HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Χρόνια πολλά... «βασίλισσα»!

Σαν σήμερα: Χρόνια πολλά… «βασίλισσα»!

Στις 6 Μαρτίου του 1902 ιδρύθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης, κορυφαία κατά τεκμήριο ομάδα στον κόσμο με πάμπολλους τίτλους και επιτυχίες. Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (6/3):

2005: Έσπασε το φράγμα

Ο Άρης Γρηγοριάδης, ο κολυμβητής με το μεγαλύτερο μήκος χεριάς στον κόσμο με δύο μέτρα και 30 εκατοστά, έσπασε στο χειμερινό πρωτάθλημα Ανοικτής κατηγορίας στο ΟΑΚΑ, το φράγμα των 50” στα 100 μέτρα ελεύθερο με επίδοση 49.51 καταρρίπτοντας το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ (50.15) από τις 17/8/2004.

2005: Τιμής ένεκεν

Κρεμάστηκε στο «SBC Center», δίπλα στις φανέλες των Τζέιμς Σάιλας (13), Τζόνι Μουρ (00), Τζορτζ «Άισμαν» Γκέρβιν (44) και Ντέιβιντ Ρόμπινσον (50), η φανέλα με το νούμερο 32 του Σον Έλιοτ, των Σαν Αντόνιο Σπερς. Ήταν ο πρώτος παίκτης του ΝΒΑ που αγωνίστηκε έχοντας κάνει μεταμόσχευση οργάνου (νεφρού) και τέταρτος σκόρερ όλων των εποχών της ομάδας του με 9.659 πόντους.

2004: Τρίτη στον κόσμο

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Χρυσοπηγή Δεβετζή κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο τριπλούν με άλμα 14.73μ. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάχθηκε στη Βουδαπέστη.

2000: Νέο ρεκόρ

Κατά τη διάρκεια του Πανελληνίου Χειμερινού Πρωταθλήματος ο 22χρονος κολυμβητής του Ολυμπιακού, Ανδρέας Ζέππος με χρόνο 1.04.54 κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100μ. πρόσθιο που κατείχε ο Νίκος Φωκιανός με 1.04.88 από το 1988.

1999: «Μπέμπης»

Πέθανε σε ηλικία 65 ετών ο Ντένις Βάιολετ, μέλος των θρυλικών «μπέμπηδων» του Ματ Μπάσμπι. Με 32 γκολ από την περίοδο 1959-60 κατέχει το ρεκόρ στην Α’ Κατηγορία της Αγγλίας.

1990: Μέγα σκάνδαλο

Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αποκάλυψε την υπόθεση Κιάππε που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Κωνσταντίνος Κιάππε, υπάλληλος της ΕΠΟ με ειδικότητα επί των διεθνών σχέσεων, αποκάλυψε την υποτιθέμενη έγγραφη καταγγελία του διαιτητή Κώστα Δημητριάδη στη FIFA σε σχέση με κυκλώματα που ρύθμιζαν αποτελέσματα στο ελληνικό πρωτάθλημα Στις 14 Μαΐου η υπόθεση έκλεισε με τις ελληνικές αρχές να στέλνουν επιστολή στη FIFA διαβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν υπήρχαν προσυνεννοημένα παιχνίδια.

1988: Πολυνίκης…

Η Τζούλι Κρόουν έγινε η πιο πολυνίκης γυναίκα τζόκεϊ (1.205 κούρσες), ιππεύοντας την «Squawter» στο Aqueduct Race Track.

1985: Άρχισε με νίκη

Ο Μάικ Τάισον νίκησε με νοκ άουτ τον Έκτορ Μερσέντες στον 1ο γύρο στον πρώτο του επαγγελματικό αγώνα στο Albany της Νέας Υόρκης.

1982: Ρεκόρ πόντων

Σημειώθηκε ρεκόρ πόντων από δύο ομάδες σε αγώνα του NBA όταν οι Σαν Αντόνιο Σπερς νίκησαν τους Μιλγουόκι Μπακς 171-166, μετά από τρεις παρατάσεις.

1977: Πολύχρονος…

Γεννήθηκε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής Γιώργος Καραγκούνης. Έκανε μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό, ενώ αγωνίστηκε επίσης στην Ίντερ, στην Μπενφίκα και στη Φούλαμ. Σε συλλογικό επίπεδο πανηγύρισε το νταμπλ με τους «πράσινους» το 2010.

Είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική Ελλάδας με 139 και σημείωσε 19 τέρματα. Κορυφαία στιγμή της καριέρας του ως διεθνής ήταν η κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

1971: Ο Αντρέτι έκανε την αρχή

Ο Μάριο Αντρέτι πανηγύρισε στο Γκραν Πρι της Νοτίου Αφρικής την πρώτη του νίκη στην Φόρμουλα 1 με την Ferrari. Ο Ντένι Χουλμ της McLaren ήταν επικεφαλής στο μεγαλύτερο σκέλος του αγώνα, όμως έπεσε στην 6η θέση λόγω αστοχίας στην ανάρτηση. Ο Αντρέτι άφησε πίσω του την Tyrrell του Τζάκι Στιούαρτ, ενώ στην τρίτη θέση του βάθρου ανέβηκε ο ομόσταυλός του, Κλέι Ρεγκαζόνι.

Ήταν η αρχή μια εξαιρετικής παρουσίας του Αμερικανού -με ιταλικές ρίζες- στην Φόρμουλα 1, παρότι έκανε πέντε χρόνια για να ανεβεί ξανά στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου και συγκεκριμένα το 1976 με την Lotus. Αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν η κατάκτηση του τίτλου το 1978 με την ίδια ομάδα. Ο Αντρέτι συμμετείχε σε 131 Γκραν Πρι και κατέγραψε 12 νίκες, ενώ είχε συνολικά 19 παρουσίες στο πόντιουμ των νικητών.

1972: Γιορτάζει ο Σακίλ 

Γεννήθηκε ο παλιός σταρ του ΝΒΑ Σακίλ Ο’ Νιλ. Ο θηριώδης σέντερ, με ύψος 2.16μ., ξεκίνησε την καριέρα του στους Ορλάντο Μάτζικ (1992-96) και συνέχισε στους Λος Άντζελες Λέικερς (1996-2004), Μαιάμι Χιτ (2004-2008), Φοίνιξ Σανς (2008-2009), Κλίβελαντ Καβαλίερς (2009-2010) και την έκλεισε στους Μπόστον Σέλτικ (2010-11). Τέσσερις φορές αναδείχτηκε πρωταθλητής στο ΝΒΑ (2000, 2001, 2002, 2006), ενώ το 1994 ήταν Παγκόσμιος Πρωταθλητής στον Καναδά και το 1996 Ολυμπιονίκης στην Ατλάντα. 

Σε ατομικό επίπεδο έχει πολλές διακρίσεις, με πιο σημαντικές την ανάδειξή του ως πολυτιμότερου παίκτη των τελικών του ΝΒΑ τρεις φορές, ενώ μία φορά ήταν ο MVP του πρωταθλήματος. Τρεις ομάδες, οι Λέικερς, η Χιτ και οι Μάτζικ απέσυραν τη φανέλα του προς ένδειξη τιμής για την προσφορά του.

1954: Σπουδαίος τερματοφύλακας

Γεννήθηκε ο παλαίμαχος Γερμανός τερματοφύλακας Χάραλντ (Τόνι) Σούμαχερ, που θεωρείται από τους κορυφαίους στη θέση στη δεκαετία του ’80 Ξεκίνησε το 1962 στην ομάδα της γενέτειρας του Ντούρεν και το 1972 πήγε στην Κολωνία όπου μέχρι το 1987. Ακολούθως έπαιξε για ένα χρόνο στην Σάλκε, τρία στην Φενερμπαχτσέ, ένα στην Μπάγερν Μονάχου και «κρέμμασε τα γάντια» το 1996 ως παίκτης της Ντόρτμουντ.

Κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 3 κύπελλα με την Κολωνία, 1 τίτλο με την Φενερμπαχτσέ και 1 με την Ντόρτμουντ.

Ως διεθνής έπαιξε 76 φορές με την Δυτική Γερμανία και πανηγύρισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1980, ενώ ήταν φιναλίστ στον τελικό των Παγκοσμίων Κυπέλλων το 1982 και το 1986. Στιγματίστηκε από το «δολοφονικό» χτύπημα καράτε στον Μπατιστόν, στον ημιτελικό του Μουντιάλ του 1982 με την Γαλλία.

