Σαν σήμερα το 1958 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποδεκατίζεται σε αεροπορικό δυστύχημα στο Μόναχο.
Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1958 όταν το αεροπλάνο της British Airways που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πίσω στην Αγγλία μετά το παιχνίδι με τον Ερυθρού Αστέρα στο Βελιγράδι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών σταματά για ανεφοδιασμό στο αεροδρόμιο Ριμ του Μονάχου. Λίγη ώρα αργότερα στις 15:04 τοπική ώρα κατά την προσπάθεια απογείωσης εν μέσω κακοκαιρίας το αεροπλάνο δεν καταφέρνει να πάρει ύψος και συντρίβεται σε ένα γειτονικό χωράφι παγώνοντας τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.
Στο δυστύχημα χάνουν τη ζωή τους συνολικά 23 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 8 ποδοσφαιριστές της ομάδας (Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν), 7 δημοσιογράφοι, 4 στελέχη της ομάδας, 2 μέλη του πληρώματος και δύο φίλαθλοι. Ο Ντάνκαν Έντουαρντς που από πολλούς θεωρούνταν και ο καλύτερος παίκτης της γενιάς του, υπέκυψε στα τραύματά του λίγες ημέρες αργότερα σε νοσοκομείο του Μονάχου. Ο προπονητής της ομάδας Ματ Μπάσμπι κατάφερε να αναρρώσει από τα τραύματά του μένοντας για περίπου δύο μήνες στο νοσοκομείο.
Παρά το τεράστιο σοκ οι εναπομείναντες παίκτες της ομάδας, μαζί με αρκετούς εφήβους, έδειξαν χαρακτήρα και κατόρθωσαν να φθάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον. Η Γιουνάιτεντ κατάφερε να ανταγωνιστεί την Γουλβς την επόμενη περίοδο, τερματίζοντας στην δεύτερη θέση.
Ο Μπάσμπι επαναδημιούργησε την ομάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με ηγέτη τον Τζορτζ Μπεστ. Η ομάδα κέρδισε το Κύπελλο Αγγλίας το 1963, τερμάτισε στην δεύτερη θέση το 1964 και κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1965 και το 1967. Δέκα χρόνια μετά το δυστύχημα, το 1968 η Γιουνάιτεντ κέρδισε το πρώτο της Ευρωπαϊκό της τρόπαιο, νικώντας την Μπενφίκα του Εουσέμπιο με 4-1 στον τελικό του Κύπελλο Πρωταθλητριών, κάνοντάς την έτσι την πρώτη αγγλική ομάδα που κερδίζει στη διοργάνωση.
Διαβάστε επίσης τι άλλο σημαντικό γεγονός έγινε σαν σήμερα (6/2):
2001: Αποχή και μηδενισμός
Οι παίκτες της ομάδας μπάσκετ του Άρη αρνήθηκαν να μεταβούν στην Αθήνα για τον αγώνα με το Μαρούσι στο πλαίσιο του Κυπέλλου Σαπόρτα λόγω μη καταβολής χρημάτων από τη διοίκηση του συλλόγου και η ομάδα μηδενίστηκε.
2000: Εκπληκτική επίδοση
Η ομάδα των ΗΠΑ (Joey Woody, Karl Paranya, Rich Kenah, Davis Krummenager) κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στη σκυταλοδρομία 4Χ800μ. με χρόνο 7.13.94 σε μίτινγκ στη Βοστόνη.
2000: Εναρκτήριο λάκτισμα
Ο Diego Maradona έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στον τελικό του κυπέλλου της Κούβας (Pinar Del Riο – Havana City 2-1), όπου βρισκόταν για να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά.
2000: Παγκόσμιο ρεκόρ
Ο Wilson Kipketer με χρόνο 2.15.25 κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου στα 1.000μ σε μήτινγκ στην Στουτγκάρδη
2000: Τρίτο ντόπινγκ
Ο Βρετανός ποδηλάτης Gary Edwards έχασε το χρυσό μετάλλιο στο σπριντ, που κέρδισε στο Πρωτάθλημα Πίστας World Masters τον Σεπτέμβιο του 1999 στο Μάντσεστερ και αποκλείστηκε διά βίου από το άθλημα από την Βρετανική Ποδηλατική Ομοσπονδία, όταν βρέθηκε για τρίτη φορά θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ με ναρκωτικές ουσίες.
1995: «Πέταξε» η Βούλα
Τρία χρόνια μετά το χρυσό μετάλλιο στη Βαρκελώνη (100μ. εμπόδια) η Βούλα Πατουλίδου έκανε πανελλήνιο ρεκόρ με 6.56 στο μήκος στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
1993: «Έφυγε» ο Ashe
Απεβίωσε από AIDS ο μαύρος τενίστας Arthur Ashe, που κέρδισε το Wimbledon το 1974 νικώντας στον τελικό τον Jimmy Connors.
1972: Τελευταία γκολ
Ο Γιώργος Σιδέρης πέτυχε τα δύο τελευταία τέρματα του στο ελληνικό πρωτάθλημα, στον αγώνα του Ολυμπιακού με την Παναχαϊκή (3-2), στην επανεμφάνιση του μετά την επιστροφή του από το Βέλγιο, όπου έπαιξε με την Αντβέρπ. Συνολικά πέτυχε 224 τέρματα σε 284 αγώνες πρωταθλήματος. Ήταν ο πρώτος Έλληνας που έφυγε από την Ελλάδα για να παίξει στην Ευρώπη την περίοδο που μεσουρανούσε. Την περίοδο 1968-69 ήταν 2ος σκόρερ στην Ευρώπη με 35 γκολ, πίσω από τον Zekov (36) της ΤΣΣΚΑ Σόφιας
1958: Μοιραία πτήση
Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι, μετά τον αγώνα με τον Ερυθρό Αστέρα (3-3) στον οποίο σφράγισε την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, συνετρίβη μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο του Μονάχου. Απολογισμός του δυστυχήματος ήταν 21 νεκροί (7 ποδοσφαιριστές, 3 παράγοντες, 8 δημοσιογράφοι και 4 μέλη του πληρώματος), ενώ 23 επιβαίνοντες επέζησαν. Μεταξύ αυτών ήταν ο Bobby Charlton και ο προπονητής Matt Busby.