HomeΕΛΛΑΔΑΣαν σήμερα: Εθνική Ελλάδας γεια σου! / 20 χρόνια μετά τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΡΙΑΜΒΟ

Σαν σήμερα: Εθνική Ελλάδας γεια σου! / 20 χρόνια μετά τον ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΡΙΑΜΒΟ

Στις 4 Ιουλίου του 2004 γράφτηκε η πιο λαμπρή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Εθνική Ελλάδας ολοκλήρωσε το ονειρεμένο οδοιπορικό της στα γήπεδα της Πορτογαλίας με νίκη επί τις «οικοδέσποινας» στον τελικό του Γιούρο και ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης.

Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (4/7):

2010: Ιστορική νίκη

Ο Χόρχε Λορένζο έγινε ο πρώτος αναβάτης της Yamaha που κέρδισε τρεις συνεχόμενους αγώνες του MotoGP από την pole position, μετά τον Έντι Λόσον το 1986. Ο Ισπανός αναβάτης έγραψε ιστορία με τη νίκη του στο Γκραν Πρι της Καταλονίας, που ήταν η πέμπτη στη σεζόν και η δεύτερη εντός έδρας. Δεύτερος τερμάτισε ο συμπατριώτης του Ντάνι Πεδρόσα και τις θέσεις στο βάθρο συμπλήρωσε ο Κέισι Στόνερ.

2008: Επαγγελματίας γκόλφερ

Ο 37χρονος Τάκης Γκώνιας, πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, του Πανιωνίου, του Ηρακλή και άλλων ομάδων, έγινε μέλος της Ελληνικής Ενωσης Επαγγελματιών Παικτών Γκολφ (PGA of Greece).

2004: Χρυσή γαλάζια σελίδα!

Στο περίφημο στάδιο «Ντα Λουζ» της Λισαβόνας η Εθνική Ελλάδας ολοκλήρωσε ένα ποδοσφαιρικό θαύμα! Αντίπαλός της στον τελικό του Γιούρο ήταν η Πορτογαλία, ομάδα που νίκησε στην πρεμιέρα της διοργάνωσης (2-1), στην αφετηρία της πορείας προς τη δόξα.

Ο Ότο Ρεχάγκελ ακολούθησε και στον τελικό την επιτυχημένη συνταγή με συμπαγή άμυνα και φαρμακερές αντεπιθέσεις. Ο Γερμανός δικαιώθηκε για άλλη μια φορά, παρότι η Ελλάδα είχε απέναντί της αστέρια όπως οι Φίγκο, Ρουί Κόστα, Ντέκο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Νούνο Γκόμεζ, Μανίς, Παουλέτα…

Το παιχνίδι εξελίχθηκε όπως το σχεδίασε ο Ρεχάγκελ και για την ακρίβεια όπως όλα τα προηγούμενα της Εθνικής Ελλάδας. Κρατούσε γερά στην άμυνα και περίμενε τη στιγμή της, που ήρθε στο 57ο λεπτό. Ο Μπασινάς εκτέλεσε κόρνερ και ο Άγγελος Χαριστέρας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με δυνατή κεφαλιά.

Η Πορτογαλία δεν μπόρεσε ποτέ να αντιδράσει μετά το γκολ, απέναντι στην πιο οργανωμένη, όπως αποδείχθηκε, άμυνα της διοργάνωσης και μοιραία δέχθηκε την ήττα μπροστά στο κοινό της. Οι σκηνές των πανηγυρισμών που ακολούθησαν από τους Ελληνες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν προηγούμενο.

Ο αρχηγός Θοδωρής Ζαγοράκης έντυσε το τρόπαιο με την ελληνική σημαία και το σήκωσε ψηλά στον ουρανό της Πορτογαλίας, μέσα σε ντελίριο χαράς και ξέφρενους πανηγυρισμούς. Η ελληνική ομάδα σε ολόκληρη τη διοργάνωση έκανε εκπληκτικές εμφανίσεις και παίζοντας άριστη άμυνα άφησε τα μεγάλα φαβορί με άδεια χέρια και κατέκτησε το τρόπαιο, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων στον τελικό:

Πορτογαλία (Λουίς Φελίπε Σκολάρι): Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60′ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74′ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43′ Φερέιρα), Βαλιέντε, Καρβάλιο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μανίς και Ντέκο.

Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Γιαννακόπουλος (76′ Βενετίδης), Ζαγοράκης, Φύσσας, Κατσουράνης, Χαριστέας, Βρύζας (81′ Παπαδόπουλος) και Καψής.

 

2004: Ρεκόρ στο πι και φι

Στο μίτνγκ Στίβου «Τα Τσικλητήρεια», που διεξάχθηκε στο Παγκρήτιο Στάδιο του Ηρακλείου, καταρρίφθηκαν δύο παγκόσμια ρεκόρ μέσα σε μισή ώρα: Αρχικά η Γκουλνάρα Σαμίτοβα σημείωσε χρόνο 9.01.59 στα 3.000 μέτρα στιπλ και ακολούθως η Σβετλάνα Φεοφάνοβα είχε άλμα 4.88μ. στο επί κοντώ.

1999: Ισοφάρισε το ρεκόρ

Ο Πιτ Σάμπρας κέρδισε στον τελικό τον Αντρέ Αγκάσι με 3-0 σετ και κατέκτησε το Γουίμπλεντον για έκτη φορά σε 7 χρόνια, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ρόι Έμερσον με 12 τίτλους σε τουρνουά Γκραν Σλαμ.

1999: Πρώτες στην Ευρώπη

Η ομάδα μπιτς βόλεϊτης Ελλάδας (Σφυρή και Καραντάσιου) κατέκτησε την πρώτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Ξυλόκαστρο νικώντας στον τελικό την Ιταλία.

1999: Ο γάμος του Μπέκαμ

Ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Ντέιβιντ Μπέκαμ παντρεύτηκε την Βικτόρια Άνταμς, τραγουδίστρια του συγκροτήματος «Spice Girls» σε κλειστό οικογενειακό κύκλο στο Δουβλίνο.

1993: Εκατοστάρης ο Προστ!

Ο Αλέν Προστ επικράτησε στο Γκραν Πρι της πατρίδας του, που διεξάχθηκε στην πίστα «Μάνι Κουρ» της Γαλλίας και έγραψε ιστορία καθώς έγινα ο πρώτος πιλότος της Φόρμουλα 1 που ανέβηκε 100 φορές στο βάθρο! Ο πιλότος της Williams εκκίνησε δεύτερος πίσω από τον ομόσταυλο Ντέιμον Χιλ και τελικά τον ξεπέρασε και αντίκρυσε πρώτος την καρό σημαία με μικρή διαφορά. Οι δύο οδηγοί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας πλαισιώθηκαν στο βάθρο από τον Μίκαελ Σούμαχερ της Benetton.

1988: Πρώτος τίτλος

Ο Στέφαν Έντμπεργκ κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο στο Γουίμπλεντον νικώντας τον Μπόρις Μπέκερ με 3-2 σετ.

1988: Το Μουντιάλ στις ΗΠΑ

Η FIFA αποφάσισε στη Ζυρίχη την ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994 στις ΗΠΑ, την ημέρα που γιόρταζαν την ανεξαρτησία τους.

1982: Μεγάλος τελικός…

Ο Τζίμι Κόνορς νίκησε τον Τζον ΜακΕνρό με 3-2 σετ (3-6, 6-3, 6-7, 7-6, 6-4) στον μεγαλύτερο σε διάρκεια (4 ώρες, 16 λεπτά) τελικό ανδρών στην ιστορία του Γουίμπλεντον.

1981: Σερί τέλος…

Ο Τζον ΜακΕνρό κέρδισε τον Μπιόρν Μποργκ στον τελικό του Γουίμπλεντον σταματώντας ένα σερί πέντε χρόνων του Σουηδού, ο οποίος ισοφάρισε το ρεκόρ του Γουίλιαμ Ρένσο στα τέλη του 1880.

1961: Νίκησε τη Σάντος του Πελέ!

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Σάντος με 2-1 σε φιλικό αγώνα που διεξάχθηκε στη «Λεωφόρο». Η βραζιλιάνικη ομάδα με τον Πελέ στις τάξεις της θεωρείτο η κορυφαία του κόσμου εκείνη την εποχή.

1954: Το «θαύμα της Βέρνης»

Η Γερμανία νίκησε στον τελικό με 3-2 τη μεγάλη Ουγγαρία του Πούσκας στη Βέρνη και κατέκτησε το 5ο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας. Ο αγώνας έμεινε γνωστός στην ιστορία ως το «θαύμα της Βέρνης», καθώς οι «Μαγυάροι» διέθεταν εξαιρετική ομάδα και ήταν αήττητοι για τρία χρόνια, σε 33 επίσημους αγώνες.

1938: «Έφυγε» νωρίς…

Η Γαλλίδα τενίτρια Σουζάν Λενκλέν, νικήτρια 6 φορές στο Γουίμπλεντον και κάτοχος 31 τίτλων στην καριέρα της απεβίωσε σε ηλικία 39 χρόνων, μετά από σύντομη μάχη με τη λευχαιμία.

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης