Ο τελευταίος αγώνας του Πύρρου Δήμα στην άρση βαρών, ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 σαν σήμερα. Ο πιο πετυχημένος αθλητής της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο και όλος ο κόσμος τον χειροκρότησε για όλα αυτά που πρόσφερε στον αθλητισμό αλλά και στην Ελλάδα.
Δείτε αναλυτικά όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί στο παρελθόν σαν σήμερα:
2008: «Κόρη του ανέμου»!
Η Τζαμαϊκανή σπρίντερ Βερόνικα Κάμπελ-Μπράουν νίκησε και στα 200μ. των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο μετά από το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. Η Κάμπελ έγινε τότε η δεύτερη αθλήτρια στην ιστορία των Ολυμπιακών που πρώτευσε στα 200μ. σε δύο διαδοχικές διοργανώσεις, αφού επικράτησε και στην Αθήνα. Η πρώτη ήταν η Μπάμπελ Έκερτ (1976 Μόντρεαλ και 1980 Μόσχα), ενώ το ίδιο επίτευγμα επανέλαβε η επίσης Τζαμαϊκανή Ελέιν Τόμσον (2016 Ρίο και 2021 Τόκιο).
2004: Ανατριχίλα για τον Δήμα
Ο Πύρρος Δήμας, ο πιο επιτυχημένος αθλητής της Ελλάδας σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας 85κ. της άρσης βαρών με 175+202 κιλά στην Αθήνα, στον τελευταίο αγώνα της τεράστιας καριέρας του. Είναι ο μόνος αρσιβαρίστας, με τρία χρυσά (1992, 1996, 2000) και ένα χάλκινο (2004) σε Ολυμπιακούς.
Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν στο κλειστό της Νίκαιας κατά την απονομή των μεταλλίων ήταν ανεπανάληπτες. Για 8 περίπου λεπτά η τελετή διακόπηκε καθώς οι 6.000 θεατές χειροκροτούσαν όρθιοι τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος παρακολουθούσε με δάκρυα στα μάτια. Ξεχωριστή στιγμή για τον αθλητή ήταν όταν τα τρία του παιδιά ανέβηκαν μαζί του στο βάθρο φορώντας μπλουζάκια με τον αριθμό «4», όσα δηλαδή και τα Ολυμπιακά μετάλλια που κατέκτησε από το 1992 έως τότε.
Δείτε το βίντεο της απονομής των μεταλλίων και την αποθέωση του Πύρρου Δήμα:
2004: Ελληνικές επιτυχίες
Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία 470 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και η Τασούλα Κελεσίδου το αργυρό με 66.68 στη δισκοβολία.
1995: Στον… αφρό
Η Χριστίνα Θαλασσινίδου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο σόλο συγχρονισμένης κολύμβησης στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Βιέννης.
1990: Γυναίκα στο μπέιζμπολ
Η Κέλι Γκρεγκg έγινε η πρώτη γυναίκα που ξεκίνησε σε αγώνα μπέιζμπολ στο Little League World Series στη νίκη της ομάδας της British Columbia επί της Matamoros από το Μεξικό με 8-3.
1984: Ντοπέ η Βερούλη
Η Άννα Βερούλη βρέθηκε ντοπαρισμένη με την ουσία ναδρολόνη μετά τα προκριματικά του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες. Η Ελληνίδα αθλήτρια αποκλείστηκε από τη διοργάνωση και η βολή της στα 58.62 μέτρα θεωρήθηκε ως μη γενόμενη.
1979: Μεγάλος παίκτης
«Έφυγε» λίγο πριν κλείσει τα 69 του χρόνια (γεννήθηκε στις 23/8/1910) ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Τζουζέπε Μεάτσα. Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών στην Ιταλία και μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο.
Αγωνίστηκε κυρίως με την Ίντερ του Μιλάνου στη δεκαετία του 1930, σκοράροντας 242 γκολ σε 365 παιχνίδια, ενώ πανηγύρισε 3 τίτλους πρωταθλήματος και 1 κύπελλο. Αγωνίστηκε, επίσης, για την αιώνια αντίπαλο, τη Μίλαν, καθώς και τη Γιουβέντους, ενώ είχε θητεία στη Βαρέζε και στην Αταλάντα. Σε διεθνές επίπεδο, οδήγησε την Ιταλία στη κατάκτηση 2 συνεχόμενων Παγκοσμίων Κυπέλλων, το 1934 στα γήπεδα της πατρίδας του και το 1938 στη Γαλλία ως αρχηγός. Ήταν μέλος της Ιδανικής 11άδας και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη στη διοργάνωση του 1934. Μαζί με τον Τζιοβάνι Φεράρι και τον Εράλντο Μοντζέλιο είναι ένας από τους μόλις τρεις Ιταλούς παίκτες που έχουν κερδίσει 2 Παγκόσμια Κύπελλα. Μετά την απόσυρσή του, υπηρέτησε ως προπονητής της Εθνικής Ιταλίας και για αρκετές ομάδες της ώρας, συμπεριλαμβανομένων της Ίντερ, της Αταλάντα, της Προ Πάτρια, καθώς και της τουρκικής Μπεσίκτας, ενώ ήταν ο προπονητής της Ιταλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1952.
1971: Νεότερη πρωταθλήτρια
Η 16χρονη Laura Baugh έγινε η νεότερη αθλήτρια που κέρδισε το Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνικού Γκολφ.
1954: Γιορτή του στίβου
Άρχισε το 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Βέρνη, που ολοκληρώθηκε με κυριαρχία της Σοβιετικής Ένωσης τόσο στους Άνδρες όσο και στις Γυναίκες.
1936: Θρύλος του ΝΒΑ
Γεννήθηκε ο Γουίλντ Τσάμπερλεϊν, ένας από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, που έκανε μεγάλη καριέρα στο NBA. Στις 12 Οκτωβρίου του 1999 απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς και μπήκε στο πάνθεο των «αθανάτων».
1935: Μορφή του τένις
Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Άγγλος τενίστας Τζον Χάρτλεϊ, δύο φορές νικητής του Γουίμπλεντον. Κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο το 1879 κερδίζοντας στον τελικό τον νικητή της προηγούμενης χρονιάς Φρανκ Χάντοου. Το 1880 επανέλαβε την επιτυχία του νικώντας τον Χέρμπερτ Λόφορντ με 3-1 σετ. Το 1926, στο πρωτάθλημα του Χρυσού Ιωβηλαίου, τιμήθηκε με ειδικό αργυρό μετάλλιο από την Βασίλισσα Μαίρη ως ένας από τους 34 εν ζωή νικητές του περίφημου τουρνουά Γκραν Σλαμ.