Στις 12 Ιουλίου του 1998 η Εθνική Γαλλίας έφτασε στη μεγαλύτερη -μέχρι τότε- επιτυχία της ιστορίας της. Διοργάνωσε το Μουντιάλ και πανηγύρισε για πρώτη φορά την κατάκτηση του τροπαίου, νικώντας στον τελικό την Βραζιλία με 3-0.
Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα (12/7) στον χώρο του αθλητισμού:
2009: Μορφή του πινγκ πονγκ
Πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο 42χρονος παλιός πρωταθλητής και προπονητής του πινγκ πονγκ Παναγιώτης Πολίτης.
1998: Γαλλικό έπος…
Στο κατάμεστο από 80.000 φιλάθλους «Σταντ Ντε Φρανς» η Γαλλία και η Βραζιλία, νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης, τέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό του κορυφαίου ίσως Μουντιάλ όλων των εποχών.
Οι «τρικολόρ» είχαν το πλεονέκτημα της έδρας, όμως η «σελεσάο» προερχόταν από εντυπωσιακές εμφανίσεις, με κοινό σημείο αναφοράς την παρουσία πολλών αστέρων στις δύο φιναλίστ. Εκείνος ο τελικός αποτελεί ακόμα σημείο αναφοράς λόγω Ρονάλντο. Το «Φαινόμενο» βρισκόταν σε εκπληκτική φόρμα, όμως ένα περιστατικό που ακόμα δεν διευκρινίστηκε είχε ως επακόλουθο να μην δηλωθεί στην αρχική ενδεκάδα. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το μεσημέρι εκείνης της μέρας, όμως κανένας δεν έμαθε τον πραγματικό λόγο. Τελικά, ο Ρονάλντο βρέθηκε στην ενδεκάδα που παρατάχθηκε στη σέντρα, όμως ουσιαστικά ήταν ωσεί παρών στο γήπεδο.
Το πρώτο ημίχρονο εξελίχθηκε σε προσωπικό σόου του Ζινεντίν Ζιντάν, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ με ισάριθμες κεφαλιές (27’, 45’+) και έδωσε γερό προβάδισμα στην Γαλλία. Στην επανάληψη η Βραζιλία πίεσε για να ξαναμπεί στο παιχνίδι, ενώ μετά την αποβολή του Ντεσαγί (68’) το γήπεδο… κατηφόρισε. Εντουτοις, το γκολ δεν ερχόταν και στις καθυστερήσεις ο Εμανουέλ Πετί έβαλε το κερασάκι στην τούρτα ολοκληρώνοντας ιδανικά μία γρήγορη αντεπίθεση. Ήταν το τέλος της αγωνίας και το ξέσπασμα χαράς από εκατομμύρια Γάλλους, οι οποίοι πανηγύρισαν έξαλλα σε όλη τη χώρα.
Κάπως έτσι η Γαλλία έγινε η 6η «οικοδέσποινα» που κατέκτησε το Μουντιάλ, μετά την Ουρουγουάη, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Αργεντινή.
Ο Μαροκινός Σαΐντ Μπελκολά έγινε ο πρώτος Αφρικανός που διηύθυνε τελικό Μουντιάλ, σφυρίζοντας για τελευταία φορά στην καριέρα του.
ΟΙ συνθέσεις των δύο Εθνικών στον τελικό ήταν:
Βραζιλία: Ταφαρέλ, Καφού, Αλνταΐρ, Ζούνιορ Μπαϊάνο, Ρομπέρτο Κάρλος, Σέζαρ Σαμπάιο (75’ Εντμούντο), Ντούνγκα, Ριβάλντο, Λεονάρντο (45’ Ντενίλσον), Μπεμπέτο, Ρονάλντο.
Γαλλία: Μπαρτέζ, Τουράμ, Ντεσαγί, Λεμπέφ, Λιζαραζού, Ντεσάμπ, Καρεμπέ (57’ Μπογκοσιάν), Πετί, Ζιντάν, Ντζορκαέφ (75’ Βιεϊρά), Γκιβάρς (66’ Ντουγκαρί).
Δείτε στιγμιότυπα του τελικού στο βίντεο που παραθέτουμε:
1992: Τζάμπολ στο ΣΕΦ
Άρχισε το πρώτο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ελπίδων Μπάσκετ στο ΣΕΦ. Η Ιταλία αναδείχθηκε πρωταθλήτρια κερδίζοντας την Ελλάδα στον τελικό με 65-63.
1991: Χρυσό μετάλλιο
Η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ποδόσφαιρο στους Μεσογειακούς Αγώνες νικώντας στον τελικό την Τουρκία με 3-1 στο ΟΑΚΑ.
1976: Πρώτος τελικός
Διεξάχθηκε στο Κλειστό της Γλυφάδας ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ (81-79), με προπονητές των δύο ομάδων τους Φαίδωνα Ματθαίου και Κώστα Μουρούζη αντίστοιχα.
