Συνηθίζεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες να αναφερόμαστε σε διοργανώτρια πόλη των Αγώνων και όχι στη χώρα διεξαγωγής και με αυτή την ονομασία μένουν στην ιστορία, όπως π.χ. οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας (2004), του Τόκιο (2021) και τώρα το Παρίσι.
H πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική. Όπως συνέβη στις προηγούμενες διοργανώσεις με τους χώρους διεξαγωγής, έτσι και στη φετινή, πολλά αθλήματα θα διεξαχθούν μακριά από το Παρίσι. Ένα γεγονός που επηρεάζει πέντε αθλητές της κυπριακής Ολυμπιακής ομάδας αφού τέσσερις αθλητές της ιστιοπλοΐας θα αγωνιστούν στη Μασσαλία και η σκοπεύτρια Κωνσταντίνα Νικολάου στο Σατορού. Η ΚΟΕ, σε συνεννόηση με τις αντίστοιχες αθλητικές Ομοσπονδίες, προέβη σε όλες τις ενέργειες ώστε οι αθλητές να έχουν την όσο το δυνατόν καλύτερη υποστήριξη στις προσπάθειες τους.
Ιστιοπλοΐα: Πολυπληθής και δυνατή ομάδα
Η ομάδα της ιστιοπλοΐας στη Μασσαλία συγκροτείται από πολυμελή αποστολή που περιλαμβάνει την αρχηγό Έλενα Παπάζογλου, ενώ όλοι οι αθλητές συνοδεύονται από τους προπονητές τους ως ακολούθως: Νατάσα Λάππα (Παχώμιος Παπαστεφάνου), Μαριλένα Μακρή (Περέιρα Ντε Καρβάλιο διαπιστευμένος από την Ρουμανία), Ντένις Ταραντίν (Αλεξέι Τζιμπίζοβ) και Παύλος Κοντίδης (Μάρκο Μιζούρα). Προπονητικό προσωπικό για τους αθλητές μας είναι, επίσης, οι προπονητές Γιόζο Γιάκολιτς (διαπιστευμένος από την Κροατία), Αλεξάντερ Μπάτσεφ και Σταύρος Μακρής καθώς και η υποστηρικτική ομάδα που αποτελούν οι Ντάριο Καραμάτιτς (χειροπράκτης), Ιωάννης Δημητρίου (φυσιοθεραπευτής), Λάμπρος Καντζάς (φυσιοθεραπευτής), και Έλενα Αβραάμ (αθλητική ψυχολόγος). Οι Κύπριοι αθλητές θα αγωνίζονται στη Μασσαλία από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου.
Η Νατάσα Λάππα θα ριχτεί πρώτη στη μάχη στην κατηγορία IQFOIL στις 28 του μήνα και οι τελικοί του αγωνίσματος θα διεξαχθούν στις 2 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν τα ILCA (πρώην Laser), με τους Παύλο Κοντίδη (ILCA7) και Μαριλένα Μακρή (ILCA6) με έναρξη την 1η Αυγούστου (οι κούρσες μεταλλίων είναι στις 6 Αυγούστου) και τελευταίος θα αγωνιστεί ο Ντένις Ταραντίν στα Kite αρχίζοντας στις 4 Αυγούστου (τελικός 8 του μήνα).
Η αρχηγός της ομάδας της Μασσαλίας Έλενα Παπάζογλου σημειώνει ότι μέχρι στιγμής όλα εξελίσσονται ομαλά: «Η Νατάσα Λάππα ξεκινάει πρώτη και ήδη πέρασε την καταμέτρηση αθλητικού εξοπλισμού, διαδικασία όπου ελέγχεται το σκάφος και ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθούν στους αγώνες. Υπάρχει αισιοδοξία για ένα καλό αποτέλεσμα, αφού τόσο η Νατάσα όσο και η Μαριλένα κουβαλούν πολύ περισσότερες εμπειρίες και μεγάλους αγώνες από ότι πριν τρία χρόνια στο Τόκιο όταν είχαν την πρώτη τους συμμετοχή σε Ολυμπιακούς. Οι δύο άνδρες της ομάδας είναι φυσικά οι πιο έμπειροι και οι προσδοκίες είναι για πολύ ψηλά. Θέλω να ευχαριστήσω την ΚΟΕ για την υποστήριξη που μας παρέχει και την βοήθεια για επίλυση θεμάτων που αφορούν τη συμμετοχή μας, πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Οι θέσεις των αθλητών ιστιοπλοΐας στους Ολυμπιακούς αγώνες έχουν μειωθεί, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των αγωνισμάτων παρέμεινε ο ίδιος. Τα αγωνίσματα είναι πέντε στους άνδρες και ισάριθμα στις γυναίκες. Αυτόματα η πρόκριση έγινε δυσκολότερη. Η Νατάσα Λάππα θα έχει αντιπάλους 23 αθλήτριες. Αναλόγως του καιρού θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των ιστιοδρομιών της πρώτης μέρας. Εάν φυσά αέρα ενδέχεται αντί τρεις ιστιοδρομίες να ξεκινήσουμε με μόνο μία που θα είναι μεγάλης διαδρομής τη «Marathon Race».
Σκοποβολή: Με όπλο την εμπειρία
Η κυπριακή σκοποβολή δίνει το παρών με την Κωνσταντίνα Νικολάου, η οποία θα λάβει μέρος στο σκητ, αγώνισμα που έδωσε στο παρελθόν πολύ μεγάλες επιτυχίες στον κυπριακό αθλητισμό,. Το άθλημα της σκοποβολής θα διεξαχθεί στο Σατορού, 300 περίπου χιλιόμετρα μακριά από το Παρίσι. Την Κωνσταντίνα Νικολάου συνοδεύει ο προπονητής Μιχάλης Κατζιανής και η προπονήτρια φυσικής κατάστασης Ειρήνη Παντελή.
Στον αγώνα που θα διεξαχθεί στις 3-4 Αυγούστου λαμβάνουν μέρος 29 αθλήτριες, με την Κωνσταντίνα Νικολάου να θεωρείται από τις πλέον έμπειρες: «Οι συναθλήτριες μου με δέχτηκαν με πολύ σεβασμό και αγάπη τόσο όταν εξασφάλισα την πρόκριση όσο και εδώ στο Σατορού. Για μένα η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα ταξίδι ζωής που πρέπει να απολαύσουμε. Το αγωνιστικό κομμάτι κρίνεται συνήθως από συγκυρίες και την καλή ή κακή μέρα που θα βρεθούν οι αθλήτριες. Όλες είναι ικανές για το καλύτερο και ελπίζω οι συγκυρίες να με ευνοήσουν», ανέφερε η Νικολάου.
Εκτός Παρισιού…
Όπως η σκοποβολή και η ιστιοπλοΐα κάποια άλλα αθλήματα θα διεξαχθούν εκτός της πρωτεύουσας της Γαλλίας. Το ποδόσφαιρο «απλώθηκε» σε οκτώ διαφορετικές πόλεις, οι τελικοί του χάντμπολ θα γίνουν στη Λιλ, πόλη θα φιλοξενήσει και τους προκριματικούς της Καλαθόσφαιρας, ενώ το σέρφιγκ θα διεξαχθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό στη γαλλική Πολυνησία….
Κρατήστε, λοιπόν, τις πόλεις, τα αθλήματα και τις αποστάσεις από το Ολυμπιακό Χωριό του Παρισιού για τα ακόλουθα:
Ιστιοπλοΐα: Μασσαλία / 818 χλμ
Σκοποβολή: Σατορού / 292 χλμ
Σέρφινγκ: Γαλλική Πολυνησία
Ποδόσφαιρο: Μασσαλία, Νίκαια, Παρίσι, Μπορντό, Λιόν, Νάντ, Σεντ Ετιέν
Καλαθόσφαιρα: Παρίσι, Λιλ (Pierre Mauroy Stadium/ 210 χλμ)
Γκολφ: Γκουγιανκούρ/ 40 χλμ
Χάντμπολ (τελική φάση): Λιλ (Πιέρ Μορουά. 210 χλμ)
Κανό & Κωπηλασία: Vaires-sur-Marne Nautical Stadium/ 40 χλμ
Ιππασία & Μοντέρνο Πένταθλο: Chateau de Versailles/ 35 χλμ
Ορεινή Ποδηλασία: Elancourt Hill (41Km)
Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή απευθύνει θερμές ευχαριστίες τους αργυρούς χορηγούς MEDOCHEMIE, ALLIANZ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ ΚΡΙΣΤΗΣ για τη συνεργασία και τη στήριξη προς υλοποίηση της αποστολής της υπενθυμίζοντας ότι στο δρόμο προς το Παρίσι είμαστε όλοι «Team Cyprus».
Νίκος Σοφιόπουλος (Λειτουργός Τύπου ΚΟΕ)