HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Η προφητεία του Μίκη Θεοδωράκη!

Σαν σήμερα: Η προφητεία του Μίκη Θεοδωράκη!

Οι μεγάλοι άνδρες έχουν και προφητικές ικανότητες. Και ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς μεγάλος αλλά τεράστιος μέσα από το έργο του στη μουσική. Στις 11 Οκτωβρίου του 2003 ο Μίκης ήταν παρών στον αγώνα της Ελλάδας με τη Βόρειο Ιρλανδία, καθώς στη «Λεωφόρο» ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ύμνος που συνέθεσε για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Η νίκη σφράγισε την πρόκριση για την τελική φάση του Γιούρο 2004 και ο Θεοδωράκης εξέφρασε αισιοδοξία ότι η Εθνική θα έφτανε μακριά…

Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (11/10):

2016: Σέντρα και γκολ… 

Ο Κριστιάν Μπεντέκε άνοιξε το σκορ για το Βέλγιο, 8.1 δευτερόλεπτα μετά το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα με το Γιβραλτάρ και κατέρριψε το ρεκόρ του ταχύτερου γκολ στην ιστορία της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου, που κατείχε από τις 17/11/1993 ο Νταβίντε Γκουαλτιέρι από το Σαν Μαρίνο όταν είχε σκόραρε εναντίον της Αγγλίας στα 8.3 δευτερόλεπτα.

2013: Πλήρωσε το πάθος με τη ζωή της

Η Μαρία Ντε Βιλότα άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 33 χρόνων. Κόρη του παλαίμαχου οδηγού της Φόρμουλα 1, Εμίλιο Ντε Βιλότα, κληρονόμησε το πάθος για την ταχύτητα και έλαβε μέρος σε πολλους αγώνες όπως η 24 Ώρες της Ντεϊτόνα και η Σούπερ Λιγκ της Φόρμουλα.

Το 2011 εντάχθηκε στο δυναμικό της Lotus-Renault GP ως οδηγός δοκιμών, ενώ το 2012 μετακινήθηκε στην ομάδα της Marussia F1. Στις 3 Ιουλίου του 2012, κατά τη διάρκεια δοκιμαστικού στο αεροδρόμιο του Ντάξφορντ στη Μεγάλη Βρετανία. Η Ντε Βιλότα συγκρούστηκε με ένα φορτηγό ενώ πραγματοποιούσε τις πρώτες της δοκιμές με το μονοθέσιο της Marussia. Αποκόμισε σοβαρά κρανιακά τραύματα και έχασε το δεξί της μάτι, όμως οι γιατροί την έσωσαν, αφού υποβλήθηκε σε πολλαπλές επεμβάσεις.

Δυστυχώς, ο τραυματισμός της στοίχισε τη ζωή, αφού βρέθηκε νεκρή σε ξενοδοχείο της Σεβίλλης. Η ιατροδικαστική έκθεση απέδωσε τον αιφνίδιο θάνατό της σε καρδιακή ανακοπή η οποίο προήλθε από νευρολογικές διαταραχές που προκάλεσε ο τραυματισμός της.

2009: Σούπερ… γιαγιά!

Η 100χρονη Αυστραλή Ruth Frith, η γηραιότερη αθλήτρια στον κόσμο, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο με 4.07 στην σφαίρα στους Αγώνες World Masters, που διεξάχθηκαν στο Σίδνεϊ, με νέο παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία 100-104 ετών.

2009: Τελευταίο παιχνίδι

Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την ομάδα του Παναθηναϊκού, κερδίζοντας την ΤΣΣΚΑ με 82-69 σε φιλικό στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 20.000 θεατές που τον αποθέωσαν. Ο 35χρονος καλαθοσφαιριστής, με ρεκόρ 19 χρόνων συνεχούς παρουσίας στον ΠΑΟ και στην Α1, κατέκτησε 11 πρωταθλήματα, 8 Κύπελλα, 5 Ευρωπαϊκά και ένα Διηπειρωτικό, ενώ είχε 155 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδας. Ο Αλβέρτης είναι και ο πρώτος σκόρερ «πρασίνων» με 4.698 πόντους στην Α1, 1.399 ριμπάουντ (2ος μετά τον Βράνκοβιτς) ενώ έχει τις περισσότερες συμμετοχές 534. Η ομάδα απέσυρε τη φανέλα με τον αριθμό 4 προς τιμήν ενός τεράστιου καλαθοσφαιριστή

2006: Ρέκορντμαν με καρέ

Ο 35χρονος Χακάν Σουκούρ πέτυχε τέσσερα γκολ εναντίον της Μολδαβίας (5-0) για τα προκριματικά του Γιούρο και έφτασε τα 50 με την Εθνική Τουρκίας με την οποία συμπλήρωσε 106 συμμετοχές. Ο Σουκούρ έχει ξανασκοράρει με την Εθνική σημείωσε τέσσερα γκολ και στις 20/8/1997 στη νίκη επί της Ουαλίας με 6-4 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε συμλήρωσε 21 γκολ κατέρριψε το ρεκόρ των 20 που κατείχε ο ελληνικής καταγωγής Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης.

