«Στοιχεία που δεν επιβεβαιώνονται για τις οφειλές και τις διαδικασίες αποπληρωμής των οφειλών των σωματείων προς το κράτος κυκλοφόρησαν εκ νέου στα ΜΜΕ.
Δεν θα ασχοληθούμε με τις πηγές πληροφόρησης και αν υπάρχει η οποιαδήποτε μεθόδευση. Αν το επιχείρημα είναι πως τα σωματεία έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις με πολίτες και εταιρίες, τότε γιατί δεν βλέπουμε στη δημοσιότητα τις οφειλές οποιωνδήποτε άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων;
Τα σωματεία μας έχουν ρόλο, προσφορά και ιστορία!
Για αυτό και δικαιούνται σεβασμό το σεβασμό όλων». Απόσπασμα από χθεσινή ανακοίνωση της ΚΟΠ.
Ας υποθέσουμε ότι αυτό αποτελεί επιχείρημα υπεράσπισης των σωματείων που για χρόνια δεν εκπληρώνουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος. (Το επιχείρημα βεβαίως και δεν έχει καμιά σχέση με την ουσία των πραγμάτων).
Καταρχήν να θυμίσουμε ότι οι ποδοσφαιρικές εταιρείες είναι «νομικά πρόσωπα», αποτελούν υποκείμενα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, ενώ διαχειρίζονται ΚΑΙ δημόσιο χρήμα.
Η δε φύση της δραστηριότητας τους, τους προσδίδει μια συγκεκριμένη «κοινωνική» θέση μέσα σε ένα συγκεκριμένο πεδίο και μια σημαντική επιρροή. Έτσι ενδιαφέρουν ευρύτατα το κοινό.
Ένα δημόσιο φυσικό πρόσωπο όπως ένας πολιτικός, μια διασημότητα, προσωπικότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή ένας επιχειρηματικός ηγέτης, ασφαλώς και αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού (θετικού ή αρνητικού) για τις πράξεις του από τα ΜΜΕ. Το ίδιο συμβαίνει παγκοσμίως (σε δημοκρατικά καθεστώτα) και με τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Αναλόγως της επικαιρότητας.
Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Το θέμα -για την ακρίβεια το απλό ερώτημα- είναι άλλο. Όμως η ΚΟΠ δεν απαντά επί τούτου. Γιατί δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να πει.
Θέτουμε το απλό ερώτημα. Γιατί από τη δεκαετία του 90 και μετά, τα σωματεία ενώ απολαμβάνουν χορηγίες, ατελείωτους διακανονισμούς, αλλά και διαγραφή χρεών (το Δεκέμβριο του 2017 η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, διέγραψε χρέη 19,5 εκατομμυρίων που αφορούσαν την περίοδο 1.1.1999 μέχρι 30.6.2007), παραβαίνουν χωρίς αιδώ τις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από τις νομοθεσίες, προς το κράτος, με αποτέλεσμα να έχουν οφειλές 36 εκατομμυρίων ευρώ ;
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά των σωματείων αποτελεί ένα κάκιστο παράδειγμα επιβεβαίωσης έλλειψης σεβασμού προς το κράτος, την κοινωνία, τους φιλάθλους και το άθλημα. Θεωρούν την ασέβεια, ως βασικό «εφόδιο» επιβίωσης.
Είναι σημαντικό αυτοί οι άνθρωποι να μάθουν πρώτα στον εαυτό τους δύο – τρία βασικά πράγματα για το σεβασμό και μετά να τον ζητούν από τους άλλους.
ΥΓ. Πέρασαν όλες οι ομάδες τα κριτήρια. «Ακατάγνωτα τζι αναγέλαστα».
Π.Π.