Στις 3 Μαΐου 1998 ο Νίκος Μαχλάς έγραψε ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος -και μόνος- Έλληνας ποδοσφαιριστής που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη. Ο επιθετικός από την Κρήτη έκανε… θραύσεις με τη φανέλα της Φίτεσε και εκείνη τη σεζόν σταμάτησε στα 34 γκολ.
Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (3/5):
2009: Πέμπτο τρόπαιο
Ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 73-71 στον τελικό του Φάιναλ 4 της Euroleague στο «World Arena» στο Βερολίνο και στέφθηκε για πέμπτη φορά στην ιστορία του Πρωταθλητής Ευρώπης. Ο Βέλιμιρ Ομπράντοβις έγινε ο πολυνίκης προπονητής στην ιστορία του θεσμού με 7 τίτλους, εκ των οποίων οι 4 με τους «πράσινους». Παράλληλα, ο Βασίλης Σπανούλης αναδείχθηκε MVP και έγινε ο τρίτος Έλληνας παίκτης με τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη σε Φάιναλ 4, μετά τους Παπαλουκά (2006 με ΤΣΣΚΑ) και Διαμαντίδη (2007 με ΠΑΟ). Τέλος, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του θεσμού που κατέκτησε το τρόπαιο με τρίτη διαφορετική ομάδα (Μπαρτσελόνα 2003 και Μακάμπι 2004, 2005). Στον μικρό τελικό ο Ολυμπιακός έχασε από την Μπαρτσελόνα με 79-95.
1998: Έμαθε το συρτάκι στους Ολλανδούς
Ο Νίκος Μαχλάς πέτυχε το 34ο του γκολ στον αγώνα της 33ης αγωνιστικής του ολλανδικού πρωταθλήματος Φίτεσε – Φέγενορντ (2-1) και έγινε ο πρώτος Έλληνας που αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη και έβαλε στη βιτρίνα του το «χρυσό παπούτσι».
Ο Μαχλάς άφησε πίσω του σπουδαίους επιθετικούς όπως ο Μάρκο Νέγκρι της Ρέιντζερς (32 γκολ) και ο Όλιβερ Μπίρχοφ της Ουντινέζε (27). Ο ποδοσφαιριστής μεταγράφηκε από τον ΟΦΗ στην ολλανδική ομάδα το 1996 και κατά την πρώτη του σεζόν σημείωσε 8 γκολ σε 29 συμμετοχές. Η δεύτερη του χρονιά στη «χώρα της τουλίπας» ήταν εκπληκτική και επιβραβεύτηκε το καλοκαίρι του 1999, όταν ο Άγιαξ ξόδεψε ποσό γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον εντάξει στη δύναμή του, που ήταν ρεκόρ στη μέχρι τότε ιστορία του συλλόγου.
Στο Φίτεσε έγινε το «αγαπημένο παιδί» της κερκίδας και οι οπαδοί της ομάδας έπιναν… νερό στο όνομά του. Συν τοις άλλοις έμαθαν για τα καλά τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από τον «Ζορμπά», αφού μετά από κάθε τέρμα που σημείωνε όλο το γήπεδο… χόρευε συρτάκι στους ρυθμούς της μουσικής που έπαιζε από τα μεγάφωνα του «GelreDome».
Επόμενος σταθμός για τον Μαχλά ήταν η Σεβίλλη, ενώ το 2003 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή. Ακολούθως αγωνίστηκε για άλλα δύο χρόνια με τον ΟΦΗ και έκλεισε τη μεγάλη του καριέρα στην Κύπρο, αγωνιζόμενος με το ΑΠΟΕΛ από το 2006 έως το 2008 και πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο.
Δείτε το βίντεο με τα τέρματα του Μαχλά την περίοδο 1997-98:
1989: Ελληνική «σφυρίχτρα»
Ο Μάκης Γερμανάκος σφύριξε στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου UEFA, Νάπολι – Στουτγκάρδη (2-1). Ο Έλληνας διαιτητής καταλόγισε πέναλτι υπέρ της ιταλικής ομάδας το οποίο αμφισβητήθηκε έντονα.
1986: Ιστορική επιτυχία
Ο 54χρονος Willie Shoemaker έγινε ο γηραιότερος τζόκεϊ που κέρδισε το Kentucky Derby.
1981: Περιπετειώδες Γκραν Πρι
Η πίστα της Ίμολα φιλοξένησε για πρώτη φορά επίσημο αγώνα της Φόρμουλα 1 με την ονομασία Γκραν Πρι Σαν Μαρίνο, καθότι το 1980 διεξάχθηκε εκεί το ιταλικό Γκραν Πρι.
Ο αγώνας του 1981 έγινε κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, με τον αείμνηστο Ζιλ Βιλνέβ να εκκινεί από την pole position και να δημιουργεί μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους πιλότους. Ωστόσο έπεσε θύμα του απρόβλεπτου καιρού καθώς μπήκε στα πιτ για slick ελαστικά, ενώ η βροχή είχε σταματήσει.
Το λάθος αυτό έφερε στην πρωτοπορία τον ομόσταυλό στη Ferrari, Ντιτιέρ Πιρόνι, ο οποίος επίσης φάνηκε άτυχος γιατί πάτησε άγαρμπα σε ένα κράσπεδο και προκάλεσε ζημιά σε ένα από τα πλαϊνά κανάλια αέρα στο μονοθέσιό του. Τελικά η νίκη κατέληξε στον Νέλσον Πικέ (Brabham-Ford), με δεύτερο Ρικάρντο Πατρέσε (Arrows-Ford) και τρίτο τον Κάρλος Ρέουτεμαν (Williams).
1972: Πρώτη νικήτρια
Η Τότεναμ κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο UEFA κερδίζοντας στον πρώτο αγώνα την Γουλβς με 2-1 και αποσπώντας ισοπαλία 1-1 στον δεύτερο.
1970: Σέντρα στο Μεξικό
Άρχισε το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο με τον αγώνα Μεξικό – Ρωσία στο στάδιο «Αζτέκα» στο Μεξικό. Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε επίσημη μπάλα της διοργάνωσης, που ήταν η «Telstar» της Adidas. Η μπάλα αντικαταστάθηκε μετά από 18 χρόνια από την «τρικολόρε» στην Γαλλία και έκτοτε κάθε Μουντιάλ έχει την δική του «στρογγυλή θεά».
1966: Ντεμπούτο
Ο τερματοφύλακας Πίτερ Σίλτον έκανε ντεμπούτο με την ομάδα της Λέστερ. Έκανε μεγάλη καριέρα και αγωνίστηκε μέχρι τα 48 του χρόνια, συμπληρώνοντας 1.005 συμμετοχές, ενώ υπερασπίστηκε την εστία της Εθνικής Αγγλίας σε 125 αγώνες.
1952: Έγραψε ιστορία
Η Nιούκαστλ νίκησε την Άρσεναλ με 1-0 και έγινε η πρώτη ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Αγγλίας δύο συνεχόμενες χρονιές.
1929: Αήττητο τέλος…
Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε μετά από 3 χρόνια. Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αήττητοι από τις 14/3/1926 με απολογισμό 30 νικών και 6 ισοπαλιών σε 36 αγώνες (124-42 γκολ)
1851: Βάπτισε τον αγώνα
Μετά από παραγγελία του John Cox Stevens και του New York Yacht Club, ο George Steers ολοκλήρωσε την κατασκευή του ιστιοφόρου «America», που στις 28/8 του ιδίου χρόνου κέρδισε τον αγώνα των 58 μιλίων γύρο από την Νήσο Wight. Ο αγώνας ονομάστηκε «America’s Cup» από το όνομα του ιστιοφόρου.