Αρκετά ενδιαφέροντα γεγονότα έχουν συμβεί στο παρελθόν σαν σήμερα. Το τελευταίο παιχνίδι του Πελέ με τη φανέλα της Βραζιλίας, είναι βέβαια το γεγονός που ξεχωρίζει έναντι των υπολοίπων.
2010: Αργυρό μετάλλιο
Η Εθνική Νέων της Ελλάδας στο μπάσκετ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό της Κροατίας, καθώς ηττήθηκε στον τελικό από τη Γαλλία με 73-62 (41-22).
2004: Τελευταία νίκη
Ο θρυλικος οδηγός Κάρλος Σάινθ πανηγύρισε την 25η και τελευταία νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (WRC) στο Ράλι της Αργεντινής. Ο δις παγκόσμιος πρωταθλητής οδήγησε ένα Citroën Xsara με συνοδηγό τον Μαρκ Μάρτι και ξεπέρασαν για 1 λεπτό και 32 δευτερόλεπτα το έτερο Xsara των Σεμπαστιάν Λοέμπ και Ντανιέλ Ελένα. Στην τρίτη θέση του βάθρου κατέλαβαν οι Βέλγοι Γρανσουά Ντουβάλ και Στεφάν Πρεβό, με Ford Focus RS.
1996: Κορυφαίος ποδηλάτης
Ο 51χρονος ποδηλάτης Ζοσέ Μανουέλ Φουέντες Jπέθανε στο Οβιέδο της Νότιας Ισπανίας έπειτα από μακροχρόνια μάχη με ασθένεια στα νεφρά. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδηλάτες στα τέλη της δεκαετίας του ‘60 και μέσα του ‘70, μαζί με τους Λουίς Οσάνα και Έντι Μερκξ.
1986: «Έφυγε» ο Ράους
Πέθανε στο Λονδίνο, σε ηλικία 91 ετών, ο Σερ Στάνλεϊ Ράους, ο οποίος διετέλεσε έκτος πρόεδρος της FIFA. Τον διαδέχτηκε ο Ζοάο Χαβελάντζε στις 11/6/74 και ο Ράους έγινε επίτιμος πρόεδρος της διεθνούς Συνομοσπονδίας.
1976: Τέλειο πρόγραμμα
Η 14χρονη Ρουμάνα Νάντια Κομανέτσι βαθμολογήθηκε με 10 από τους κριτές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Ήταν το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Ο τελικός απολογισμός της στην διοργάνωση ήταν 7 δεκάρια, 3 χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο.
«Ήμουν πολύ ικανοποιημένη και πίστευα ότι θα έπαιρνα βαθμολογία 9.9. Τότε άκουσα το κοινό να φωνάζει δυνατά και όταν γύρισα είδα τον ηλεκτρονικό πίνακα να γράφει 1.00. Δεν μπορούσε να γράψει 10 γιατί η κατασκευάστρια εταιρεία δεν πίστευε ότι αυτό ήταν δυνατό!
Ήξερα ότι το δέκα είναι η υψηλότερη βαθμολογία, όμως δεν κατάλαβα ότι είχα γράψει ιστορία… Θα το σκεφτώ αργότερα, είπα από μέσα μου. Έπρεπε μετά να αγωνιστώ στη δοκό και είχα συγκεντρωθεί σε αυτό», ανέφερε μετά από την επιτυχία της η κορυφαία γυμνάστρια.
1971: Τελευταία παράσταση στο «Μαρακανά»
Ο Πελέ αγωνίστηκε για τελευταία φορά με την Εθνική Βραζιλίας στον αγώνα με την Γιουγκοσλαβία. Παρότι η αναμέτρηση ήταν φιλική περισσότεροι απο 140.000 φίλαθλοι παρευρέθηκαν στις κερκίδες του «Μαρακανά» στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για να αποθεώσουν τον κορυφαίο άσο της «σελεσάο». Η επιλογή της Γιουγκοσλαβίας για το «αντίο» του Πελέ δεν ήταν τυχαία, αφού τότε την αποκαλούσαν «Βραζιλία της Ευρώπης».
Οι δύο ομάδες πρόσφεραν πλούσιο θέαμα και εξήλθαν ισόπαλες 2-2. Το σκορ άνοιξε για τους «πλαβί» ο Τζάιτς στο 35’, με τους Βραζιλιάνους να φέρνουν τούμπα το ματς με δύο γκολ του Ριβελίνο στο 60’ και του Ζέρσον στο 65’ ενώ το τελικό σκορ διαμόρφωσε πέντε λεπτά αργότερα ο Γιέρκοβιτς.
Ο Πελέ αγωνίστηκε στο πρώτο ημίχρονο και στην ανάπαυλα έκανε τον γύρο του θριάμβου, καταχειροκροτούμενος από τους φιλάθλους. Η ιαχή Fica – Fica (Μείνε – Μείνε) δονούσε την ατμόσφαιρα για τον ποδοσφαιριστή που ήταν είδωλο της χώρας.
Ο Πελέ ολοκλήρωσε την καριέρα του με το εθνόσημο έχοντας 114 συμμετοχές και 95 γκολ. Αγωνίστηκε σε 92 επίσημα παιχνίδια με την Εθνική, την οποία οδήγησε σε 67 νίκες, ενώ είχε ακόμη 14 ισοπαλίες και 11 ήττες.
Η φανέλα του Πελέ κατέληξε στον στόπερ της Γιουγκοσλαβίας, Ντράγκαν Χόλτσερ, ο οποίος με την ολοκλήρωση της καριέρας του την τοποθέτησε σε καφετέρια που άνοιξε στο Σπλιτ μαζί με μία φωτογραφία που επιβεβαίωνε την αυθεντικότητα της στιγμής. Τον Οκτώβριο του 2010 πωλήθηκε σε ηλεκτρονική δημοπρασία για 9.737 ευρώ.
969: Πόλεμος κυριολεκτικά!
Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ με αφορμή τον αγώνα μπαράζ των δύο ομάδων για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Μεξικό. Οι δύο μικρές δημοκρατίες βρίσκονταν σε χρόνια διαμάχη για την γραμμή των συνόρων τους και ο μεταξύ τους αγώνας έγινε στο Στάδιο «Αζτέκα», χωρητικότητας 105.000 θέσεων αλλά μόνο με 20.000 θεατές και διαχωρισμό των οπαδών. Με τη λήξη της παράτασης, που βρήκε το Ελ Σαλβαδόρ να προκρίνεται με 3-2, αεροπλάνα βομβάρδισαν την Ονδούρα και στρατός εισέβαλε από τα σύνορα. Απολογισμός: 1.000 νεκροί αλλά και αποκατάσταση της ειρήνης μετά από λίγες ημέρες.
1963: Κυπελλούχος
Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Πιερικό με 3-0 τον τελικό του Κυπέλλου και κατέκτησε το τρόπαιο.
1951: «Γέρικες» γροθιές…
Ο Τζέρσι Τζόε Γουόλκοτ νίκησε με νοκ άουτ στον 5ο γύρο τον Έζαρντ Τσαρλς στο Πίτσμπουργκ και έγινε ο γηραιότερος (37 ετών και 168 ημερών) παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών στην πυγμαχία.
1950: Το «ελάφι»…
Γεννήθηκε ο Κώστας Ελευθεράκης, γνωστός και με το παρατσούκλι «ελάφι». Έκανε μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε για 12 χρόνια (1968-1980) και ήταν ένας από τους στυλοβάτες της ομάδας που έγραψε το έπος του Γουέμπλεϊ.
1966: Μεγάλος δεκαθλητής
Γεννήθηκε ο Νταν Ο’ Μπράιεν, Αμερικανός δεκαθλητής. Ήταν Ολυμπιονίκης το 1996 στην Ατλάντα (8.824 βαθμούς) και τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής (1991, 1993, 1995).