2003: Εθνικός συνθέτης…

Η Ελλάδα νίκησε την Βόρειο Ιρλανδία με 1-0 (Τσιάρτας) στη Λεωφόρο και προκρίθηκε στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας για δεύτερη φορά στην ιστορία της μετά το 1980. Στον συγκεκριμένο αγώνα ακούστηκε για πρώτη φορά η σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη για την Εθνική Ελλάδας, ο οποίος ήταν στο γήπεδο με τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Μετά τη λήξη ο αείμνηστος συνθέτης έκανε μια προφητική δήλωση: «Ελπίζω να τα πάμε καλά στην Πορτογαλία και να φτάσουμε ψηλά, γιατί όχι και μέχρι τον τελικό» είπε. Η συνέχεια γράφτηκε με χρυσά γράμματα στα γήπεδα της Πορτογαλίας, με την κατάκτηση του τροπαίου από την Ελλάδα.

2000: Όλοι… Μίμης!

Σε αγώνα προς τιμήν του Μίμη Παπαϊωάννου στο στάδιο «Νίκος Γκούμας» οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ ηττήθηκαν από τους παλαίμαχους της Γερμανίας με 5-1. Στέλιος Σεραφείδης, Δημήτρης Σαραβάκος, Χρήστος Αρδίζογλου, Λύσσανδρος Γεωργαμλής και άλλοι, αγωνιζόμενοι με το νούμερο 10 στη φανέλα και το όνομα του Παπαϊωάννου, έχασαν από τους Σούστερ Ρέινχαρτ, Χέρμαν, Φέρστερ, Μπέρτχολντ.

1999: «Έφυγε» ο Δέδες

Πέθανε από καρκίνο ο Γιώργος Δέδες σε ηλικία 74 ετών. Ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο από τα 12 του χρόνια, αγωνιζόμενος ως τερματοφύλακας (Παλληνιακός, Πανεξαρχειακός και Αθηναϊκός) και τον κλασικό αθλητισμό στο άλμα εις ύψος. Ηταν ο μακροβιότερος πρόεδρος της ΕΠΑΕ (1981-83 και 1989-1997), αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA και εκπρόσωπος της UEFA στην FIFA.

1999: Τέλος εποχής

Ο Ιταλός Τζιουζέπε Μπέργκομι φόρεσε για τελευταία φορά την φανέλα της Ίντερ σε φιλικό παιχνίδι της ομάδας εναντίον παλαίμαχων ποδοσφαιριστών της, που έγινε προς τιμήν του στο «Σαν Σίρο». Ρουμενίγκε, Μούλερ, Κλίνσμαν, Μπρέμε, Ματέους, Αλτομπέλι, Ρόσι, Κόντι, Ντοναντόνι, Καούζιο και Ζένγκα ήταν τα αστέρια  του παρελθόντος για την Ίντερ, οι οποίοι βρέθηκαν αντίπαλοι με τους Ρονάλντο, Βιέρι, Ζαμοράνο, Περούτσι, Φεράρα και άλλους.

1999: Τίμησαν τον Σερ

55.000 περίπου θεατές παρακολούθησαν τον αγώνα που έγινε προς τιμήν του τεχνικού της πρωταθλήτριας Ευρώπης, Σερ Άλεξ Φέργκουσον, στον οποίο η Μεικτή Κόσμου νίκησε με 4-2 την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

1982: Εγκαίνια

Δημιουργήθηκε το Ολυμπιακό Κέντρο Ερευνών μέσα στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης.

1978: Μεγαλύτερη νίκη

Επιτεύχθηκε η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδος επί της Φινλανδίας με 8-1 για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών, με σκόρερ τους Μαύρο (3), Δεληκάρη (2), Νικολούδη (2) και Γαλάκο.

1973: Τα γενέθλια της Ξάνθου

Γεννήθηκε στη Ρόδο η Ελληνίδα άλτρια του μήκους Νίκη Ξάνθου. Κορυφαία στιγμή της καριέρα της ήταν το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 1997, που διεξάχθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα (1996, 4η), του Σίδνεϊ (2000, 17η) και της Αθήνας (2004, 31η).

1955: Γιορτάζει ο Μπρίγκελ

Γεννήθηκε στο Ρότενμπαχ ο Γερμανός αριστερός αμυντικός Χανς Πέτερ Μπρίγκελ, ο οποίος ήταν πρωταθλητής στίβου πριν αρχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Έκανε σπουδαία καριέρα με την Καϊζερσλάουτερν, την Βερόνα και τη Σαμπντόρια. Στην Ιταλία πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα με τη Βερόνα (1985) και ένα κύπελλο με τη Σαμπντόρια (1988). Αν και αμυντικός είχε ευχέρεια στο σκοράρισμα και οι επιδόσεις του ήταν εκπληκτικές. Σε 240 συμμετοχές με την Καϊζερσλάουτερν σημείωσε 47 τέρματα, πρόσθεσε άλλα 12 σε 55 συμμετοχές με την Βερόνα και 9 (51 συμμετοχές) με τη Σαμπντόρια!

Ήταν, επίσης, βασικό στέλεχος της Εθνικής Γερμανίας που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 1980, ενώ με τα χρώματά της κατέγραψε 72 συμμετοχές με 4 τέρματα.

1949: Ιστορικό χατ-τρικ

Ο Χένρι Μόρις έγινε ο πρώτος Βρετανός που σκόραρε σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον αγώνα Σκωτία – Βόρειος Ιρλανδία στο Μπέλφαστ για τα προκριματικά του Μουντιάλ  1950, έκανε χατ-τρικ στο 8-2 στην τελευταία του εμφάνιση με τα χρώματα της Eθνικής Σκωτίας.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης