HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Η ημέρα που πέθανε το ποδόσφαιρο...

Σαν σήμερα: Η ημέρα που πέθανε το ποδόσφαιρο…

Στις 5 Ιουλίου του 1982 διεξάχθηκε ένας από τους καλύτερους αγώνες όλων των εποχών. Η Ιταλία αντιμετώπισε τη Βραζιλία για Β’ φάση των ομίλων στο Μουντιάλ της Ισπανίας και έβαλε τέλος στις ποδοσφαιρικές ζωγραφιές της «Σελεσάο», καθώς επικράτησε με 3-2 και την απέκλεισε.

Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (5/7):

2020: Φόρμουλα 1 κεκλεισμένων των θυρών

Μετά από πολλαπλές αναβολές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού συνεχίστηκε η δράση στη Φόρμουλα 1 με το αυστριακό Γκραν Πρι, που διεξάχθηκε κεκλεισμένων των θυρών. Η Mercedes κυριάρχησε στο μεγαλύτερο σκέλος του αγώνα με τους Βάλτερι Μπότας και Λουίς Χάμιλτον, όμως η απόφαση της ομάδας να μην αλλάξει ελαστικά στα μονοθέσιά της είχε κόστος. Μετά τον 50ο γύρο οι οδηγοί της έχασαν έδαφος, ενώ ο Βρετανός δέχθηκε ποινή χρόνου μετά από σύγκρουση με τον Αλεξάντερ Άλμπον. Η συγκεκριμένη απόφαση χάρισε στον νεαρό Λάντο Νόρις το πρώτο βάθρο της καριέρας του (3ος), ενώ ο Μπότας είδε πρώτος την καρό σημεία, με τον Σαρλς Λεκλέρκ στη δεύτερη θέση.

2009: Πολυνίκης

Ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ κατέκτησε τον 6ο του τίτλο στο Γουίμπλεντον νικώντας στον τελικό τον Άντι Ρόντικ με 3-2 σετ (5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14) σε 4 ώρες και 16 λεπτά. Ταυτόχρονα έφτασε στους 15 τίτλους σε τουρνουά Γκραν Σλαμ, ξεπερνώντας τον Πιτ Σάμπρας.

2003: Οικογενειακή υπόθεση

Η Σερένα Γουίλιαμς νίκησε την αδελφή της Βένους στον τελικό του Γουίμπλεντον με 2-1 σετ. Οι αδελφές Γουίλιαμς αναμετρήθηκαν σε τελικό Γκραν Σλαμ έξι φορές (5-1 υπέρ της Σερένα).

1998: Μονοπώλιο

Ο Πιτ Σάμπρας νίκησε τον Ιγκόρ Ιβανίσεβιτς  σε 5 σετ και κατέκτησε για πέμπτη συνεχή χρονιά το Γουίμπλεντον. Ταυτόχρονα ισοφάρισε το ρεκόρ των πέντε συνεχόμενων τίτλων του Μπιόρν Μποργκ (1976-1980).

1997: Η πιο νέα…

Η Μαρτίνα Χίνγκις έγινε η νεότερη αθλήτρια (15 ετών και 282 ημερών) που κατέκτησε το Γουίμπλεντον, νικώντας την Γιάνα Νοβόθα με 2-1 σετ (2-6, 6-3, 6-3). Το ρεκόρ κατείχε η Λότι Ντοντ, η οποία το 1887 κέρδισε τον τίτλο σε ηλικία 15 ετών και 285 ημερών.

1992: Τέλος εποχής

Ο Νίκος Γκάλης τέθηκε εκτός της ομάδας του Άρη διά στόματος του προέδρου Θεόφιλου Μητρούδη. Η συνάντηση των δύο ανδρών οδήγησε στην αποχώρηση του κορυφαίου μπασκετμπολίστα από την ομάδα της Θεσσαλονίκης όταν ο Μητρούδης του ανακοίνωσε ότι τέθηκε εκτός αγωνιστικών πλάνων και του πρότεινε εναλλακτικά να αναλάβει τις ακαδημίες του συλλόγου. Δέκα ημέρες αργότερα, ο Γκάλης μετακόμισε στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

1986: Ρεκόρ ο Γκάλης

Ο Νίκος Γκάλης έκανε ρεκόρ πόντων (53) με την Εθνική Ελλάδας στον αγώνα με τον Παναμά (110-81) για το Μουντομπάσκετ στη Σαραγόσα.

1982: Ρόσι ο τιμωρός

Ο Πάολο Ρόσι «σκότωσε» τα όνειρα των Βραζιλιάνων για την κατάκτηση του Μουντιάλ με απίστευτο χατ-τρικ σε έναν μυθικό αγώνα για το Μουντιάλ της Ισπανίας. Η Εθνική του 1982 θεωρείται η κορυφαία της Βραζιλιάς μετά από εκείνη του 1970 στο Μεξικό, που κατέκτησε το τρόπαιο με επίδειξη δύναμης σε βάρος της «Σκουάντρα Ατζούρα» στον τελικό (4-1).

Η τραγική ειρωνεία του αγώνα ήταν ότι η Βραζιλία ευνοείτο και με ισοπαλία, καθώς υπερτερούσε της Ιταλίας στον συντελεστή τερμάτων. Εντούτοις, η απόλυτα επιθετική φιλοσοφία της σε συνδυασμό με την αδυναμία της να αμυνθεί είχαν τίμημα.

Ο αγώνας στο στάδιο «Σαριά» της Βαρκελώνης έμοιαζε με αρχαία τραγωδία για την ομάδα του Τελέ Σαντάνα, με τον Πάολο Ρόσι να δίνει τη δική του παράσταση. Ο σέντερ φορ της Ιταλίας επανήλθε λίγους μήνες προηγουμένως στη δράση μετά την ποινή του για συμμετοχή σε κύκλωμα στημένων αγώνων. Μέχρι το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν σκόραρε, όμως άνοιξε… λογαριασμό με χατ-τρικ!

Δύο φορές έδωσε προβάδισμα στην Ιταλία (5’, 25’), όμως η Βραζιλία ισοφάρισε ισάριθμες (12’ Σόκρατες, 68’ Φαλκάο). Εντούτοις, η «Σελεσάο» δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση για σωστή διαχείριση του αγώνα. Τουναντίον, έπαιζε το φουλ επιθετικό ποδόσφαιρο που ήξερε με στόχο τη νίκη και ο Ρόσι την τιμώρησε στο 74’.

Έτσι, η ομάδα του Έντσο Μπέαρζοτ προκρίθηκε στα ημιτελικά επειδή διέθετε εξαιρετικούς παίκτες και αποδείχθηκε ανώτερη στην τακτική. Στα τελευταία λεπτά η εστία της δέχθηκε συνεχές σφυροκόπημα, όμως άντεξε έχοντας ως ηγετική μορφή τον τερματοφύλακα Ντίνο Τζοφ.

Στον αντίποδα, η παρέα των Σόκρατες, Ζίκο, Φαλκάο, Έντερ, Σερέζο, Ζούνιορ, Σερζίνιο, Όσκαρ έμεινε στις εντυπώσεις και πέρασε στην ιστορία ως μία ομάδα που «έκρυβε» την μπάλα και ξεσήκωνε τους φιλάθλους με τις περίτεχνες ενέργειες των παικτών της. Της έλειπε, όμως, ένας καλός τερματοφύλακας, ενώ στοίχησε και η αδυναμία της να αμύνεται.

Όσο για τους Τζοφ, Καμπρίνι, Κολοβάτι (34′ Μπέργκομι), Τζεντίλε, Σιρέα, Αντονιόνι, Ταρντέλι, Κόντι, Ρόσι και τους άλλους Ιταλούς κατάφεραν στο τέλος να σηκώσουν το τρόπαιο, με τον τελευταίο να σκοράρει ανελλιπώς.

Μετά από μερικά χρόνια ο μεγάλος Ζίκο ανέφερε σε συνέντευξή του: «Εκείνη τη μέρα πέθανε το ποδόσφαιρο. Εάν είχαμε νικήσει σε εκείνο το ματς το ποδόσφαιρο θα ήταν διαφορετικό. Αντί αυτού αρχίσαμε να δημιουργούμε ποδόσφαιρο βασισμένο στο αποτέλεσμα με οποιοδήποτε κόστος. Ένα ποδόσφαιρο βασισμένο στο να καταστρέφεις το παιχνίδι του αντιπάλου και στα φάουλ. Εκείνη η ήττα της Βραζιλίας δεν έκανε καλό στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αποκλεισμός της Βραζιλίας είχε σοβαρές… παρενέργειες στη χώρα. Στους δρόμους του Ρίο Ντε Τζανέιρο και του Σάο Πάολο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, ενώ 14 άνθρωποι αυτοκτόνησαν εξαιτίας του αποτελέσματος!

1981: Η «παρθενική» νίκη του Προστ

Καταγράφηκε η πρώτη από τις 51 νίκες του θρυλικού Αλέν Προστ στην Φόρμουλα 1. Ο «Καθηγητής» πανηγύρισε εντός έδρας, καθώς κέρδισε το γαλλικό Γκραν Πρι στην πίστα «Ντιζόν-Πρενουά».

Ο Νέλσον Πικέ προηγείτο άνετα με μια BT49C, μέχρι που οι ουρανοί άνοιξαν για τα καλά στον 58ο από τους 80 γύρους και οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή της κούρσας. Η Goodyear δεν είχε διαθέσιμα μαλακά ελαστικά για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος υποχώρησε μετά την επανεκκίνηση. Ο Προστ τον προσπέρασε, όπως και ο Τζον Γουάτσον και ο Πικέ συμπλήρωσε τις θέσεις στο βάθρο.

1980: Το σερί του Μποργκ

Ο Μπιόρν Μποργκ νίκησε με 3-2 τον Τζον ΜακΕνρό στο τελικό του Γουίμπλεντον σε 3 ώρες και 55 λεπτά και κατέκτησε τον πέμπτο του συνεχόμενο τίτλο από το 1976.

1980: Αδέλφια στην κορυφή

Τα αδέρφια Τζον και Τρέισι Όστιν νίκησαν τους Αυστραλούς Μαρκ Έντμονσον και Ντιάνα Φρόμχοτζκαι έγιναν η πρώτη οικογενειακή ομάδα που κέρδισε το διπλό μεικτό του Γουίμπλεντον μετά από το αντρόγυνο Λέσλι και Κίτι Γκόντφρι το 1926.

1975: Έγραψε ιστορία

Ο Άρθουρ Ας έγινε ο πρώτος μαύρος τενίστας που κέρδισε το Γουίμπλεντον νικώντας τον Τζίμι Κόνορς.

1969: Το πρώτο «καρέ»

Ο Αυστραλός Ροντ Λέιβερ έγινε ο πρώτος τενίστας που κατέκτησε 4 τίτλους στο Γουίμπλεντον νικώντας τον συμπατριώτη του Τζον Νιούκομπ με 3-1 σετ.

1956: Θύμα τροχαίου

Ο ο 22χρονος Παναγιώτης Μαυραγάνης, δρομέας του Πανελληνίου Γ.Σ., παρασύρθηκε από λεωφορείο στην λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και έχασε τη ζωή του. Την προηγούμενη μέρα, ο Μαυραγάνης, πρώτευσε στα 800μ. των εφηβικών αγώνων Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας…

1947: Άνοιξε τον δρόμο

O σέντερ Λάρι Ντόμπι έγινε ο πρώτος μαύρος παίκτης στην Αμερικανικής Λίγκας στο μπέιζμπολ, στον αγώνα Κλίβελαντ Ίντιανς – Σικάγο Γουάιτ (5-6). Με την ολοκλήρωση της καριέρας του έγιε ο δεύτερος μαύρος προπονητής στην ιστορία του αμερικάνικου ποδοσφαίρου.

1924: Ετεροχρονισμένη τελετή

Έγινε η επίσημη τελετή έναρξης των 8ων Ολυμπιακών Αγώνων στο στάδιο «Colombes» του Παρισιού. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 4 Μαΐου και ολοκληρώθηκαν στις 27 Ιουλίου, με τη συμμετοχή 2.826 αθλητών και 130 αθλητριών από 44 χώρες.

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης