Στις 19 Μαρτίου του 2019 απεβίωσε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την αναγέννηση των τμημάτων του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και κυρίως του μπάσκετ.
Ας θυμηθούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στον χώρο του αθλητισμού σαν σήμερα (19/3):
2019: Θλίψη στον ΠΑΟ
Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου σε μπάσκετ, βόλεϊ και ερασιτέχνη, Θανάσης Γιαννακόπουλος, μετά από 2μηνη νοσηλεία στο νοσοκομείο με βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ασχολήθηκε με τον χώρο της φαρμακευτικής και ήταν συνιδρυτής της ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. Στο παρελθόν είχε διατελέσει για αρκετά χρόνια σύμβουλος της ΕΠΟ. Από το 1992 υπήρξε συνιδιοκτήτης της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού μαζί με τον αδερφό του Παύλο, όμως το 2012 παρέδωσε την διοίκηση στον ανηψιό του, Δημήτρη. Ανέλαβε την προεδρία των ερασιτεχνικών τμημάτων του Παναθηναϊκού από το 1999 έως το 2009. Επίσης υπήρξε πρόεδρος του επαγγελματικού τμήματος βόλεϊ ανδρών του Παναθηναϊκού την περίοδο 2008-09.
Οι τεράστιες επιτυχίες και οι δεκάδες τίτλοι της μπασκετικής ομάδας του “τριφυλλιού” εντός κι εκτός συνόρων, με αποκορύφωμα τα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια και το Διηπειρωτικό Κύπελλο, ασφαλώς οφείλονται στον ιδρώτα και τον πακτωλό χρημάτων που ξόδεψαν τα αδέλφια Γιαννακόπουλοι, που ήταν πάντα σαν “ένα”.
Ο Θανάσης πήρξε ένας φοβερά αυθόρμητος άνθρωπος και απόλυτα παθιασμένος με τον Παναθηναϊκό, ζώντας κάθε αγώνα, κάθε προπόνηση, κάθε στιγμή της ομάδας με περίσσιο πάθος. Εξ ου και το προσωνύμιο «Τυφώνας» που τον συνόδευε…
Σε κάθε παιχνίδι ήταν στις επάλξεις, είτε από τα επίσημα, είτε από την πολυθρόνα ακριβώς δίπλα στο παρκέ, ή ακόμα και δίπλα στον πάγκο και αγωνιούσε σαν τον οποιοδήποτε φίλο της ομάδας, με την αγάπη του για το τριφύλλι να είναι ανυπολόγιστη και να εκφράζεται με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν στο ΟΑΚΑ έγινε η λαμπερή για να τιμηθεί η κορυφαία πεντάδα του Παναθηναϊκού την τελευταία 25ετία.
«Όταν πεθάνω, θέλω να με θάψετε με τη σημαία του Παναθηναϊκού», είπε μεταξύ άλλων, σκορπίζοντας συγκίνηση στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και στους Παναθηναϊκούς απανταχού της γης.
2004: Η επιστροφή…
Ο Νίκος Αλέφαντος ανέλαβε για τρίτη φορά προπονητής του Ολυμπιακού, αντικαθιστώντας τον Όλεγκ Προτάσοφ. Την πρώτη φορά εδιαδέχθηκε τον Θανάση Μπέμπη (1/12/83-12/3/84) και τη δεύτερη τον Κώστα Πολυχρονίου (27/1/94-16/9/94).
2000: Τρίτη η Ελλάδα
Ολοκληρώθηκε το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης που διεξάχθηκε στην Αθήνα. Η Ελλάδα κατέκτησε την 15η θέση με 115 βαθμούς με πρώτη την ομάδα των ΗΠΑ (774 β.), δεύτερη την Μ. Βρετανία (614 β.) και τρίτη την Γερμανία (514 β.).
2000: Μορφή του Ράλι
Ο αξέχαστος Ρίτσαρντ Μπερνς εμφανίστηκε στο Ράλι Πορτογαλίας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (WRC) με το Subaru Impreza νέας γενιάς, κατακτώντας τη νίκη με συνοδηγό τον Ρόμπερτ Ρέιντ. Το βρετανικό δίδυμο επικράτησε για μόλις 6.5 δευτερόλεπτα έναντι του Peugeot 206 των Μάρκους Γκρόνχολμ και Τίμο Ραουτιάνινεν, με το βάθρο να κλείνουν οι Κάρλος Σάινθκαι Λουίςόγια σε ένα Ford Focus RS. Ο Μπερνς κατέγραψε πολλές επιτυχίες στους αγώνες ράλι, ενώ είναι ο μόνος Βρετανός που αναδείχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής ως οδηγός το 2001.
2000: Κορυφαίος αναβάτης
Ο θρύλος του MotoGP Βαλεντίνο Ρόσι έκανε το ντεμπούτο του στην τότε μεγάλη κατηγορία των 500cc, στο Γκραν Πρι Νότιας Αφρικής και την πίστα της Phakisa. Ο «Γιατρός» έκανε νωρίς τον ταχύτερο γύρο, όμως είχε πτώση λίγο πριν τα μισά του αγώνα και εγκατέλειψε. Η συνέχεια, πάντως, ήταν εντυπωσιακή για τον Ιταλό αναβάτη, ο οποίος εξελίχθηκε στον κορυφαίο όλων των εποχών. Αναδείχθηκε εννιά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής ενώ κατέχει το ρεκόρ νικών σε Γκραν Πρι με 89. Από το 2021 έγινε ο 32ος αναβάτης που μπήκε στο MotoGP Hall of fame.
1995: Τέλος εποχής…
Η Αμερικανίδα Bonny Blair ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το πατινάζ μια ημέρα μετά τα 31α της γενέθλια. Στη συλλογή της έχει 5 χρυσά και 1 αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
1995: «Ιπτάμενος» ξανά…
Μετά από απουσία 17 μηνών, ο Michael Jordan έπαιξε ξανά με τους Bulls στο παιχνίδι εναντίον της Indiana που νίκησε με 97-103. Το διάστημα της αποχής του δοκίμασε να παίξει επαγγελματικό μπέιζμπολ με την ομάδα των White Sox.
1990: Κορίτσια στον πάγο
Διοργανώθηκε το πρώτο παγκόσμιο τουρνουά χόκεϊ επί πάγου γυναικών στην Οτάβα του Καναδά.
1989: Ιδρύθηκε ο ΠΣΑΚ
Έγινε η πρώτη Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες του ΠΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών). Πρόεδρος εξελέγη ο Παναγιώτης Φασούλας και αντιπρόεδροι οι Μηνάς Γκέκος και Παναγιώτης Γιαννάκης.
1972: Μεγαλύτερη νίκη
Οι LA Lakers επικράτησαν των Golden State Warriors με 162-99 στη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του NBA.
1954: Γροθιές με… χρώμα
Ο Joey Giardello νίκησε με νοκ άουτ στον 7ο γύρο τον Willie Tory στον πρώτο αγώνα μποξ που μεταδόθηκε έγχρωμα στην τηλεόραση.
1947: Ιστορική νίκη
Η Εθνική Ελλάδα μπάσκετ πέτυχε την πρώτη εκτός έδρας νίκη της σε βάρος της Τουρκίας με 30-34.
1938: Ράγκμπι στην TV
Το BBC μετέδωσε για πρώτη φορά αγώνα ράγκμπι μεταξύ της Αγγλίας και της Σκοτίας (16-21) στο Twickenhan για το Calcutta Cup.