλε πρόσκληση σε όλες τις βαλκανικές Ομοσπονδίες για τη διοργάνωση Παμβαλκανικών Αγώνων Στίβου στην οποία θα ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η Γιουγκοσλαβία και η Βουλγαρία.
1897: Γεννήθηκε ο Λόντος
Γεννήθηκε ο τεράστιος επαγγελματίας παλαιστής, Τζιμ Λόντος στο Άργοςς. Έγινε θρύλος στις ΗΠΑ στη δεκαετία του ’30. Το πραγματικό του όνομα ήταν Χρήστος Θεοφίλου κι ήταν το 13ο παιδί της οικογένειας. Στα 13 του πήγε στις ΗΠΑ κι έμεινε στην ιστορία ως ο «χρυσός Έλληνας». Πέθανε στα 78 του χρόνια στις 19 Αυγούστου 1975.
1876: Οργανώθηκε το μπέιζμπολ
Άρχισε το οργανωμένο μπέιζμπολ με την ίδρυση της Νάσιοναλ Λιγκ από 8 ομάδες (Φιλαδέλφεια, Χάρτφορντ, Βοστώνη, Σικάγο, Σινσινάντι, Λούισβιλ, Σεντ Λούις και Νέα Υόρκη).
1832: Πρώτο κλαμπ
Ιδρύθηκε ο πρώτος σύλλογος κέρλινγκ στην Αμερική, το Όρτσαρντ Κέρλινγκ Κλαμπ.