Σαν σήμερα στις 2 Ιουλίου το 2000 με το «χρυσό» γκολ του Νταβίντ Τρεζεγκέ στον «ξαφνικό θάνατο» η Γαλλία νίκησε την Ιταλία με 2-1 στον τελικό του Γιούρο 2000 στο Ρότερνταμ και έγινε η πρώτη ομάδα που μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ στέφθηκε και πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Γαλλία και Ιταλία, συναντήθηκαν στον μεγάλο τελικό με φόντο τη δεύτερη κατάκτηση Euro στην ιστορία τους, μιας και η «σκουάντρα ατζούρα» μετρούσε ήδη μία, αυτή του 1968 στη Ρώμη επί της Γιουγκοσλαβίας (2-0). Ενώ και οι «τρικολόρ» βρισκόντουσαν σε παρόμοια κατάσταση, έχοντας πανηγυρίσει τον τίτλο για πρώτη φορά το 1984 στη πρωτεύουσά τους, το Παρίσι, με το ίδιο σκορ (2-0), κόντρα στην Ισπανία.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το «Ντε Κάιπ» γέμισε και 50 χιλιάδες φίλαθλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν 22 καταξιωμένους ποδοσφαιριστές. Ύστερα, από ένα παιχνίδι «αναγνωσιμότητας», οι Ιταλοί ήταν αυτοί που πήραν κεφάλι στο σκορ στο 55’ με τον επιθετικό της Ρόμα, Μάρκο Ντελβέκιο. Όλα έδειχναν πως το τρόπαιο θα επιστρέψει στην Ρώμη, όμως ένα πρόσωπο που θα γινόταν από τα αγαπημένα παιδιά του Αρσέν Βενγκέρ, ο Σιλβέν Βιλτόρ, ισοφάρισε σε 1-1 στο 90+3’ για να δώσει ανάσα στην ομάδα του Ροζέ Λεμέρ.
Εν συνεχεία, στο 103ο λεπτό της παράτασης θα δινόταν η ευκαιρία στον Νταβίντ Τρεζεγκέ να σκοράρει το «χρυσό» γκολ που θα έστελνε τον συμπαίκτη και αρχηγό του, Ντιντιέ Ντεσάμπ, στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου… και την πατρίδα του στον 7ο ουρανό.
Μία ονειρική στιγμή για κάθε φίλαθλο των «τρικολόρ», με ορόσημο τον πανηγυρισμό του Τρεζεγκέ και το πλατύ χαμόγελό του, σε συνδυασμό με την απόλυτη κυριαρχία των Γάλλων οι οποίοι διατήρησαν τα σκήπτρα της κορυφαίας ομάδας του πλανήτη. Καθώς, μόλις δύο χρόνια πριν (1998) είχαν διασύρει τους Βραζιλιάνους με 3-0 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Αναλυτικά τα υπόλοιπα σημεντικά αθλητικά γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα:
2017: Απόλυτος κυρίαρχος
Ο Μαρκ Μάρκες κέρδισε το Γκραν Πρι Γερμανίας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα MotoGP στο Ζάχσενρινγκ και συνέχισε το αήττητο ρεκόρ του στη συγκεκριμένη πίστα, φτάνοντας στις 8 συνεχόμενες νίκες από την pole position. Ο πρωταθλητής της Repsol Honda χρειάστηκε να αντισταθεί στην πίεση του νεαρού Γιόνας Φόλγκερ. Ο ρούκι της Yamaha Tech 3 προηγήθηκε στο πρώτο σκέλος του αγώνα, όμως υπέκυψε στην πίεση και ανοίχτηκε πολύ στην πρώτη στροφή του 10ου γύρου, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο στον Ισπανό αναβάτη. Παρόλο που τον καταδίωξε, αρκέστηκε στη δεύτερη θέση για το πρώτο του βάθρο στη μεγάλη κατηγορία, μέσα στη χώρα του. Αυτό έμελλε να είναι και το τελευταίο βάθρο για τον Φόλγκερ, καθώς λίγους μήνες αργότερα διαγνώστηκε με μια χρόνια νόσο του ήπατος και αποσύρθηκε από τους αγώνες. Τις θέσεις στο βάθρο έκλεισε ο Ντάνι Πετρόσα με την έτερη Repsol Honda.
2008: Πρωτάθλημα Κωφών
Άρχισε στην Πάτρα το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Κωφών Α/Γ, που ολοκληρώθηκε στις 12/7. Στους άνδρες συμμετείχαν 15 ομάδες και στον τελικό η Γερμανία επικράτησε της Τουρκίας με 5-3 στα πέναλτι (3-3 κ.α.). Στις γυναίκες συμμετείχαν 5 ομάδες και στον τελικό η Ρωσία νίκησε με 1-0 (παράταση) τη Γερμανία.
2001: Πέθανε ο Φάγκαν
Πέθανε σε ηλικία 80 ετών ο Τζόε Φάγκαν, ο προπονητής που οδήγησε τη Λίβερπουλ στην κατάκτηση του τρεμπλ το 1983 (πρωτάθλημα, Λιγκ Καπ και ευρωπαϊκό κύπελλο).
1999: Τροχαίο για Τομπαλίδη
Σκοτώνεται σε τροχαίο στον εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης – Καβάλας ο τερματοφύλακας της ομάδας χαντμπολ του Μακεδονικού, Τηλέμαχος Τομπαλίδης (21 χρ.)
1994: Φόνος για το αυτογκόλ
Ο 27χρονος Κολομβιανός αμυντικός, Αντρές Εσκομπάρ δολοφονήθηκε στο Μεντεγίν της Κολομβίας, για το αυτογκόλ που πέτυχε κατά τη διάρκεια του αγώνα ΗΠΑ – Κολομβία (2-1) στην προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ.
1983: «Έφυγε» ο Μπουντάι
Πεθαίνει στη Βουδαπέστη ο Ούγγρος δεξιός επιθετικός, Λάζλο Μπουντάι μέλος της μεγάλης ομάδας που έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1954. Ξεκίνησε από τη Φερεντσβάρος (1948-50) για να πάει στην Edosz (1950) και στη συνέχεια στη Χόνβεντ (1951-61). Κέρδισε 4μ πρωταθλήματα Ουγγαρίας (1949,52,54,55), το Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης (1953) και το Ολυμπιακό Τουρνουά (1952). Έπαιξε 39 φορές στην εθνική Ουγγαρίας (δέκα γκολ) από το 1949 έως το 1959 και σε αντίθεση με πολλούς συμπαίκτες του δεν κατέφυγε στη Δύση μετά την Ουγγρική επανάσταση του 1956. Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο έγινε προπονητής χωρίς επιτυχία. Είχε γεννηθεί στις 19 Ιουλίου 1928.
1967: Ερασιτέχνης πρωταθλήτρια
Η Γαλλίδα Καθρίν Λακόστ, κόρη του Ρενέ Λακόστ και της Γαλλίδας πρωταθλήτριας του ερασιτεχνικού γκολφ, Σιμόν Τιόν Ντε Λα Σιόμ, έγινε η πρώτη ερασιτέχνης, η πρώτη ξένη και η πιο μικρή σε ηλικία (22 ετών) που κέρδισε το Αμερικανικό Όπεν στο γκολφ.
1961: Θρήνος για Χέμινγουεϊ
Ο Ερνστ Χέμινγουεϊ αυτοκτονεί στο σπίτι του, στο Κέτσουμ του Άινταχο. Πέρα από συγγραφέας ο «πατέρας» υπήρξε πυγμάχος στα νεανικά του χρόνια (στο Παρίσι έπαιρνε μαθήματα συγγραφής από τον ποιητή Έζρα Πάουντ με αντάλλαγμα μαθήματα πυγμαχίας), αντλώντας πολύτιμες εμπειρίες που επηρέασαν άμεσα το έργο του.
1961: Σερί με ρεκόρ
Ο Ολυμπιακός έκανε ρεκόρ στην ιστορία του Κυπέλλου, καθώς κατέκτησε το τρόπαιο για 5η συνεχόμενη φορά. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν στον τελικό τον Πανιώνιο με 3-0 (Σιδέρης 68’, 89’ και Κώστας Παπάζογλου 34’)
1961: Νίκη στο ντεμπούτο
Ο Τζιανκάρλο Μπαγκέτι έγραψε ιστορία διότι έγινε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα οδηγός που κέρδισε επίσημο αγώνα της Φόρμουλα 1 στην πρώτη του εμφάνιση. Ο Ιταλός επιλέχθηκε από την μικρή ομάδα της FISA με μια Ferrari «shark-nose» 156 και έκανε αίσθηση αμέσως, κερδίζοντας τα πρώτα δύο μη-πρωταθληματικά Γκραν Πρι της σεζόν στις Συρακούσες και τη Νάπολη. Ο πρώτος επίσημος αγώνας του έγινε στο Ρεμς-Γκιου της Γαλλίας, όπου ξεκίνησε 12ος. Με τις κυρίαρχες εργοστασιακές Ferrari των Φιλ Χιλ, Βόλφγκανγκ Φον Τριπς και Ρίτσι Γκίνθερ να αντιμετωπίζουν μηχανικά προβλήματα, ο Μπαγκέτι, προηγήθηκε στον αγώνα. Μονομάχησε με τις Porsche 718 των Νταν Γκάρνι και Τζο Μπόνιερ και τελικά ξεπέρασε τον Αμερικανό στο φώτο φίνις για μόλις 0.1 δευτερόλεπτα.
1960: «Πέταξε» ο Μπραγκ
Ο Αμερικανός Ντόναλντ Μπραγκ κατέρριψε στο Στάνφορντ το παγκόσμιο ρεκόρ του επί κοντώ με άλμα 4.80μ.
1957: Ιστορικό Ράλι
Διεξάχθηκε ο πρώτος ιστορικός αγώνας ταχύτητας στην πίστα προσγείωσης του Τατοϊου με νικητή τον Κωνσταντίνο Σπηλιωτάκη με Alfa Romeo και μ.ο. ταχύτητας 102 χλμ/ώρα. Η διαδρομή των 4 χιλιομέτρων συμπληρώθηκε με παρακείμενους αγροτικούς δρόμους της πίστας δημιουργώντας ένα μικτό σχήμα ειδικής διαδρομής και αγώνα ταχύτητας. Το Ράλι στο Τατόι άντεξε 25 χρόνια με θεατές που έφτασαν τους 20.000, παρ’ ότι ήταν αναγκασμένοι να παρακολουθούν όρθιοι για ώρες την ευθεία του διαδρόμου προσγείωσης και πολλές φορές μάλιστα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
1935: Αγώνας πυγμαχίας
Η ομάδα πυγμαχίας της Μεγάλης Βρετανίας νίκησε τις ΗΠΑ στο πρώτο International Golden Gloves.
1921: Μποξ και χρήμα
Στον πρώτο αγώνα πυγμαχίας με χρηματικό έπαθλο ένα εκατομμύριο δολάρια ο Τζακ Ντέμπσι νίκησε με νοκ άουτ τον Γάλλο Ζορζ Καρμπεντέρ στον 4ο γύρο για το πρωτάθλημα βαρέων βαρών στο Τζέρσεϊ Σίτι.
1916: Ήρθε στη ζωή ο Ορτίζ
Γεννιέται ο Μεξικανός πυγμάχος Μανουέλ Ορτίζ. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1936 ήταν 3ος στην κατηγορία πετεινού, αλλά ως επαγγελματίας στην ίδια κατηγορία αναδείχτηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής την περίοδο 1942-50. τον τίτλο στο Χόλυγουντ στις 7 Αυγούστου 1942 όταν νίκησε τον Λουίς Σαλίκα και τον ασε στις 31 Μαίου 1950 στο Γιοχάνεσμπουργκ από τον Νοτιοαφρικανό Βικ Τάουελ. Πέθανε στις 31 Μαΐου 1970 στο Σαν Ντιέγκο.
1916: Αρχή στις εθνικές
Αρχίζουν οι αγώνες του πρώτου μεγάλου τουρνουά ποδοσφαίρου εθνικών ομάδων, του Κόπα Αμέρικα. Η διοργάνωση γίνεται στην Αργεντινή και το τρόπαιο καταλήγει στην Ουρουγουάη. Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα θα επαναληφθεί η ίδια ιστορία με το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο.
1905: Το άστρο του Λακόστ
Γεννιέται ο Γάλλος τενίστας Ζαν Ρενέ Λακόστ. Κέρδισε τρεις φορές το Ρολάν Γκαρός (1925,27,29), κι από δύο το Γουίμπλετον (1925,28) και το Αμερικάνικο όπεν (1926,27). Άλλες δύο φορές κέρδισε το Κύπελλο Ντέϊβις (1927,28), ενώ ήταν φιναλιστ το 1925 και 1926. Πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 1996.
1904: Πρώτος αγώνας
Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας ταχύτητας γίνεται στο Πόρτμαν Ρόουντ του Ίπσουιτς στην Αγγλία.