1974: Χρόνια πολλά, Στέλιο
Γεννήθηκε στην Καισαριανή ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, μέλος της Εθνικής Ελλάδας που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2004. Άρχισε την καριέρα του το 1992 με τον Εθνικό Αστέρα και τον επόμενο χρόνο μεταγράφηκε στον Πανηλειακό. Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις στα τρία χρόνια που έπαιξε στην ομάδα κέντρισαν το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού Πειραιώς και το καλοκαίρι του 1996 ντύθηκε στα «ερυθρόλευκα». Πανηγύρισε 7 σερί τίτλους πρωταθλητή, καταγράφοντας 189 εμφανίσεις με 63 γκολ. Το 2003 πήρε… προαγωγή για την Πρέμιερ, καθώς αποκτήθηκε από την Μπόλτον, όπου έμεινε για 5 χρόνια, ενώ αγωνίστηκε για έξι μήνες με τη Χαλ στην Πρέμιερσιπ. Τον Γενάρη του 2009 επέστρεψε στην Ελλάδα και έκλεισε την καριέρα του στη Λάρισα. Αγωνίστηκε σε 77 παιχνίδια με την Εθνική Ελλάδας και σημείωσε 12 τέρματα.
1973: Τα γενέθλια του Βιέρι
Γεννήθηκε στην Μπολόνια ο Κριστιάν Βιέρι, ένας εκ των κορυφαίων σκόρερ όλων των εποχών στην Ιταλία. Ο πατέρας του ήταν ποδοσφαιριστής και τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Αυστραλία, όπου άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Κέρδισε τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο «καμπιονάτο» το 2003 με την Ίντερ και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων (Κ-21) με την Ιταλία το 1994. Άρχισε την καριέρα του το 1991 και «κρέμασε» τα παπούτσια το 2009, ενώ εξελίχθηκε σε γυρολόγο των γηπέδων, αφού αγωνίστηκε σε 12 ομάδες. Κατέγραψε συνολικά 476 συμμετοχές και σημείωσε 236 τέρματα, ενώ είχε 49 παρουσίες στην Εθνική Ιταλίας (23). Μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του ασχολήθηκε επαγγελματικά με το πόκερ, ενώ δημιούργησε τη δική του φίρμα ένδυσης.
1958: Ρεκόρ Ευρώπης
Ο Γιώργος Ρουμπάνης έκανε ρεκόρ Ευρώπης στο επί κοντώ, με άλμα 4.60μ. στο Μόναχο. Η επίδοση κράτησε μέχρι το 1964 ως πανελλήνια και καταρρίφθηκε από τον Χρίστο Παπανικολάου.
1952: «Πράσινος» ο Πετρόπουλος
Ο ποδοσφαιριστής του Αστέρα Αθηνών Λάκης Πετρόπουλος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε μέχρι το 1959. Ακολούθως έκανε καριέρα ως προπονητής, αρχικά στους «πράσινους» και ακολούθως δούλεψε στον Ολυμπιακό, στον ΠΑΟΚ, την Σερκλ Μπρουζ Βελγίου και άλλες ελληνικές ομάδες, ενώ σε τέσσερις διαφορετικές περιόδους ήταν στον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας.
1913: Μαύρο Γκραν Πρι
Διεξάχθηκε το γαλλικό Γκραν Πρι στους δρόμους της πόλης Αμιέν, σε μια διαδρομή σχεδόν 32 χιλιομέτρων. Ο αγώνας στιγματίστηκε από τρία θανατηφόρα δυστυχήματα, με τραγικό απολογισμό πέντε νεκρούς. Ο Ιταλός οδηγός Γκουίντο Μπίτζιο σκοτώθηκε μαζί με τον συμπατριώτη του μηχανικό Κρεσεντίνο Αρτιζόνε ενώ δοκίμαζαν μία Itala. Στις δοκιμές σκοτώθηκε και ο επίσης Ιταλός Πολ Ζουκαρέι, όταν το Peugeot που οδηγούσε συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο. Τέλος, ο Βρετανός Κένελμ Λι Γκίνες σκοτώθηκε όταν έχασε τον έλεγχο της Sunbeam στον 15ο γύρο και έπεσε σε ποτάμι, παρασέρνοντας στον θάνατο και έναν θεατή. Ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε η διαδρομή της Αμιέν σε Γκραν Πρι.
1910: Μοιραία πτήση
Σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα ο 33χρονος Βρετανός κατασκευαστής αυτοκινήτων Τσαρλς Στιούαρτ Ρολς. Συνεργάστηκε με τον Χένρι Ρόις στην παραγωγή των πολυτελών αυτοκινήτων Rolls – Royce, ενώ υπήρξε οδηγός σε αγώνες αυτοκινήτων.
1892: Εμπνευστής του μπέιζμπολ
Πέθανε σε ηλικία 72 ετών ο Αλεξάντερ Κάρτραϊτ, ο οποίος ίδρυσε τον σύλλογο Knickerbocker Base Ball Club και διατύπωσε του επίσημους κανονισμούς του μπέιζμπολ. Για αρκετά χρόνια πολλοί πίστευαν ότι ο εμπνευστής του σπορ ήταν ο Άμπνερ Ντάμπλντεϊ από το 1838.