1947: Ο παλμός «Φόσμπερι»

Γεννήθηκε ο Αμερικανός άλτης του ύψους Ντικ Φόσμπερι. Έγινε διάσημος κυρίως για τον παλμό του, καθώς ήταν ο πρώτος αθλητής που πέρασε τον πήχη με τη πλάτη. Έκτοτε η συγκεκριμένη κίνηση ονομάζετα παλμός «Φόσμπερι». Κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μέξικο το 1968, με άλμα 2.24μ. Ο Φόσμπερι «έφυγε» στις 12 Μαρτίου του 2023.

1926: Κορυφαία…

Γεννήθηκε η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Αν Ελίζαμπεθ Κέρτις. Ήταν η πρωταγωνίστρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1948 στο Λονδίνο, όπου έλαβε μέρος σε τρία αγωνίσματα και κέρδισε ισάριθμα μετάλλια (δύο χρυσά, ένα αργυρό). Νίκησε στα 400μ. ελεύθερο (5.17.8) και στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ ελεύθερο (4.29.2), ενώ ήταν 2η στα 100μ .ελεύθερο (1.06.5). Με την ολοκλήρωση της καριέρας της ασχολήθηκε με την εκπαίδευση νέων κολυμβητών σε δική της σχολή. Η Κέρτις απεβίωσε στις 26 Ιουνίου του 2012.

1924: Θρύλος της Καϊζερσλάουτερν

Γεννήθηκε ο Ότμαρ Βάλτερ. Ο αξέχαστος Γερμανός σέντερ φορ μαζί με τον αδελφό του Φριτς, αποτελούν θρύλους της Καϊζερσλάουτερν. Αγωνίστηκε στην ομάδα από το 1041 μέχρι το 1956, με διάλειμμα τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και σημείωσε 325 τέρματα σε 295 συμμετοχές!

Με την Εθνική Δυτικής Γερμανίας κατέγραψε 20 συμμετοχές με 10 τέρματα και ήταν εκ των πρωταγωνιστών στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1954. Απεβίωσε στις 16 Ιουνίου του 2013.

1902: Τα γενέθλια της Ρεάλ

Ιδρύθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης από μια ομάδα απόφοιτων αγγλικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής δύο Καταλανούς, τους Χουάν και Κάρλες Πάδρος. Το ποδόσφαιρο εισάχθηκε στην ισπανική πρωτεύουσα από  καθηγητές και απόφοιτους του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης.

Το όνομα της ήταν αρχικά Μαδρίτη, ενώ ο Χουάν Πάδρος Ρούμπιο ήταν ο πρώτος πρόεδρος του συλλόγου. Η λέξη Ρεάλ (σ.σ. βασιλική) προστέθηκε στο όνομα της στις 29 Ιουνίου του 1920, με πρωτοβουλία του Βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσου του 13ου.

Κατά τη μακρόχρονη πορεία της εξελίχθηκε στην κορυφαία ομάδα του πλανήτη, εξ ου και το προσωνύμιο «βασίλισσα». Αναδείχθηκε 36 φορές πρωταθλήτρια Ισπανίας και 20 κυπελλούχος. Είναι η πολυνίκης στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, νυν Τσάμπιονς Λιγκ, με 15 τίτλους, ενώ κατέκτησε και 2 φορές το Κύπελλο UEFA. Η τροπαιοθήκη της περιλαμβάνει 8 τίτλους στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, 4 στο Διηπειρωτικό Κύπελλο, 6 Σούπερ Καπ Ευρώπης συν 13 Ισπανίας και 1 Λιγκ Καπ. Χρώμα της είναι το λευκό, δανεισμένο από την Κορίνθιανς, μία αγγλική ομάδα της εποχής που ιδρύθηκε και έχει ως έδρα το μεγαλοπρεπές «Σαντιάγο Μπερναμπέου», που φέρει το όνομα του πιο επιτυχημένου προέδρου στην ιστορία της (1943-1978).

1893: Έτος ίδρυσης

Ιδρύθηκε ο Κερκυραϊκός Γυμναστικός Σύλλογος, ιδρυτικό μέλος του ΣΕΓΑΣ, που διατηρεί τμήματα στίβου μπάσκετ, βόλεϊ, πυγμαχίας και τένις. Επίσης, αναπτύσσει το κρίκετ και αποτελεί την βάση της Εθνικής Ελλάδας.


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης