HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Απεβίωσε η «κόρη του ανέμου»

Σαν σήμερα: Απεβίωσε η «κόρη του ανέμου»

Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1998 απεβίωσε η ταχύτερη γυναίκα όλων των εποχών. Η Αμερικανίδα Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ πέθανε στον ύπνο της, όμως τα παγκόσμια ρεκόρ που σημείωσε στα 100 και 200 μέτρα παραμένουν ακατάρριπτα μέχρι σήμερα.

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (21/9):

2003: Σημαντική διάκριση

Ο 35χρονος ιστιοπλόος Νίκος Κακλαμανάκης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ισπανίας, στην κατηγορία Μιστράλ με 53 βαθμούς ποινής. Πρώτος ήταν ο Πολωνός Πρτσέμεκ Μιαρτσίνσκι και τρίτος ο Ισραηλινός Γκαλ Φρίντμαν.

2000: Καλή εμφάνιση

Στην πρώτη ελληνική συμμετοχή στην ιστορία στο αγώνισμα του ιππικού τριάθλου η 23χρονη Χάιντι Αντικατζίδη κατατάχθηκε 6η στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

2000: Ντοπέ η πρώτη

Απόλυτη κυριαρχία της Ρουμανίας στο σύνθετο ατομικό γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, όπου η Άντρεα Ραντουκάν κέρδισε το χρυσό, η Σιμόνα Αμανάρ το ασημένιο και η Μαρία Ολάρου το χάλκινο μετάλλιο. Πέντε μέρες αργότερα η Ραντουκάν βρέθηκε θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και της αφαιρέθηκε το μετάλλιο, ενώ την τρίτη θέση πήρε η Κινέζα Χουάν Λιού.

1999: Ακόμα… παίζουν

Ιντεπεντιέντε και Βελέζ Σάρσφιλντ ολοκλήρωσαν την πιο μακράς διαρκείας ποδοσφαιρική συνάντηση στο Μπουένος Άιρες για το Κύπελλο Μερκοσούρ. Οι δύο ομάδες έπαιξαν το Β’ ημίχρονο του αγώνα που ξεκίνησε την 1/9/1999 και διακόπηκε λόγω φωτοβολίδας που χτύπησε τον τερματοφύλακα της Βελέζ, Χοσέ Λουίς Σιλάβερτ. Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (με 2 ημίχρονα 22 και 23 λεπτών έκαστο) και η Βελέζ αποκλείστηκε.

flo 1

1998: «Έφυγε» η Γκρίφιθ

Πέθανε σε ηλικία 39 χρόνων η Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ, αθλήτρια – φαινόμενο της προηγούμενης δεκαετίας. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο αιφνίδιος θάνατός της ενώ κοιμόταν προήλθε από ασφυξία λόγω θέσης στον ύπνο, επιληπτική κρίση ή σπηλαιώδες αγγείωμα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου.

Η φημολογία που αναπτύχθηκε σε δημοσιεύματα στα ΜΜΕ της εποχής υποστήριζε ότι η υγεία της είχε επιβαρυνθεί από την χρήση απαγορευμένων ουσιών. Κατά την νεκροψία, πάντως, δεν έγιναν εξετάσεις για ανίχνευση στεροειδών. Η οικογένειά της υποστήριξε πως είχε εκ γενετής μια εγκεφαλική δυσμορφία, η οποία την καθιστούσε ευάλωτη σε κρίσεις και πριν από τον θάνατό της είχε υποστεί άλλα τρία εγκεφαλικά και τουλάχιστον ένα καρδιακό επεισόδιο.

Στην καριέρα της η Γκρίφιθ σάρωσε τα πάντα: Υπήρξε 3 φορές Ολυμπιονίκης στα 100μ., 200μ. και 4Χ100μ. το 1988 στη Σεούλ, 1 φορά παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 4Χ100μ το 1987 στη Ρώμη, 2η ολυμπιονίκης στα 200μ. το 1984 στο Λος Άντζελες και κάτοχος 2 παγκοσμίων ρεκόρ (100μ. και 200μ.).

Πέτυχε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. στις 16 Ιουνίου 1998, σε αγώνες για τον σχηματισμό της ομάδας που θα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς της Σεούλ με χρόνο 10.49! Όσον αφορά στα 200μ. έκανε. παγκόσμιο ρεκόρ στα ημιτελικά του αγωνίσματος της διοργάνωσης και το βελτίωσε στον τελικό με 21.34.

Η Γκρίφιθ έκανε αίσθηση και με την όλη εμφάνισή της, με κύρια χαρακτηρστικά τα μακριά και πούχρωμα βαμμένα νύχια και το εκκεντρικό της ντύσιμο. Εκτός στίβου η «Φλο Τζο» ανέπτυξε δραστηριότητα σε πολλούς τομείς. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όμως το επιχειρηματικό της δαιμόνιο επεκτάθηκε στον σχεδιασμό αθλητικών στολών, ενώ ασχολήθηκε με την υποκριτική και τη ζωγραφική. Το 1984 παντρεύτηκε με τον Ολυμπιονίκη του τριπλούν Αλ Τζόινερ και απέκτησαν μία κόρη.

Δείτε το βίντεο αφιέρωμα στην Γκρίφιθ του αξέχαστου Γιάννη Διακογιάννη:

1996: Πένθος στον ΟΦΗ

Απεβίωσε ο πρόεδρος του ΟΦΗ, Θεόδωρος Βαρδινογιάννης, από οξύ καρδιακό επεισόδιο σε ηλικία 54 ετών.

1991: Ομάδα όνειρο

Ο David Gavic, πρόεδρος του USA Basketball, ανακοίνωσε ότι στους Ολυμπιακούς αγώνες οι ΗΠΑ θα εκπροσωπούνται από επαγγελματίες παίκτες του ΝΒΑ και η πρώτη ομάδα ονομάστηκε «Dream Team».

1988: Αγώνας φιλίας

Στο πλαίσιο σύσφιξης των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τις κυβερνήσεις των δύο κρατών (Οζάλ και Παπανδρέου) διεξάχθηκε στην Κωνσταντινούπολη φιλικός αγώνας, ο πρώτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά από το 36 χρόνια (1952), που έληξε με νίκη της τούρκικης ομάδας (3-1).

1972: «Χρυσό παπούτσι»

Απονεμήθηκε το «Χρυσό παπούτσι» στο Παρίσι στον Γκερντ Μίλερ της Μπάγερν (40 γκολ). Ο Αντώνης Αντωνιάδης με 39 γκολ πήρε το αργυρό και στην τρίτη θέση ήταν ο Φράνσις Λι και ο Σάντρακ.

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης