HomeΣαν Σήμερα στον ΑθλητισμόΣαν σήμερα: Αφού αδικήθηκε, δικαιώθηκε μετά θάνατον

Σαν σήμερα: Αφού αδικήθηκε, δικαιώθηκε μετά θάνατον

Σαν σήμερα στις 28 Μαρτίου το 1953 πέθανε στην Καλιφόρνια, από καρδιακή προσβολή, ο Τζιμ Θορπ. Ήταν ο αθλητής από τον οποίο αφαιρέθηκαν τα ολυμπιακά μετάλλια του 1912 (στο πένταθλο και στο δέκαθλο), επειδή έπαιξε μπέιζμπολ ως ημιεπαγγελματίας. Η ΔΟΕ αποφάσισε στις 13/10/1982 να του τα επιστρέψει και ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ τα παρέδωσε στην οικογένειά του στις 18/1/1983.

Ο Τζιμ Θορπ ασχολήθηκε τυχαία με τον στίβο και οι εξαιρετικές του επιδόσεις σε όλα τα αγωνίσματα οδήγησαν τους προπονητές και τους γυμναστές του να τον πείσουν να ασχοληθεί με το πένταθλο και το δέκαθλο το 2009, ενώ ξεκίνησε ως παίκτης του ράγκμπι.

Στο άκουσμα των λέξεων Ολυμπιακοί Αγώνες ρώτησε τους συναθλητές του «Τι είναι αυτό;», όμως το 1912 έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης στη Στοκχόλμη. Σάρωσε στο πένταθλο και στο δέκαθλο, κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια και συνέτριψε το παγκόσμιο ρεκόρ δεκάθλου με 8.412 βαθμούς, 1.168 περισσότερους από εκείνο του Σουηδού, Ούγκο Βισλάντερ (7.244). Κατά την επιστροφή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έτυχε θερμής υποδοχής από χιλιάδες Αμερικανούς, που βγήκαν στους δρόμους για να τον καλωσορίσουν. Ωστόσο, υπήρξαν κάποιοι που ποτέ δεν τον συμπάθησαν λόγω της ινδιάνικης καταγωγής του.

Τον Γενάρη του 2013 δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Γουόρτσεστερ Τέλεγκραμ» και «Πρόβιντενς Τάιμς» ανέφεραν ότι το 1909 ο Θορπ αγωνίστηκε με την ομάδα μπέιζμπολ της Βόρειας Καρολίνας, έναντι αμοιβής 47 δολαρίων. Οι κανόνες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δεν επέτρεπαν ίχνος επαγγελματισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο γραμματέας της Ερασιτεχνικής Αθλητικής Ένωσης των ΗΠΑ, Τζέιμς Έντουαρντ Σάλιβαν, προέβη σε καταγγελία. Η ΔΟΕ αποφάνθηκε ότι ο Τζιμ Θορπ δεν ήταν ερασιτέχνης και ταυτόχρονα αποφάσισε όπως του αφαιρεθούν τα δύο χρυσά μετάλλια. Ωστόσο, ο Νορβηγός Φέρντιναντ Μπι και ο Ούγκο Βισλάντερ, που ήταν δεύτεροι σε πένταθλο και δέκαθλο αντίστοιχα, αρνήθηκαν να τα παραλάβουν, δηλώνοντας δημόσια πως αυτά ανήκαν στον καλύτερο αθλητή του κόσμου.

Η δικαίωση του Τζιμ Θορπ ήρθε μετά από 70 χρόνια. Προηγήθηκε η επιστροφή του ονόματός του στους πίνακες με τους Ολυμιονίκες, στις 13 Οκτωβρίου 1982. Στις 18 Ιανουαρίου ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, κάλεσε τα παιδιά του Γκέιλ και Μπιλ και τους παρέδωσε τα χρυσά μετάλλια του θρυλικού αθλητή.

Το καλύτερο όμως, μετάλλιο στην καριέρα του Θορπ ήταν τα λόγια που είπε ο Βασιλιάς της Σουηδίας Γουσταύος ο 5ος, την στιγμή που του περνούσε στο στήθος το χρυσό μετάλλιο του Δεκάθλου: «Εσείς κύριε, είστε ο μεγαλύτερος αθλητής του κόσμου»! Αυτή η φράση είναι χαραγμένη στο μνημείο του, στην πόλη της Πενσιλβάνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζωή του Τζιμ Θορπ ή «Φωτεινό Μονοπάτι» όπως ήταν το ινδιάνικο όνομά του, έγινε κινηματογραφική ταινία το 1951, με τίτλο «Ο άνθρωπος από μπρούντζο» και τον Μπαρτ Λάνκαστερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ας δούμε τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 28 Μαρτίου στον χώρο του αθλητισμού:

2004: Νηστεία… τέλος

Μετά από οκτώ χρόνια, ο ΠΑΟ αναδείχθηκε πρωταθλητής στο βόλεϊ. Ο Πλάμεν Κωνσταντίνοφ έγινε ο πρώτος παίκτης που κατέκτησε τέσσερις τίτλους με διαφορετικές ομάδες (Άρης, Ηρακλής, Ολυμπιακός, ΠΑΟ).

2001: Εκατοστάρης…

Στον αγώνα Αργεντινής-Βενεζουέλας (5-0) ο 31χρονος Ντιέγκο Σιμεόνε έγινε ο πρώτος παίκτης που συμπλήρωσε 100 συμμετοχές στην Εθνική Αργεντινής ξεπερνώντας τους Ρουγκέρι (96) και Μαραντόνα (91).

1990: Σπουδαίο ρεκόρ

Ο Μάικλ Τζόρνταν έκανε ρεκόρ για την ομάδα των Σικάγο Μπουλς όταν σημείωσε 69 πόντους σε έναν αγώνα εναντίον των Κλίβελαντ Καβαλίερς.

1990: Μεταξύ… συγγενών και φίλων

Καταγράφηκε ένα από τα πιο αρνητικά ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, καθώς στο φιλικό παιχνίδι με το Ισραήλ στο ΟΑΚΑ διατέθηκαν μόνο 1.105 εισιτήρια. Ο αγώνας έληξε με νίκη της Ελλάδας )2-1), με σκόρερ των δύο τερμάτων τον αμυντικό Στέλιο Μανωλά.

1982: Γυναικείο μπάσκετ

Το Λουϊζιάνα Τεχ νίκησε το Τσέινι Στέιτ με 76-62 και κατέκτησε το πρώτο γυναικείο πρωτάθλημα μπάσκετ του NCAA.

1976: Πρώτο Γκραν Πρι

Διεξάχθηκε για πρώτη φορά Γκραν Πρι της Φόρμουλα 1 στην πίστα του Λονγκ Μπιτς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κλέι Ρεγκαζόνι μονοπώλησε τον αγώνα με τη Ferrari, καθώς ξεκίνησε από την pole position, ηγήθηκε και στους 80 γύρους και κατέκτησε τη νίκη, καταγράφοντας παράλληλα τον ταχύτερο γύρο. Ήταν το πιο επιτυχημένο Γκραν Πρι στην καριέρα του Ελβετού πιλότου. Σημείο αναφοράς ήταν η σύγκρουση ανάμεσα στους τότε επικεφαλής της βαθμολογίας, Πάτρικ Ντεπαλέ και Τζέιμς Χαντ. Ο Βρετανός εγκατέλειψε, ενώ ο Γάλλος ανέκαμψε και τερμάτισε στην τρίτη θέση. Η κοκορομαχία τους στη μεικτή ζώνη μετά το πέρας του αγώνα έμεινε στην ιστορία.

1972: Τελευταίο παιχνίδι

Ο Γουάιλντ Τσάμπερλεϊν έπαιξε στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του. Σε 14 χρόνια πήρε μέρος σε 1.045 αγώνες χωρίς να αποβληθεί σε κανέναν με 5 φάουλ.

1891: Άρση βαρών

Διεξάχθηκε το πρώτο παγκόσμιο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα άρσης βαρών στο Λονδίνο.

Τελευταίες αθλητικές ειδήσεις σήμερα


Οι αθλητικές ειδήσεις και όλη η αθλητική επικαιρότητα στο match.cy.

Ακολουθήστε μας στο Google News.


 

Κύρια Θέματα

Δείτε Επίσης